De kracht van schoon eten is enorm. Naast het bieden van een gezond lichaam en een stralende huid, helpt het bij het versterken van je haarzakjes. Dit betekent dat het droomvolume en de glans die je altijd al voor je haar hebt gewild, haalbaar is door middel van voedsel.

Dr. Zeel Gandhi, haarverzorgingsexpert bij Esse Organic Skincare, zegt: “Een uitgebalanceerd dieet is het belangrijkste als het gaat om gezond en mooi haar.” Als je iemand bent die oprecht het beste haarverzorgingsregime volgt, maar nog steeds haaruitval ervaart, heb je waarschijnlijk niet het juiste voedsel gegeten.

Kom dus dichter bij je haardoelen door te lezen over de voedingsmiddelen vol met vitamines en mineralen die je dieet zouden moeten halen.

Voedingsmiddelen voor haargroei

1. Eieren

Eieren zijn rijk aan eiwitten en biotine. Je haar bestaat uit structureel eiwit dat keratine wordt genoemd [1]. Gebrek aan eiwitten in het dieet kan leiden tot haaruitval [2].

De biotine [3] in de eieren helpen eiwitten af te breken tot aminozuren [4], die de bouwstenen van je haar zijn. Eieren bevatten ook essentiële elementen zoals zink en vitamine A. Dus, eiwitten, roerei, eierbroodje, kom maar op!

2. Spinazie

Spinazie bevat vitamine A die nodig is voor de productie van talg [5] of olie op je hoofdhuid. Een teveel aan talg kan een vette hoofdhuid veroorzaken, terwijl het gebrek aan talg een droge hoofdhuid kan veroorzaken. Om de olieproductie onder controle te houden, verhoogt u uw spinazie-inname.

Spinazie bevat ook andere voedingsstoffen zoals vitamine E, C, biotine en ijzer. IJzer is een essentieel mineraal dat zuurstof levert aan je haarzakjes. Volgens sommige studies is ijzertekort gekoppeld aan kaalheid [6].

3. Zoete aardappel

Zoete aardappelen zijn rijk aan vitamine A [7], wat essentieel is voor de talgproductie op de hoofdhuid. Ze bevatten ook biotine, waardoor het haar eiwitten kan gebruiken voor groei.

Van biotine is ook bekend dat het de schade omkeert die wordt veroorzaakt door hittestylingmethoden zoals rechttrekken, krullen en föhnen. Dus, de volgende keer dat je haar pluizig aanvoelt, pak dan een paar zoete aardappelen en kauw erop.

4. Blauwe bessen

Bosbessen bevatten vitamine C die de aanmaak van collageen stimuleert [8] – een belangrijk eiwit dat de haarstructuur vormt. Ze bevatten ook antioxidanten [9] die vrije radicalen bestrijden. Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een ongepaard elektron.

Vrije radicalen worden gevormd wanneer je lichaam wordt blootgesteld aan externe agressors zoals zonlicht, roken, stress en vervuiling. Wanneer vrije radicalen in de war raken, veroorzaken ze schade door het hele lichaam, inclusief de hoofdhuid en het haar[2].

5. Zalm

Zalm is een soort vette vis die vol zit met omega-3 vetzuren. Omega-3 vetten zijn gekoppeld aan de haardichtheid. Een studie wees uit dat het nemen van omega-3-supplementen de haaruitval verminderde en de haardichtheid bevorderde [10].

Zalm bevat ook selenium, biotine, vitamine D3 en vitamine B, die allemaal de haargroei bevorderen en glans aan je haar toevoegen.

6. Yoghurt

Ongezoete yoghurt zit niet alleen vol eiwitten, maar is ook rijk aan probiotica. Probiotica zijn goede bacteriën die helpen bij het opnemen van voedingsstoffen in je lichaam.

Yoghurt bevat ook vitamine B5, of pantotheenzuur [11] dat kan helpen bij problemen met het dunner worden van het haar. Nu je het belang van yoghurt in de haargroei kent, sla je wat yoghurtcontainers in je koelkast in.

7. Vlees

Vlees is een hoge bron van eiwitten en nogmaals, eiwit is alles wat je nodig hebt om je haarlokken goed te voeden. Het vermijden van eiwitten in de naam van crashdiëten kan een nadelig effect hebben op je haar en ervoor zorgen dat je haarlokken voortijdig de afstotende fase ingaan.

Rood vlees is een geweldige bron van ijzer. Het heeft ferritine [12], die ijzer opslaat en helpt bij het maken van haarceleiwitten.

8. Walnoten

Walnoten zijn doordrenkt met de goedheid van eiwitten, biotine, koper, vitamine E en omega-vetzuren. De omega 3’s, omega 6’s, omega 9’s in de walnoten dragen bij aan het versterken van de haarzakjes.

Selenium [13] wordt vaak geassocieerd met haaruitval. Walnoten zijn een rijke bron van selenium, die je haar beschermen tegen schade door de zon. Dus waarom zou je ze niet onderweg je snack maken?

9. Pompoen

Pompoen heeft vitamine A, ijzer, vitamine C, vitamine E en zink in goede hoeveelheden. Pompoen bevat vitamine B9 of folaat [14] dat helpt bij de haargroei door de bloedcirculatie op de hoofdhuid te verbeteren.

Pompoenen bevatten ook antioxidanten die voortijdig haarverlies bestrijden. Pumvan pkin is ook bekend dat het hoofdhuidinfecties op afstand houdt. Dus, wanneer maak je van pompoen je BFF?

10. Lijnzaad

Lijnzaad is de nieuwkomer in gezonde voeding. Ze zitten vol met meervoudig onverzadigde vetzuren die de hoofdhuid droog houden. Of je ze nu op yoghurt strooit of toevoegt aan je smoothie, het is jouw keuze. Maar zorg ervoor dat je geen lijnzaad mist.

Inpakken

Dus, of je nu vegetariër, niet-vegetariër of een eieretariër bent, zorg ervoor dat je je dagelijkse inname van eiwitten, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als u denkt dat een gebrek aan voedingsstoffen uw haargroei schaadt, is het tijd om de bovengenoemde voedingsmiddelen aan uw dieet toe te voegen. Ze kunnen helpen bij het herstellen van haaruitval door bevalling, schildklier, stress, roos en vervuiling. Als u onlangs ongewoon en plotseling haarverlies heeft opgemerkt, raadpleeg dan uw dermatoloog. Veel eetplezier!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen