Je immuniteit is je beste vriend als het gaat om het op afstand houden van ziekten. De pandemische situatie heeft dit feit duidelijker dan ooit gemaakt.

Terwijl onderzoekers over de hele wereld hun best doen om vaccins en medicijnen te vinden om het nieuwe coronavirus te verslaan, moeten we ons steentje bijdragen om onszelf te beschermen tegen deze dodelijke ziekteverwekker.

Dit kun je doen, door je immuunsysteem een extra boost te geven. In dit artikel bespreken we 10 immuniteitsverhogende dranken, hun voordelen en hoe u ze gemakkelijk thuis kunt bereiden.

Kunnen drankjes uw immuniteit verbeteren?

Er is een oud gezegde in India dat als je niet goed eet, zelfs medicijnen je niet kunnen genezen en als je goed eet, kun je net zo goed geen medicijnen nodig hebben. Het handhaven van een uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl, met voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging, gaat een lange weg in het op afstand houden van ziekten.

Bovendien kunnen voedsel en dranken boordevol vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen uw immuunsysteem in grote mate stimuleren. Je hebt zowel macro- als micronutriënten nodig die helpen bij het opbouwen van de cellen en eiwitten van een sterk immuunsysteem.

Immuniteit is het afweermechanisme van je lichaam. Het voorkomt niet alleen het binnendringen van ziektekiemen zoals bacteriën, virussen en schimmels, maar bestrijdt ze ook, mochten ze binnenkomen. Dus hoe sterker je immuunsysteem, hoe kleiner je kansen zijn om ziek te worden door een infectie.

U hoeft ook geen dure vrij verkrijgbare producten te kopen, want u kunt veel heilzame ingrediënten in uw eigen keuken hebben. Deze kunnen je immuunsysteem die extra punch geven die het nodig heeft tijdens deze wintermaanden.

10 zelfgemaakte immuniteitsverhogende dranken

Gehydrateerd blijven gaat een lange weg in het gezond houden van je immuunsysteem. Naast het drinken van voldoende water gedurende de dag, kun je een aantal van deze voedzame dranken opkloppen om je immuunsysteem te helpen.

Bovendien, als u of uw kind niet graag bepaalde groenten of fruit eet, kan het mengen ervan in shakes of smoothies helpen. Dit zorgt ervoor dat u de voedingsvoordelen van die groenten en fruit niet mist.

Hier zijn enkele van de beproefde en geteste dranken die thuis worden gemaakt om de immuniteit te vergroten.

1. Kurkuma Gouden Melk

Deze drank is een favoriet in traditionele Indiase huishoudens vanwege de vele voordelen, zoals het bestrijden van verkoudheid, griep of het verlichten van intense pijn als gevolg van een blessure. Het hoofdingrediënt van deze drank, kurkuma, is een alomtegenwoordige specerij die in de meeste Indiase gerechten voorkomt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat curcumine, het polyfenol dat overvloedig aanwezig is in kurkuma, veel gunstige eigenschappen heeft. [1] Curcumine is niet alleen een effectief antibacterieel, antiviraal en antischimmelmiddel, het helpt ook bij het voorkomen van bepaalde kankers.

De andere kruiden die aan deze drank worden toegevoegd, zoals kaneel, gember, blackpepper, verhogen de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van deze drank.

Piperine in zwarte peper verhoogt de biologische beschikbaarheid van curcumine in gouden melk aanzienlijk door de absorptie van curcumine in het bloed te verhogen.[2] Zo weinig als een snufje zwarte peper kan de voordelen van deze drank voor je lichaam aanzienlijk verbeteren.

Ingrediënten:

  • Zuivel of niet-zuivelmelk
  • 1/4e theelepel (theelepel) kurkuma poeder
  • 1/2 inch gemalen gember
  • 1 klein stokje gemalen kaneel
  • Een klein snufje zwarte peper
  • Honing naar smaak (optioneel)

Hoe te bereiden:

  • Neem 1 kopje zuivel of niet-zuivelmelk naar keuze en breng het aan de kook.
  • Voeg kurkumapoeder, gemalen gember, kaneel en zwarte peperpoeder toe.
  • Roer het mengsel tot alle kruiden goed zijn opgelost in de melk.
  • Zeef in een kopje en serveer warm.
  • Om je gouden melk zoeter te maken, koel je het een beetje af en voeg je een theelepel honing toe.

Aanbevolen inname:

Consumeer elke dag een kopje gouden melk wanneer u zich onwel voelt of zelfs als voorzorgsmaatregel om de kou af te wenden.

Wanneer te consumeren:

Het is het beste om dit vlak voor het slapengaan te consumeren.

2. Kadha

Lang voor de komst van conventionele westerse medicijnen was kadha vaak het eerste dat werd gegeven om een zere keel te kalmeren, of om de verstopte neus als gevolg van een hoest- en verkoudheidsaanval te bestrijden. Het beste aan dit brouwsel is dat het door iedereen kan worden geconsumeerd, of het nu kinderen, volwassenen of ouderen zijn.

Verschillende kadha-recepten zijn populair in verschillende Indiase huishoudens en veel van hen zijn al generaties lang doorgegeven. De immuniteitsverhogende kadha recept, met ingrediënten voorgesteld door het Ministerie van Ayush, India [3]

is rijk aan antioxidanten,en is hieronder uitgewerkt.

De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen helpen niet alleen om griep te bestrijden, maar verbeteren ook de darmgezondheid en reguleren de bloedsuikerspiegel.

Ingrediënten:

  • 5 blaadjes tulsi of heilige basilicum
  • 1 tl kaneelpoeder
  • Snufje zwarte peperpoeder
  • 1 tl droge gember
  • Weinig munakka rozijnen
  • Jaggery of citroensap volgens smaak

Hoe te bereiden:

  • Voeg de tulsiblaadjes en alle kruiden toe in 2 kopjes water.
  • Laat het brouwsel 5 – 10 minuten op een laag vuur sudderen tot al het goede van de kruiden erin trekt.
  • Zeef en voeg jaggery of citroensap toe volgens uw smaak.
  • Dit drankje wordt het best warm geserveerd.

Aanbevolen inname:

Je kunt 1 tot 2 kopjes kadha op een dag hebben.

Wanneer te consumeren:

Kadha kan vroeg in de ochtend worden genuttigd of in plaats van uw avondthee.

3. Gember & Appelciderazijn Fopspeen

Appelazijn heeft een hoog gehalte aan azijnzuur en is ook rijk aan vitamine C, antioxidanten en kalium. Het verbetert de immuniteit en helpt de congestie van de luchtwegen te verwijderen. [4]

Gember daarentegen heeft verschillende sesquiterpenen, die antivirale eigenschappen hebben en bijzonder effectief zijn tegen verkoudheidsvirussen. [5]

Verder verhoogt de toevoeging van honing en cayennepepers de antimicrobiële potentie van deze drank. Cayennepeper heeft capsaïcine dat ontstekingen van het zenuwstelsel vermindert.

Ingrediënten:

  • 1 kopje drinkwater
  • 1 tl appelciderazijn
  • 1 theelepel gemalen gember
  • Snufje cayennepeper
  • Honing naar smaak

Hoe te bereiden:

  • Verwarm het water tot een geschikte temperatuur.
  • Voeg de gember toe en laat deze een paar minuten staan.
  • Voeg appelciderazijn en cayennepeper toe aan dit mengsel.
  • Drink in kleine slokjes terwijl het nog warm is.

Aanbevolen inname:

Je kunt dit drankje een of twee keer per dag drinken.

Wanneer te consumeren:

Consumeer dit op een lege maag in de ochtend of voor het nuttigen van een maaltijd. Het is echter het beste om deze drank te vermijden voor het geval u lijdt aan aandoeningen zoals zuurgraad of indigestie.

4. Groene Smoothie

Groene bladgroenten, vooral donkergroene, zijn rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten. Ze helpen niet alleen infecties te bestrijden, maar helpen ook de cellen van het immuunsysteem te regenereren.

2 kopjes spinazie per dag kunnen voldoen aan uw dagelijkse behoefte aan vitamine A, vitamine K en folaat. Spinazie is ook rijk aan vitamine C en betacyanine die de immuunfunctie van het lichaam stimuleert. Boerenkool is ook rijk aan vitamine A, C, K, E en folaat.

Komkommer heeft mangaan, koper, kalium en vitamines die je immuunsysteem gezond houden, terwijl selderij antimicrobiële functies heeft die infecties helpen bestrijden.

Je kunt je groene smoothie naar keuze aanpassen door twee lepels probiotische yoghurt of een sappig fruit aan de blender toe te voegen.

gemengde groene smoothie met ingrediënten op houten tafel

Ingrediënten:

  • 1 kopje verse spinazie
  • 1 stokje boerenkool
  • 1 middelgrote stokje bleekselderij
  • Half kopje onthuide en gehakte komkommer
  • 1 tl citroensap
  • 1 tl gemalen gember
  • Snufje steenzout
  • Snufje peper
  • IJsblokjes (optioneel)

Hoe te bereiden:

Neem alle ingrediënten in een mengpot en mix tot een gladde massa. Zeef deze smoothie niet om al het goede van een hoog vezelgehalte van deze drank te behouden. U kunt de consistentie aanpassen met water of vruchtensap.

Aanbevolen inname:

1 kopje per dag zal een lange weg gaan in het versterken van je immuniteit.

Wanneer te consumeren:

Je kunt genieten van deze stevige smoothie als ontbijt in de ochtend, of als snack tussen de maaltijden door.

5. Papaya Blad Sap

Het sap van papajabladeren is extreem bitter, maar heeft een veelheid aan geneeskrachtige eigenschappen. Het heeft een hoog gehalte aan antioxidanten zoals papaïne, alkaloïden en fenolverbindingen. Deze moduleren het immuunsysteem en helpen kanker te voorkomen. Het is ook rijk aan calcium en vitamine A, B, C, D, E, waardoor het een uitstekende immunobooster is.

De consumptie van het sap van papajabladeren verhoogt het aantal bloedplaatjes en is daarom effectief in het verlichten van symptomen van dengue. [5] Het heeft ook sterke antimalaria-eigenschappen. Echter, niet stop uw medicijnen abrupt en raadpleeg een arts voordat u dit sap voor deze doeleinden probeert.

Ingrediënten:

  • Frisgroen papajabladeren zonder stengel
  • Jaggery (optioneel)

Hoe te bereiden:

  • Reinig de bladeren grondig, voeg een beetje warm water toe en mix in een blender.
  • Zeef het extract, dat dik en donkergroen van kleur zal zijn.
  • Voeg water toe om het extract te verdunnen en de bitterheid te verminderen. Je kunt ook een beetje jaggery poeder toevoegen om de smaak te verbeteren.
  • Het is het beste om dit sap vers te bereiden voor consumptie.

Aanbevolen inname:

Dagelijkse consumptie van dit sap zal het immuunsysteem versterken, zelfs voor mensen met een zwakke immuniteit. Voor volwassenen wordt aanbevolen om 30 ml driemaal per dag in te nemen.

Wanneer te consumeren:

Je moet papajabladsap hebben voor het ontbijt, de lunch en het diner.

6. Sap van citrusvruchten

Citrusvruchten zijn niet alleen rijk aan vitamine C en A, ze hebben ook een hoog gehalte aan flavonoïden die uitstekende antioxiderende eigenschappen hebben. [6] Flavonoïden zijn bioactieve stoffen die helpen bij de preventie en behandeling van vele ziekten.

U kunt kiezen uit een verscheidenheid aan citrusvruchten die verkrijgbaar zijn op een markt bij u in de buurt. De felroze grapefruit zit vol met lycopeen dat beschermt tegen cellulaire schade, terwijl sinaasappels rijk zijn aan kalium en je bloeddruk kunnen reguleren.

Zelfs de keuken nietje citroen is geladen met limonoïden samen met vitamine C en andere antioxidanten. Limonoïden beschermen u tegen degeneratieve ziekten die verband houden met veroudering en kanker.

Je kunt het gezondheidsquotiënt van deze vruchtensappen verbeteren door een lepel honing toe te voegen. Honing is een cholesterol- en natriumvrije immunobooster die niet alleen antimicrobiële en antidiabetische eigenschappen heeft, maar ook de gezondheid van het hart en gewichtsverlies bevordert.

Ingrediënten:

  • Citrusvruchten afhankelijk van beschikbaarheid
  • Honing

Hoe te bereiden:

  • In het geval van grapefruit of sinaasappels, eerst wassen en schil de schil van het fruit. 1 middelgrote grapefruit of 3 sinaasappels zouden genoeg moeten zijn voor 1 kopje sap.
  • Was en snijd ze tijdens het gebruik van citroenen in tweeën en verwijder de zaden.
  • Pers het verse sap handmatig uit of met behulp van een sapcentrifuge. Het opslaan van deze sappen kan ze bitter maken.
  • Voeg een lepel honing toe en geniet.

Aanbevolen inname:

Neem elke dag minstens 1 kopje van deze gezonde drank om een aanzienlijke boost aan uw immuniteit te geven.

Wanneer te consumeren:

Citrusvruchtensappen moeten bij voorkeur tussen de maaltijden worden geconsumeerd- na het ontbijt of de lunch. Het is het beste om te voorkomen dat deze sappen op een lege maag zitten om hyperaciditeit te voorkomen.

7. Rode biet, Wortel & Gembersap

Dit pittige sap van wortelgroenten helpt niet alleen je immuunsysteem om bacteriën en virussen te bestrijden, het helpt ook ontstekingen te verminderen.

Rode bieten zijn rijk aan bioactieve stoffen zoals betanine, vitamines (A, B en C) en mineralen (kalium, ijzer, mangaan enz.) [8]Bietensap kan een belangrijke rol spelen bij het beschermen van uw cardiovasculaire en renale systemen. [9]

Wortelen zijn rijk aan de antioxidant bètacaroteen, vitamine A, C en E en mineralen (ijzer, zink en koper). Dit superfood stimuleert de productie van witte bloedcellen die cruciaal zijn voor het bestrijden van infecties.

Ingrediënten:

  • 1 kopje gehakte rode biet en wortelen
  • 1 inch geschilde gember

Hoe te bereiden:

Meng alle ingrediënten in een blender en pas de consistentie aan met water. Niet persen.

8. Gemengde bessen sap

Omdat het een geweldige bron van vitamine C en fytochemicaliën is, beschermen bessen je tegen immunodeficiënties en celbeschadiging.[10] Bessen met donkere tinten zoals aardbeien, bramen, bosbessen, etc. zijn rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden.

Experts suggereren dat het consumeren van een mix van bessen je darmmicrobiota verbetert, wat op zijn beurt je immuunsysteem positief beïnvloedt.

Ingrediënten:

  • 1 kopje verse of bevroren bessen (u kunt aardbeien, bosbessen, bramen of frambozen gebruiken)
  • 1/2 kopje melk of yoghurt volgens uw voorkeur

Hoe te bereiden:

Meng alle ingrediënten en geniet er vers van.

9. Tomaten Rasam

Wist je dat dit populaire Zuid-Indiase gerecht rijk is aan antioxidanten en celschade kan voorkomen? Tomaat is rijk aan betacaroteen, vitamine C en folaat, die het immuunsysteem versterken, terwijl het kaliumgehalte helpt bij het handhaven van de bloeddruk. Kokosolie met zijn gezonde lipidegehalte, heeft zowel antibiotische als immunomodulerende effecten.

Ingrediënten:

  • 2 kopjes tomaten
  • 1 eetlepel tur dal (Splitduif erwten)
  • Rasam poeder
  • Tamarinde pulp
  • Jaggery
  • Tempereren van kokosolie, asafoetida, mosterdzaad, rode pepers, kurkuma, kerriebladeren

Hoe te bereiden:

  • Kook tur dal, gehakte tomaten en kerrieblaadjes met zout en 2 kopjes water, tot de dal goed gaar is. Koel dit mengsel, mix en zeef om een duidelijke consistentie te krijgen.
  • Verhit 1 theelepel kokosolie in een pan en voeg de tempererende kruiden toe.
  • Voeg rasampoeder toe en bak een paar minuten en voeg dan de tomatenmix toe.
  • Kook een paar minuten.
  • Voeg 1 theelepel tamarindepulp en jaggerypoeder toe
  • Garneer met gehakte korianderblaadjes.

Aanbevolen inname:

Je kunt dit als voorgerecht voor de maaltijd hebben, of als bijgerecht met rijst.

Wanneer te consumeren:

U kunt genieten van dit pittige drankje tijdens de lunch of het diner.

10. Groene thee

Deze antioxidantrijke drank wordt al sinds de oudheid in Aziatische landen genoten. De polyfenolen in groene thee reguleren T-cellen die een belangrijke rol spelen in de immuniteit. Polyfenolen beschermen u ook tegen kanker, neurodegeneratieve en cardiovasculaire aandoeningen.11

De antimicrobiële effecten van groene thee kunnen worden toegeschreven aan ECGC (epigallocatechinegallaat). [12] Polyfenolen in thee helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op verschillende vormen van kanker te verminderen.[13]

Ingrediënten:

  • Onbewerkte groene thee
  • Optionele smaakmaker

Hoe te bereiden:

  • Neem een kopje water en breng het aan de kook.
  • Voeg 1 theelepel groene thee toe en laat deze 2 – 3 minuten trekken.
  • Voeg smaakstoffen naar keuze toe of geniet er als zodanig van.

Aanbevolen inname:

Je mag maximaal 2 kopjes groene thee op een dag nemen

Wanneer te consumeren:

Je kunt op elk moment van de dag groene thee drinken. Groene thee bevat veel minder cafeïne dan zwarte thee, dus zelfs een kopje na het avondeten zal je slaap niet verstoren.

Inpakken

Of er nu een dodelijk virus om de hoek is of niet, je moet goed voor je gezondheid zorgen. Ongetwijfeld is immuniteit je beste vriend als het gaat om het beschermen van je tegen infecties en aandoeningen. Zorg extra goed voor je immuunsysteem door deze immuniteitsverhogende dranken aan je dieet toe te voegen. Je bent immers zo sterk als je immuunsysteem.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen