Bent u op zoek naar een geschikt alternatief voor vrij verkrijgbare crèmes of lotions voor de behandeling van uw eczeem? Probeer plantaardige etherische en medicinale oliën!

De meeste essentiële en medicinale oliën bevatten ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen van eczeem zoals een droge en schilferige huid, roodheid, intense jeuk, enz. Kunnen beheersen.

Maar voordat u oliën voor elk type eczeem probeert, is het belangrijk om de risico’s, het juiste gebruik en de mogelijke voordelen te kennen. Laten we diep graven om meer te weten te komen.

Hoogtepunten:

  • Hoe gebruik je essentiële en medicinale oliën?
  • Voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen tijdens het gebruik van essentiële oliën
  • Veel voorkomende oliën die worden gebruikt voor eczeem

Hoe gebruik je essentiële en medicinale oliën?

Essentiële en medicinale oliën zijn geconcentreerde extracten van plantaardige bronnen, verkregen door koude persing of destillatie. [1]

Sommige van deze oliën zijn mild en kunnen direct op je huid worden aangebracht. De meeste essentiële oliën zijn echter sterk en bevatten actieve ingrediënten die de gevoelige huid kunnen irriteren. Deze essentiële oliën moeten voor gebruik worden verdund in drageroliën.

Sommige plantaardige oliën zoals zoete amandelolie, avocado-olie of kokosolie kunnen worden gebruikt als drageroliën om essentiële oliën te verdunnen.

Voorzorgsmaatregelen die moeten worden genomen tijdens het gebruik van essentiële oliën

U kunt allergieën, ontstekingen of andere ongewenste reacties op bepaalde essentiële oliën ontwikkelen. Ook zijn sommige essentiële oliën kruisreactief; wat betekent dat ze interageren met bepaalde medicijnen. U moet dus extra voorzichtig zijn als u al andere geneesmiddelen voor eczeem gebruikt.

Het is altijd belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u begint met het gebruik van een essentiële olie voor de behandeling van uw eczeem.

Voordat u een essentiële olie gebruikt, kunt u een schar-test uitvoeren door een kleine hoeveelheid olie op een niet-aangetast deel van uw huid aan te brengen. Als u roodheid, huiduitslag of allergieachtige symptomen ontwikkelt, vermijd dan het gebruik van die specifieke essentiële olie.

Veel voorkomende oliën die worden gebruikt voor eczeem

1. Kokosolie

biologische cosmetica met kokosnoot

Kokosolie wordt al sinds mensenheugenis gebruikt voor het hydrateren en verzachten van de huid. [2] Het is rijk aan laurinezuur, waardoor het antibacterieel, ontstekingsremmend en rijk aan antioxidanten is. Dit maakt kokosolie een zachte oplossing voor de behandeling van uw droge, jeukende huid veroorzaakt door eczeem, terwijl infecties op afstand worden gehouden. [3]

Om kokosolie te gebruiken, hoeft u alleen maar een kleine hoeveelheid tussen uw handpalmen te wrijven en op het getroffen gebied aan te brengen. Je kunt het aan laten staan als je binnen blijft. Het kan echter stof en andere verontreinigende stoffen aantrekken als u buiten stapt.

Kokosolie kan ook worden gebruikt als dragerolie om andere essentiële oliën te verdunnen die niet rechtstreeks op uw door eczeem aangetaste huid kunnen worden aangebracht. U moet kiezen voor koudgeperste of virgin kokosolie die vrij zijn van schadelijke chemicaliën om verdere irritatie op uw huid te voorkomen.

2. Tea Tree Olie

Ook bekend als melaleuca-olie, wordt tea tree olie verkregen uit de theebomen die oorspronkelijk in de Australische moerassen werden gevonden. [4] Deze olie werd traditioneel gebruikt door de Aboriginals (indegenous inwoners van Australië) als een kruidengeneesmiddel om een overvloed aan huidproblemen te behandelen, van insectenbeten tot schimmelinfecties.

Tea tree olie heeft uitstekende antimicrobiële eigenschappen, effectief in het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen. Het helpt om infecties af te weren die worden veroorzaakt door de beschadigde huidbarrière die het gevolg is van eczeem. Ook deze olie heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die roodheid en irritatie op je huid helpen verzachten. [5]

Onverdunde tea tree olie heeft actieve ingrediënten die uw eczeem aangetaste huid kunnen irriteren als het topisch wordt gebruikt. Verdun het daarom in een geschikte dragerolie zoals kokosolie of zoete amandelolie en gebruik het volgens de aanwijzingen die bij het product zijn geleverd.

3. Neem Olie

Neemboom (Azadirachta indica) wordt veel aangetroffen in het Indiase subcontinent en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde en staat bekend om zijn vele voordelen. Hieronder staan een paar eigenschappen van neemolie, waardoor het een uitstekende keuze is voor de behandeling van eczeem:

  • Neem olie heeft bewezen bacteriedodende effecten (doodt bacteriën) die huidinfecties veroorzaakt door eczeem voorkomt. [6]
  • Het heeft antihistaminica, die helpen bij het verlichten van allergie-achtige symptomen zoals jeuk en zwelling, wat vaak voorkomt bij eczeem.
  • Neem olie is rijk aan vitamine E en vetzuren die niet alleen je droge huid hydrateert geassocieerd met eczeem, maar ook helpt bij het herstellen van je beschadigde huidbarrière.
  • Het is ontstekingsremmend (vermindert roodheid en zwelling) evenals pijnstillend (vermindert pijn veroorzaakt door jeukende blauwe plekken).

Vergeet echter niet dat neemolie zeer krachtig is en zorgvuldig moet worden gebruikt tijdens het aanbrengen op de gevoelige huid. Raadpleeg een arts om de juiste dosering en gebruik te kennen.

4. Lijnzaadolie

Deze olie wordt verkregen door het voedingsrijke lijnzaad koud te persen. Lijnzaadolie heeft een hoog gehalte aan ALA (alfa-linoleenzuur), een omega 3-vetzuur dat gunstig is voor de gezondheid van uw huid. Het bevordert uw huidherstelproces, hydrateert en vermindert ontstekingen. Het is ideaal voor de behandeling van eczeem.

Lijnzaadolie kan zowel voor plaatselijke toepassing als orale inname worden gebruikt om eczeem te helpen beheersen. Lijnzaadolie kan echter besmet raken met gifstoffen, als het niet goed wordt geëxtraheerd. Wees dus voorzichtig bij het extraheren van lijnzaadolie voor eczeembehandeling. [7]

fles etherische olie met kruiden

5. Lavendelolie

Deze aromatische etherische olie wordt gewonnen uit de bloemen van de lavendelboom en heeft een aantal geneeskrachtige effecten. Het is ontstekingsremmend en pijnstillend dat helpt je geïrriteerde huid te kalmeren. Het heeft ook antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die secundaire infecties in uw huid voorkomen.

U kunt lavendelolie rechtstreeks op het getroffen gebied aanbrengen of mengen met andere essentiële oliën zoals tea tree olie voor een effectieve behandeling van dermatitis. Voor kinderen kunt u lavendelolie ook gebruiken in lauw badwater, na overleg met een arts.

6. Eucalyptusolie

Afgeleid van de eucalyptusboom, heeft deze essentiële olie een hoog gehalte aan cineol of eucalyptol, wat potentiële therapeutische voordelen heeft. Verschillende soorten eucalyptusolie zijn beschikbaar op de markt, afhankelijk van de soort waaruit de olie is gewonnen.

Eucalyptusolie heeft ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen die u kunnen verlichten van ernstige episodes van huiduitslag of opflakkeringen. U kunt een kleine hoeveelheid van de olie in de getroffen gebieden aanbrengen om scheuren in uw huid te helpen genezen en infectie te voorkomen.

7. Amandelolie

Zoete amandelolie is een milde, niet-vette olie rijk aan vitamine E, gezonde vetzuren en andere huidvriendelijke fytochemicaliën (plantaardige voedingsstoffen) die de gezondheid van uw huid op meerdere manieren bevorderen. Vanwege het hoge lipidengehalte is amandelolie een uitstekend verzachtend middel dat het vocht in je huid vasthoudt. Daarom is het nuttig voor mensen met eczeem.

Het is antipruritisch; het voorkomt jeuk geassocieerd met eczeem. Het helpt ook om uw huidbarrièrefunctie te verbeteren. Je kunt het rechtstreeks op je huid aanbrengen.

Amandelolie is veilig voor alle huidtypes. Als u echter allergisch bent voor noten, vermijd dan het gebruik ervan.

8. Castor olie

Deze zware olie gewonnen uit de ricinusbonen wordt traditioneel gebruikt voor verschillende medische doeleinden. De huidvriendelijke voordelen van deze olie zijn niet alleen beperkt tot een uitstekende vochtinbrengende crème. Het kalmeert ook ontstekingen, helpt wonden sneller te genezen en heeft antimicrobiële eigenschappen.

U kunt ricinusolie gebruiken om uw eczeem-opflakkeringen te kalmeren. Ricinusolie die dik is, wordt niet gemakkelijk door uw huid opgenomen. Voor het beste resultaat, laat het een nacht of verdun het met een andere lichtere olie voor een betere absorptie.

9. Calendula Olie

Calendula olie wordt gewonnen uit de goudsbloem, die zijn felgele kleur aan deze olie verleent. Deze olie wordt vaak gebruikt bij eczeemuitslag omdat het meerdere ontstekingsremmende componenten heeft. [8] Daarnaast heeft het ook antimicrobiële en wondgenezing voordelen.

Calendula olie wordt gebruikt als ingrediënt in veel eczeem behandeling crèmes. U kunt deze olie direct op uw eczeempleisters gebruiken. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, vermijd dan het gebruik van calendula-olie of producten die het bevatten.

10. Jojoba Olie

Afgeleid van de Jojoba-planten, lijkt dit meer op een vloeibare was, die uitstekende hydraterende en helende eigenschappen heeft. [9] Het bootst talg na, een natuurlijke vochtinbrengende crème die aanwezig is in onze huid en helpt bij het genezen van een verscheidenheid aan huidaandoeningen, waaronder eczeem.

Hoewel het veilig is om deze olie topisch op uw huid te gebruiken, moet u inname vermijden.

Inpakken

Essentiële en medicinale oliën kunnen de beste natuurlijke remedie zijn die mogelijk enkele van uw eczeemsymptomen kan beheersen, uw huid kan hydrateren en kalmeren en ontstekingen kan verminderen. Wees echter voorzichtig voordat je iets nieuws voor je huid probeert. Aangezien eczeem van persoon tot persoon sterk verschilt, raadpleegt u een gecertificeerde expert om te weten welke essentiële olie bij u past en hoe u deze moet gebruiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen