Geef het de schuld aan de hormonen of genetica, soms kan acne volledig buiten je controle zijn. En natuurlijk houdt niemand ervan om deze kleine verstoringen op de huid te hebben.

Je investeert misschien in een heleboel huidverzorgingsproducten om deze kleine zesten op afstand te houden, maar weet je dat bepaalde levensstijlgewoonten je acne erger kunnen maken? Hier zijn tien slechte gewoonten die uw acneprobleem kunnen verergeren.

Wat onze experts zeggen

“Constant je gezicht aanraken, vooral als je last hebt van acne, is een grote nee.”

– Prajkta Sapre, PG, Cosmetische Technologie, Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Prajkta Sapre, Product Development Executive, Esse Organic Skincare, benadrukt het belang van waarom men het gezicht niet moet aanraken en zegt: “Je gezicht constant aanraken, vooral als je last hebt van acne, is een grote nee. Onze vingertoppen zijn een bron van enorme microbiële flora die schadelijk kan zijn.”

Ze voegt eraan toe dat het herhaaldelijk aanraken van acne bijdraagt aan het verspreiden van de P. acnes-bacterie, die verantwoordelijk is voor de acne en de ontsteking ervan. Knijpen en knallen van puistjes, acne en mee-eters maakt het erger.

Prajkta beveelt aan dat drie basisgewoonten moeten worden gevolgd om acne te verminderen. Dit zijn,

1. Behoud van een goede lichaamshydratatie en een gezond dieet.

2. Reinig je gezicht volgens je huidtype.

3. Exfoliëren van je gezicht met chemische exfoliators zorgvuldig volgens het huidtype.

11 gewoonten die acne erger maken

1. Constant knallen van de breakouts

De meeste mensen hebben de neiging om de puistjes te laten knallen, maar onthoud dat wanneer je acne knalt, je een deel van de inhoud van de acne naar binnen duwt. Dit kunnen pus, bacteriën of dode huidcellen zijn. Dit kan de infectie opvlammen, wat leidt tot meer acne, samen met littekens en pijn.

In plaats daarvan, hoe sterk de drang om acne te knallen of te knijpen ook is, stop jezelf ervan om het aan te raken. U kunt acnemedicatie toepassen of een dermatoloog raadplegen als het te lastig is.

Meisje dat acnemedicatie op haar gezicht aanbrengt

2. Wrijvend zweet tijdens trainingen

Tijdens het sporten gebruik je misschien een handdoek om constant over je gezicht te wrijven en de zweetdruppels weg te vegen. Maar weet je dat constant wrijven van het gezicht de huid kan irriteren, wat leidt tot puistjes?

Wrijf in plaats daarvan niet over je gezicht en dep het zweet droog. Gebruik altijd een schone en zachte handdoek.

3. Constant je huid scrubben

Als je denkt dat constant scrubben acne kan stoppen, weet dan dat regelmatig scrubben de huid kan irriteren. Dit kan oplaaien en verdere infectie veroorzaken. [1]

Gebruik in plaats daarvan een milde niet-comedogeen reiniger om je gezicht te reinigen. Gebruik je vingertoppen om het gezicht voorzichtig in een cirkelvormige beweging schoon te maken, spoel af met warm water en dep droog met een zachte schone handdoek.

Gelukkige vrouw in handdoek die gezichtsmassage maakt met organische gezichtsscrub

4. Was je gezicht de hele dag door

Het is een veel voorkomende misvatting dat het wassen van je gezicht gedurende de dag de acne weghoudt. Hoewel het essentieel is om de huid schoon te houden, kan frequent wassen je huid irriteren. Dit kan leiden tot frequentere puistjes.

Was in plaats daarvan je gezicht twee keer per dag, een keer als je ’s ochtends wakker wordt en een keer als je op het punt staat naar bed te gaan. Als je echter een training hebt gedaan, make-up hebt aangebracht of in het algemeen zweet, was dan je gezicht om het schoon te houden.

Wist je dat?

Acne is de achtste meest voorkomende ziekte in de wereld. Naar schatting 9,4% van de wereldbevolking wordt getroffen door acne. [2]

5. Make-up gebruiken die de poriën verstopt

Als u make-up of huid- / haarverzorgingsproducten gebruikt die de huidporiën kunnen verstoppen, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Als u ze blijft gebruiken, kunnen ze de poriën verstoppen en verdere puistjes veroorzaken.

Schakel in plaats daarvan over op betere make-up- en huidverzorgingsproducten. Vergeet niet om de etiketten te lezen. Alle producten met het woord niet-comedogeen zijn veilig te gebruiken.

6. Het veranderen van uw acne crème regelmatig

Velen zijn vaak wanhopig om zich te ontdoen van acne, en hebben de neiging om verschillende nieuwe acne crèmes beschikbaar in de markt te proberen. Maar weet dat te vaak wisselen van crèmes je toch al gevoelige huid kan irriteren. Bovendien heeft een product tijd nodig om te werken.

In plaats van regelmatig je acnecrème te veranderen, gebruik je een product gedurende ten minste 3-4 maanden om te zien of het werkt of niet. Zo niet, schakel dan over naar een ander product. Raadpleeg echter altijd een dermatoloog voordat u een acnecrème of andere producten aanbrengt.

7. Make-up &make-up applicators delen

Hoewel acne niet besmettelijk is, wanneer u de applicatoren of make-up van andere mensen gebruikt, de acnebacteriën, olie en dode cellen van de huid van de andere persoon kunnen op je huid terechtkomen. Dit kan je huidporiën verstoppen, waardoor acne en vlekken ontstaan.

In plaats van de producten van anderen te gebruiken, gebruik je altijd alleen je make-up en make-up applicator.

8. Reinig je make-up niet

Elke make-up kan de poriën verstoppen als je het lang draagt.

Maak er in plaats daarvan een punt van om je gezicht te wassen en make-up te reinigen met een goede reiniger voordat je naar bed gaat.

9. Acne crèmes alleen aanbrengen op vlekken

De meeste mensen maken de fout om crèmes alleen aan te brengen op de vlekken die ze kunnen zien. Maar dat weerhoudt nieuwe puistjes er niet van om op te duiken.

Vergeet in plaats daarvan niet om uw acnemedicatie gelijkmatig over uw huid aan te brengen, vooral in breakout-gebieden zoals de kaaklijn, het voorhoofd en de neus.

10. Het scherm van uw telefoon niet schoonmaken

Het niet schoonmaken van uw telefoonscherm kan uw acne-aandoening verergeren. Het onreine scherm heeft veel bacteriën en het tegen de huid drukken kan leiden tot puistjes.

Vergeet in plaats daarvan niet om het scherm van uw telefoon regelmatig schoon te maken of een hoofdtelefoon te gebruiken.

11. Slapen op vuile kussens

Vuile kussens kunnen wimpermijten veroorzaken[3]. Afgezien daarvan kunnen vuile kussenslopen ook het risico op het ontwikkelen van acne verhogen bij mensen die vatbaar zijn voor puistjes. Als u uw kussensloop niet vaak verwisselt, kunnen dode cellen, bacteriën en olie zich snel opstapelen, wat leidt tot acne-puistjes.

Vergeet in plaats daarvan niet om je kussensloop om de 7-10 dagen te vervangen.

Jonge vrouw had een stekende neus van een stoffig kussen

Esse Organic Skincare Tip:

Spottoepassing van tea tree olie kan uw acne-uitbraak op afstand houden. Een onderzoek toonde aan dat een 5% tea tree oliegel effectiever was in het verminderen van acne dan een placebo.

Hoe ontwikkel je goede huidgewoonten?

1. Vermijd het eten van geraffineerde koolhydraten zoals pasta, brood, crackers en zeg ja tegen volle granen. Een onderzoek wees uit dat mensen die vaker toegevoegde suiker consumeerden een 30% groter risico hadden op het ontwikkelen van acne en degenen die regelmatig gebak aten, hadden een 20% groter risico.

2. Laat je huid op natuurlijke wijze genezen, houd hem gewoon schoon door zachte zeep en lauw water te gebruiken.

3. Wanneer je al een uitbraak doormaakt, blijft je huid gevoelig. Vermijd dus om de zon in te gaan, omdat de schadelijke zonnestralen verdere schade aan uw huid kunnen veroorzaken.

Inpakken

Uw levensstijlgewoonten kunnen uw acne-aandoening in grote mate beïnvloeden. Hoewel bepaalde gewoonten de aandoening kunnen verergeren, kan het volgen van een gezonde levensstijl en huidverzorgingsgewoonten u helpen uw acne-puistjes onder controle te houden en uw bezoeken aan uw dermatoloog te verminderen. Als uw acneproblemen echter aanhouden, aarzel dan niet om uw dermatoloog om advies te vragen.

Notitie:

Als je nog steeds niet in staat bent om je acne-puistjes onder controle te houden, zelfs na het volgen van deze tips, raadpleeg dan een dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen