Blootstelling aan de zon, verontreinigende stoffen en vrije radicalen kunnen voortijdige lijntjes en rimpels op je gezicht veroorzaken. Hoewel er veel anti-aging formuleringen op de markt beschikbaar zijn, hebben veel van hen chemicaliën, waarvan de langetermijneffecten twijfelachtig blijven.

Dus, kunnen natuurlijk afgeleide essentiële oliën de nieuwe anti-aging oplossing voor je gezicht zijn? Essentiële oliën zijn geconcentreerde, aromatische oliën verkregen uit verschillende plantaardige bronnen. Als je nieuwsgierig bent om te weten of essentiële oliën de beste keuze kunnen zijn voor lijntjes en rimpels op je gezicht, lees dan verder.

Hoogtepunten:

  • Verminderen essentiële oliën echt rimpels in het gezicht?
  • Welke essentiële oliën zijn het beste voor rimpels in het gezicht?
  • Beste essentiële oliën per huidtype
  • Hoe gebruik je etherische oliën?

Verminderen essentiële oliën echt rimpels in het gezicht?

Essentiële oliën hebben een groot aantal voordelen die wonderen doen op je huid. Het verstevigen en gladstrijken van je gezichtshuid is er een van. Ook, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kunt u essentiële oliën gebruiken, zelfs als u een vette of acnegevoelige huid heeft.

De natuurlijke olieproductiecapaciteit van uw huid kan afnemen als gevolg van leeftijd of andere factoren, waardoor uw gezicht uitgedroogd raakt. Dit samen met een verminderde collageenproductie leidt tot een toename van zichtbare lijnen en rimpels op je gezicht.

Etherische oliën houden het vocht in je huid vast. Ook masseren met deze natuurlijke oliën verhoogt de collageenproductie, waardoor fijne lijntjes worden verminderd en je huid stevig wordt. Bovendien zijn essentiële oliën rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen bestrijden, die de grootste bijdragen leveren aan huidveroudering.

Welke essentiële oliën zijn het beste voor rimpels in het gezicht?

Hier vermelden we 10 essentiële oliën die kunnen helpen bij het bestrijden van tekenen van veroudering op je gezicht.

1. Lavendel

De essentiële olie van lavendel wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor medicinale en cosmetische doeleinden. Met een ontspannende geur is deze essentiële olie rijk aan antioxidanten en antimicrobiële eigenschappen. [1]

Lavendelolie vermindert ontstekingen en kalmeert de huid. Het bestrijdt ook vrije radicalen die oxidatieve schade aan je huid veroorzaken, wat leidt tot huidveroudering.

2. Citrusvruchten

Dit is een andere essentiële olie die al eeuwenlang in alternatieve geneesmiddelen wordt gebruikt om huidgerelateerde aandoeningen te behandelen. [2] Citrus etherische olie is niet alleen rijk aan antioxidanten, maar heeft ook een hoog gehalte aan vitamine C.

Deze eigenschappen maken citrusolie een krachtig middel tegen oxidatieve schade. Citrusolie is ook effectief in het bestrijden van huidbeschadiging als gevolg van blootstelling aan de zon. Regelmatig gebruik van citrusolie kan het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels zichtbaar verbeteren.

Zorg er echter voor dat je je gezicht een paar uur na het aanbrengen van citrusolie niet blootstelt aan de zon. Het is daarom het beste om citrusolie ’s avonds of vlak voor het slapen gaan te gebruiken.

3. Sandelhout

Sandelhoutolie is een krachtig therapeutisch middel voor de huid vanwege de ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. [3] Het bestrijdt niet alleen ontstekingen en oxidatieve schade, maar verhoogt ook de celvernieuwing van de huid.

Verhoogde nieuwe cellen op het huidoppervlak helpen om de fijne lijntjes en rimpels op je gezicht glad te strijken. Sandelhout bevordert ook de hydratatie in de huid, waardoor het er voller uitziet.

4. Geranium

Geranium etherische olie is niet alleen een krachtige antioxidant, het heeft ook aanzienlijke zonbeschermende eigenschappen. [4] Wetenschappelijke studies hebben het gebruik van geraniumolie in zonnebrandcrèmeformuleringen gesuggereerd voor de bescherming van de huid tegen fotoschade.

Geraniumolie heeft ook antiseptische eigenschappen en kan helpen vocht in de huid vast te houden. Het onderhoudt ook effectief de oliebalans in uw gezichtshuid.

5. Ylang ylang

Ylang ylang olie is op grote schaal gebruikt in huidverzorgingsproducten voor zijn anti-inflammatoire, antimicrobiële en anti-melogenese eigenschappen. [5] Melogenese is de productie van melanine, het natuurlijke pigment in de huid, waardoor het een duidelijke teint krijgt.

Regelmatig gebruik van deze essentiële olie helpt niet alleen oxidatieve schade te bestrijden, maar bevordert ook de huidvernieuwing. Ylang ylang is bijzonder nuttig bij het aanvullen van de eiwitten en lipiden in uw huid, waardoor het jong en soepel blijft.

6. Helichrysum

De essentiële olie gewonnen uit deze mediterrane plant heeft uitstekende antioxiderende, antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor het een favoriet anti-aging product is. Onderzoek heeft aangetoond dat helichrysum etherische olie eenti-collagenase en anti-elastase eigenschappen. [6]

Collageen en elastine zijn eiwitten die ondersteuning en elasticiteit bieden aan je huid. Remming van collagenase en elastase door helichrysumolie bevordert verhoogd collageen en elastine in uw huid. Dit voorkomt op zijn beurt de tekenen van vroegtijdige veroudering zoals fijne lijntjes en rimpels.

7. Mirre

De essentiële olie die wordt gewonnen uit de hars van de mirreboom geneest wonden, voorkomt schade door de zon en kan ook een droge, beschadigde huid genezen. Mirreolie versterkt ook de huid, wat zichtbaar lijnen en rimpels vermindert.

Studies hebben ook aangetoond dat bij gebruik in combinatie met wierookolie, mirreolie de bloedstroom en het absorptievermogen van uw huid kan verhogen. [7] Dit kan op zijn beurt de hydratatie en vochtretentie aan het huidoppervlak verhogen, waardoor rimpels worden verminderd.

8. Neroli

Deze etherische olie wordt gewonnen uit de geurige bloesems van de bittere sinaasappelboom. Studies hebben aangetoond dat deze olie antimicrobiële en antioxiderende eigenschappen heeft. [8] Regelmatig gebruik van neroli-olie revitaliseert de doffe huid, verstevigt uw huid en voorkomt acne.

U kunt neroli-olie gebruiken, zelfs als u een gevoelige huid heeft. Neroli olie verstevigt je huid en vermindert zo lijntjes en rimpels.

9. Roos

De olie van deze prachtige bloem heeft niet alleen een aangenaam, ontspannend aroma, maar ook verschillende huidverzorgingsvoordelen. Rozenolie is een superieur vochtinbrengend middel dat je huid gehydrateerd en soepel maakt.

Rozenolie helpt ook ontstekingen te verminderen en bacteriële infecties te bestrijden. Het verbetert ook de huidbarrièrefunctie, die helpt het vocht in je huid vast te houden. [9] Al deze eigenschappen maken rozenolie je beste vriend als het gaat om huidverzorging.

10.Clary salie

Deze zoet ruikende etherische olie wordt gewonnen uit de groenblijvende scharleistruik. Het is gunstig voor zowel de droge huid als de vette huid. Deze essentiële olie is rijk aan antioxidanten die schade aan de eiwitten in de huid voorkomen, waardoor lijnen en rimpels worden verminderd.

Van de olie uit scharlei is ook aangetoond dat het antimicrobiële eigenschappen heeft. [10] Dit is dus effectief bij wondgenezing en de behandeling van acne gevoelige huid.

Beste essentiële oliën per huidtype

Beste essentiële oliën per huidtype

Huidtype

Aanbevolen etherische oliën

Droge, ouder wordende huid

Sandelhout, ylang ylang, mirre, scharlei, wierook

Vette, acnegevoelige huid

Citrus, basilicum, tea tree olie

Gevoelige huid, kan door iedereen worden gebruikt

Geranium, lavendel, helichrysum, neroli

Hoe gebruik je etherische oliën?

Geschiktheid:

De belangrijkste stap in deze huidverzorgingsroutine is om de essentiële olie te selecteren die het beste bij uw huidtype en uw behoeften past. U kunt een expert raadplegen als u niet zeker weet welke essentiële olie u moet gebruiken en in welke hoeveelheid.

Vervoerders:

Etherische oliën zijn geconcentreerde extracten en meestal zeer krachtig. U kunt de meeste essentiële oliën niet rechtstreeks op uw huid aanbrengen, omdat dit irritatie en misschien zelfs huiduitslag zal veroorzaken. U moet een geschikte dragerolie kiezen, zoals kokosolie, om de essentiële olie van uw keuze te verdunnen voordat u deze op uw gezicht aanbrengt. Als je een gevoelige huid hebt, moet je een iets hogere hoeveelheid dragerolie gebruiken dan degenen die een normale huid hebben.

Doe een patchtest:

Essentiële oliën die afkomstig zijn van natuurlijke bronnen veroorzaken meestal geen nadelige effecten op uw huid. Sommige mensen kunnen echter een allergie ontwikkelen voor specifieke essentiële oliën. U moet altijd een patchtest doen van de combinatie van essentiële olie en dragerolie, voordat u deze voor de allereerste keer gebruikt.

Inpakken

Voortijdig verschijnen van lijnen en rimpels zorgt ervoor dat je gezicht er dof en volwassener uitziet dan je leeftijd. Essentiële oliën zijn een effectief, natuurlijk alternatief voor de chemische anti-aging producten die op de markt verkrijgbaar zijn. U kunt kiezen uit de lijst met essentiële oliën in dit artikel om de lijntjes en rimpels op uw gezicht zichtbaar te verminderen.

Aarzel niet om uw dermatoloog te raadplegen als u niet zeker weet welke essentiële olie het beste voor u werkt. In het geval dat u nadelige effecten zoals huiduitslag of roodheid ziet na het aanbrengen van gezichtsoliën, bezoek dan onmiddellijk een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen