Van hoeveel huidaandoeningen bent u op de hoogte? Naast de veel voorkomende acne, wist je dat er verschillende andere huidaandoeningen zijn die ernstiger zijn?

Een dergelijke aandoening is exfoliatieve dermatitis. Het beïnvloedt grote delen van het lichaam, kan pijn veroorzaken en kan in sommige gevallen ziekenhuisopname vereisen. Vroege diagnose en tijdige behandelingen kunnen helpen de effecten ervan te minimaliseren.

Lees verder om meer te weten te komen over deze aandoening.

Hoogtepunten:

 • Wat is exfoliatieve dermatitis?
 • Symptomen en tekenen
 • Wat zijn de oorzaken exfoliatieve dermatitis?
 • Hoe behandel je exfoliatieve dermatitis?
 • Diagnose van exfoliatieve dermatitis
 • Hoe lang duurt exfoliatieve dermatitis?

Wat is exfoliatieve dermatitis?

De term “exfoliatief” verwijst naar het afstoten of exfoliëren van de huid en “dermatitis” is wanneer uw huid ontstoken of geïrriteerd is. [1]

Exfoliatieve dermatitis is ook bekend als erytrodermie en het is een aandoening waarbij de huid ontstoken raakt en afbladdert over grote delen van het lichaam. De getroffen gebieden worden rood, vergezeld van pijn en irritatie. [2]

Symptomen en tekenen

Exfoliatieve dermatitis kan langzaam of in een snel tempo beginnen. Een van de eerste tekenen bij de meeste mensen is wanneer het oppervlak van je huid rood wordt. Hierna heeft je huid de neiging om dik, ruw, schilferig en soms knapperig te worden.

Over grote delen van het lichaam valt of bladdert de opperhuid, de eerste laag van de huid, af. Als het ernstig is, beïnvloedt het ook je nagels en haar.

De droogheid en peeling kunnen jeuk veroorzaken. Hoewel de jeuk vaak voor kan komen, is een incidenteel symptoom voor een paar mensen gezwollen lymfeklieren.

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende, gegeneraliseerde tekenen en symptomen van exfoliatieve dermatitis. Dit is niet in steen gebeiteld; elk individu kan de symptomen anders ervaren. [3][4]

 • Extreme roodheid van de huid.
 • Verdikte huid.
 • Jeuk. Meestal is de jeuk lastig en soms ondraaglijk.
 • Schilfering, als fijne vlokken of grote vellen, wordt 2 tot 6 dagen na het begin van erytheem gezien.
 • Nagels worden dof, dik en kunnen verharen.
 • Koorts of griepachtige symptomen. Mensen hebben koude rillingen en voelen zich koud omdat er veel warmte verloren gaat door de beschadigde huid.
 • Korstvorming laesies.
 • Gezwollen lymfeklieren.
 • Malaise.
 • Verlies van vloeistoffen, eiwitten en elektrolyten kan uit de beschadigde huid sijpelen, wat eiwittekort of uitdroging kan veroorzaken.
 • De beschadigde huid is een slechte barrière, waardoor de persoon gemakkelijk vatbaar is voor secundaire infecties, zowel bacterieel als viraal.
 • Schilfering van de hoofdhuid met verschillende gradaties van haaruitval en soms zelfs volledige kaalheid.

Notitie:

Deze gegeneraliseerde tekenen en symptomen van exfoliatieve dermatitis kunnen vergelijkbaar zijn met andere huidaandoeningen. Het is het beste om het advies van een professional in te winnen voor een nauwkeurige diagnose; vooral als de exfoliatieve dermatitis symptomen niet beter worden, erger worden of je nieuwe symptomen ziet.

Wat zijn de oorzaken exfoliatieve dermatitis?

Een aandoening van de huidcellen is een van de hoofdoorzaken van exfoliatieve dermatitis. De cellen sterven en werpen snel af, en dit staat bekend als ‘omdraaien’. De snelle omzet van huidcellen leidt tot aanzienlijke schilfering en peeling van de huid. Dit staat bekend als ‘sloughing’.

Volgens de American Merck Manuals zijn tot 25 procent exfoliatieve dermatitis oorzaken idiopathisch. Idiopathisch betekent wanneer een aandoening of ziekte geen bekende oorzaak heeft.

Meestal veroorzaken de volgende aandoeningen exfoliatieve dermatitis: [5]

1. Huidaandoeningen

Een van de belangrijkste oorzaken van exfoliatieve dermatitis is reeds bestaande huidaandoeningen. Dit omvat pityriasis rubra pilaris, lichen planus, psoriasis, seborrheic dermatitis, contactdermatitis en atopische dermatitis.

2. Reacties op drugs

Bijwerkingen op een verscheidenheid aan geneesmiddelen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor huidpeeling. Een paar geneesmiddelen die exfoliatieve dermatitis veroorzaken, zijn barbituraten, bloeddrukmedicijnen, penicilline, isoniazide, fenytoïne en andere epileptische medicijnen, sulfa-geneesmiddelen en actuele medicijnen. Bespreek met een professional voordat u een medicijn voor een lange termijn gebruikt.

3. Andere oorzaken

De omloopsnelheid van huidcellen kan versnellen als gevolg van een paar soorten kanker zoals lymfoom of leukemie.

Oorzaken van exfoliatieve dermatitis

Hoe behandel je exfoliatieve dermatitis?

Om de getroffen huid van het ontwikkelen van een infectie en om vloeistoffen en eiwitten vast te houden, zijn vroege diagnose en ondersteunende behandeling van exfoliatieve dermatitis van vitaal belang. Meestal voert een dermatoloog de behandeling voor exfoliatieve dermatitis uit.

Vaak moeten degenen met ernstige exfoliatieve dermatitis in het ziekenhuis worden opgenomen en krijgen ze intraveneus (via de aderen) vloeistoffen en zouten en antibiotica voor de infectie. Dit corrigeert eventuele uitdroging, warmteverlies, voedings- of elektrolyttekorten, laag bloedvolume en om het probleem te behandelen.

Een van de belangrijkste doelen van de behandeling is om de ontsteking te verminderen en u comfortabeler te maken. Ondersteunende zorg bestaat uit orale antihistaminica, rust, warme baden en verwarmde dekens om de lichaamstemperatuur onder controle te houden. Soms kan een medicinale crème helpen om je droge, jeukende huid te bevochtigen.

Steroïde medicijnen zijn vaak de remedie voor degenen die ernstige of chronische ontsteking en schilfering van de huid ervaren. Een paar gevallen vinden verlichting in fototherapie of lichttherapie, die wordt gedaan met behulp van psoralen, een lichtgevoelig medicijn en ultraviolet licht.

Of het nu gaat om exfoliatieve dermatitis op het gezicht, de handen of ergens anders op het lichaam, hier zijn een paar behandelingen die u kunt verwachten te ondergaan.

1. Rehydratatie

Vanwege de afwezigheid van de eerste laag van de huid, is het gebruikelijk dat vloeistoffen gemakkelijk uit het lichaamsoppervlak ontsnappen, wat leidt tot uitdroging. Als het niet serieus wordt genomen, kan uitdroging levensbedreigend zijn.

Daarom is rehydratatie erg belangrijk. U kunt oraal rehydrateren, of het wordt intraveneus toegediend in een ziekenhuis.

2. Corrigeren van elektrolytenonbalans

Je lichaam heeft een delicate balans van vloeistoffen en elektrolyten. Van het samentrekken van spieren tot het geleiden van nerveuze impulsen, elektrolyten helpen het lichaam te functioneren zoals het zou moeten.

Daarom is het corrigeren van afwijkingen cruciaal. Voor ernstige gevallen kan dit worden gedaan via IV-vloeistoffen. Anders werken supplementen of elektrolytwater.

Esse Organic Skincare Tip:

Typisch, voor de meeste gezonde personen, kunt u uw dagelijkse dosis elektrolyten uit een uitgebalanceerd dieet halen. Suppletie is meestal niet nodig.

3. Vul voedingsstoffen aan

Als patiënten niet voldoende micronutriënten of macronutriënten krijgen, zullen ze energie missen, zal het lichaam niet in staat zijn om zijn organen op te bouwen en te onderhouden en zullen verschillende metabolische processen lijden.

U moet alles herstellen wat verloren is gegaan als gevolg van erytrodermie met regelmatige tussenpozen om ervoor te zorgen dat uw lichaam optimaal functioneert.

4. Preventie van infecties

Een ernstige complicatie van deze aandoening is een infectie en een belangrijk onderdeel van het voorkomen van infecties is verbanden. Een wond moet de juiste aandacht en zorg krijgen. Infecties worden behandeld met antibiotica.

5. Kalmeer de huid

Jeuk of krabben kan uw toestand verergeren. Als je te veel krabt, kun je zelfs bloeden en dat is een opstelling voor infectie. Krijg snel verlichting door je huid te kalmeren.

Een effectieve manier om de huid glad te maken is met verzachtende middelen. Tijdens exfoliatieve dermatitis is uw huid droog, schilferig en gebarsten door de afwezigheid van water in de bovenste laag van de huid.

Hierdoor ontstaan er open ruimtes tussen je cellen. Verzachtende middelen vullen deze ruimtes met lipiden, een vetachtige substantie die je huid er gladder en zachter uit laat zien.

Havermout is een bewezen huidsfopspeen en colloïdale havermoutbaden hebben een verzachtende werking. Nee, we hebben het niet over Quaker Oats, maar over colloïdale havermout. Uw dermatoloog kan specifieke merken havermoutproducten aanbevelen om te proberen.

Diagnose van exfoliatieve dermatitis

De diagnose is gebaseerd op klinisch onderzoek en gedetailleerde medische geschiedenis. Alleen met observatie kan een getrainde dermatoloog de aandoening diagnosticeren. Soms moet u een lichamelijk onderzoek ondergaan waarbij u naar uw huid moet kijken.

Omdat exfoliatieve dermatitis niet besmettelijk is, hoeft u of de arts zich nergens zorgen over te maken.

Het achterhalen van de oorzaak van de erytrodermie is belangrijk. Uw dermatoloog zal bepalen of andere huidaandoeningen, bepaalde geneesmiddelen of kwalen dermatitis veroorzaken.

Hoe lang duurt exfoliatieve dermatitis?

Meestal, met de juiste behandeling, binnen een periode van 2-6 weken kunt u verwachten dat de symptomen verminderen. [6]

De prognose kan slecht zijn voor degenen die zijn gediagnosticeerd met idiopathische exfoliatieve dermatitis. Maar met langdurige behandeling van een goede dermatoloog, kunt u positieve resultaten verwachten.

Inpakken

De vooruitzichten voor exfoliatieve dermatitis variëren van persoon tot persoon. Als het exfoliatieve dermatitis is die door geneesmiddelen wordt geïnduceerd, is het gemakkelijk te behandelen. Over het algemeen, met de juiste behandeling, klaart uw huid binnen een paar weken op.

Hoewel het niet in jouw handen ligt, kunnen een paar eenvoudige gezonde levensstijlkeuzes zoals jezelf beschermen tegen de zon, stress beheersen, een gezond dieet eten en je huid goed behandelen, verschillende huidproblemen helpen voorkomen en natuurlijke veroudering vertragen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen