De term sulfaatvrije shampoo is naar voren gekomen als een van de populairste modewoorden in de haarverzorgingsindustrie. Hoewel veel experts misschien praten over de talloze voordelen en het promoten, heb je je ooit afgevraagd wat sulfaatvrij echt betekent?

In dit artikel bespreken we alles van het gebruik, de voordelen en het belang van sulfaatvrije shampoos. Als je nieuwsgierig bent naar de sulfaatvrije beweging of de overstap wilt maken, lees dan verder om meer te weten te komen.

Wat expert zegt

“Sulfaatvrije shampoos kunnen goed schuimen, het hangt allemaal af van de samenstelling en sterkte van oppervlakteactieve stoffen / moleculen die in de formulering worden gebruikt.”

Prutha Nawale, Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is sulfaatvrije shampoo?
 • Wat doen sulfaten met je haar?
 • Schuimen sulfaatvrije shampoos goed in?
 • Voordelen van sulfaatvrije shampoo
 • Wie moet sulfaatvrije shampoo gebruiken?
 • Wanneer moet je sulfaatvrije shampoo gebruiken?
 • Hoe weet je of je shampoo sulfaatvrij is?
 • Zijn sulfaten eigenlijk slecht voor je haar?
 • Kun je je haar elke dag wassen met sulfaatvrije shampoo?
 • Waarom is je haar vettig na het gebruik van sulfaatvrije shampoo?
 • Kun je sulfaatvrije shampoo gebruiken op gekleurd haar?
 • Wat zijn de problemen met sulfaatvrije shampoo?

Wat is sulfaatvrije shampoo?

Sulfaat is een zout dat ontstaat wanneer zwavelzuur reageert met andere chemicaliën. Hoewel verschillende soorten sulfaten in verschillende industrieën worden gebruikt, zijn natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES) de twee meest gebruikte sulfaten in de haarverzorgingsindustrie.

Deze verbindingen worden geproduceerd uit aardolie en plantaardige bronnen zoals palm- en kokosolie.

Wat doen sulfaten met je haar?

Sulfaten worden beschouwd als goede reinigingsmiddelen [1]. Er wordt gezegd dat ze de diepste reinigende eigenschappen hebben in vergelijking met andere reinigingsingrediënten. Sulfaten behoren tot de anionische oppervlakteactieve stoffenklasse van reinigingsmiddelen die stoffen verwijderen.

De meeste shampoos bevatten de twee belangrijkste soorten sulfaten. Deze sulfaten creëren een schuimend effect om olie en vuil uit het haar te verwijderen. Sulfaten zijn echter agressieve reinigingsmiddelen die je haar en hoofdhuid kunnen ontdoen van zijn natuurlijke vochtoliën, waardoor je haar droog en broos wordt. Bovendien, als je een gevoelige hoofdhuid hebt, kunnen sulfaten irritatie, roodheid, droogheid, enz. Veroorzaken.

Hoewel sulfaten vaak kunnen worden beschouwd als een basisingrediënt in shampoos, zijn ze misschien niet voor iedereen geschikt, vooral als je je haar elke dag shampoo geeft. Ook kan het schadelijk zijn voor bepaalde haartypes en kan het bij sommige mensen zelfs huidirritatie veroorzaken.

Schuimen sulfaatvrije shampoos goed in?

De meesten van ons denken dat een shampoo die meer schuim creëert, beter is in het reinigen van het haar. Maar dat is misschien niet waar. Zeker als je shampoo een schuim maakt, betekent dit dat het sulfaten bevat. Sulfaatvrije shampoos produceren relatief minder schuim tijdens je haarwasbeurt.

Prutha Nawale, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare zegt: “Sulfaatvrije shampoos kunnen goed schuimen, het hangt allemaal af van de samenstelling en sterkte van oppervlakteactieve stoffen / moleculen die in de formulering worden gebruikt. Ook wordt schuim/schuim niet direct geassocieerd met reiniging.”

Alternatieve oppervlakteactieve stoffen in sulfaatvrije shampoos werken geweldig bij het verwijderen van vuil, vuil en olie van je haar hoofdhuid en haar zonder de pH van je hoofdhuid te verstoren.

Voordelen van sulfaatvrije shampoo

 • Houdt vocht vast en herstelt het haar: Als je je haar hebt geverfd of chemisch hebt behandeld, gebruik dan een sulfaatvrije shampoo om je haar weer leven in te blazen. Sulfaatvrije shampoos helpen het natuurlijke vocht van je haar vast te houden, zodat het zijn natuurlijke glans en zachtheid niet verliest.
 • Behoudt haarkleur: Als je gekleurd haar hebt, zijn sulfaatvrije shampoos een zegen. In tegenstelling tot hun tegenhangers zijn deze zachtaardig en zullen ze je haar niet te snel van zijn kleur ontdoen.
 • Zacht voor je haar: Sulfaatvrije shampoos bevatten niet alleen vochtinbrengende middelen, maar maken je haar ook glanzender. Het gebruik van zo’n shampoo in combinatie met conditioner kan glans toevoegen aan je haar.
 • Vermindert irritatie: Sulfaten zijn hard voor de hoofdhuid en kunnen irritatie en jeuk veroorzaken. Sulfaatvrije shampoos zijn veel milder en kunnen u helpen de hoofdhuidontsteking onder controle te houden.
 • Scheurvrij: Sulfaatvrije shampoos zijn ook zacht voor je ogen. Ze produceren geen onaangename brandervaring als je krijgt een beetje shampoo in je oog.
 • Veilig voor het milieu: Omdat ze voornamelijk worden gemaakt van plantaardige derivaten, zijn sulfaatvrije shampoos milieuvriendelijk.
 • Voegt vocht toe aan het haar: Sulfaatvrije shampoos doen wonderen op haar met een lage porositeit, wat betekent dat je haar het moeilijk vindt om vocht te krijgen. Ze helpen je haar te hydrateren en kroezen te temmen.
 • Sulfaatvrije shampoos helpen u langdurige blootstelling aan mogelijk giftige chemische verbindingen te voorkomen.

Wie moet sulfaatvrije shampoo gebruiken?

Mensen met geverfd haar moeten het gebruik van sulfaatshampoos vermijden, omdat het agressieve reinigingsmiddelen zijn die de kleur strippen. Degenen met droog of pluizig haar moeten ook kiezen voor sulfaatvrije shampoos om de natuurlijke oliën op de hoofdhuid en het haar te behouden en vocht vast te houden.

Hoewel sulfaten effectief helpen bij het verwijderen van olie en vuil, moeten mensen met huid- en hoofdhuidproblemen of een gevoelige huid proberen sulfaatshampoos te vermijden om hoofdhuidirritatie en andere haarbeschadigingen te verminderen.

De American Academy of Dermatology beveelt sulfaatvrije shampoo aan mensen met rosacea aan [2], eczeem en contactdermatitis.

sulfaatvrije shampoo

Wanneer moet je sulfaatvrije shampoo gebruiken?

Als u reeds bestaande huidproblemen heeft, kunnen sulfaatshampoos de aandoeningen opvlammen. Als je eczeem, contactdermatitis, rosacea of andere huidproblemen hebt, is een sulfaatvrije shampoo een geweldig alternatief. Dit komt omdat mogelijke schuimeffecten van die van sulfaatshampoos deze huidaandoeningen verder kunnen irriteren.

Vrouw die haar vasthoudt

U kunt ook allergische reacties ontwikkelen als u gevoelig bent voor producten op basis van sulfaat. In dat geval kan uw arts u ook aanbevelen om sulfaatvrije shampoo te gebruiken. Enkele van de voor de hand liggende tekenen van sulfaatallergie zijn:

 • Jeuk
 • Huiduitslag
 • Roodheid
 • Netelroos
 • Ontsteking

Belangrijke opmerking:

Allergische symptomen kunnen ook optreden als gevolg van andere factoren. Praat met uw arts om te evalueren of u een sulfaatallergie heeft.

Hoe weet je of je shampoo sulfaatvrij is?

De beste manier om erachter te komen of u een parabenen- en sulfaatvrije shampoo gebruikt, is door de ingrediëntenetiketten te lezen. Kijk uit voor etiketten die een van deze ingrediënten bevatten [3]:

 • Natriumlaurylsulfaat (SLS)
 • Natriumlaurethsulfaat (SLES)
 • Parabenen
 • Ftalaten
 • Triethanolamine (THEE)

Zoek naar plantaardige oppervlakteactieve stoffen zoals saponine, glucosiden, sulfosuccinaten of glutamaten. Deze natuurlijke oppervlakteactieve stoffen verwijderen effectief vuil, vuil, vet uit je haar en zijn zachter voor de huid.

Vrouw die haar haar vasthoudt met boos gezicht

Zijn sulfaten eigenlijk slecht voor je haar?

Sulfaten werden ooit verondersteld kankerverwekkend te zijn, maar er is nog niet genoeg bewijs om dit te bewijzen [4]. De meeste producten die sulfaten bevatten, gebruiken het in een zeer lage concentratie. Dus zelfs als ze niet geweldig zijn voor je haar, zijn ze niet zo slecht voor je.

Sulfaten kunnen je haar echter inderdaad droger maken of te hard zijn voor je haar en kunnen mogelijk schade aan je haar veroorzaken wanneer ze te veel worden gebruikt.

Een studie [5] stelt dat sulfaten schade aan haareiwit kunnen veroorzaken. Terwijl een andere wetenschappelijke studie [6] suggereert dat sulfaten bij sommige mensen zelfs een pijnlijke allergische uitslag, contactdermatitis, kunnen veroorzaken. Daarom is het het beste om de gezondheid van uw haar te controleren en een arts te raadplegen voordat u overschakelt naar een sulfaatvrije shampoo.

Kun je je haar elke dag wassen met sulfaatvrije shampoo?

Een dagelijkse haarwasbeurt is alleen nodig als je haar extreem vettig is. Of je haar droog of vettig is, hangt af van de textuur van je haar. Meestal is haar dat steil en fijn is vetter dan dik, krullend haar.

Hoewel langdurig en dagelijks gebruik van sulfaatshampoos het haar ruw en broos kan maken, kunnen sulfaatvrije shampoo en conditioner elke dag worden gebruikt zonder je haar te beschadigen.

Waarom is je haar vettig na het gebruik van sulfaatvrije shampoo?

Als je het gevoel hebt dat je haar nog steeds vettig is na het gebruik van een sulfaatvrije shampoo, ben je niet de enige. Dit hangt grotendeels af van je haartype en de dikte van de olie die je gebruikt voor het wassen.

Meestal zijn de ingrediënten in sulfaatvrije shampoos zo mild dat je haar zelfs na een grondige wasbeurt vettig kan aanvoelen. Veel sulfaatvrije shampoos bevatten ingrediënten zoals decylgluconside of kokosglucoside die zeer milde reinigingsmiddelen zijn [7]. Vanwege hun mildheid zijn ze mogelijk niet in staat om de opbouw uit je haar volledig te verwijderen. Als je dit wilt overwinnen, moet je wat extra moeite doen om draaibank te vormenr en verwijder opbouw. Herhaal het proces indien nodig.

Daarnaast voegen de meeste fabrikanten hogere concentraties oppervlakteactieve stoffen toe om de shampoo robuust te maken. Dit vernietigt echter het doel van het gebruik van sulfaatvrije shampoos, omdat de hogere concentratie vettigheid in het haar veroorzaakt.

Kun je sulfaatvrije shampoo gebruiken op gekleurd haar?

Het is altijd raadzaam om sulfaatvrije shampoo te gebruiken voor gekleurd haar. Omdat ze mild zijn en zacht werken, drogen ze je haar niet uit of vervagen ze je kleur niet te snel, in tegenstelling tot een shampoo die sulfaten bevat.

Wat zijn de problemen met sulfaatvrije shampoo?

Het grootste probleem met sulfaatvrije shampoo is dat veel fabrikanten sulfaat vervangen door olefinesulfonaat, wat een ‘nauwe neef’ is van sulfaat.

Hoewel het sulfaatvrij kan worden met een milde variatie, kan het harder zijn dan het oorspronkelijke sulfaat. Evenzo kan het natriumlaurylsulfaat in sulfaatshampoos worden vervangen door natriumlaurethsulfaat dat het ook harder kan maken.

Dus, als u op zoek bent naar een veilige sulfaatvrije shampoo, ga dan voor plantaardige en biologische shampoos of maak er thuis een.

Inpakken

Dit alles gezegd hebbende, hoeft u uw haar niet ongewassen te laten of shampoo helemaal te vermijden.

Vergeet niet dat ieders haartype anders is en dat voorkeuren kunnen variëren. U kunt een shampoo naar keuze kiezen als u geen reeds bestaande huid- of haarproblemen heeft en niet allergisch bent voor sulfaat.

Als u allergische symptomen of aandoeningen zoals jeuk op de hoofdhuid, roodheid, zwelling en haaruitval ontwikkelt, is het essentieel om uw dermatoloog te raadplegen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen