Ben je eind 40 of begin 50? Je haaruitval kan het gevolg zijn van fluctuerende testosteronniveaus. Benieuwd wat dat is?

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat aanwezig is bij mannen en vrouwen. Het dient een aantal doelen, zoals de ontwikkeling van bepaalde secundaire geslachtskenmerken bij mannen. Zeer lage of hoge niveaus van dit hormoon is bekend om te resulteren in haaruitval.

Maar is het testosteron dat de haaruitval veroorzaakt of is het iets anders? Laten we de echte redenen en manieren begrijpen om testosteron haaruitval te behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de soorten testosteron?
 • Hoog testosteron vs laag testosteron
 • Hoe kun je erop wijzen dat je haaruitval te wijten is aan fluctuerende testosteronniveaus?
 • Hoe kunt u haaruitval behandelen die wordt veroorzaakt door fluctuerende testosteronniveaus?
 • Bijwerkingen van DHT-blokkers en remmers
 • Wie loopt het risico haar te verliezen?

Wat zijn de soorten testosteron?

Veel onderzoekers concludeerden dat testosteron in hoge niveaus kan leiden tot haaruitval als gevolg van een specifiek hormoon dat het produceert. Testosteron bestaat in de volgende vormen in het lichaam.

1. Gratis testosteron

Deze vorm is niet gebonden aan eiwitten in je lichaam. Vrij testosteron is een hormoon dat verbonden is met testosteronreceptoren en wordt geabsorbeerd door cellen om sommige functies uit te voeren.

2. Dht

Dihydrotestosteron is afgeleid van testosteron. Het wordt gemaakt door een enzym genaamd 5-alfa-reductase en DHEA (vaker voor bij vrouwen) (1). Dit hormoon wordt gevonden in de huid, het haar en de prostaat. Het bindt zich aan follikels die ervoor zorgen dat ze kleiner worden, wat resulteert in het dunner worden van je haar en uiteindelijk het verliezen van deze lokken (2).

Testosteron en DHT dragen voornamelijk bij aan de ontwikkeling van secundaire geslachtskenmerken bij mannen. Deze omvatten:

 • Een verandering in stem
 • Verhoogd haar op het lichaam
 • Spermaproductie
 • Groei van de testikels

Hoog testosteron vs laag testosteron

Haar op je lichaam groeit door de follikels. Follikels zijn kleine poriën onder je huid die een haarstreng bevatten. Je strengen hebben een groeicyclus van 2-5 jaar, waarna ze een rustfase bereiken en uitvallen.

Hoge niveaus van androgenen in het lichaam produceren een hormoon genaamd Dihydrotestosteron (DHT). DHT bindt zich aan bepaalde eiwitten in het lichaam, wat op zijn beurt de grootte van uw haarzakjes vermindert. Dit kan resulteren in dunner worden van het haar en kan zelfs de groei van nieuwe haarlokken vertragen.

Zowel lage als hoge niveaus van testosteron kunnen leiden tot haaruitval. We moeten begrijpen dat mensen met lage testosteronspiegels in feite dezelfde hoeveelheid DHT kunnen hebben die bijdraagt aan haaruitval. Het is aangetoond dat mannen met mannelijke kaalheid lage testosteronniveaus hebben met gemiddelde DHT-niveaus in hun lichaam. Sommige mensen hebben dezelfde hoeveelheid DHT als anderen, maar hun haarzakjes zijn genetisch geprogrammeerd om gevoeliger te zijn voor DHT. Dit maakt hun follikels gevoeliger voor verkleining. Dat je haaruitval te wijten is aan fluctuerende testosteronniveaus?

Androgenetische alopecia bij mannen en vrouwen is gekoppeld aan fluctuerende testosteronniveaus en genetica. Het komt voor in een specifiek patroon dat uiteindelijk kan resulteren in volledige kaalheid.

1. Mannelijke kaalheid

Vrouwelijke patroonstadia

Het begint bij de tempels, wat uiteindelijk resulteert in volledige kaalheid. Frontale kaalheid is het begin van androgenetische alopecia voor mannen.

2. Vrouwelijke kaalheid

Stadia van haaruitval

Dunner worden van het haar begint meestal vanaf de deellijn. Het kan al dan niet resulteren in volledige kaalheid. Vrouwelijke kaalheid treft vrouwen met PCOS of vrouwen boven de leeftijd van 40-50 jaar na de menopauze.

Wist je dat?

 • Bijna 2/3e van de vrouwen met haaruitval ervaart een aandoening die bekend staat als androgenetische alopecia. Deze aandoening is gekoppeld aan genetica en fluctuerende testosteronniveaus in het lichaam.

Hoe kunt u haaruitval behandelen die wordt veroorzaakt door fluctuerende testosteronniveaus?

Er zijn een aantal medicijnen die effectief zijn gebleken bij de behandeling van haaruitval veroorzaakt door DHT. Deze geneesmiddelen zijn onderverdeeld in twee categorieën – blokkers en remmers.

DHT-blokkers zijn geneesmiddelen die voorkomen dat het zich bindt aan het 5 alfa-reductase-enzym. DHT-remmers kunnen helpen de productie van het hormoon te verminderen.

1. Finasteride

Finasteride is een oraal geneesmiddel dat effectief is gebleken bij de behandeling vankaalheid bij mannen. Studies suggereren dat finasteride een slagingspercentage van 87 procent had bij haargroei bij mannen (3). Dit geneesmiddel is een blokker en bindt zich aan het 5 alfa-reductase-enzym om te voorkomen dat het DHT-hormoon hetzelfde doet.

2. Minoxidil

Minoxidil is een DHT-blokker. Minoxidil was een geneesmiddel dat aanvankelijk werd voorgeschreven aan patiënten met hoge bloeddruk. Als bijwerking begonnen sommige van deze patiënten overmatige haargroei te ervaren.

Dit geneesmiddel helpt meestal de bloedvaten te verwijden om de bloedstroom te verbeteren. Topische minoxidil kan bij toepassing helpen de bloedtoevoer naar de haarzakjes te verhogen, waardoor de groei ervan wordt verbeterd.

3. Biotine

Biotine is een vitamine B-derivaat dat voedingsstoffen omzet in energie, die door uw cellen wordt gebruikt om hun functies uit te voeren. Keratine is een eiwit dat het grootste deel van je haar uitmaakt en biotine verbetert ook de productie ervan. Studies suggereren dat biotine de haargroei verbetert en haaruitval voorkomt (4).

4. Pompoenpittenolie

Studies suggereren dat pompoenpitolie haaruitval kan verbeteren bij mannen met mannelijke kaalheid (5). Pompoenpitolie is een DHT-blokker, waardoor haaruitval en haaruitval worden voorkomen.

5. B-vitamines

B-vitamines zijn van vitaal belang bij het behoud van de gezondheid of uw haar en hoofdhuid. Gebrek aan deze vitamines kan naar verluidt leiden tot dunner wordend haar en uiteindelijk zelfs haaruitval. Ze verbeteren de bloedtoevoer naar je haarzakjes. B-vitamines zijn misschien niet in staat om de haargroei te herstellen, maar ze kunnen haaruitval voorkomen.

Bijwerkingen van DHT-blokkers en remmers

 • Erectiestoornissen
 • Te vroeg ejaculeren
 • Overtollig vet rond het borstgebied
 • Donkerder haar op het gezicht
 • Huiduitslag
 • Zich ziek voelen
 • Braken
 • Te laat ejaculeren
 • Hartfalen

Notitie:

Als u een van deze symptomen opmerkt, neem dan contact op met uw arts over alternatieven.

Wie loopt het risico haar te verliezen?

Haaruitval die wordt veroorzaakt door fluctuerende testosteronniveaus is gekoppeld aan zowel mannelijke als vrouwelijke kaalheid.

Vrouwelijke kaalheid treft meestal vrouwen na de menopauze, omdat hun androgeenniveaus de neiging hebben te stijgen en de oestrogeenspiegels dalen. Onderzoekers hebben ook de neiging om genetica te koppelen aan deze vorm van kaalheid.

Wist je dat?

 • Mannelijke kaalheid kan iemand in hun tienerjaren treffen, maar komt vaker voor bij volwassenen. Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine wordt meer dan 50 procent van de mannen boven de 50 jaar getroffen.

Inpakken

Fluctuerend testosteron kan leiden tot kaalheid bij zowel mannen als vrouwen. Testosteron produceert een hormoon genaamd dihydrotestosteron dat verantwoordelijk is voor kaalheid bij mannen en vrouwen.

Sommigen kunnen genetisch gevoelig zijn voor dit hormoon, waar anderen hoge niveaus van kunnen hebben. Het gebruik van bewezen medicijnen om te voorkomen dat DHT zich aan haarzakjes bindt, kan haaruitval voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen