Zijn je lippen ooit direct opgezwollen na het eten van een bepaald voedsel? Of word je op sommige ochtenden wakker met gezwollen lippen zonder te weten wat je eraan moet doen? We weten hoe dat voelt!

Bijengestoken, opgezwollen lippen kunnen iedereen bezorgd en gefrustreerd maken. Tal van factoren kunnen bijdragen aan het plotselinge grotere dan gebruikelijke uiterlijk van je lippen. Maar het identificeren van de juiste reden is moeilijk zonder er enige kennis over te hebben. Daarom hebben we besloten om je precies te laten weten wat de oorzaak kan zijn en hoe je moet omgaan met deze plotselinge ontwikkeling op de lippen. Laten we beginnen.

WAT EXPERT ZEGT

“Gezwollen lippen kunnen worden veroorzaakt door allergieën en inflammatoire huidaandoeningen. Acute aandoeningen zoals angio-oedeem hebben onmiddellijke medische aandacht nodig. Ontstekingsaandoeningen zoals granulomateuze cheilitis kunnen ook voorkomen, maar het is een zeldzame aandoening.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken van zwelling van de lippen?
 • Hoe gezwollen lippen te behandelen?
 • Medische behandelingen voor gezwollen lippen
 • Wanneer naar een dokter?
 • Hoe lang duurt de zwelling van de lip?

Wat zijn de oorzaken van zwelling van de lippen?

Je lippen kunnen om verschillende redenen opzwellen. Als de zwelling te wijten is aan een verwonding of een lichte oorzaak, is het een acute zwelling van de lippen. Wanneer een ernstiger aandoening ervoor zorgt dat uw lippen opzwellen, staat dit bekend als chronische zwelling van de lippen. Afhankelijk van de oorzaak kan de zwelling enkele uren tot een paar dagen aanhouden.

Hier zijn enkele van de oorzaken achter beide soorten zwelling van de lippen:

1. Acute zwelling van de lippen

A. Verwondingen

Als je per ongeluk je lippen op een zeer heet stalen glas of beker hebt geplaatst, een val hebt gehad en je lippen hebt gekneusd, of erger nog, op of in de buurt van je mond bent geraakt, zullen je lippen waarschijnlijk opzwellen. Deze verdwijnen meestal in enige tijd met het gebruik van een cold pack of een anti-blauwe plek of anti-zwelling crème.

Notitie

Als het letsel echter te wijten is aan een ernstig ongeval of een scherp voorwerp zoals een messnede, is het beter om een arts te raadplegen. Ook als het bloeden niet stopt, worden andere delen van uw gezicht gezwollen en als de snee groot is, bezoek dan onmiddellijk uw arts.

B. Zonnebrand of schuren

Je lippen kunnen ook opzwellen als je je schrale lippen likt om ze te hydrateren, of als je buiten bent als het weer te warm, droog, winderig of koud is.

C. Mucoceles

Een cyste die afkomstig is van het vaak bijten op de lippen, of van een verwonding, staat bekend als een mucocele [1]. Het veroorzaakt schade aan de speekselklier [2], waarbij de vloeistof in de klier onder de huid wordt verzameld en een bult veroorzaakt. Dit geeft de lippen een gezwollen uiterlijk.

D. Allergieën

Verschillende voedingsmiddelen veroorzaken een allergische reactie, wat leidt tot gezwollen lippen. Deze aandoening wordt ook wel oraal allergiesyndroom genoemd. Het wordt veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen en normaal gesproken vermindert de zwelling vanzelf in enige tijd.

 • Voedingsmiddelen waar mensen allergisch voor zijn en die je lippen kunnen opzwellen zijn pinda’s, gluten (in tarwe), tamarinde, eieren, garnalen, schaaldieren, sojabonen en pinda’s. Andere noten zoals amandelen, walnoten, pecannoten, pijnboompitten of hazelnoten kunnen er ook voor zorgen dat de lippen opzwellen.
 • Als je allergisch bent voor specerijen, kruiden en peulvruchten, kunnen ook deze ervoor zorgen dat de lippen opzwellen. Ook kunnen sommige soorten pepers en kruiden zoals komijn, venkel (saunf), steranijs, koriander, selderij en peterselie zwelling van de lippen veroorzaken.
 • Voedselallergieën kunnen niet alleen zwelling van de lippen veroorzaken, maar ze kunnen ook zwelling van het gezicht, misselijkheid, duizeligheid, hoesten enz. Veroorzaken.
 • Een andere allergische reactie die gezwollen lippen veroorzaakt, wordt echter angio-oedeem genoemd. [3]. Dit kan worden veroorzaakt door een voedingsmiddel, allergie voor stuifmeel in de lucht of een insectenbeet zoals een bijensteek of een wespenbeet. Hier zwellen het gezicht, de tong en de lippen op, waardoor het moeilijk wordt om te spreken.

Waarschuwing:

Als de luchtpijp opzwelt als gevolg van angio-oedeem, kan dit gevaarlijk zijn en moet onmiddellijk ingrijpen door de arts zijn Gezocht. Als je lippen opzwellen en blauw worden; of als uw huid en vingers ook blauw beginnen te worden, samen met ademhalingsmoeilijkheden, staat deze aandoening bekend als cyanose [4]. Raadpleeg onmiddellijk een arts.

E. Medicijnen

Bepaalde medicijnen zoals antibiotica en penicilline kunnen bij sommige mensen allergische reacties veroorzaken.[5] Evenzo, als u allergisch bent voor een bepaald medicijn, zou de consumptie van hetzelfde ongemak veroorzaken.

2. Chronisch lipweLling

A. Infecties

Een infectie – bacterieel, viraal of schimmel – kan ervoor zorgen dat de lippen opzwellen. Als de huid van de lippen erg droog en gebarsten wordt, kan deze geïnfecteerd raken. Dit kan op zijn beurt leiden tot pijn, roodheid en zelfs zwelling. Als u een inflammatoire huidaandoening of een infectie heeft [cheilitis] [6], ze kunnen er ook voor zorgen dat de lippen opzwellen.

Een infectie, algemeen bekend als een koortslip (ook bekend als de herpes simplex virusinfectie) [7], beïnvloedt mensen en veroorzaakt blaren op de lippen.

Tumoren, een tekort aan vitamine B2 en zelfs cosmetische chirurgie kunnen ervoor zorgen dat de lippen opzwellen. Als lipimplantaten of injecties niet op de juiste manier worden toegediend, kunnen ze een oorzaak zijn.

B. Ontstekingsaandoeningen

Sommige ontstekingsziekten die vrij zeldzaam zijn, kunnen ervoor zorgen dat de lippen opzwellen. Ze vereisen allemaal deskundige en gespecialiseerde medische aandacht. Een aandoening die gezwollen bultjes op de bovenlip kan veroorzaken, wordt granulomateuze cheilitis genoemd [8].

Het Melkersson-Rosenthal syndroom [9] beïnvloedt de bovenlip en veroorzaakt zwelling. De onderlip heeft de neiging om op te zwellen als gevolg van een aandoening die cheilitis glandularis wordt genoemd [10]. Het is inflammatoir van aard en treft mannen meer dan vrouwen. Het is ook gekoppeld aan lipkanker.

Wist je dat?

 • Wanneer je lip gezwollen is omdat iemand je daar heeft geraakt of je bent gevallen, zal alleen de lip die de dupe was van de impact meer gezwollen zijn.
 • Als u een tandarts hebt bezocht voor een wortelkanaalbehandeling of een andere behandeling en de tandarts u hiervoor lokale anesthesie heeft gegeven, is de lip die de injectie heeft gekregen de enige die gezwollen is.

Hoe gezwollen lippen te behandelen

Huismiddeltjes

Afhankelijk van de oorzaak van de zwelling, kunt u onmiddellijke corrigerende maatregelen gebruiken om de ontsteking te verminderen. Volgens Abhishikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare, “Als de gezwollen lippen te wijten zijn aan een ontsteking, kan een verzachtende lippenbalsem nuttig zijn. Andere ontstekingsremmende ingrediënten zoals aloë vera, komkommersap en eetbare oliën zoals kokosolie kunnen worden toegepast om je lippen te kalmeren. “

Als er echter onophoudelijke bloedingen zijn of als de zwelling binnen 24 uur niet is afgenomen, raadpleeg dan een arts. Hier zijn enkele effectieve en snelle huismiddeltjes:

1. Zout water spoelen

Hoewel het op een open snee kan steken, wordt zout eigenlijk beschouwd als een zeer goed genezend middel voor lipletsels en andere snijwonden in de mond. Dat komt omdat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft die de open wond kunnen reinigen en de kans op een bacteriële infectie kunnen minimaliseren.

Maak een oplossing met warm water en een lepel zout. Week er wat katoen in en breng aan op het gewonde of gezwollen deel. Herhaal dit totdat de zwelling vermindert. Zelfs gorgelen met deze oplossing door het in je mond te draaien en het vervolgens uit te spugen, kan de kans op een infectie helpen verminderen.

2. Zuiveringszout

Maak een pasta van zuiveringszout met water en breng het aan op de gezwollen lip. Laat het een paar minuten intrekken voordat je het afspoelt. U kunt het proces herhalen als de zwelling niet vermindert.

Zuiveringszout heeft, net als zout, antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die zwelling kunnen verminderen. De verhouding voor het maken van de pasta is 1: 3 – een theelepel water en drie theelepels zuiveringszout.

3. Kurkuma Pasta

Misschien is het ingrediënt dat het best bekend staat om zijn ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen sinds de oudheid kurkuma of curcumine (een verbinding die aanwezig is in kurkuma) [11]. Maak een dikke pasta van kurkumapoeder en water, breng aan op het gezwollen gebied of open wond.

Je kunt zelfs kurkuma mengen met extra vierge kokosolie of olijfolie en de pasta aanbrengen. Het is bekend dat het infecties verwijdert en ontstekingen vermindert. Herhaal dit zo vaak als nodig is totdat de zwelling naar beneden komt.

4. Koud kompres

Dit is een van de meest effectieve manieren om gezwollen lippen te behandelen, vooral als de oorzaak een verwonding is. Wikkel een ijspak in een handdoek en houd zachtjes tegen het gezwollen gebied. Als je geen ijspak hebt, neem dan een zak bevroren erwten of een andere bevroren groente uit je vriezer en gebruik het in plaats daarvan.

5. Aloë Vera/Vochtinbrengende crème

Als u zwelling heeft als gevolg van zonnebrand of droge schrale lippen, kan aloë vera-gel onmiddellijk kalmeren. Als je geen aloë vera hebt, breng dan een vochtinbrengende crème of lippenbalsem aan om de huid te hydrateren. Pure ghee kan ook worden gebruikt als een goede optie om verbrande lippen te hydrateren.

6. Warm water

Dit helpt om de bloedcirculatie in je lichaam te bevorderen. Het aanbrengen van warm water op het getroffen gebied kan u helpen uw gezwollen lippen te genezen. Bovendien kan het de pijn verzachten die u kunt ervaren van de zwelling.

Gebruik een washandje om deze therapie te doen. Week het in warm water. Zorg ervoor dat je overtollig water uit het washandje wringt. Plaats het ongeveer 10 minuten op je lippen en herhaal het elk uur indien nodig.

7. Honing

Honing staat al heel lang bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Het heeft ook natuurlijke helende eigenschappen. Breng honing aan op het getroffen gebied met behulp van een watje. Was het na 20 minuten af met koud water. Je kunt dit twee of drie keer per dag doen.

8. Tea Tree Olie

Als de zwelling te wijten is aan een insectenbeet of infectie, kan tea tree olie wonderen doen. Meng een paar druppels tea tree olie met een theelepel aloë vera gel en masseer het op je lippen gedurende 1-2 minuten. Was het na 10 minuten met koud water. Je kunt dit twee keer per dag herhalen.

Notitie:

Als u Mucoceles heeft, kan het een operatie vereisen om het te laten draineren of verwijderen.

Medische behandelingen voor gezwollen lippen

 • Afhankelijk van de reden voor de zwelling kunnen medische behandelingen nodig zijn. Als u zwelling heeft als gevolg van angio-oedeem, epinefrine [12] wordt meestal aanbevolen. Het is veiliger om een spuit voor eenmalig gebruik en het medicijn bij u te dragen voor noodgevallen.
 • Als een ontstekingsaandoening de zwelling veroorzaakt, kan uw arts een ontstekingsremmend medicijn aanbevelen dat geen steroïden (NSAID’s) bevat. [13] of een corticosteroïd [14] om de zwelling te verminderen. De NSAID kan ook helpen als de zwelling te wijten is aan een blessure.
 • In het geval van een verwonding, als er veel zwelling en bloeding is, zal de arts waarschijnlijk uw wond reinigen en verbinden. Het naaien van de snede is misschien geen optie. Maar medische behandeling is zeker nodig voor een dergelijke zwelling van de lippen.

Wanneer naar een dokter?

1. Wanneer de zwelling van uw lip niet binnen 24 uur afneemt; ondanks het gebruik van gelokaliseerde huismiddeltjes of OTC-medicatie.

2. In het geval dat uw lipzwelling een allergische reactie is op een voedingsmiddel en de onderliggende oorzaak angio-oedeem is.

3. Als je een verwonding hebt gehad of een ongeluk hebt gehad en de lippen zijn gezwollen, vergezeld van symptomen zoals pijn, onophoudelijke bloedingen, huid- en weefselschade.

4. Koortslip gerelateerde gezwollen lippen, of als er een infectie zich opbouwt, samen met moeite met ademhalen of slikken, en het gebied rond de lippen gevoelloos aanvoelt.

5. Wanneer zwelling werd veroorzaakt door een snee op je lippen die breder is dan 3 mm, als gevolg van een val of een verwonding. Eerste hulp moet onmiddellijk worden toegediend om het bloeden te stelpen. Maar het moet door een arts worden bekeken.

6. Lippen zijn gezwollen als gevolg van een infectie gevolgd door symptomen zoals koorts, braken of rillingen.

7. Als een bult of cystische acne zwelling op de lippen veroorzaakt, moet de dermatoloog mogelijk controleren op knobbels in uw lippen of een andere groei.

Hoe lang duurt de zwelling van de lip?

Als de oorzaak voor de zwelling van de lippen angio-oedeem is, kan dit 24-48 uur duren. Als de oorzaak gering is, zou de zwelling binnen een paar uur moeten verdwijnen. Elke zwelling die langer dan 24 uur duurt om naar beneden te komen en niet wordt veroorzaakt door een chronische of ernstigere aandoening, mag niet worden genegeerd en moet door een arts worden bekeken.

Inpakken

Er kunnen verschillende redenen zijn achter gezwollen lippen. Van een verwonding tot een infectie, een allergie of iets ergers, als je lippen opzwellen en niet binnen een paar uur verdwijnen, moet je het dienovereenkomstig laten behandelen. Afhankelijk van de oorzaak, of deze nu acuut of chronisch is, kunt u het thuis behandelen of medische hulp zoeken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen