Wist je dat dermatologen retinol beschouwen als een wonderingrediënt in anti-aging? Een synthetisch derivaat van vitamine A [1] (denk aan wortelen, groenten, eieren en zoete aardappelen), retinol wordt gebruikt in de meeste anti-aging crèmes en serums op de markt.

Het is echter cruciaal om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen voordat u retinol gebruikt. Kom alles te weten over het ingrediënt in deze blogpost.

Hoogtepunten:

 • Wat is Retinol? En wat doet het?
 • Voordelen van Retinol
 • Hoe retinol te gebruiken?
 • Soorten retinoïden
 • Hoe kies je de juiste retinol voor je huid?
 • Wat te overwegen voordat u Retinol gebruikt?
 • Hoe lang duurt het om de resultaten van Retinol te zien?
 • Op welke leeftijd moet u retinol gebruiken?
 • Retinol mythen ontkrachten

1. Wat doet Retinol?

Retinol verhoogt de collageenproductie, creëert een frisse huidlaag en verbetert de algehele huidtint. Het is goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA).

Collageen is een vezelig eiwit dat in de huid voorkomt. De moleculen zijn samengepakt om lange en dunne fibrillen te vormen [2], die huidcellen aan elkaar verankeren. Dit is hoe collageen onze huid kracht geeft en stevig houdt.

Naarmate we ouder worden, neemt de collageenproductie van onze huid af [3] als gevolg van externe agressors zoals UV-stralen, vervuiling, onjuiste voeding en stress. Dit leidt tot vroegtijdige veroudering.

Retinol stimuleert de collageenproductie [4] en vertraagt het verouderingsproces.

Afname van collageen en elastine bij een oudere huid

2. Voordelen van Retinol

 • Versnelt de omzet van huidcellen
 • Verhoogt de collageenproductie
 • Vermindert het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels [5]
 • Vervaagt zonnevlekken, ouderdomsvlekken en verzacht textuur
 • Reguleert de vette huid en minimaliseert puistjes

3. Hoe retinol te gebruiken?

1.Breng een hoeveelheid retinol ter grootte van een erwt aan direct na het reinigen van uw gezicht.

2.Laat uw huid de retinol absorberen (gedurende 20-30 minuten) voordat u een ander huidverzorgingsproduct aanbrengt.

3.Layer met een moisturizer en werk af met een zonnebrandcrème.

Notitie: Retinol produceert verse en zachte huidcellen die gevoelig zijn voor schade door de zon. Vandaar dat het gebruik van een zonnebrandcrème verplicht wordt als u retinol gebruikt.

4. Soorten retinoïden

Soorten-van-retinoïden

Retinoïde: Retinoïde is de brede term voor vitamine A-derivaten. Recept retinoïden bevatten retinoïnezuur, terwijl vrij verkrijgbare retinoïden geleidelijk worden omgezet in retinoïnezuur door een reactie in de huid.

A. Retinoïnezuur

De actieve vorm die vitamine A afbreekt, om door de huid te worden gebruikt. Hieronder volgen de functies van retinoïnezuur:

 • Bevordert celproliferatie
 • Helpt bij de productie van collageen en elastine
 • Verbetert hyperpigmentatie

B. Retinol

Het gemeenschappelijke ingrediënt dat wordt aangetroffen in een meerderheid van anti-verouderingsproducten. Het pakt de tekenen van veroudering aan, zoals fijne lijntjes en rimpels.

C. Tretinoïne

Ook wel Retin-A genoemd, dit is een recept actueel retinoïde [6]. Mildere versie van tretinoïne bestrijdt de tekenen van veroudering, terwijl de sterkere versie wordt aanbevolen voor acnebehandelingen [7].

D. Isotretinoïne

Een oraal vitamine A-derivaat, het is effectiever in vergelijking met zijn actuele vormen. Dit wordt vaak gebruikt voor de behandeling van cystische acne.

E. Adapaleen

Adapaleen is een vrij verkrijgbare retinoïde. Het werkt heel goed voor de gevoelige huid omdat het niet irriterend van aard is.

F. Retinaal/Retinaldehyde

Een van de recente variëteiten van retinoïden, retinal is sneller en efficiënter in vergelijking met retinol. [8]

5. Hoe kies je de juiste retinol voor je huid?

Kies tijdens het winkelen voor retinol degene in zijn meest stabiele vorm (wat betekent ingekapseld [9], om diepe penetratie in de huid mogelijk te maken. Dit komt omdat retinol kan afbreken in de aanwezigheid van licht en lucht.

Het goede nieuws is dat retinol geschikt is voor alle huidtypes, maar het is meestal ideaal voor mensen met een extreem gevoelige en droge huid om concentraties met een lage sterkte te gebruiken. U kunt ook hogere concentraties kiezen, afhankelijk van uw leeftijd.

Notitie: Schakel in geval van een reactie over op een zwakkere formule.

6. Wat te overwegen voordat u Retinol gebruikt?

We raden u aan een patchtest te doen voordat u retinol op uw gezicht gaat gebruiken.

Te veel van alles is slecht voor je. Dit geldt ook voor retinol. Bij zeer vaak gebruik kan retinol roodheid veroorzaken of de huid vervellen. [10]

Net als elke andere actieve huidverzorging, retinol heeft ook tijd nodig om zich aan te passen. Schilferigheid, droogheid en af en toe puistjes kunnen verschijnen nadat u retinol in uw huidverzorgingsregime hebt opgenomen. Als de irritatie te veel is, kunt u een formule met een lagere concentratie gebruiken.

Pro-Tip:

Doe het rustig aan: gebruik retinol ’s nachts slechts één of twee keer per week en verhoog het geleidelijk.

Dermatologen zijn van mening dat retinol het beste werkt wanneer het ’s nachts wordt aangebracht. Overdag kan het zonlicht zijn kracht verminderen.

Woord van waarschuwing:

Raadpleeg uw dermatoloog voordat u retinol gebruikt als u zwanger bent. Gebruik nooit retinol en alfahydroxyzuren samen. Dit kan roodheid en irritatie veroorzaken. Als je per ongeluk de twee ingrediënten samen hebt gebruikt, gebruik dan een ontstekingsremmende pil om de huid te kalmeren.

7. Hoe lang duurt het om resultaten van Retinol te zien?

Wacht minstens 12 weken om de gewenste resultaten te zien. Het kost tijd voordat je huid zich aanpast aan het nieuwe regime.

8. Op welke leeftijd moet u Retinol gebruiken?

Voeg een serum met retinol toe wanneer u 30 wordt. Gebruik het drie of vier keer per week. Tegen de jaren 40 kun je bijna elke nacht beginnen met het gebruik van retinol.

9. Retinol mythen doorbreken

Veroorzaakt Retinol kanker?

Retinol veroorzaakt geen kanker. Deze overtuiging wordt geassocieerd met retinol omdat het je huid vatbaar maakt voor schade door de zon. Maar de waarheid is dat retinol het potentieel heeft om bestaande huidkanker te vertragen of het risico op huidkanker te verminderen.

Verdunt retinol uw huid?

Dit is niet waar, omdat retinol de collageenproductie stimuleert, wat leidt tot een volle huid zonder fijne lijntjes en rimpels.

Kan Retinol onder de ogen worden gebruikt?

Het is een mythe dat retinol de neiging heeft om het gevoelige gebied rond de ogen te beschadigen. Maar het feit is dat retinol ook onder de ogen moet worden gebruikt, omdat dit een gebied is dat de eerste tekenen van veroudering vertoont, zoals fijne lijntjes.

Ben je verbaasd over de vele voordelen die dit wonderingrediënt biedt? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen