Haaruitval is een veel voorkomende eigenschap als het gaat om veroudering. Maar snel haar verliezen tijdens de tienerjaren kan frustrerend en moeilijk te beheren zijn. Oorzaken zoals genetische factoren, onderliggende medische problemen of hormonale veranderingen kunnen ernstige haaruitval bij tieners veroorzaken.

Gelukkig is de aandoening met behulp van een uitgebalanceerd dieet, producten van goede kwaliteit en geavanceerde medische behandelingen omkeerbaar. Laten we ons vandaag concentreren op de mogelijke redenen die bijdragen aan haaruitval bij tieners en wat er kan worden gedaan om het te behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de vroege tekenen en symptomen van tienerhaaruitval?
  • Wat zijn de oorzaken van tienerhaaruitval?
  • Hoeveel haaruitval is normaal voor een tiener?
  • Hoe te behandelen tiener haaruitval?

Wat zijn de vroege tekenen en symptomen van tienerhaaruitval?

1. Geleidelijk terugtrekkende haarlijn

2. Schilfering of vlekken op de hoofdhuid

3. Meer dan 100 strengen per dag verliezen

4. Bosjes haar op het kussen als je wakker wordt

5. Plotseling haarverlies

6. Kale plekken

7. Haar dunner worden op de slapen van je hoofd

8. Haaruitval op de frontale hoofdhuid

Wat zijn de oorzaken van tienerhaaruitval?

De redenen voor haaruitval bij tieners kunnen variëren. Hoewel sommige aandoeningen geslachtsspecifiek zijn, kunnen de meeste oorzaken optreden bij zowel jongens als meisjes.

1. Mannelijke kaalheid

Mannelijke kaalheid of androgene alopecia is een veel voorkomende aandoening. Een van de belangrijkste oorzaken van tienerhaaruitval bij mannen, het begint meestal in de tienerjaren. In feite wordt 25% van de mannelijke gevallen van kaalheid gemeld onder de leeftijd van 21 jaar. Mannelijke kaalheid begint met een terugtrekkende haarlijn en gebrek aan haar op de bovenkant van je hoofd. Het kan genetisch zijn of te wijten aan bepaalde medicijnen. Maar mannelijke kaalheid kan worden gecontroleerd als het in een vroeg stadium wordt behandeld. [1]

2. Alopecia Areata

Alopecia areata kan een reden zijn voor tienerhaaruitval. Het is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem gezonde haarzakjes vernietigt. Als gevolg hiervan werpt de getroffen persoon een overmatige hoeveelheid haar af en begint hij te kalen. [2]

Dit kan ook een oorzaak zijn van haaruitval bij vrouwen. In de meeste gevallen begint het met kleine ronde kale plekken op de hoofdhuid, die geleidelijk toenemen. Meestal komt alopecia areata voor vóór de leeftijd van 30 jaar of in de kindertijd zelf.

3. Trichotillomanie

Trichotillomanie is een zeldzame psychische stoornis die een drang veroorzaakt om je eigen haar uit te trekken. Meestal gezien onder degenen die 9 tot 13 jaar oud zijn, beïnvloedt het niet alleen je hoofdhuidhaar, maar ook andere delen zoals wenkbrauwen, wimpers enz. [3]

Vrouwtjes hebben meer kans om trichotillomanie te krijgen dan jongens. De overweldigende behoefte om haar uit te trekken veroorzaakt haaruitval. Dit is een zeldzame gedragsstoornis die kale plekken op de hoofdhuid creëert.

4. Medicatie

Bepaalde medicijnen dragen bij aan haaruitval bij jongens en meisjes. Acne, depressie, antischimmelbehandeling, bloeddruk of elke vorm van medicatie voor ernstige infecties staat bekend om het veroorzaken van haaruitval. Studies suggereren dat bijna 20% van de tieners die onder medicatie voor acne of depressie zijn, haaruitval ervaren. Ook bij vrouwen dragen een paar medicijnen zoals anticonceptiepillen of behandeling voor polycysteus ovariumsyndroom bij aan haaruitval.

5. Chemische behandelingen

Tieners hebben tegenwoordig de neiging om veel met hun haar te experimenteren. Ze kiezen voor op chemicaliën gebaseerde stylingbehandelingen om hun haar er cool uit te laten zien. Bleken, permanenten, kleuren, gladstrijken, rechttrekken etc. worden meestal gekozen door tienermeisjes. De bijwerkingen van deze op chemicaliën gebaseerde behandelingen zijn hard. Het maakt het haar droog en beschadigt de nagelriemen. Uiteindelijk wordt de wortel zwak en begint te verharen.

6. Hormonale onbalans

Jonge meisjes lijden soms aan hormonale stoornissen zoals polycysteus ovariumsyndroom, schildklieraandoeningen, lupus enz. Deze aandoeningen veroorzaken vaak haaruitval die kan veranderen in ernstig haarverlies.

7. Ondervoeding

Een andere belangrijke reden voor tienerhaaruitval is het gebrek aan gezond voedsel. De meeste tieners negeren hun dagelijkse maaltijden en consumeren veel junkfood. Maar om uw gezondheid intact te houden, zijn goede maaltijden met voedingsstoffen op de juiste momenten uiterst belangrijk. Als uw voedsel voedingsstoffen zoals vitamine A. vitamine C, vitamine E, zink, ijzer, vitamine D, biotine, foliumzuur enz. Mist, kunt u problemen zoals haaruitval tegenkomen.

8. Stress

Hoewel de tienerjaren van het leven geweldig zijn, kunnen ze stressvol zijn. De meeste jongens en meisjes gaan door een onzekere fase tijdens hun tienerjaren.Ars. Fysieke veranderingen, school- of universiteitsgerelateerde zorgen of carrièregerelateerde zorgen kunnen ervoor zorgen dat ze zich gestrest voelen. Dit is op zijn beurt een enorm triggerpoint voor haaruitval.

9. Ringworm

Ringworm veroorzaakt schilferige en jeukende plekken op je hoofdhuid. Dit is een schimmelinfectie die je huid ontsteekt en leidt tot littekens. Littekens kunnen haaruitval veroorzaken. [4]

10. Telogeen Effluvium

Telogeen effluvium is ook een haaruitval aandoening, maar gelukkig is het een tijdelijke aandoening. Zaken als stress, gewichtsverlies etc. kunnen telogeen effluvium veroorzaken. [5]

Hoeveel haaruitval is normaal voor een tiener?

Een normaal persoon verliest maximaal 100 haarlokken per dag. Maar zodra je de puberteit bereikt, is er kans op meer haaruitval. Dit gebeurt als gevolg van hormonale veranderingen in het lichaam.

Hoe te behandelen tiener haaruitval?

De behandeling van tienerhaaruitval bij mannen en vrouwen zal grotendeels afhangen van de oorzakelijke factoren. Het consumeren van een goed dieet, het verminderen van stress en het krijgen van voldoende slaap kan in de meeste gevallen helpen. Het gebruik van producten die passen bij jouw unieke haartype kan ook helpen.

Als het haarverlies echter geen tekenen van vertraging vertoont en u enorme zorgen baart, bezoek dan onmiddellijk uw arts. Op basis van uw symptomen zou de arts u de juiste behandeling voorschrijven. Een paar behandelingen die kunnen worden voorgesteld, zijn onder meer:

1. Bloedplaatjesrijke plasmabehandeling

Bloedplaatjesrijke plasmabehandeling is een veilige haargroeiprocedure. Het is een effectieve behandeling en gemakkelijk verkrijgbaar. Experts bevelen deze procedure aan voor veel soorten haaruitval. Bij deze behandeling zal de professional de bloedplaatjes scheiden van uw bloedmonster en eiwitten induceren om de haargroei te herstellen. Maar de minimumleeftijd voor deze procedure is 18 jaar.

2. Minoxidil

Minoxidil wordt meestal aanbevolen door artsen voor zowel mannen als vrouwen om de haargroei te verhogen. Het product wordt geleverd met duidelijke instructies over dosering en gebruik. Maar er zijn een paar bijwerkingen zoals littekens en soms ongewenste haargroei.

3. Verminder stress

Stressvermindering is een prachtige manier om haaruitval gerelateerd aan stress onder controle te houden. Je kunt kiezen voor elke vorm van gezonde ontspanning zoals meditatie, beweging, voldoende slaap, fietsen, dansen etc. Plezier hebben moet je belangrijkste drijfveer zijn bij het kiezen van een activiteit.

4. Eet gezond

Omdat ondervoeding een belangrijke factor is die bijdraagt aan haaruitval, voeg je gezonde voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan eiwitten, vitamines en mineralen. Eet regelmatig veel fruit en groenten. Dit is hoe je voedingsstoffenbalans perfect zou zijn en het haar zou beschermen tegen uitvallen.

5. Haargroei Supplement

Haargroei supplementen kunnen ook helpen bij de regeneratie van haar. Er zijn veel haargroei supplementen beschikbaar in de markt, maar raadpleeg een arts voordat u ze inneemt.

Inpakken

Haaruitval bij tieners kan echt verwoestend zijn, maar zoals gezegd, kan een vroege diagnose u helpen de aandoening om te keren. In het geval van haaruitval tijdens uw tienerjaren, is het ten zeerste aan te raden om uw arts zonder enige vertraging te raadplegen. Vroegtijdige interventie kan zorgen voor een sneller herstel. Een expert zal een oplossing voorstellen en u indien nodig door het hele haargroeiproces begeleiden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen