Is het ooit gebeurd dat iemand je een handdruk aanbood en je handen helemaal bezweet waren? Zweethanden zijn zeker een gênante kwestie. Ook klagen veel mensen over het hebben van constant zweterige handpalmen, ondanks dat ze ze vaak schoonmaken.

Nou, niet alle zweterige handpalmen worden veroorzaakt door nervositeit en er zijn andere factoren die eraan bijdragen. Lees verder om meer te weten te komen over de verschillende oorzaken van zweethanden en wat u kunt doen aan dit frustrerende probleem.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken zweethanden?
  • Hoe zweethanden te behandelen?
  • Wanneer een arts raadplegen?

Wat zijn de oorzaken zweethanden?

1. Obesitas

Mensen met obesitas hebben de neiging om meer te zweten dan anderen. Obesitas veroorzaakt overactieve zweetklieren die overmatig zweten veroorzaken, wat vooral leidt tot constant zwetende handpalmen, voeten, oksels enz. [1]

2. Menopauze

Zweethanden zijn een veel voorkomend symptoom van de menopauze. [2] Menopauze veroorzaakt grote hormonale veranderingen in het lichaam. Tijdens de perimenopauze bevindt je lichaam zich in de laatste fase van je menstruatiecyclus, terwijl je in de postmenopauzale stopt met ongesteld worden. Dit gebeurt rond de leeftijd van 45 tot 55 jaar. Tijdens de perimenopauze krijgt 70% van de vrouwen opvliegers, wat de lichaamswarmte verhoogt en overmatig zweten veroorzaakt.

3. Palmar hyperhidrose

Sommige mensen gaan door een medische aandoening genaamd palmar hyperhidrose, wat gewoon zweterige handpalmen betekent. Dit wordt vaak in een zeer vroeg stadium van het leven gediagnosticeerd. De conditie verbetert wanneer u 40 of meer wordt en stopt na een bepaalde leeftijd.

Palmar hyperhidrose beïnvloedt de dagelijkse activiteiten van uw leven en veroorzaakt emotionele nood. Mensen met palmaire hyperhidrose merken veranderingen in hun lichaamstemperatuur die leiden tot zweten. Handen en vingers van dergelijke mensen beginnen te zweten wanneer ze zich overgeven aan enige fysieke activiteit. Palmen kunnen meestal koud en nat aanvoelen. [3]

Andere redenen

Er zijn nog een paar andere factoren die zweethanden veroorzaken. Deze omvatten:

1. Suikerziekte

2. Lage bloedsuikerspiegel

3. Schildklieraandoening

4. Hartproblemen

5. Problemen met het zenuwstelsel

6. Infecties zoals tuberculose

7. Bijwerkingen van bepaalde medicijnen

8. Alcoholverslaving

9. Kanker

10. Zwangerschap

vrouw kreeg bezwete handpalm

Hoe zweethanden te behandelen?

Professionele behandeling voor zweethanden

1. Iontoforese

Iontoforese is een medische behandeling die microscopisch de buitenste laag van uw huid dikker maakt en het zweten gedurende ten minste vier weken stopt. Het wordt gedaan door een zeer lage hoeveelheid elektriciteit te gebruiken. Deze behandeling vereist meerdere sessies en elke sessie duurt 30 – 40 minuten. [4]

2. Voorgeschreven medicatie

Uw arts kan anticholinergica voorschrijven voor uw zweterige handpalmen. Deze medicijnen beïnvloeden de receptoren die werken als indicatoren voor je zweetklieren. Deze receptoren vertellen je zweetklieren technisch gezien dat ze moeten zweten.

Oxybutynine hydrochloride [5] is zo’n medicijn. Mensen die lijden aan glaucoom worden echter niet geadviseerd om dit medicijn te nemen. Hoewel nuttig, heeft dit medicijn weinig bijwerkingen zoals constipatie, misselijkheid, urinewegproblemen, droogheid van de mond, enz.

3. Operatie

Als zweterige handpalmen uw leven en dagelijkse activiteit ernstig beïnvloeden, kan uw arts een operatie voorstellen. De operatie zou de zweetklieren van uw handen verwijderen of aanpassen om het zweten onder controle te houden. Een dergelijke operatie staat bekend als endoscopische thoracale sympathectomie. [6]

4. Botox

Deze bekende cosmetische behandeling is niet alleen populair als schoonheidsbehandeling, maar kan ook helpen het zweet van je handpalmen te verminderen. Om dit te doen, zal botox de zweetklieren blokkeren tegen zweten. Deze behandeling duurt zes maanden en moet door een professional worden gedaan.

FDA (Food And Drug Administration) beschouwt botox ook als een geldige behandeling voor overmatig zweten. Maar er is niet veel onderzoek gedaan naar de veiligheid van deze procedure. FDA noemt wel een paar bijwerkingen zoals verzwakking van je handspieren.

Home Remedies voor zweethanden

1. Anti-transpiranten

Van anti-transpiranten is bekend dat ze zweet beheersen. Hoewel het meestal wordt gebruikt voor okselregio’ s, kunt u het ook op zweethanden aanbrengen. Dit vermindert zweet en nattigheid. Probeer regelmatig anti-transpiranten te dragen. Als uw probleem echter aanhoudt, kunt u uw arts om een klinisch anti-transpirant vragen.

2. Appelciderazijn

Appelciderazijn is een andere geweldige manier om de pH-waarde van je handen in evenwicht te brengen en het zweten onder controle houden. Breng appelciderazijn aan op je handpalmen. Voor het beste resultaat kun je de appelciderazijn een nacht op je hand laten liggen. Je kunt ook biologische appelciderazijn toevoegen aan je normale voedselinname.

3. Zuiveringszout

Zuiveringszout is een handige en snelle methode om van zweethanden af te komen. Een gemeenschappelijk ingrediënt van elke Indiase keuken, de alkalische aard beïnvloedt uw pH-balans. Je kunt het gebruiken om het zweten van je handpalmen onder controle te houden. Neem een eetlepel zuiveringszout en voeg een paar druppels water toe. Wrijf het grondig op je handen en handpalmen.

4. Salieblad

Deze kruidenremedie wordt al eeuwenlang gebruikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen, zoals puistjes, zits, acne enz. Het vecht ook tegen meerdere huidinfecties. Het aanbrengen van saliebladolie op je handpalm, of het toevoegen ervan aan je voedselinname zal je helpen zweethanden te verminderen. Je kunt het ook gebruiken in je thee. Maar de beste manier is om een paar salieblaadjes in een kom te weken en je handen minstens 20 minuten in de kom te steken.

5. Kamille

Kamille is een zeer heilzaam kruid uit de Asteraceae plantenfamilie. Veel mensen drinken kamillethee als een remedie voor veel gezondheidsproblemen. De kamillebloem wordt opgedroogd en vervolgens gebruikt als ingrediënt in thee. Kamille kan de zweetproductie van je handpalm regelen.

Over De Toonbank Behandelingen

Lotions en crèmes

Verschillende anti-transpirant lotions of crèmes zijn ook beschikbaar om uit te kiezen. Je kunt ook Body pH balance gel of lotions proberen. Handbehandelingscrèmes, speciaal gemaakt voor sportpersoonlijkheden, zijn ook beschikbaar.

Wanneer een arts raadplegen?

Hoewel zweterige handpalmen geen alarmerend probleem aangeven, bezoek dan uw arts als,

1. Je beide handpalmen zweten de hele tijd overmatig.

2. De zweterige handpalmen verbeteren niet, zelfs niet na het gebruik van OTC-producten en huismiddeltjes.

3. Overmatig zweten onderbreekt je dagelijkse activiteiten.

4. Zweterige handpalmen verschijnen plotseling, vooral na de leeftijd van 25 jaar.

5. Het is genetisch.

Inpakken

Zweterige handpalmen zijn niet erg zeldzaam. Veel mensen ervaren overmatig zweten van hun handen als gevolg van verschillende redenen zoals obesitas, menopauze, nervositeit en andere onderliggende ziekten. Als het overmatige zweten u problemen bezorgt en uw normale activiteiten beïnvloedt, kunt u de genoemde huismiddeltjes of OTC-producten gebruiken. Raadpleeg voor ernstige gevallen uw arts en kies de juiste professionele behandeling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen