Weet je wat naast de UV-stralen van de zon een belangrijke oorzaak van huidbeschadiging is? Het is de rook van sigaretten! Ja, de extreem verslavende nicotine die erin aanwezig is, kan niet alleen levensbedreigende ziekten veroorzaken, ze kunnen ook je huid ruïneren. [1] [2]

Wanneer u rookt, wordt uw hele lichaam aangetast – van vroegtijdige veroudering en slappe huid tot plaveiselcelcarcinoom en meer. Dus als u een roker bent die specifiek is over uw huid, moet u dit artikel lezen om erachter te komen welke huidbeschadigingen worden veroorzaakt door roken en hoe u de effecten ervan kunt omkeren.

Hoogtepunten:

 • Hoe beïnvloedt roken je huid?
 • Hoe de effecten van roken op de huid om te keren?
 • Rokershuid versus niet-rokershuid
 • Wat gebeurt er nadat je bent gestopt met roken?
 • Hoe lang duurt het voordat de effecten van roken op je huid zichtbaar zijn?

Hoe beïnvloedt roken je huid?

Roken leidt tot productie van vrije radicalen [3], veroorzaakt door de gifstoffen in sigarettenrook. Ze leiden tot oxidatieve stress [4], wat zuurstofgebrek voor de huid betekent. Dit kan tijdelijke en blijvende schade aan uw huid veroorzaken. Vrije radicalen kunnen ook de kans op mondkanker, haaruitval en tandvleesaandoeningen van rokers vergroten.

Hier zijn enkele van de meest voorkomende kwalen en schadelijke effecten van roken:

1. Ongelijkmatige huidskleur

Door de vernauwde bloedstroom wordt de huidskleur van een regelmatige roker ongelijk. De huid ziet er bleek uit, bijna geel of door het gebrek aan bloed zelfs grijs. Wanneer de bloedvaten prominenter zijn, verschijnen de haarvaten als spinachtige lijnen op de opperhuid.

2. Vroegtijdige veroudering

Een van de meest zichtbare effecten van roken zijn de rimpels en lijntjes die op het gezicht beginnen te verschijnen. Rokers kreuken hun ogen om ze te beschermen tegen de rook, die kraaienpootjes veroorzaakt. Hoewel de meeste mensen na een bepaalde leeftijd kraaienpootjes krijgen, verschijnen ze eerder voor rokers.

De poepactie tijdens het zuigen op de sigaret kan ook lijnen rond de mond veroorzaken die uiteindelijk permanente rimpels worden. Deze zijn meestal zichtbaar als kleine, verticale lijnen rond de boven- en onderlip.

Nicotine in tabak heeft een uitdrogend effect op het lichaam omdat het een diureticum is [5]. Roken vermindert ook de opname van vitamine A en C in de huid, waardoor vroegtijdige veroudering ontstaat. Deze vitamines zijn nodig voor een gezonde huid omdat ze antioxidanten bevatten.

3. Slappe huid

Wanneer u rookt, vernauwt de nicotine in de tabak de hoeveelheid bloed die naar uw huid stroomt. De gifstoffen beïnvloeden ook collageen [6] en elastine [7] productie, die de elasticiteit van de huid beïnvloedt. Hierdoor zakt de huid door en gaat hangen, waardoor je er ouder uitziet.

Verslapping van de huid is niet beperkt tot het gezicht alleen. Het kan je bovenarmen aantasten en de huid losmaken; en in het geval van vrouwen ook hun borsten. Dit komt door de elastose [8] dat gebeurt.

4. Psoriasis

Rokers verdubbelen hun kans op het krijgen van een vorm van psoriasis [9] bekend als palmoplantaire pustulose [10]. Het is ook bekend dat ze ernstige of frequentere uitbraken van psoriasis hebben dan niet-rokers. Het gebruik van sigaretten om met stress om te gaan, maakt ze kwetsbaarder.

Hoewel psoriasis een auto-immuunziekte is waarbij stress een trigger kan zijn, is het bekend dat nicotine het immuunsysteem verzwakt en ontstekingen in de huid veroorzaakt, naast een negatieve invloed op de groei van cellen. Al deze factoren samen kunnen het risico op psoriasis verhogen.

5. Huidkanker

Wanneer u rookt, loopt u twee keer zoveel risico op het krijgen van de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker die bekend staat als plaveiselcelcarcinoom (SSC) [11] vergeleken met niet-rokers. Het wordt voornamelijk veroorzaakt door de rook van de sigaret en wordt gezien op de lippen van rokers.

Rokers hebben ook meer kans om mondkanker te ontwikkelen [12] en orale leukoplakie [13] (een precancereuze fase). Als u lipkanker heeft en u stopt met roken, neemt het risico dat de kanker zich verspreidt naar andere delen van het lichaam met twee tot drie keer af.

6. Genezing van wonden

Vanwege vernauwde bloedvaten duurt het langer voordat elke wond op het lichaam van een roker geneest. Er is ook een verhoogd risico op infectie van de wond, gangreen, flapfalen [14], langzamere overdracht van keratinocyten [15] en de productie van nieuwe bloedvaten in de wond duurt ook langer.

In feite, wanneer een roker een operatie moet ondergaan, zal hij of zij waarschijnlijk worden gevraagd om te stoppen met roken vanwege thet effect dat de gifstoffen zullen hebben op het genezingsproces. Roken kan ook de duur van arteriële ulcera in de benen, voetulcera bij diabetici en calciphylaxis veroorzaken en verhogen [16].

Zelfs de littekens na de operatie of nadat de wond is genezen, zullen prominenter aanwezig zijn in het geval van rokers. Er zijn aanwijzingen dat roken ook striae kan veroorzaken, een gevolg van overgewicht in korte tijd.

7. Acne Inversa

Een huidziekte die bekend staat als acne inversa [17] of Hidradenitis suppurativa, blijkt vaker voor te komen bij rokers en zwaarlijvige vrouwen. Het is een ontstekingsaandoening waarbij er met pus gevulde steenpuisten of abcessen zijn. Het kan een pijnlijke aandoening zijn die lang aanhoudt.

8. Vasculitis

De bloedstroom vernauwd als gevolg van de nicotine in tabak kan de ziekte van Buerger veroorzaken, ook bekend als tromboangiitis obliterans [18]. Het beperkt de bloedstroom naar handen en voeten. Het is een vorm van vasculitis waarbij overal in het lichaam bloedstolsels kunnen voorkomen.

Wanneer bloedvaten naar de handen en voeten worden geblokkeerd, leiden ze tot weefselschade en pijn als gevolg van gebrek aan bloed. Ernstige gevallen kunnen ook zweren op de handen en voeten hebben, wat leidt tot gangreen en mogelijk een amputatie van de gangreenvinger of teen.

Roken kan ook aandoeningen veroorzaken of verergeren zoals bevriezing, cholesterol emboli [19]trombose [20], zweren en chilblains [21].

9. Teleangiëctasieën

Wanneer de haarvaten in het lichaam verwijd raken vanwege de vernauwde slagaders en aderen, kan dit hun wanden beschadigen. Deze aandoening staat bekend als Teleangiëctasieën [22]. Hoewel het overal in het lichaam kan gebeuren, zijn de meest zichtbare gebieden die dichter bij de opperhuid.

Ook bekend als spataderen, lijken ze op paarse vlekken op de huid. De primaire oorzaak voor deze aandoening is de nicotine in sigaretten, waarvan bekend is dat het de bloedvaten vernauwt.

10. Teervlekken

Degenen die al lang roken, hebben vlekken op een deel van de vingers waar ze de sigaret vasthouden. De vlekken zijn geelachtig, vanwege de nicotine en andere gifstoffen in de sigaretten. Deze gifstoffen worden ook wel teer genoemd. Het omkeren van deze aandoening, d.w.z. het verwijderen van de vlekken, treedt alleen op wanneer u stopt met roken.

Hoe de effecten van roken op de huid om te keren?

De eerste manier om de schadelijke effecten van sigaretten op de huid om te keren, is door te stoppen met roken. Voorgoed. Zodra u stopt of geleidelijk het aantal sigaretten vermindert, is het mogelijk om de effecten van roken op de volgende manieren om te keren.

 • Om de vrije radicalen te vernietigen, is een dieet rijk aan antioxidanten van vitaal belang. Consumeer voedingsmiddelen zoals wortels, makreel, tomaten, broccoli, zoete aardappelen, spinazie, citrusvruchten, kiwi’s en mango’s die goede bronnen zijn van vitamine A, B, B5, K, C en foliumzuur.
 • Onderzoek toont aan dat een dieet met tomaten en fruit, vooral appels, de schade aan de longen door roken kan omkeren.
 • Het drinken van wortelsap kan ook helpen bij het spoelen van de sporen van nicotine uit het lichaam.
 • Het eten van bessen helpt bij het verwijderen van tabakstoxines uit het lichaam.
 • Granaatappel verbetert de bloedcirculatie en helpt bij de productie van collageen en elastine.
 • Drink veel water om gehydrateerd te blijven en de uitdrogende effecten van nicotine om te keren.
 • Het hebben van een glas melk voor het roken helpt je te stoppen, omdat uit onderzoek is gebleken dat rokers de smaak van de sigaretten niet lekker vonden als ze melk hadden voordat ze oplichtten.
 • Kies voor cosmetische hulp huidverzorgingsproducten met glycolzuur of alfa-hydroxyzuur.

Rokershuid versus niet-rokershuid

Uitleggen door het voorbeeld te nemen als appels als verschil van rokershuid Versus niet-rokershuid

Rokershuid

Niet-rokershuid

De huid ziet er jonger uit

De huid ziet er jonger uit

Meer rimpels rond de lippen

Lichte veroudering door de zon

Rimpels in het gezicht waren meer

Minder rimpels in het algemeen

Meer prominente huidverslapping

Minimale verslapping van de huid als gevolg van leeftijd

Er was een ongelijkmatige huidskleur in veel delen van het gezicht

Ongelijkmatige teint in minder delen van het gezicht

Meer ouderdomsvlekken

Minder ouderdomsvlekken

Wallen op de onderste oogleden

Minder schade in de ogen

Diepere rimpels en lijntjes rond neus en voorhoofd

Fijnere lijntjes rond neus en voorhoofd

Wat gebeurt er met je huid nadat je bent gestopt met roken?

De hoeveelheid die je rookt is recht evenredig met de schadelijke effecten die zichtbaar zijn op de huid. Wanneer u stopt met roken, wordt de stroom van bloed naar het gezicht wordt niet langer beperkt door de nicotine in tabak. De verbeterde bloedstroom voedt de huid met de essentiële voedingsstoffen die het nodig heeft.

Omdat de gifstoffen die via de rook worden ingeademd niet langer van invloed zijn op uw lichaam, zal de productie van elastine en collageen worden hervat en helpen bij het verbeteren van de textuur en het uiterlijk van de huid. Beide factoren helpen de huid er weer gezond uit te zien.

De huid zal zich ook op andere manieren hergroeperen. Het bleke, droge uiterlijk zal verdwijnen en de vlekken veroorzaakt door de teer in sigaretten op je vingers zullen verminderen en uiteindelijk permanent verdwijnen. Uw algehele gezondheid zal ook verbeteren, wat op zijn beurt de huid positief beïnvloedt.

Hoe lang duurt het voordat de effecten van roken op je huid zichtbaar zijn?

Het oordeel van deskundigen over de schade aan de huid als gevolg van roken varieert. Terwijl sommigen beweren dat huidbeschadiging begint vanaf het moment dat je voor het eerst rookt, geloven anderen dat de schade pas zichtbaar is na een paar jaar roken. De hoeveelheid die je rookt is ook een factor.

Inpakken

Het is een onbetwistbaar feit dat roken ervoor zorgt dat de huid rimpelt, doorzakt en na verloop van tijd bleek en droger wordt als gevolg van de giftige elementen in sigaretten. De schade die roken aanricht aan je lichaam en huid is onomkeerbaar. Verdere schade kun je alleen voorkomen door helemaal te stoppen.

Wist je dat?

 • Elke sigaret (en dus de rook ervan) bevat minstens 250 giftige chemicaliën, meer dan 7000 chemicaliën in totaal en 70 die kankerverwekkend zijn.
 • Mensen die roken kunnen zelfs een decennium eerder sterven dan niet-rokers.
 • Roken is ook een oorzaak van impotentie bij mannen.
 • Vrouwelijke rokers lopen een risico op hartaanvallen, beroertes en bloedstolsels als ze orale anticonceptiva gebruiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen