Bad hair days – we maken het allemaal mee. Maar hoe zit het met stinkende haardagen? We zijn er ook allemaal geweest en vroegen ons af of we iedereen om ons heen zouden afschrikken met de haargeur.

Je doet alles goed, maar straalt nog steeds haargeuren uit? Dan is het tijd om je haarverzorging te heroverwegen om stinkend haar te vermijden, wat een van de meest vervelende haarproblemen is. Laten we eens kijken wat je kunt doen.

Hoogtepunten:

 • Hoe ruikt haar eigenlijk?
 • Waarom ruikt mijn haar?
 • Hoe kom ik van stinkend haar af?
 • Tips om stinkend haar en hoofdhuid te vermijden
 • Waarom ruikt mijn haar zelfs nadat ik het heb gewassen?

Hoe ruikt haar eigenlijk?

Normaal gesproken heeft je haar geen geur of ruikt het naar de geuren in je haarverzorgingsproducten – zoals de shampoo of conditioner die je net hebt gebruikt. Laat je vingers een paar keer langs je hoofdhuid lopen en ruik dan aan je vingertoppen. Als je een ongewone, slechte of penetrante geur opmerkt, heb je een stinkende hoofdhuid en haar.

Waarom ruikt mijn haar?

De belangrijkste redenen voor een stinkende hoofdhuid en haar zijn overtollige olie (talg), gist en dode huidcellen op je hoofdhuid. Hieronder volgen alle oorzaken die leiden tot dit soort ophopingen op de hoofdhuid:

1. Niet genoeg wassen

Niet genoeg shampoo kan oliën (talg) op je hoofdhuid opbouwen en leiden tot een geur. Als je een vette hoofdhuid of superdun haar hebt, overweeg dan om je haar om de twee dagen te wassen met een milde shampoo om de talgniveaus onder controle te houden.

Notitie:

Te veel van alles is slecht. Het overspoelen van je haar kan de natuurlijke oliën van je hoofdhuid verwijderen vanwege de chemicaliën in je shampoo. Dus ook voorzichtig wassen.

2. Bezweet haar

Zweet is een veel voorkomende oorzaak van stinkend haar. Als je veel traint en je haar niet regelmatig wast, kan het zweet op de hoofdhuid opbouwen.

3. Vervuiling

De verontreinigende stoffen in de lucht kunnen op je hoofdhuid worden afgezet en geuren veroorzaken. Ze vermengen zich met de oliën en talg op je hoofdhuid om penetrante geuren af te geven.

4. Hormonale onevenwichtigheden en stress

Stress kan normale hormonale functies verstoren en kan leiden tot overmatige olieproductie en hoofdhuidirritatie.

5. Dieet

De huid op je hoofdhuid reageert ook op voedingsmiddelen die sterke geuren bevatten. Voedingsmiddelen zoals ui en knoflook bevatten oliën die via de huid op je hoofdhuid kunnen worden uitgescheiden.

6. Te lang hoeden / sjaals dragen

Deze is lastig. Hoewel het belangrijk is om je haar te bedekken met een hoed of sjaal terwijl je in de zon en vervuilde omgeving bent, kan het ook slecht zijn als je het heel lang gebruikt. Als je je hoed langdurig op je haar laat zitten, kan het zweet op je hoofdhuid en haar toenemen, waardoor het ruikt.

7. Haarmaskers

We houden ervan om ons haar af en toe te verwennen met haarmaskers. Doen we dat niet? Maar haarmaskers met ingrediënten zoals ui of ei kunnen een slechte geur achterlaten, zelfs na het wassen van het haar.

8. Huidaandoeningen

Huidaandoeningen zoals roos kunnen soms leiden tot een stinkende hoofdhuid en haar. Roos wordt veroorzaakt door de opeenhoping van dode huidcellen die eraf vallen als witte schilfers. Een geïrriteerde hoofdhuid als gevolg van roos is een voedingsbodem voor bacteriën en dus geur.

9. Haar wassen met zeer heet water

Heet water verwijdert de natuurlijke oliën uit je haar en verstoort de oliebalans. Zodra de olie is verwijderd, signaleert het de huid om meer olie te maken. En meer olie betekent stinkende hoofdhuid.

10. Chemische haarproducten

De resten van chemische haarverzorgingsproducten knoeien met de oliebalans in je hoofdhuid en resulteren in een onaangename geur. Kies uw shampoos, conditioners, serums en maskers die zachte ingrediënten bevatten.

Hoe kom ik van stinkend haar af?

1. Haarverzorgingsroutine

Begrijp je haar om haarverzorgingsproducten te gebruiken die bij je haartype passen. Was, verzorg, ontwarer, bescherm en style je haar. Kies haarverzorgingsingrediënten die uw individuele haarproblemen aanpakken, indien aanwezig. Stel een haarwasschema op nadat je je haartype en hoofdhuidtype hebt gekend.

2. Medicinale shampoos / voorgeschreven haarproducten

Als gist of bacteriën een stinkende hoofdhuid of stinkend haar veroorzaken, moet u zich wenden tot antischimmel haarverzorgingsproducten. Praat met uw arts over dergelijke producten en neem ze op in uw haarverzorgingsroutine. Je hebt ontvettende shampoos, residuverwijderende shampoos en zwavel- of seleniumsulfideshampoos voor roos.

3. Natuurlijke methoden

Huismiddeltjes voor stinkend haar bevatten geen wetenschappelijk bewijs, maar mensen beschouw ze als effectief. Hier zijn enkele van uw opties:

A. Citroensap

De woorden citroen en vers gaan meestal hand in hand. Citroen is antimicrobieel en laat een frisse citrusachtige geur achter op je hoofdhuid. Meng 2 theelepels citroensap met een kopje warm water. Giet dit mengsel na het wassen van het haar op je hoofdhuid en haar. Spoel na een paar minuten goed af met koud water.

B. Etherische oliën

Meng een paar druppels etherische olie zoals tea tree olie met een dragerolie zoals amandel- of jojoba-olie en breng aan op je hoofdhuid en haar. Laat het 30 minuten intrekken en was met een zachte shampoo. Tea tree olie is antimicrobieel en laat een aangename geur achter op je hoofdhuid. Je kunt dezelfde methode proberen met neemolie – een andere prachtige essentiële olie.

C. Appelciderazijn

Meng 2-3 eetlepels appelciderazijn met 2 kopjes water. Na het grondig wassen van je haar, spoel je je haar met deze azijnmix. Het bestrijdt niet alleen bacteriën op je hoofdhuid, maar geeft ook een glanzend uiterlijk aan je haar.

Tips om stinkend haar en hoofdhuid te vermijden

 • Alcohol
 • Gebruik sulfaatvrije shampoos. Sulfaten worden gebruikt voor schuimdoeleinden in de shampoos, maar kunnen irritatie van de huid veroorzaken.

 • Behandel roos met een anti-roos shampoo.
 • Draag een hoed of sjaal om je haar te beschermen tegen schade door de zon en vervuiling.
 • Weersta de drang om je hoofdhuid te krabben, omdat dit alleen maar leidt tot meer olieproductie.
 • Volg een goed dieet en vermijd penetrant ruikend voedsel in uw dieet.
 • Beheer stress met meditatie, yoga of andere kalmerende trainingen.

Waarom ruikt mijn haar zelfs nadat ik het heb gewassen?

Als je haar binnen een paar uur na goed wassen slecht ruikt, heb je misschien het ‘stinkend haarsyndroom’. Dit is een aandoening die een vreselijke geur van de hoofdhuid achterlaat. De geur is zo sterk dat je niet anders kunt dan het opmerken. Medicinale shampoos en antischimmel haarverzorgingsproducten kunnen helpen. Raadpleeg uw arts voor betere behandelingsmethoden.

Inpakken

Nu weet je dat frequent haar wassen en het vermijden van zweetophoping op de hoofdhuid in de meeste gevallen de hoofdhuidgeur kan bestrijden. Als de geur terugkerend of chronisch is, ondanks al uw haarverzorgingsinspanningen, neem dan de tijd om het kantoor van een dermatoloog te bezoeken.

Begin met het kennen van je huid