Heb je al exfoliatie toegevoegd aan je huidverzorgingsroutine? Zo niet, dan mis je waarschijnlijk een overvloed aan huidvoordelen die het biedt.

Een gezonde huidverzorgingsroutine bestaat uit verschillende stappen, waaronder een gezichtsscrub. Niet alleen het verwijderen van diepliggende onzuiverheden, een gezichtsscrub kan je ook een stralende huid geven.

Laten we eens kijken naar de voordelen van het gebruik van een gezichtsscrub en hoe u de meest geschikte voor uw huid kunt kiezen.

Wat expert zegt

“Koffie en suiker kunnen zeer heilzaam zijn als zelfgemaakte gezichtsscrubs. Ze zorgen voor een zachte exfoliatie die het diepgewortelde vuil uit de poriën verwijdert.”

Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is een gezichtsscrub?
 • Wat doet een gezichtsscrub met je gezicht?
 • Stappen om een gezichtsscrub te gebruiken
 • Wat zijn de voordelen van het gebruik van een gezichtsscrub?
 • Hoe kies je de beste gezichtsscrub voor jouw huidtype?
 • Hoe zelfgemaakte gezichtsscrubs te maken?
 • Mythes &Feiten Over Gezichtsscrubs
 • Behandeling van verschillende soorten acne
 • Face Wash Vs Face Scrub
 • Kun je face scrub dagelijks gebruiken?
 • Wat moet je aanbrengen na het gebruik van een gezichtsscrub?
 • Do’ts Van Face Scrub

Wat is een gezichtsscrub?

Een gezichtsscrub is een huidverzorgingsproduct dat wordt gebruikt om je huid te exfoliëren. Het helpt bij het verwijderen van dode huidcellen van het oppervlak van uw huid, waardoor de kans op verstopte poriën en acne-puistjes wordt verminderd. Met de praktijk van scrubben en exfoliatie die teruggaat tot de oudheid, geeft de geschiedenis aan dat mensen iets schurends gebruikten om hun huid te exfoliëren.

De Amerikaanse indianen gebruikten bijvoorbeeld gedroogde maïskolven voor huidafschilfering.[1] Gemalen zeeschelpen waren ook een populaire optie. Tegenwoordig worden scrubs gemaakt met ingrediënten als koffiedik, suiker, fijngemalen zeezout, kaneel, honing, haver etc.

Wat doet een gezichtsscrub met je gezicht?

Gezichtsscrubs bevatten grove deeltjes die helpen om de huid te exfoliëren. Wanneer je een gezichtsscrub aanbrengt, wrijven de deeltjes tegen je huid en verwijderen ze al het vuil uit je huidporiën. Het verwijdert ook dode huidcellen, waardoor je huid gladder en zachter wordt. De toevoeging van een goede gezichtsscrub in je wekelijkse huidverzorgingsroutine zal je voorzien van een gezonde en stralende huid.

Stappen om een gezichtsscrub te gebruiken

Stap 1: Spoel je gezicht grondig af met water. Dep het niet droog.

Stap 2: Neem een nikkelgrote hoeveelheid gezichtsscrub in je handpalm.

Stap 3: Breng de gezichtsscrub aan op je natte gezicht.

Stap 4: Wrijf de scrub zachtjes op je gezicht en oefen de minste druk uit. Je kunt de scrub in een cirkelvormige beweging wrijven met je vingers.

Stap 5: Masseer je gezicht altijd naar boven en concentreer je op gebieden zoals de bovenkant en hoek van je neus, wangen en bovenlip.

Stap 6: Ga door met de massage gedurende 10 tot 15 seconden.

Stap 7: Ga nu naar je nek en onder de kin en masseer nog eens 10 seconden.

Stap 8: Zodra je klaar bent met scrubben, was je je gezicht met koud of lauw water.

Stap 9: Dep je gezicht voorzichtig droog met een zachte handdoek.

Notitie:

Probeer niet aan je huid te trekken of te veel druk te gebruiken tijdens het scrubben. Het kan pijn doen aan je huid.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een gezichtsscrub?

1. Verwijdert dode huidcellen

Het eerste en belangrijkste voordeel van het gebruik van een gezichtsscrub is het verwijderen van de dode huidcellen uit je gezicht. Dode huidcellen zorgen ervoor dat je gezicht er droog en dof uitziet. Deze verstoppen ook je huidporiën. Gezichtsscrubs exfoliëren je huid grondig en verwijderen de dode huidcellen.

2. Ontstopt de poriën van de huid

Het lichaam produceert een natuurlijke olie genaamd talg om de huid gehydrateerd te houden. Maar soms wordt de productie overdreven en wordt de extra talgolie opgeslagen in je huidporiën. Omdat de huidporiën verstopt raken, leidt dit tot acne-puistjes. Exfoliatie verwijdert de talgolie en ontstopt de poriën van de huid.

3. Verwijdert vlokken

Veel mensen merken droge plekken op hun huid op. Deze droge huidvlekken staan bekend als schilfers. Deze zijn ongezond en zorgen er ook voor dat de huid er extreem dof uitziet. Door het gezicht te exfoliëren met behulp van een gezichtsscrub, kunt u de schilferige huid verwijderen en gladder maken.

4. Vermindert acne littekens

Gezichtsscrubs dragen ook bij aan het verminderen van acnelittekens en donkere vlekken of huid. Hoewel deze niet volledig worden verwijderd, worden ze wel lichter. Een scrub bevordert het natuurlijke huidvernieuwingsproces. Wanneer je je gezicht scrubt, verwijdert het de dode en beschadigde huidcellen en laat het de huid verjongen. Donkere vlekken en littekens worden daardoor lichter in de schaduw. Gezichtsscrubs met natuurlijke huidverhelderende ingrediënten staan erom bekend dat ze betere effecten hebben.

5. Voorkomt ingegroeid haar

Ingegroeid haar kan frustrerend zijn omdat het een sleutelrol speelt bij een puistjesuitbraak. Gezichtsscrubs is een van de beste manieren om te voorkomen dat ingegroeid haar je gezichtsuitdrukking verpest. Kies een gezichtsscrub met antiseptische eigenschappen om je gezichtsscrubs veiliger en nuttiger te maken.

6. Zorgt voor een gladdere huid

Afgezien van het bovenstaande, maken gezichtsscrubs ook je huidoppervlak glad en stralend. Wanneer je gezicht gladder, zachter en stralender lijkt, zal je zelfrespect natuurlijk toenemen.

7. Verbetert de textuur van de huid

De gezichtshuid is gevoeliger, dunner en vatbaarder voor schade in vergelijking met de huid op andere delen van het lichaam. Onjuiste huidverzorging, vervuiling, enz., Kan leiden tot een ruwe, doffe huid. Gezichtsscrubs verbeteren de textuur van de huid door het huidvernieuwingsproces te stimuleren.

8. Betere opname van huidverzorgingsproducten

Met de opbouw van lagen dode huidcellen, vinden de huidverzorgingsproducten die u gebruikt het moeilijk om erin te sijpelen, daarom kunt u uw gewenste resultaten krijgen. Het scrubben van je gezicht kan ervoor zorgen dat deze producten goed worden opgenomen en dat ze gemakkelijk op je huid blenden.

gezicht van een jong meisje op zwarte koffie is gedeponeerd masker dat een bad neemt

Hoe kies je de beste gezichtsscrub voor jouw huidtype?

Het kiezen van de juiste gezichtsscrub is van het grootste belang. Voor het beste resultaat moet u altijd een product kiezen dat bij uw unieke huidtype past.

1. Vette huid

Mensen met een vette huid hebben meestal puistproblemen omdat de extra talgolie hun huidporiën verstopt. Daarom heb je een gezichtsscrub nodig die niet alleen de dode huidcellen verwijdert, maar ook anti-puistjes eigenschappen bevat. Salicylzuur staat bekend om zijn anti-acne voordelen[2]. Als u een vette huid heeft, moet u een gezichtsreiniger krijgen die salicylzuur of vergelijkbare anti-acne-ingrediënten bevat.

2. Droge huid

Mensen met een droge huid kunnen elke gezichtsreiniger gebruiken die ingrediënten bevat die geschikt zijn om dode huidcellen te verwijderen. Glycolzuur is zo’n ingrediënt dat dode huidcellen en schilferige huid gemakkelijk verwijdert. Het staat bekend als een grote exfoliant.[3] Zoek naar een gezichtsscrub die glycolzuur bevat en ook enkele hydraterende voordelen voor je huid biedt.

3. Gevoelige huid

Mensen met een gevoelige huid moeten voorzichtiger zijn bij het kiezen van hun huidverzorgingsproducten. Als je een gevoelige huid hebt, zorg er dan voor dat je gezichtsscrub antibacterieel en ontstekingsremmend is. Propyleenglycol heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Kurkuma en yoghurt zijn natuurlijke ingrediënten die ontstekingsremmende voordelen bieden.[4] Suikerscrubs worden beschouwd als goed voor de gevoelige huid. Suiker is een natuurlijke huid exfoliant en werkt geweldig om dode huidcellen te verwijderen.[5]

4. Gecombineerde huid

Omdat de gecombineerde huid een mix is van een droge en vette huid, is het een beetje moeilijk om een gezichtsscrub te kiezen. Maar experts zeggen dat mensen met een gecombineerde huid een gezichtsscrub moeten gebruiken die de overtollige olie van de huid zou reinigen zonder deze uit te drogen.

Hoe zelfgemaakte gezichtsscrubs te maken?

1. Koffie Scrub

Cafeïne in koffie verbetert de bloedcirculatie en voegt glans toe aan je huid. De antioxidanten daarin beschermen je huid tegen UV-schade en voorkomen vochtverlies.

 • Neem 3 theelepels koffie en 1/2 kopje yoghurt. Meng ze goed in een blender en houd het mengsel ongeveer 5 minuten opzij.
 • Zodra het dik wordt, voeg je er een theelepel honing aan toe en meng je goed.
 • Scrub je gezicht met deze mix met cirkelvormige bewegingen gedurende ongeveer 10 minuten.
 • Afwassen met koud water.

2. Citroen, Honing &Suiker Scrub

Citroen helpt je acne, mee-eters en verkleuring te verwijderen, terwijl honing de ontstoken huid hydrateert en geneest.

 • Meng een kopje suiker met 1/2 kopje olijfolie en een eetlepel honing. Voeg er citroensap (van een grote citroen) aan toe.
 • Roer het een tijdje door.
 • Breng dit aan op je gezicht en scrub een paar minuten.
 • Afwassen met koud water.

Notitie:

Laat de scrub niet te lang zitten als je een droge huid hebt. Het kan je huid schilferig maken.

3. Tomaat & Yoghurt Scrub

Tomaat verwijdert bruin van je huid, terwijl yoghurt fungeert als een natuurlijk bleekmiddel dat je huidskleur lichter maakt.

 • Nemen 2 theelepels tomatenpulp en yoghurt elk. Voeg er een lepel citroensap aan toe.
 • Meng ze goed.
 • Breng het over je hele gezicht aan en laat het drogen.
 • Was het af.

4. Havermout Scrub

Havermout werkt geweldig bij het zachtjes exfoliëren van je huid. Bovendien verwijdert het de poriën van overtollig talg en houdt het je huid schoon.

 • Meng elk een eetlepel volle melk en olijfolie.
 • Voeg er 2 eetlepels havermout aan toe en laat de haver zacht worden.
 • Voeg er een paar druppels rozenwater aan toe en meng goed
 • Breng dit aan op je gezicht en masseer het zachtjes gedurende 2 minuten.
 • Later afspoelen met koud water.

5. Bruine Suiker Scrub

Bruine suiker is een effectief ingrediënt voor het exfoliëren van je gezicht. De antibacteriële eigenschappen en glycolzuur houden je huid gezond en stralend.

 • Neem 2 eetlepels honing en bruine suiker elk in een kom.
 • Meng goed tot het een dikke pasta vormt.
 • Masseer je gezicht zachtjes met de mix en laat het 30 minuten staan.
 • Afwassen met warm water. Masseer je huid terwijl je dit doet.

“Koffie en suiker kunnen zeer heilzaam zijn als zelfgemaakte gezichtsscrubs. Ze zorgen voor een zachte exfoliatie die het diepgewortelde vuil uit de poriën verwijdert. Koffie verheldert en egaliseert de huidskleur. Suiker, een natuurlijke bron van AHA, werkt als een exfoliator en verbetert de natuurlijke celomloopsnelheid en dus ziet de huid er stralender uit”, zegt Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive bij Esse Organic Skincare.

Mythes &Feiten Over Gezichtsscrubs

Mythen

Feiten

Scrubben beschadigt je huid.

Scrubben betekent niet dat je je huid beschadigt. Alleen als de scrub grote en scherpe slijpdeeltjes bevat, kan het scheuren in je huid veroorzaken. Het toepassen van extreme druk tijdens het masseren van de scrub kan ook schadelijk zijn.

Scrubs kunnen acnelittekens wissen

Scrub alleen kan je acnelitteken niet verwijderen. Speciaal ontworpen acne-verlichtende crèmes zijn beschikbaar voor dat doel. Gezichtsscrubs kunnen echter helpen om het litteken een beetje te vervagen.

Scrubs kunnen puistjes genezen.

De gezichtsscrub kan je puistjes niet behandelen. In plaats daarvan als je je gezicht scrubt als je puistjes hebt, kan het je huid irriteren en een branderig gevoel veroorzaken. Gezichtsscrub kan echter puistjes voorkomen door de dode huidcellen te verwijderen.

Tintelend gevoel tijdens het schrobben is normaal.

Als je gezichtsscrub pepermunt of mentholachtige ingrediënten bevat, dan is een verkoelend gevoel normaal. Zo niet, dan betekent de tinteling gewoon dat de ingrediënten niet bij je huid passen.

Face Wash Vs Face Scrub

Het belangrijkste verschil tussen een face wash en een face scrub is de textuur. Een face wash heeft een romige gladde textuur, terwijl een face scrub grutten bevat. Het doel van het gebruik van deze twee is ook verschillend. Een gezichtsreiniger reinigt alleen het vuil, stof en ziekteverwekkers van het huidoppervlak. Een scrub reinigt echter ook de poriën van de huid. Het verwijdert de dode huidcellen door je huid te exfoliëren.

Kun je face scrub dagelijks gebruiken?

Nee. Gebruik niet elke dag een gezichtsscrub. Gezichtsscrubs zijn gemaakt voor een wekelijkse huidverzorgingsroutine. Je kunt wel twee keer per week een gezichtsscrub gebruiken.

Wat moet je aanbrengen na het gebruik van een gezichtsscrub?

Breng een zachte moisturizer aan na het gebruik van de gezichtsscrub. Zorg ervoor dat je gezicht licht vochtig is wanneer je de moisturizer aanbrengt. Een vochtige huid helpt de moisturizer om diep in je huid te komen en de maximale hoeveelheid voordelen te bieden.

Do’ts Van Face Scrub

Dos

1. Vergeet nooit om je gezicht te wassen voordat je een gezichtsscrub gebruikt.

2. Focus op de T-zone van je gezicht (voorhoofd, neus, lippen).

3. Zorg ervoor dat je minstens 40 seconden bezig bent met het masseren van je gezicht.

4. Als je de tijd hebt voor een goede huidverzorgingsroutine, kun je na een gezichtsscrub een gezichtsmasker aanbrengen.

5. Hydrateer je huid met een hydraterende moisturizer na het scrubben. Het zal helpen om je ski aan te vullen.

6. Zorg voor een gezichtsscrub die bij jouw huidtype past.

Don’ts

1. Scrub je gezicht niet elke dag. Twee keer per week is meer dan genoeg.

2. Scrub je gezicht niet langer dan 40 tot 45 seconden. Te lang scrubben kan huidirritatie veroorzaken.

3. Als je open wonden of pijnlijke puistjes op je gezicht hebt, vermijd dan de gezichtsscrub.

4. Stel je huid niet direct na een gezichtsscrub bloot aan zonlicht. Het maakt je huid supergevoelig.

5. Stoom je gezicht niet voor het scrubben.

6. Vermijd het gebruik van fysieke scrubs, kies in plaats daarvan zacht te gebruiken scrubs met AHA’s of BHA.

7. Als u brandwonden, wonden op uw huid heeft, vermijd dan Schrobben. Laat het volledig genezen.

Inpakken

Het scrubben van je gezichtshuid met een zachte scrub kan een effectieve manier zijn om voor je huid te zorgen. Het helpt om de dode huidcellen en extra talg van je gezicht te verwijderen en je een gladde, zachte huid te geven. Volg de bovengenoemde stappen voor een perfect exfoliatieproces met behulp van een gezichtsscrub. Kies echter een product dat bij uw huidtype past en wees zacht, om microtears in uw huid te voorkomen. Houd ook rekening met de do’s en don’ts om bijwerkingen te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen