Ziet je getatoeëerde gebied er vreselijk uit of sijpelt het wat vocht uit? Als u meer dan een kleine jeuk of roodheid heeft, ervaart u mogelijk een tatoeage-uitslag. Het kan gebeuren direct nadat je bent geïnkt of zelfs jaren nadat je een tatoeage hebt laten zetten.

Een tatoeage-uitslag is niet iets om te negeren. Lees dus verder om te weten wat een tattoo-uitslag is, de oorzaken, behandelings- en preventietips.

Hoogtepunten:

 • Wat is tattoo rash en hoe ziet het eruit?
 • Wat zijn de oorzaken Tattoo Rash?
 • Wat gebeurt er wanneer tatoeage-inkt in de huid wordt geïnjecteerd?
 • Hoe zich te ontdoen van Tattoo Rash?
 • Tips om een tatoeage-uitslag te voorkomen
 • Hoe lang duurt tattoo-uitslag?

Wat is tattoo rash en hoe ziet het eruit?

Het is normaal om wat roodheid, zwelling of jeuk te hebben nadat je een nieuwe tatoeage hebt gekregen. Dit is je immuunsysteem dat werkt tegen de inkt die in je huid wordt geïnjecteerd en het zou binnen een paar weken moeten verdwijnen. [1] Als deze symptomen echter aanhouden of ernstig worden, heeft u mogelijk een allergische reactie op de tatoeage-inkt. U kunt rode, hobbelige huiduitslag zien in en rond uw getatoeëerde gebied.

Tattoo-uitslag kan gepaard gaan met de volgende symptomen: [2]

 • Puistje als kleine bultjes
 • Roodheid, zwelling en jeuk
 • Blaren
 • Schilferige plekken die omhoog worden gebracht
 • Huidkorsten of schilfers
 • Pus als vloeistof die uit het gebied sijpelt

In het geval van een ernstigere reactie, kunt u last krijgen van kortademigheid, duizeligheid, buikpijn, ernstige pijn of een branderig gevoel. U moet onmiddellijk een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg raadplegen in geval van dergelijke reacties.

Tattoo infectie

Wat zijn de oorzaken Tattoo Rash?

Het handhaven van de juiste hygiëne en het beschermen van het getatoeëerde gebied zorgt ervoor dat uw tatoeage goed geneest. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunt u nog steeds uitslag op uw tatoeage ontwikkelen vanwege de volgende redenen.

1. Allergie voor tatoeage-inkt

De inkt die wordt gebruikt voor het tatoeëren bevat pigmenten die zijn afgeleid van metaalzouten. U kunt een allergie ontwikkelen voor een van de gekleurde inkten. Rode inkt wordt echter meestal geassocieerd met tattoo-reacties. Sommige mensen ontwikkelen ook tatoeagegerelateerde allergieën na retrovirale therapie of gewrichtsvervangende operaties.

2. Infecties

Infecties zijn een minder vaak voorkomende oorzaak voor tatoeage-huiduitslag dan allergische reacties. Als de tatoeageapparatuur echter besmet is of het water dat wordt gebruikt voor het verdunnen van tatoeage-inkten niet goed is gesteriliseerd, kan dit leiden tot het binnendringen van ziektekiemen terwijl het kunstwerk wordt gemaakt.

Het proces van tatoeëren leidt tot het doorbreken van de barrière van je huid. Ziektekiemen kunnen vanaf hier binnenkomen, als het getatoeëerde gebied niet wordt verzorgd zoals geadviseerd door de experts. Staphylococcus-infectie en impetigo zijn veel voorkomende redenen voor tatoeage-uitslag. Deze kunnen acne veroorzaken zoals bultjes of schilfering van het getatoeëerde gebied.

3. Fotogevoeligheid

Uw getatoeëerde huid kan extreem gevoelig worden voor blootstelling aan de zon. U kunt roodheid of huiduitslag krijgen in het getatoeëerde gebied wanneer u onbedekt in de zon stapt. Gele tatoeage-inkt kan cadmiumsulfide bevatten dat verantwoordelijk is voor de allergische reactie. Rode, blauwe of zwarte inkt kan ook lichtgevoeligheid veroorzaken in de getatoeëerde huid. De huiduitslag kan zich onmiddellijk ontwikkelen of kan tot uren duren om te verschijnen.

4. Aanleg voor huidaandoeningen

Tatoeëren kan opflakkeringen van huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, vitiligo, lichen planus of sarcoïdose initiëren of veroorzaken. [3] Misschien ben je al genetisch vatbaar voor deze aandoeningen. Het doorprikken van de huid tijdens het tatoeëren en het inbrengen van de inkt kan als een stimulans werken. Dit staat bekend als het ‘Koebnerfenomeen’. Sommige mensen ontwikkelen huidaandoeningen binnen enkele dagen nadat ze geïnkt zijn, terwijl het voor anderen na enkele jaren verschijnt.

5. Reactie op MRI

Sommige mensen kunnen een MRI-brandwond krijgen op hun getatoeëerde huid. De MRI-machine zendt radiofrequente golven uit die worden aangetrokken door de metaalpigmenten in uw tatoeage. Deze kunnen warmte genereren en resulteren in een brandwond in het tatoeagegebied. [4] Informeer de technicus over het hebben van tatoeages voordat u voor een MRI gaat. Vraag ook om het proces te stoppen als u een intense verbranding of steek in de getatoeëerde huid voelt.

Wat gebeurt er wanneer tatoeage-inkt in de huid wordt geïnjecteerd?

Het gereedschap van de tatoeëerder prikt in een seconde ongeveer honderd keer in je huid. Dit helpt om de pigmenten diep in je dermis te nestelen, de huidlaag onder de epidermis (de buitenste huidlaag die zichzelf voortdurend vernieuwt). Dit zorgt voor de permanentie van de tatoeage op je huid.

De dermis heeft veel bloedvaten en zenuwen. Zodra de inkt in de huid wordt geïnjecteerd, komen cellen van het immuunsysteem bekend als de macrofagen in actie en overspoelen de pigmenten. De meeste pigmenten blijven in het getatoeëerde gebied zitten dat gevangen zit tussen de huidcellen en de immuuncellen.

Maar onderzoek heeft aangetoond dat sommige pigmenten naar de lymfeklieren kunnen worden gebracht en daar kunnen worden afgezet. In sommige experimentele studies is aangetoond dat de pigmenten van tatoeage-inkt in de bloedbaan terechtkomen en zelfs de lever bereiken.

Hoewel er geen sluitend bewijs is voor carcinogene effecten van tatoeage-inkten, bevatten veel van hen wel residuen van zware metalen zoals kobalt, nikkel of chroom die op de lange termijn gezondheidsrisico’s kunnen opleveren.

Hoe zich te ontdoen van Tattoo Rash?

Afhankelijk van de ernst en onderliggende oorzaak van de tatoeage-uitslag, kunt u kiezen uit de volgende behandelingsopties:

 • Het toepassen van koude compressie op het geïrriteerde gebied kan helpen de roodheid en zwelling te verminderen als uw puistjes niet zo ernstig zijn.
 • Het aanbrengen van een ongeparfumeerde vochtinbrengende crème of lotion na overleg met uw tatoeëerder kan helpen extreme jeuk te verlichten in geval van allergische reacties.
 • Als vochtinbrengende crèmes niet helpen bij de huiduitslag, kunt u kiezen voor een vrij verkrijgbare steroïde crème voor plaatselijke toepassing, om de ontsteking te helpen kalmeren.
 • U kunt niet-receptplichtige antihistaminica proberen, die opflakkeringen helpen verminderen.
 • Als uw arts een infectie in het tatoeagegebied bevestigt, moet u de nodige antibiotica of antivirale geneesmiddelen nemen voor de periode die door uw arts wordt geadviseerd.
 • Als u extreem ongemak of tekenen van systemische infecties heeft, zoals ademhalingsmoeilijkheden, duizeligheid of maagpijn, moet u onmiddellijk een arts raadplegen.

Tips om een tatoeage-uitslag te voorkomen

Om jezelf te redden van de pijn en problemen van de nadelige effecten, of misvorming van het kostbare kunstwerk op je lichaam, kun je de volgende voorzorgsmaatregelen nemen.

1. Doe je onderzoek goed :

Zoek naar een gerenommeerd etablissement met betrouwbare en getrainde professionals voordat u onder de naald gaat. Zorg er ook voor dat er nieuwe of steriele apparatuur en ingrediënten worden gebruikt voor het tatoeëren van u. Dit voorkomt overdracht van ziektekiemen naar uw bloedbaan en beschermt u niet alleen tegen huiduitslag, maar ook tegen dodelijke ziekten.

2. Zorgvuldige nazorg :

Je moet ijverig zorgen voor het nieuw getatoeëerde gebied volgens de instructies van je tatoeëerder. Was het tatoeagegebied zorgvuldig met een milde reiniger en breng een vochtinbrengende crème aan om het genezingsproces te ondersteunen.

3. Gebruik zonnebrandcrème :

Draag een zonnebrandcrème met een hoge SPF of beschermende kleding over je getatoeëerde huid om lichtgevoelige reacties te voorkomen. Het is het beste om lange uren onder de zon te vermijden als je net bent geïnkt.

4. Draag losse kleding :

Vermijd het dragen van nauwsluitende kleding of het wikkelen van strakke verbanden rond uw nieuw verworven tatoeage.

Hoe lang duurt tattoo-uitslag?

Na het krijgen van een nieuwe tatoeage heeft je huid wat tijd nodig om te genezen en ook om zich aan te passen aan de vreemde deeltjes die aanwezig zijn in tatoeage-inkt. Uw tatoeëerder is de beste persoon om te adviseren over de zorg na het tatoeëren en de herstelperiode.

Een milde tot matige tattoo-uitslag zou binnen een week of twee moeten verdwijnen. Als uw huiduitslag langer aanhoudt dan dat, is het misschien tijd om naar een arts te gaan.

Ook is wat littekens of zwelling van het tatoeagegebied terwijl het geneest heel normaal. Als het binnen een week verdwijnt en niet terugkeert, hoeft u zich er geen zorgen over te maken. Het goed verzorgen van je huid tijdens deze fase zou moeten helpen.

Inpakken

Je moet veel moed verzamelen en wat pijn doorstaan om getatoeëerd te worden. In sommige gevallen kunnen echter bijwerkingen zoals een tatoeage-uitslag optreden. Hoewel dit om verschillende redenen kan gebeuren, moet u goed onderzoek doen voordat u wordt geïnkt. Zorg ook goed voor je tatoeage als deze eenmaal klaar is. Raadpleeg altijd een arts als u gezondheidsproblemen heeft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen