Ziet je haar er ondanks al je inspanningen dun en plat uit? Wil je voorkomen dat je chemicaliën op je haar gebruikt? Zo ja, dan moet je kijken naar guargom, afgeleid van de guar- of clusterboon. Het kan wonderen doen voor je haar als het op de juiste manier wordt gebruikt.

Dit natuurlijke ingrediënt afgeleid van de guarplant wordt op grote schaal gebruikt in de voedings-, farmaceutische en cosmetische industrie. Het geeft je dikker haar en voorkomt breuk. Esse Organic Skincare vertelt je hoe je het moet gebruiken en waarom je naar deze natuurlijke milieuvriendelijke plantenbron moet kijken. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat is Guargom?
 • Wat doet guargom met je haar?
 • Voordelen van guargom voor je haar
 • Hoe guargom te gebruiken?
 • Hoe guargompoeder te gebruiken in haarbehandelingen?
 • Aanbevolen dosering
 • Wat zijn de attributen om op te letten?
 • Bijwerkingen
 • Interacties
 • Feiten over GuarGom

Wat is Guargom?

Guargom is een stof die van nature afkomstig is van de guar- of clusterboon. Het weefsel van de zaden van clusterbonen wordt gemalen en het resultaat is een natuurlijke gom [1]. Het is een polysaccharide en is geurloos. Het kan worden opgelost in warm en koud water om een zeer viskeuze pasta te vormen.

Deze pasta, vergelijkbaar met gelei, kan verschillende viscositeitsniveaus hebben op basis van factoren zoals de temperatuur van het water, de gebruikte hoeveelheid, enz. Het poeder gevormd na het malen is meestal wit of geel.

Guargompoeder heeft verschillende cosmetische toepassingen [2]. Het wordt gebruikt om formuleringen stabiel te maken of emulgering te bieden. Het wordt ook gebruikt om hun dikte te vergroten om de textuur van de formulering te verfijnen of voor suspensiedoeleinden.

Guargom is een langwerpige keten van koolhydraatmoleculen die gebonden zijn en zijn samengesteld uit twee soorten suikers – galactose en mannose. Het is voornamelijk gemaakt van vezels en is laag in calorische waarde. Het eiwitgehalte [3] is ongeveer 5% tot 6%.

Wat doet guargom met je haar?

Guargompoeder bevat een ingrediënt dat water kan absorberen en het mengsel kan verdikken. Wanneer het op je haar wordt aangebracht, bedekt dit mengsel het met een transparante laag die je haarlokken dikker maakt.

Deze laag beschermt het haar vervolgens tegen breuk. Guargom heeft ook eigenschappen die je haar een glans geven en het beter handelbaar maken.

Voordelen van guargom voor je haar

Guargom heeft veel voordelen voor het haar. Wanneer het wordt gebruikt in een formulering met de juiste verhouding water en guargom, kunt u het gebruiken om uw haar op de volgende manieren te verbeteren:

 • Guargom hydrateert het haar door het vocht in te sluiten.
 • Het werkt als een conditioner en maakt het haar glad en glanzend.
 • Het voorkomt breuk.
 • Het vermindert kroezen in het haar, beschermt de haarlokken tegen vervuiling en voorkomt statische elektriciteit.
 • Het vermindert de opbouw van producten in het haar.
 • Het maakt het haar beter beheersbaar omdat het de rol van een ontwarringsmiddel vervult.

Hoe guargom te gebruiken?

Guargom kan worden gebruikt als conditioner voor het haar, waar het de opbouw van polymeren voorkomt als gevolg van het gebruik van haarverzorgingsproducten. Bij gebruik in huidverzorging verhoogt het het natuurlijke vochtgehalte van de huid en werkt het als een positieve lading om de beschadigde cellen van de huid en het haar beter te binden.

Guargom kan worden gemengd met water op kamertemperatuur. Het mag niet worden verwarmd als u het thuis als doe-het-zelfconditioner gebruikt. Een dunnere oplossing die op dezelfde manier wordt bereid, kan een effectieve ontwarring zijn voor nat of droog haar.

Hoe guargompoeder te gebruiken in haarbehandelingen?

Je kunt een mengsel van guargom en water maken. Neem een halve theelepel guargom en meng het met een kopje water. Het moet volledig oplossen en moet vrij zijn van kleine klontjes. Zorg ervoor dat je blijft roeren totdat het volledig is opgelost.

Nadat je de guargom in het water hebt gemengd, dek je het af en houd je het een uur opzij. De guargom zou water hebben geabsorbeerd en het zal een geleiachtige pasta hebben gevormd. Het is nu klaar om op het haar te worden gebruikt.

Als u niet zeker bent van klonten, kunt u de guargom zelfs eerst mengen met een beetje glycerine totdat deze volledig is opgelost en vervolgens mengen met water.

Meng deze pasta met je conditioner en breng het aan op je hoofdhuid en haar door je haar in kleinere secties te verdelen. Laat het 15 minuten intrekken. Spoel af met warm water voor dikker, glanzender haar.

Doorgaans moet guargom worden gebruikt op niveaus tussen 0,2% tot maximaal 2%. Omdat guargom een hoge pH-waarde t heefthoed is meer dan 9, de pH-waarde van de oplossing moet lager zijn dan 7.

Je kunt een of twee druppels geconcentreerd citroensap of een klein snufje citroenzuur toevoegen om de pH-waarde te verlagen.

Wat zijn de attributen om op te letten?

Hoewel guargom de opbouw van andere haarverzorgingsproducten voorkomt, kan het gebruik ervan een opeenhoping van de geleiachtige mix zelf veroorzaken. Gebruik minstens één keer per maand een verduidelijkende shampoo om alle sporen van opbouw, natuurlijk of chemisch, te verwijderen.

Wanneer u de guargom met water mengt, giet dan niet de hele guargom in het water. Je kunt de theelepel lichtjes tappen zodat er kleine hoeveelheden van in het water vallen. U kunt zelfs een elektrische blender gebruiken zodra al het poeder is toegevoegd om ervoor te zorgen dat er geen klontjes achterblijven.

Wanneer u uw guargommengsel maakt, moet het volledig en alleen in de aanbevolen dosering mengen, anders wordt het mengsel te dik voor gebruik. Als je het als ontwarer wilt gebruiken, kun je minder dan 1% ervan toevoegen aan rozenwater, thee of water.

Bijwerkingen

Als guargom in meer dan de aanbevolen hoeveelheden wordt gebruikt, kan dit schilfering in het haar veroorzaken. Dit kan gebeuren als u het alleen gebruikt of gemengd met een olievrije gel. Het is het beste om het te gebruiken in combinatie met sommige producten die plantaardige of andere kruidenolie-extracten bevatten.

Guargom mag alleen op de huid en het haar worden gebruikt en niet oraal worden geconsumeerd. Het is niet raadzaam om het te gebruiken als u een gevoelige huid heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft aan uw pasgeboren baby, of allergisch bent voor sojabonen.

Als u onlangs een operatie hebt ondergaan of momenteel gepland staat om er een te hebben en problemen heeft met uw maagdarmkanaal, vermijd dan het gebruik van guargom.

Bijwerkingen van guargom kunnen een geïrriteerde huid omvatten en als het wordt geconsumeerd in een eetbaar product, kan het krampen in de maag veroorzaken, een opgeblazen gevoel [4], winderigheid en diarree [5]. Het is raadzaam om guargom te gebruiken na overleg met een arts.

Interacties

Guargompoeder wordt gebruikt in verschillende formuleringen in het textiel, keramiek, voedsel [6], en farma [7] Industrieën. In de cosmetische industrie wordt het gebruikt als emulgator, stabilisator, verdikkingsmiddel en conditioneringsmiddel in huid- en haarverzorgingsformuleringen.

Het is populair in de cosmetische industrie omdat het een oplossing kan verdikken zonder het te hoeven verwarmen. Het wordt ook gebruikt om lotions en crèmes stroperiger te maken. Vanwege de stabiliserende eigenschappen vermindert het de kans dat sommige ingrediënten stollen in de formulering.

Studies hebben aangetoond dat guargom een natuurlijk afgeleid ingrediënt is en veilig te gebruiken is. Het wordt steeds populairder als organische emulgator in huid- en haarverzorgingsproducten. Vanwege de voedings- en geneeskrachtige eigenschappen wordt het ook vaak gebruikt in de voedingsindustrie.

Feiten over GuarGom

 • Andere namen van Guargom zijn gomme guar, goma guar, galactomannan, guaran en guarkernmehl.
 • Guargom is afgeleid van een peulvrucht en wordt op grote schaal gekweekt in India.
 • Het is afgeleid van het endosperm van de guar- of clusterboon en bevat vocht, vezels en eiwitten.
 • Guargom is een van de drie polysacchariden naast cellulose en zetmeel die water kunnen absorberen wanneer het erin wordt geïntroduceerd zonder dat er chemische of warmtegerelateerde veranderingen nodig zijn.
 • Het is natuurlijk en wordt gewonnen uit een plant die een hernieuwbare bron is, waardoor het milieuvriendelijk is.
 • Het is biologisch afbreekbaar en gifvrij.
 • Het is goedkoper dan andere celluloseproducten.
 • Guargompoeder heeft eigenschappen die het mogelijk maken om zich te binden met waterstof.
 • Het is een plant die bestand is tegen droogte en in minder water kan overleven.
 • Het is een effectiever verdikkingsmiddel dan zetmeel afkomstig van maïs.

Inpakken

Guargom, gemaakt van de guarboon, is een natuurlijk middel dat je dikker en glanzender haar geeft. Als het op de juiste manier wordt gebruikt, kan het je haar enorme voordelen bieden. Vergeet niet dat de sleutel is om de juiste hoeveelheden aan te brengen en een verduidelijkende shampoo te gebruiken om ophoping te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen