Hoewel transpiratie alleen een natuurlijk biologisch fenomeen is dat helpt je lichaam koel te houden, kan overmatig zweten om zoveel redenen zorgwekkend zijn.

Of het nu de stijgende temperatuur is die ervoor zorgt dat je in het zweet breekt of een trainingssessie in de sportschool, overmatig zweten van het hoofd, gezicht en hoofdhuid kan ervoor zorgen dat elke dag aanvoelt als een dag met slecht haar.

Wist je dat zweet, een combinatie van water en natuurlijke zouten, niet geweldig is voor je haar? Volgens artsen kan overmatige transpiratie de gezondheid van je haar schaden en de textuur van je haar veranderen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Veroorzaakt zweten haaruitval?
  • Wat veroorzaakt overmatig zweten en haaruitval?
  • Hoe voorkom je dat zweet je haar beschadigt?
  • Symptomen van haaruitval veroorzaakt door zweten
  • Moet ik mijn haar elke dag wassen als ik zweet?

Veroorzaakt zweten haaruitval?

Wanneer je veel zweet, bouwt het zweet zich op op je hoofdhuid en kan het de haarzakjes verstoppen. Als gevolg hiervan creëert het een onaangename omgeving voor haargroei, wat leidt tot haaruitval.

Sommige mensen hebben een aandoening genaamd Hyperhidrose, die overmatig zweten veroorzaakt als gevolg van overactieve zweetklieren [1]. Hoewel het een veel voorkomende stoornis is, kan het angst veroorzaken in sociale situaties.

Wat veroorzaakt overmatig zweten en haaruitval?

Voordat je naar beneden scrolt voor tips voor het omgaan met overmatig zweten en haaruitval op de hoofdhuid, moet je begrijpen wat je haaruitval veroorzaakt. Hier zijn zes factoren die hieraan kunnen bijdragen:

1. Overactieve zweetklieren

Een van de meest voorkomende oorzaken van overmatig zweten is het hebben van overactieve zweetklieren. Hiermee worden de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het signaleren van je zweetklieren overactief, zonder te worden getriggerd door fysieke activiteit of een stijging van de temperatuur.

2. Stress

Stress, angst en zelfs een humeur kunnen een ravage aanrichten op je dag, maar ben je gestopt met je af te vragen wat stress met je lichaam zou kunnen doen? Telogen Effluvium en Alopecia Areata zijn de twee meest voorkomende soorten haaruitval die verband houden met stress. Dit kan echter gemakkelijk worden gecontroleerd door uw stress te beheersen.

3. Warmte

Zweten is een natuurlijke reactie op hitte, dus misschien wilt u een goede haarverzorgingsroutine volgen om koel te blijven, zelfs bij vochtige temperaturen. Experts zeggen dat net zoals de zon je huid beschadigt, het ook je haar kan beschadigen. [2]

4. Fysieke inspanning

Fysieke inspanning zorgt er direct voor dat je lichaam zweet, dus misschien wil je bijzonder inspannende activiteiten op warme dagen vermijden. Vermijd ook om tijdens de piekuren in de zon te stappen.

5. Hormonale veranderingen

Overmatig zweten kan ook worden veroorzaakt door hormonale veranderingen zoals de menopauze en hormonale medicatie. Andere hormonale veranderingen zoals die optreden tijdens de zwangerschap en adolescentie kunnen er ook voor zorgen dat je in het zweet uitbreekt.

6. Pittig eten

Wist je dat wat je eet je kan laten zweten? Capsaïcine, een chemische stof die voorkomt in gekruid voedsel, is de boosdoener. Het stimuleert de zenuwen, waardoor je een gevoel van matige warmte krijgt. Als gevolg hiervan heb je de neiging om meer te zweten als je pittig eten eet.

Als u nog steeds niet met uw vinger kunt wijzen naar wat uw overmatige hoofdhuidzweet veroorzaakt, moet u uw arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Hoe voorkom je dat zweet je haar beschadigt?

1. Appelciderazijn

Van appelciderazijn is bekend dat het zweet onder controle houdt. Meng een paar eetlepels appelciderazijn met warm water, masseer het mengsel op je hoofdhuid en laat het een paar minuten intrekken voordat je het afspoelt.

2. Etherische oliën

Het masseren van je hoofdhuid met essentiële oliën kan het kalmeren en haaruitval verminderen. Experts raden cederhout etherische olie aan om haaruitval te verminderen. Lavendelolie heeft antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen die helpen de hoofdhuid gezond te houden. Kamilleolie helpt er glans en zachtheid aan toe te voegen.

3. Leave-In Conditioners

Voordat u traint of zich bezighoudt met een fysieke inspanning, is het een goed idee om uw haar te beschermen met een leave-in conditioner zoals een voedend serum. Je kunt ook overwegen om na je training een diepe conditioner te gebruiken, omdat dit je haar zal helpen genezen en hydrateren na al het zweten.

4. Stress busters

Stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je meer zweet dan normaal, dus misschien wil je stressmanagementtechnieken overwegen en gewoonten opbouwen die je helpen stress te beheersen, zoals meditatie en lichaamsbeweging.

Volgens de American Academy of Dermatology kan stress er een zijn van de meest voorkomende redenen voor onverklaarbare haaruitval. Ook zijn er verschillende soorten stress-geïnduceerde haaruitval. De aandoening is echter slechts tijdelijk en kan gemakkelijk worden gecontroleerd met een paar coping-mechanismen en diepe ademhalingstechnieken [3].

5. Draag ademende stof

Stijgende temperaturen kunnen je meer laten zweten, dus je moet lichtgewicht, ademende kleding uitzoeken. Het is het beste om stoffen te vermijden die je een warm en ongemakkelijk gevoel geven.

6. Vermijd bepaalde voedingsmiddelen

Van pittig eten is bekend dat het je warm maakt, dus misschien wil je het vermijden. Koffie wordt ook niet aanbevolen door experts, omdat cafeïne je hartslag verhoogt, de bloeddruk verhoogt en je zweetklieren activeert.

7. Blijf gehydrateerd

Het drinken van een voldoende hoeveelheid water per dag is een essentiële stap om ervoor te zorgen dat je lichaam minder zweet. Zorg ervoor dat je minstens acht glazen water per dag drinkt.

8. DIY Maskers

Verschillende doe-het-zelfmaskers kunnen helpen bij het omgaan met overmatig zweten op de hoofdhuid. Je kunt drie eetlepels citroensap en twee eetlepels kokos mengen en dit op je hoofdhuid masseren. Laat het een paar minuten intrekken voordat je het afspoelt met koud water. Op dezelfde manier kun je ook een ei- en yoghurtmasker proberen.

9. Medicatie

Als uw overmatige hoofdhuidzweten uit de hand loopt, moet u een arts bezoeken. Een paar vrij verkrijgbare anti-transpiranten en medicatie kunnen helpen om frequente en ernstige zweetepisoden effectief te beheren.

Omdat overmatig zweten ook kan worden veroorzaakt door andere onderliggende gezondheidsproblemen, is het cruciaal om de juiste behandeling te vinden na overleg met een gecertificeerde professional.

Symptomen van haaruitval veroorzaakt door zweten

1. Onvolgroeid haar afstoten

Als u haaruitval ervaart die is geclassificeerd als ‘onnatuurlijk’ of ‘abnormaal’ voor iemand van uw leeftijd en als u een fan bent van trainingen met hoge intensiteit, wilt u misschien een expert raadplegen. Overmatige lichaamsbeweging leidt tot overmatig zweten, wat haarbeschadiging en voortijdige uitscheiding van haar kan veroorzaken.

2. Voortijdige vergrijzing

Als je in de twintig bent en je haar vertoont tekenen van vergrijzing, kan overmatig zweten of stress-geïnduceerd haarverlies soms de boosdoener zijn.

3. Overmatig zweten van hoofd en gezicht

Als u overmatig zweet van uw gezicht en hoofd, in het bijzonder, kunt u een aandoening hebben die bekend staat als craniofaciale hyperhidrose. Als u dit ervaart, is het noodzakelijk om uw arts te raadplegen.

Moet ik mijn haar elke dag wassen als ik zweet?

Vrouw die haar haar wast

Nee. Hoewel het wassen van het zweet van je haar na een zware activiteit uiterst belangrijk is, is het ook cruciaal dat je je haar niet elke dag wast. Als je dit doet, kun je je haar ontdoen van zijn natuurlijke oliën en het uitdrogen, waardoor het pluizig en uitgedroogd lijkt.

Je zou je haar idealiter twee tot drie keer per week moeten wassen. Als je veel zweet, zal het spoelen van je hoofdhuid tussen shampoos helpen om het schoon te maken.

Inpakken

Zweten is volkomen natuurlijk en dient een belangrijk doel. De schade die overmatig zweten aan je haar kan toebrengen, kan eenvoudig worden beheerd en opgelost met de tips die in dit artikel worden vermeld. Zorg ervoor dat je een gezonde en actieve levensstijl leidt. Als u in ongewoon grote hoeveelheden zweet, moet u uw arts raadplegen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen