Drink je voldoende water per dag? Of heb je veel meer gedronken dan nodig was?

Het volwassen menselijk lichaam bestaat voor 60% uit water en je bloed voor 90% uit water. Drinkwater komt het hele lichaam op een miljoen manieren ten goede. Van het wegspoelen van gifstoffen tot het voorkomen van acne, water kan de meest goedkope oplossing zijn voor huidproblemen. Het kan je een stralende en gevoede huid geven. Daarom is het veilig om te zeggen dat water een wonderdrank is!

Laten we eens kijken naar de 10 geweldige voordelen die water te bieden heeft voor je huid en hoeveel waterinname je nodig hebt voor een perfecte hydratatie.

Wat expert zegt

“Gebrek aan water is een alarmerende aandoening voor je huid. Uitdroging leidt tot verhoogd transepidermaal waterverlies (TEWL) en beschadigt de huidbarrière. Barrièreschade veroorzaakt vroegtijdige veroudering en andere huidproblemen zoals frequente acne-uitbraak, extreme droogheid, enz.

Dr Harish Koutam, Hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat doet voldoende water drinken voor je huid?
  • Beste manier om water aan de huid toe te voegen
  • Hoeveel water te drinken voor een stralende huid?
  • Wat voor soort water is goed voor de huid?

Wat doet voldoende water drinken voor je huid?

Wanneer je voldoende water drinkt, worden de cellen in elk deel van je lichaam gehydrateerd door het bloed. De huid, het grootste orgaan in het lichaam, wordt ook gehydrateerd, zelfs als de onzuiverheden en toxines op cellulair niveau worden weggespoeld. Volgens de hoofddermatoloog van Esse Organic Skincare, Dr Harish Koutam, “Gebrek aan water is een alarmerende aandoening voor je huid. Uitdroging leidt tot verhoogd transepidermaal waterverlies (TEWL) en beschadigt de huidbarrière. Barrièreschade veroorzaakt vroegtijdige veroudering en andere huidproblemen zoals frequente acne-uitbraak, extreme droogheid, enz.

Hier zijn alle voordelen van het drinken van water voor je huid:

1. Verbetert de huidskleur

Het drinken van voldoende water helpt het lichaam om gifstoffen weg te spoelen en je tegelijkertijd een gezondere huid te geven. Studies hebben aangetoond dat het drinken van slechts twee kopjes water [1] kan de bloedtoevoer naar de huid verhogen, waardoor deze een gelijkmatige toon krijgt.

2. Voorkomt vroegtijdige veroudering

Gehydrateerd blijven helpt de elasticiteit in de huid te verhogen, omdat deze langer gehydrateerd blijft. Verhoogde elasticiteit in de huid impliceert vertraagde verslapping van de huid en geen voortijdig verschijnen van fijne lijntjes en rimpels.

3. Snellere genezing

Als je in de zon bent geweest en verbrand bent geraakt, kan het drinken van water het genezingsproces versnellen. Het aanbrengen van wat aloë vera op door de zon verbrande gebieden blijkt ook enorm rustgevend te zijn.

4. Vermindert wallen

Wanneer de huid er gezwollen uitziet, houdt het eigenlijk water vast om je te beschermen tegen uitdroging. Dit gebeurt wanneer je niet genoeg water drinkt. Gehydrateerd blijven vermindert zwelling en wallen in je gezicht.

5. Voorkomt acne

Het drinken van voldoende water balanceert het olie- en watergehalte op de huid van je gezicht. Dit helpt om overtollige olie en talgafscheiding te voorkomen, wat betekent dat er minder verstopte poriën en acne zijn.

Acne bij volwassenen komt tegenwoordig steeds vaker voor als gevolg van een drukke levensstijl en een gebrek aan hydratatie. Een studie [2] onthulde dat 4-6 mensen van de 100 in de leeftijdsgroepen van 20-40 volwassen acne hebben.

6. Geen jeukende huid meer op het gezicht

Droge huid [3] heeft altijd de neiging om te jeuken. Het kan zelfs droge vlokken en scheuren ontwikkelen als gevolg van gebrek aan vocht. Het drinken van voldoende water zorgt ervoor dat je huid niet droog genoeg wordt om te jeuken.

7. Strakkere huid

Door plotseling gewichtsverlies kan je huid gaan doorzakken. Om te voorkomen dat uw huid verslapt en om deze aan te spannen in gebieden waar de verslapping prominent aanwezig is, zoals de bovenarmen, dijen, taille en kaaklijn, helpt het drinken van water omdat het de elasticiteit van de huid doet herleven.

8. Handhaaft uw pH-balans

Gevoelige, door acne geteisterde huid of probleemhuid als gevolg van verschillende problemen, kan worden gereanimeerd tot een gezonde versie met water. Je huid kan gloeien en vrij zijn van vlekken als je genoeg water drinkt dat helpt om de pH-waarden van je lichaam in balans te brengen [4].

9. Voorkomt hittegerelateerde huiduitbarstingen

Water voorkomt dat je lichaam opwarmt en normaliseert je lichaamstemperatuur. Wanneer je lichaam opwarmt door het weer of fysieke activiteit, zorgt het drinken van veel water ervoor dat je geen warmte kookt en huiduitslag op je huid krijgt.

10. Bevordert een gezonde darm, wat betekent dat de huid helder is

Inname van water helpt een gezonde darm te behouden en helpt bij een goede spijsvertering [5]. Het reguleert je stoelgang en spoelt gifstoffen uit je lichaam via urine en ontlasting. Pas als dit proces soepel verloopt en je darmen gezond zijn, blijft je huid helder en vrij van problemen.

  • We verliezen water uit ons lichaam, zelfs als we ademen.
  • Voedingsmiddelen met een hoog watergehalte zoals soepen, kokoswater, karnemelk, komkommers en sinaasappels zijn goede bronnen van water voor het lichaam.
  • Als je suikervrij sodawater met citroen tussen elke alcoholische pin die je consumeert hebt, kan dit een kater voorkomen en ervoor zorgen dat je minder drinkt.

Fles met limonade op hout

Beste manier om water aan de huid toe te voegen

Je kunt water aan je huid toevoegen door een vochtinbrengende crème op waterbasis aan te brengen die het vocht vasthoudt en voorkomt dat de huid opdroogt. Je kunt ook de onderstaande tips volgen om je huid gehydrateerd te houden:

1. Munt

Munt is een goed spijsverteringshulpmiddel. Gewoon een paar bladeren in water koken, ze persen en het water drinken nadat het is afgekoeld, kan je voedsel helpen beter te verteren. Hoe minder detox werk je huid hoeft te doen, hoe beter het eruit zal zien.

2. Basilicum

Basilicum heeft ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingen kunnen voorkomen, waardoor je huid er jonger uitziet. De flavonoïden in basilicum beschermen de huid ook tegen schade. Drink water doordrenkt met basilicumbladeren voor het beste resultaat.

3. Citroen

Pers citroensap uit op je schaal met fruit, of je salade en als finishing touch van je curry’s. Citroensap heeft vitamine C, waarvan bekend is dat het collageen stimuleert en de lever reinigt. Schone lever resulteert in een schonere en helderder uitziende huid.

4. Gember

Gember, zoals we allemaal weten, heeft meerdere voordelen. Het toevoegen van gember aan je thee, het koken en het drinken van het brouwsel, of toevoegen aan je voedsel, kan helpen bij de spijsvertering en ontsteking.

5. Kaneel

Als u diabeet bent of de neiging heeft om het zoete spul te eten, kan het drinken van water doordrenkt met kaneelstokjes die ’s nachts zijn achtergelaten, helpen bij het stabiliseren van fluctuerende bloedsuikerspiegels, het verbeteren van de bloedcirculatie en het voorkomen van puistjes en zitjes.

6. Sapblokjes

Van suiker is bekend dat het vroegtijdige veroudering veroorzaakt. Als je graag voorverpakte sappen drinkt, maar de suiker wilt verminderen, vries dan een paar blokjes van je favoriete vruchtensap (zelfgemaakt) in een ijsbak. Giet in je fles water zodat je de fruitige smaken krijgt zonder de overtollige suiker.

7. Rauwe honing en appelciderazijn

Het toevoegen van een paar druppels rauwe honing of een eetlepel biologische appelciderazijn aan uw glas water kan helpen acne van uw huid te verwijderen en verdere puistjes te voorkomen.

Hoeveel water te drinken voor een stralende huid?

Drinkwater op glas

De aanbevolen hoeveelheden water die je volgens experts moet drinken is 3,7 liter voor mannen en 2,7 liter water voor vrouwen. [6]. Dit omvat alle dranken, fruit en groenten die u drinkt met een hoog watergehalte.

Onderzoek suggereert dat het drinken van deze hoeveelheden water je huid soepel houdt. Studies [7] hebben ook bewezen dat wanneer mannen en vrouwen hun waterinname verhoogden, dit de hydratatieniveaus van hun huid verbeterde, de herhaling van een droge en schilferige huid verminderde en de elasticiteit verbeterde [8].

Maar als je op een plek woont waar het klimaat erg warm is, of als je betrokken bent bij actieve sporten of zware fysieke activiteit en je zweet veel, spreekt het voor zich dat je meer moet drinken dan de bovengenoemde hoeveelheid. Op een lange vlucht is het aan te raden om voldoende water te drinken, omdat dat krampen en vermoeidheid kan voorkomen.

Woord van waarschuwing:

Het drinken van overmatige hoeveelheden water kan ook schadelijk zijn. Aangeduid als overhydratatie, leidt het ertoe dat je lichaam meer vocht bevat dan je nieren kunnen wegspoelen. Het kan leiden tot hyponatriëmie .

Hyperhydratatie heeft symptomen die lijken op uitdroging – braken, duizeligheid, licht in het hoofd, hoofdpijn en vermoeidheid. Als het niet goed wordt behandeld, kan hyponatriëmie zelfs fataal zijn.

Wat voor soort water is goed voor de huid?

Lauw water is het beste voor de huid omdat het het zachtst is voor je huid. Of het nu gaat om een douche of om huidverzorgingsproducten na het douchen, het gebruik van lauw water is ideaal.

Water met een pH-balans variërend van 6.5-8.5 is het gezondst om te drinken. Gewoon flessenwater heeft een pH-waarde van 6,5-7,5. Sommige alkalische zijn echter iets hoger en gedestilleerd RO-water ligt tussen 5-7.

Inpakken

Van het voorkomen van vroegtijdige veroudering tot het geven van een vollere, jonger uitziende huid, water is het magische ingrediënt dat een groot aantal huidproblemen kan oplossen. Maak het drinken van de vereiste hoeveelheid water een onderdeel van je dagelijkse routine. Je huid zal dank u wel.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen