Ben je op zoek naar een product dat de beste voeding biedt voor je huid? Serum kan de toverdrank zijn om toe te voegen aan uw huidverzorgingsroutine.

Reinigen, tonifiëren en hydrateren maken al tijden deel uit van onze routines. Maar het is tijd dat je een plaats maakt voor serums in je huidverzorgingsregime om te pronken met een gezonde, stralende, vlekvrije huid.

In dit artikel vertellen we u waarom u ze moet gaan gebruiken en hoe u ze kunt gebruiken om de beste resultaten te behalen.

Wat expert zegt

“Gezichtsserums zijn transparante of doorschijnende vormen van topische toepassing. Ze hebben een superieure smeerbaarheid en absorptie en zijn speciaal ontworpen voor een verbeterde actieve afgifte.”

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is gezichtsserum?
 • Is serum een lichtgewicht moisturizer?
 • Functie van een gezichtsserum
 • Hoe gebruik je een gezichtsserum?
 • Wat is het beste gezichtsserum?
 • Hoe kies je het juiste gezichtsserum?
 • Top 5 voordelen van gezichtsserum
 • Hoe haal je het meeste uit een serum?
 • Wat is de beste tijd om gezichtsserum aan te brengen?
 • Ideale leeftijd om gezichtsserums te gaan gebruiken
 • Hoe lang duurt het voordat gezichtsserum werkt?
 • Wat is het verschil tussen serum en gezichtsolie?

Wat is gezichtsserum?

Gezichtsserums zijn lichtgewicht formuleringen die actieve ingrediënten bevatten en direct op uw huid kunnen worden aangebracht. Ze zijn meestal helder, op gelbasis of vloeibaar en minder dik dan moisturizers. Serums zijn ontworpen om je huid te hydrateren, te beschermen en te voeden [1] en wied verschillende huidproblemen weg, zoals:

 • Anti-veroudering
 • Donkere vlekken en hyperpigmentatie
 • Acne en verstopte poriën
 • Dehydratie
 • Ongelijkmatige teint, roodheid en gevoeligheid

Is serum een lichtgewicht moisturizer?

Serums hebben de neiging om je huid te hydrateren en kunnen lichtgewicht moisturizers worden genoemd. Voor maximaal voordeel van hydratatie, gebruik een barrière reparatie moisturizer samen met je gezicht serum.

In de woorden van Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare: “Gezichtsserums zijn transparante of doorschijnende vormen van actuele toepassing. Dit zijn voornamelijk vloeistoffen die met een druppelaar kunnen worden aangebracht. Serums hebben een superieure smeerbaarheid en absorptie en zijn speciaal ontworpen voor verbeterde actieve afgifte. Terwijl het belangrijkste principe van moisturizers is om de huid te hydrateren en te herstellen met een geschikte combinatie van bevochtigingsmiddelen en ceramiden.”

Functie van een gezichtsserum

Serum levert krachtige ingrediënten rechtstreeks in de huid. Dat komt omdat het bestaat uit kleinere moleculen met een hoge penetratiekracht die diep in de huid zinkt in tegenstelling tot zware crèmes en een hoge concentratie actieve ingrediënten levert. Door de hogere concentratie kunt u in een kortere periode zichtbare resultaten zien.

Enkele van de primaire functies van een gezichtsserum zijn:

 • Biedt hydratatie, antioxidanten en een geconcentreerde dosis voedingsstoffen aan de huid
 • Kalmeert de gevoelige huid
 • Beschermt de huid tegen vrije radicalen en schade
 • Lichtgewicht, wordt gemakkelijk opgenomen in de huid
 • Verbetert het uiterlijk van rimpels, fijne lijntjes, enz. [2]

Hoe gebruik je een gezichtsserum?

U kunt serum tweemaal daags aanbrengen – één keer ’s ochtends na het reinigen van uw gezicht en één keer ’s nachts voordat u hydrateert.

 • Neem een dun laagje serum naar keuze (ongeveer een hoeveelheid ter grootte van een erwt) in je handpalm. Als je serum wordt geleverd met een druppelaar, dan is er niets aan de hand! U kunt de hoeveelheid die u gebruikt beheren en indien nodig een druppel of twee extra toevoegen [3].
 • Verdeel het gelijkmatig over je handpalmen.
 • Dep het serum over je nek en gezicht met kleine, zachte bewegingen.
 • Wacht een paar minuten. Laat het serum je huid binnendringen.
 • Ga verder met je gebruikelijke huidverzorgingsroutine.

Notitie:

Serums bevatten krachtige ingrediënten die je huid kunnen irriteren, vooral als deze gevoelig is. Gebruik het dus binnen de limiet. Voer ook een patchtest uit voordat u deze gebruikt.

Wat is het beste gezichtsserum?

Er zijn tal van gezichtsserums op de markt die zich richten op huidproblemen zoals fijne lijntjes, rimpels, donkere vlekken, dofheid van de huid enzovoort. Kies een serum dat ingrediënten bevat die geschikt zijn voor jouw huidtype.

 • Als je een acnegevoelige huid hebt, zoek dan naar serums die vitamine C bevatten om de collageenproductie te verhogen, retinol dat ontstekingen weigert, zink dat de geïrriteerde huid kalmeert, salicylzuur dat poriën ontstopts, enz.
 • Als je een droge huid hebt, kies dan voor serums met vitamine E die huidcellen beschermen tegen oxidatieve schade, glycolzuur dat zachtjes exfolieert of hyaluronzuur dat vocht vasthoudt.
 • Zoek voor een doffe huid naar antioxidanten zoals groene thee-extract die vrije radicalen bestrijden.
 • Als je een normaal huidtype hebt, kun je gaan voor een serum op basis van glycolzuur dat het vocht in je huid vasthoudt en verjongd houdt.

Hoe kies je het juiste gezichtsserum?

Voordat u een gezichtsserum kiest, moet u dit overwegen,

Huidtype – Wees je bewust van je huidtype en de ingrediënten die in je gezichtsserum gaan. Je wilt geen ingrediënten die je huid opdrogen als je huidtype al droog is.

Huidprobleem – Wat probeer je aan te pakken met een gezichtsserum? Zijn het de fijne lijntjes rond je mond of de donkere vlekken die het gevolg zijn van blootstelling aan de zon?

Zoek altijd naar ingrediënten zoals de volgende:

Hydratoren zoals ceramiden zijn als het cement van de huid en voorkomen dat water ontsnapt.

Antioxidanten zoals vitamine C en druivenpitextract helpen beschermen tegen schade door de zon en bestrijden de tekenen van veroudering.

Hyaluronzuren kunnen wonderen doen bij de behandeling van een vochtarme huid. Ze zorgen ervoor dat de huid niets van zijn natuurlijke vocht verliest en dus aangevuld blijft.

Ontstekingsremmers, waaronder zink, arnica en goldenseal, kalmeren roodheid en voorkomen schade aan ontstekingscellen.

Serums op basis van retinol zijn ideaal voor mensen met een acnegevoelige huid. U kunt dergelijke serums gebruiken om problemen zoals fijne lijntjes, rimpels, enz. Aan te pakken.

Plantaardige ingrediënten zoals zoethout helpen bij het verlichten van de huid en helpen je om van die donkere vlekken af te komen.

Top 5 voordelen van gezichtsserum

1. U zult een verbetering van uw huidtextuur ervaren als gevolg van het collageengehalte. Je huid wordt stevig, glad en mollig en ziet er bovendien jong uit.

2. Je zult mindere vlekken, puistjes en littekens zien bij regelmatig gebruik van een serum.

3. De grootte van de open poriën wordt verminderd, wat leidt tot mindere mee-eters en whiteheads.

4. Serums onder de ogen verminderen wallen, droogheid en fijne lijntjes rond de ogen.

5. Wanneer u serum gebruikt, zult u minder ontstekingen, droogheid, roodheid, enz. Opmerken. Er zullen ook minder puistjes zijn, waardoor je huid fris en gehydrateerd aanvoelt.

Hoe haal je het meeste uit een serum?

Minder is meer: Breng niet te veel serum aan, want ze bevatten krachtige ingrediënten. Het aanbrengen van overtollige hoeveelheden kan de huid irriteren.

Eerst reinigen: De krachtige ingrediënten in gezichtsserums kunnen zich hechten aan vuil en een dode huid. Dus om het goed in de huid te laten opnemen, moet je ervoor zorgen dat je je gezicht grondig reinigt voordat je een serum aanbrengt. Gebruik lauw water om je gezicht te wassen. Warm water kan je huid laten zweten, waardoor de absorptie wordt beperkt, terwijl koud water de poriën kan sluiten en zo de goedheid van het serum kan blokkeren.

Aanbrengen op een vochtige huid: Voor de droge huid, breng serum aan wanneer het nog vochtig is, omdat het vocht het gemakkelijk maakt voor penetratie [4]. Voor de gevoelige huid, laat je huid drogen voordat je serum aanbrengt. Dit zal de penetratie van serum vertragen, wat eerder tot irritatie zal leiden.

Vermijd kleuren en geuren: Serums zitten boordevol krachtige ingrediënten. De extra geur- en kleurstoffen verstoren de opname van het product.

Breng geen serums aan na moisturizers: Moisturizers of gezichtsoliën zijn dikke huidverzorgingsproducten die andere huidverzorgingsproducten die u eerder aanbrengt, verzegelen. Serums daarentegen zijn licht van gewicht en kunnen niet doordringen tot de barrière die wordt gecreëerd door zware moisturizers of gezichtsoliën. Dus het aanbrengen voordat een moisturizer je huid goed maakt.

Wat is de beste tijd om gezichtsserum aan te brengen?

Gezichtsserum kan overdag en ’s nachts worden aangebracht. Breng een serum aan na het reinigen van je gezicht en dep droog. Als je ’s nachts serum aanbrengt, zorg er dan voor dat je niet te veel laagjes aanbrengt. Nachtcrème of moisturizer vormt een zware laag. Het is dus belangrijk om een serum of een moisturizer aan te brengen.

Ideale leeftijd om gezichtsserums te gaan gebruiken

Serums bevatten krachtige ingrediënten die een impact kunnen hebben op het metabolisme van cellen. Gezichtsserums kunnen veel te actief blijken te zijn voor een jongere huid. De ideale leeftijd om te beginnen met het gebruik van gezichtsserums zou eind jaren 20 en begin jaren 30 zijn. Dit is de leeftijd waarop de eerste tekenen van veroudering verschijnen.

Je kunt gezichtsserums blijven gebruiken tot de leeftijd van 50+. Het opnemen van een gezichtsserum in je huidverzorgingsregime zal niet alleen je huid verbeteren, maar ook beschermen. Je wilt immers het grootste orgaan van je lichaam beschermen – de huid.

Hoe lang duurt het voordat gezichtsserum werkt?

Gezichtsserums bevatten actieve ingrediënten in geconcentreerde hoeveelheden. De tijd om de gewenste resultaten te tonen, hangt af van het type serum. Idealiter duurt het 4-6 weken om zichtbare resultaten te zien.

Wat is het verschil tussen serum en gezichtsolie?

Serum is op waterbasis en de krachtige ingrediënten dringen dieper in de huid door.

Gezichtsoliën daarentegen werken op het oppervlak van de huid om vocht vast te houden. Ze hebben een dikkere en olieachtigere textuur. Gezichtsoliën doen er veel langer over om in de huid te zakken.

Gezichtsoliën zijn meestal voor de droge huid. Maar er zijn veel gezichtsoliën die niet-comedogeen zijn en ook voor de vette huid kunnen worden gebruikt.

Inpakken

Gezichtsserums komen je huid op verschillende manieren ten goede en helpen je veel van je huidproblemen te beheersen, zoals grote poriën, rimpels, droogheid, enz. Je kunt dit wonderelixer toevoegen aan je huidverzorgingsroutine om een vlekkeloze huid te bereiken. Er zijn veel keuzes van serum beschikbaar, dus kies er een op basis van uw huidtype en behoeften. Als u niet zeker weet of een gezichtsserum geschikt voor u is, of welk type u moet gebruiken, raadpleeg dan een dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen