Wil je glanzend, sterk haar hebben? Je bent waarschijnlijk al bezorgd en investeert in dure haarverzorgingsproducten om je prachtige haar te behouden. Maar weet je dat voeding een belangrijke rol speelt in je haargezondheid?

Hoewel voedsel de essentiële voeding biedt voor een goede werking van het lichaam, kunnen sommige voedingsmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid van je haar. Weten welke voedingsmiddelen haaruitval veroorzaken, kan u helpen uw maaltijden beter te plannen en uw haar de juiste voeding te geven. Wil je er meer over weten? Lees dan verder.

8 voedingsmiddelen die haaruitval veroorzaken

1. Suiker & Geraffineerde koolhydraten

Fitte jonge vrouw die snoep en snoep bestrijdt

Het opnemen van te veel suikerhoudend voedsel in uw dieet heeft invloed op zowel uw gewicht als de gezondheid van het haar. Een studie uitgevoerd op de voeding van vrouwen met haaruitval problemen tijdens de periode van de menopauze suggereert dat diëten rijk aan eenvoudige koolhydraten kunnen bijdragen aan haaruitval. De onderzoekers ontdekten dat voedsel vol met eenvoudige suiker de talgproductie verhoogt.

Talg is een olieachtige substantie die wordt afgescheiden door de olieklieren die aan de haarzakjes zijn bevestigd. Terwijl talgafscheiding helpt vocht van het haar vast te houden, kan overtollige talgafscheiding leiden tot haaruitval.

Bovendien kunnen suikerhoudende voedingsmiddelen leiden tot een slechte bloedcirculatie. Haarzakjes krijgen voeding via bloed. Slechte bloedcirculatie berooft haarzakjes van de voeding die ze nodig hebben om het haar sterk te maken. Er zijn ook andere bijbehorende problemen. Een hoog suikergehalte kan ervoor zorgen dat de alvleesklier meer insuline afscheidt, wat een negatieve invloed heeft op de bloedvaten van de hoofdhuid, wat leidt tot haaruitval.

Suiker kan ook het testosteron in het bloed omhoog schieten, waardoor verdere haaruitval ontstaat.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Suikerhoudende voedingsmiddelen om te vermijden om haaruitval te voorkomen, zijn snoep, cakes en koekjes.

Alternatieve voedingsmiddelen om op te nemen

Je hoeft je zoetekauw niet te beroven om je haar gezond te houden. Hier zijn enkele alternatieven die verzadigend en toch vriendelijk zijn voor je haar.

 • Een natuurlijke zoetstof zoals jaggery en honing
 • Volle granen
 • Verse groenten en fruit

2. Vis

Kleine tunny vangst tonijn vis

Vis is een uitstekende bron van eiwitten. Het Omega-3 gehalte van vis bevordert ook goed haar. Maar er zijn bepaalde vissen die hoge niveaus van kwik bevatten. Het consumeren van dergelijke vis is slecht voor de gezondheid van je haar en kan leiden tot haaruitval. Een rapport[2] toonde aan dat twee vrouwen een hoog niveau van haaruitval ervoeren bij het eten van vis met hoge kwikniveaus. De haaruitval verminderde aanzienlijk nadat ze het eten van kwikrijke vis hadden verminderd.

Onderzoek zegt dat kwik reageert met andere minerale sporen in het lichaam, vooral met zink. Wanneer u vis met te veel kwikgehalte consumeert, wordt uw lichaam geconfronteerd met een zinktekort. Omdat zink essentieel is bij de haargroei, zal een gebrek leiden tot haaruitval en gerelateerde haarproblemen.

Vis om te vermijden

Grote zeevissen zijn rijker aan kwikgehalte in vergelijking met kleine vissen. Vissen die rijk zijn aan kwik omvatten,

 • Haai
 • Zwaardvis
 • Barramundi
 • Zeebaars
 • Koningsmakreel
 • Tonijn

Alternatieve vis om te eten

Deze omvatten sardines, zalm en kabeljauw.

3. Alcohol

Vrouwelijke hand afwijzend glas met alcoholische drank

Alcohol heeft geen voedingswaarde en heeft ook geen positieve invloed op het haar. Alcohol is een uitdrogend middel en regelmatige consumptie maakt je haar extreem droog. Droog haar is broos en valt gemakkelijk af.

Alternatieve dranken

De volgende keer dat je op een feestje bent, zeg dan nee tegen alcoholische dranken. Je kunt echter kiezen voor een van deze gezonde alternatieven en je haar zal je dankbaar zijn.

 • Vers vruchtensap
 • Groentesap
 • Groene thee
 • Kokoswater

4 . Junkfood

Ongezonde voedingsproducten voor figuur, huid en haar

Hoewel junkfood vaak wordt bestempeld als ‘lekker en lekker’, wist je dat het je haar geen goed doet? De haarzakjes zijn bevestigd aan kleine talgklieren die olie afscheiden. Deze olie is essentieel om het natuurlijke vocht van het haar vast te houden. Wanneer je te veel vettig junkfood eet, worden de talgklieren ook vettig en bedekken ze het haar met een extra laag vet. Dit maakt het moeilijk voor het haar om op natuurlijke wijze te groeien.

Een onderzoek [3] concludeerde dat junkfood een negatieve invloed heeft op de gezondheid van het haar omdat het de talgklieren te veel activeert.

Voedingsmiddelen om te vermijden

Friet, hamburgers en pizza zijn een paar junkfood-items die je moet vermijden.

Veranderennative voedingsmiddelen

 • Vers fruit
 • Verse groenten
 • Verse sappen

5. Rauwe eiwitten

Eiwitten in een glazen kom

Eieren zitten vol met eiwitten en biotine. Beide componenten zijn essentieel voor een goede gezondheid van het haar. Biotine is het hoofdbestanddeel voor het haareiwit keratine, de bouwsteen van het haar. Een tekort aan biotine kan leiden tot haaruitval. Wanneer eiwitten echter rauw worden geconsumeerd, kan uw lichaam een tekort aan biotine ervaren. Afgezien van biotine bevatten rauwe eiwitten ook een stof genaamd avidine die de intestinale absorptie van biotine vermindert.

Alternatieve voedingsmiddelen

Neem in plaats daarvan gekookte eieren op in uw dieet. Wanneer gekookt, avidine wordt gescheiden van biotine, waardoor het gemakkelijk voor intestinale absorptie. U kunt ongeveer tien microgram biotine ontvangen [4] van één gekookt ei.

6. Dieetvoeding

Crashdieet of het kiezen van een eiwitarm dieet zonder een voedingsdeskundige of een diëtist te raadplegen, kan nadelige effecten op uw lichaam en uw haar veroorzaken. Hoewel velen kiezen voor een crashdieet voor snel gewichtsverlies, kan dit proces essentiële voedingsstoffen elimineren. Het kan zijn dat u uiteindelijk niet voldoende voedingsstoffen zoals zink, eiwitten, calcium of vetzuren consumeert, wat kan leiden tot haaruitval.

Calcium is bijvoorbeeld een essentieel onderdeel dat je haar en botten versterkt. Het elimineren van zuivelproducten zoals melk en kaas uit het dieet kan leiden tot calciumtekort. Evenzo spelen ijzer en zink een belangrijke rol bij de productie van keratine, het hoofdbestanddeel van haar. Het elimineren van deze voedingsstoffen uit het dieet kan leiden tot verhoogde haaruitval.

Omdat eiwitten helpen bij het opbouwen van je haar, betekent een eiwitarm dieet dat je een groter risico loopt op haaruitval.

Alternatieve keuzes

Eet altijd een uitgebalanceerd dieet dat bestaat uit alle soorten voedsel. Neem de hulp van een expert voordat u veranderingen in het dieet aanbrengt. Neem voedsel op zoals mager vlees, spinazie, tofu, linzen enz., Omdat ze allemaal geweldige eiwitbronnen zijn.

7. Light Frisdrank &koolzuurhoudende dranken

frisdrankbekers met drie verschillende suikergehaltelabels

Light frisdranken bevatten een kunstmatige zoetstof die bekend staat als aspartaam. Het consumeren van te veel light frisdrank kan leiden tot haaruitval. Bovendien interageren koolzuurhoudende dranken met insuline in het lichaam om minder gevoelig te worden voor suiker. Zo wordt de bloedcirculatie slecht en worden de haarzakjes beroofd van de voedingsstoffen die nodig zijn om het haar sterker te maken. Als gevolg hiervan ervaart u overmatige haaruitval.

Alternatieve dranken

 • Bruisend water doordrenkt met een schijfje citroen of je favoriete fruit
 • Kokoswater
 • Kruidenthee
 • Vers geperste vruchtensappen

8. Zuivelproducten

Diverse zuivelproducten zoals melk, wrongel en kaas

Zuivelproducten worden altijd beschouwd als een voedzaam voedsel voor het behoud van de gezondheid van het haar. Maar weet je dat zuivel een bepaalde hoeveelheid vet bevat, waardoor het testosteronniveau in je lichaam toeneemt? Wanneer u een hoog testosterongehalte in het lichaam ervaart, kan dit leiden tot haaruitval.

Zuivelproducten hebben ook de neiging om uw haaruitvalprobleem te vergroten als u al vatbaar bent voor eczeem, psoriasis of roos. Consumeer zuivelproducten met mate en raadpleeg een expert als u nog steeds haaruitvalproblemen ervaart. Us Department of Agriculture, My Plate suggereert dat volwassenen 3 porties zuivelproducten per dag moeten consumeren. Deze kunnen zijn:

 • Melk
 • Harde kaas
 • Huttenkaas
 • Yoghurt

Inpakken

Voedsel heeft een vitale rol te spelen bij het gezond houden van je haar. Hoewel we een haarverzorgingsregime kunnen volgen en verschillende haarverzorgingsproducten kunnen gebruiken, versterkt een goed dieet je haar van binnenuit.

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen echter de gezondheid van uw haar schaden, vooral wanneer ze niet met mate worden geconsumeerd. Het kennen van de voedingsmiddelen die haaruitval voorkomen, zal u helpen uw maaltijd beter te plannen en uw haar gezond te maken. Vergeet niet om meer te weten over uw haartype om weloverwogen keuzes te maken. Raadpleeg ook een expert als u te maken krijgt met ernstige haaruitvalproblemen.

Meta beschrijving: Wist je dat veel voedingsmiddelen haaruitval veroorzaken? Deze omvatten enkele vissoorten, suikers en zuivelproducten. Lees verder om te weten welke voedingsmiddelen u moet vermijden om haaruitval te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen