Veroudering is onvermijdelijk, tenzij je een magisch elixer van de jeugd hebt geconsumeerd. Hoewel verslapping niet volledig kan worden vermeden, kan het verouderingsproces van uw huid zeker worden vertraagd. Ja, dat heb je goed gehoord!

Als onderdeel van uw natuurlijke verouderingsproces heeft de huid de neiging om door te zakken wanneer de elastine (een eiwit in uw huid) afbreekt. Gelukkig hebben we manieren samengesteld om uw huidelasticiteit te beheersen met de hulp van onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetische Chirurgen van India. Blijf scrollen.

Hoogtepunten:

 • Wat is huidelasticiteit & Waarom is het belangrijk?
 • Welke huidlaag is verantwoordelijk voor elasticiteit?
 • Wat veroorzaakt verlies van huidelasticiteit?
 • Hoe de elasticiteit van de huid te verbeteren
 • Hoe voorkom je dat je huid elasticiteit verliest?
 • Hoe weet je of je een goede huidelasticiteit hebt?
 • Op welke leeftijd verlies je elasticiteit in je huid?
 • Hoe de elasticiteit van de huid na de zwangerschap te verbeteren?
 • Hoe de elasticiteit van de huid na de menopauze te verbeteren?
 • Hoe de elasticiteit van de huid te verbeteren na gewichtsverlies / liposuctie?
 • Hoe lang duurt het voordat de huid weer elasticiteit heeft als ze eenmaal verloren is gegaan?

Wat is huidelasticiteit & Waarom is het belangrijk?

Huidelasticiteit is een eigenschap van je huid die het laat terugkaatsen wanneer het wordt uitgerekt. Zie het als een elastiekje dat zich uitstrekt, maar terugkeert naar zijn oorspronkelijke positie.  Elastine, een vezelig eiwit dat wordt aangetroffen in de huidlaag van uw huid, is verantwoordelijk voor de elasticiteit van uw huid. Dit is wat je huid stevig, glad en jeugdig houdt. Uitputting van elastine leidt tot tekenen van veroudering zoals verslapping, fijne lijntjes en rimpels [1].

Welke huidlaag is verantwoordelijk voor elasticiteit?

De dermale laag [2] van uw huid is verder verdeeld in papillaire dermis en reticulaire dermis. Reticulaire dermis bevat dichte vezels van collageen en elastine. Deze laag is verantwoordelijk voor het behoud van de elasticiteit van de huid. Naast deze vezelige eiwitten bestaat deze laag ook uit zweetklieren, talgklieren en haarzakjes.

Wat veroorzaakt verlies van huidelasticiteit?

Verlies van huidelasticiteit wordt elastose genoemd [3]. Enkele factoren die leiden tot elastose zijn:

 • Blootstelling aan de zon
 • Veroudering
 • Verontreiniging
 • Onjuist dieet
 • Roken

Hoe de elasticiteit van de huid te verbeteren

1. Retinol en retinoïden

Retinol en retinoïden zijn derivaten van vitamine A en belangrijke ingrediënten in anti-aging huidverzorging [4]. Ze zijn meestal verkrijgbaar in actuele huidverzorgingsproducten zoals serums en crèmes. Dit komt omdat ze het collageen- en elastinegehalte in uw huid verhogen, naast het helpen bij de omzet van huidcellen.

2. Hyaluronzuur

Hyaluronzuur komt van nature voor in de huid en heeft watervasthoudend vermogen. Maar met de leeftijd raakt het uitgeput. Dit leidt tot een droge, verouderende en slappe huid. Daarom heb je oraal of actueel hyaluronzuur nodig om de elasticiteit van je huid te helpen herstellen. [5].

3. Laserbehandelingen

Lasertherapie omvat het gebruik van licht om veel dermatologische aandoeningen te behandelen. Studies hebben aangetoond dat een combinatie van niet-ablatieve fractionele laser (NAFL) en intense gepulseerde lichttherapie (IPL) hielp de elasticiteit bij een groep mensen te verbeteren [6].

4. Chemische peelings

Chemische peeling is een behandeling op kantoor die chemicaliën zoals glycolzuur of melkzuur gebruikt voor huidvernieuwing. Deze procedure is effectief in het stimuleren van de elasticiteit van de huid [7] en collageenproductie. Ze zijn ook effectief tegen photoaging.

5. Body-Contouring Chirurgie

Wanneer je lichaam aankomt en het uiteindelijk verliest, is je huid misschien niet zo elastisch als voorheen. Dit is de reden waarom verschillende mensen kiezen voor body-contouring chirurgie [8]. Het gaat om het operatief verwijderen van de huid in bepaalde delen van uw lichaam, zoals armen, buiken en dijen om een gezondere huid weer tevoorschijn te krijgen.

6. Vitaminen voor de elasticiteit van de huid

Hoewel externe factoren zeker helpen, geven ze u misschien geen langetermijnresultaten zonder uw dagelijkse dosis vitamine A, vitamine C [9] en vitamine E. Van deze vitamines, aanwezig in verschillende voedingsmiddelen, is bekend dat ze de elasticiteit van de huid verbeteren. Als u van plan bent om zich tot vitaminesupplementen te wenden, raadpleeg dan uw arts.

7. Supplementen voor huidelasticiteit

Collageen, zink, co-enzym Q10 en peptiden zijn enkele van de supplementen die u misschien wilt overwegen voor huidelasticity. Je lichaam is niet in staat om al deze essentiële voedingsstoffen en sporenelementen aan te maken naarmate je ouder wordt. Daarom heb je ze nodig in de vorm van supplementen.

8. Voedingsmiddelen voor de elasticiteit van de huid

Het eten van voedingsmiddelen zoals groenten, vette vis, citrusvruchten, broccoli, amandelen en walnoten kan elastine in je huid aanvullen. Van deze voedingsmiddelen is bekend dat ze van binnenuit werken om de gezondheid van uw huid te verbeteren. Vergeet niet antioxidant voedsel [10] zoals groene thee en bessen ook.

9. Kruiden voor de elasticiteit van de huid

Kruiden zoals aloë vera [11], komkommer, groene thee, amla, ginseng en kaneel helpen bij het stimuleren van de huid elastine. Arecanootpalm wordt ook verondersteld een uitstekende anti-elastase (een pancreasenzym dat elastine afbreekt) activiteit te hebben.

10. Oefening voor de elasticiteit van de huid

Oefening verbetert het metabolisme van je huidcellen en zorgt ervoor dat je er jonger uitziet. Het stimuleert de bloedcirculatie en helpt de huid stevig te houden. Of je nu van wandelen, fietsen, hardlopen of zwemmen houdt, spaar een paar minuten op de dag voor een gezonde huid en een gezond lichaam.

11. Gelatine / Collageen

Collageen is een ander vezelig eiwit in de huid dat de elasticiteit van je huid intact houdt. Collageensupplementen en collageendranken zijn beschikbaar op de markt, die de elasticiteit van de huid kunnen herstellen [12]. Gelatine is een voedingsbron van collageen. Er is echter niet genoeg bewijs om het vermogen van collageen te bewijzen bij het aanvullen van de elasticiteit van de huid.

Hoe voorkom je dat je huid elasticiteit verliest?

1. Zonnebrandcrème

UV-stralen van de zon breken de elastine in de dermis van je huid af, waardoor rimpels, verslapping en fijne lijntjes ontstaan. Het is cruciaal om een breedspectrum zonnebrandcrème te gebruiken om uw huid te beschermen tegen fotoschade. U kunt kiezen uit een breed scala aan fysieke of chemische zonnebrandmiddelen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

2. Stoppen met roken

Roken veroorzaakt vrije radicalen in je lichaam, waardoor veroudering en elastose worden versneld. Vrije radicalen zijn atomen of moleculen die ongepaarde elektronen bevatten. In hun zoektocht naar een elektron beschadigen ze vaak je cellen. Stop met roken en zie hoe je huid ten goede transformeert.

3. Huidverzorging Routine

Misschien duw je de basis van huidverzorging weg, zoals reinigen en hydrateren. Maar houd er rekening mee dat deze basics een lange weg kunnen gaan in het behoud van een jeugdige en elastische huid. Sla nooit reiniging, hydratatie en zonnebrandcrème over terwijl u uw huidproblemen aanpakt.

4. Voldoende slaap

Het is tijdens je slaap dat je lichaam en huid zichzelf herstellen. De productie van huideiwitten zoals collageen en elastine versnelt in je slaap. Gebrek aan slaap kan dit proces en de hydratatieniveaus in je huid beïnvloeden. Zorg ervoor dat je elke nacht 6-8 uur slaap krijgt.

Hoe weet je of je een goede huidelasticiteit hebt?

De elasticiteit van de huid kan worden gecontroleerd met een eenvoudig onderzoek dat de Snap Test wordt genoemd. Knijp met je wijsvinger en duim in je huid onder de ogen. Als het snel terugklikt, duidt dit op een goede elasticiteit. Als het tijd kost om terug te keren naar zijn oorspronkelijke positie, duidt dit op een lage elasticiteit van de huid.

Op welke leeftijd verlies je elasticiteit in je huid?

Je huid begint elasticiteit te verliezen wanneer je je 30s en 40s bereikt. Fijne lijntjes zijn de eerste tekenen van veroudering. Ze verschijnen rond je ogen en mond omdat de huid hier delicaat is in vergelijking met de huid op andere delen van je lichaam.

Hoe de elasticiteit van de huid na de zwangerschap te verbeteren?

Zwangerschap kan een losse en slappe huid veroorzaken als gevolg van de opbouw van overtollige huid. Hier zijn vijf tips voor het verstevigen van de losse huid na de zwangerschap:

 • Eet een eiwitrijk dieet.
 • Start een cardio-trainingsroutine.
 • Drink veel water.
 • Masseer de huid met essentiële oliën.
 • Wend je tot huidverstevigende producten.

Hoe de elasticiteit van de huid na de menopauze te verbeteren?

De menopauze veroorzaakt hormonale veranderingen in uw lichaam en kan de elasticiteit van uw huid beïnvloeden. Je kunt het verbeteren en het verouderingsproces van je huid na de menopauze vertragen door een goed dieet te volgen, regelmatig te sporten en vitamine E-supplementen te consumeren.

Hoe de elasticiteit van de huid te verbeteren na gewichtsverlies / liposuctie?

De procedures voor gewichtsverlies laten veel overtollige dode huidcellen achter in uw lichaam. Het verhogen van uw inname van water kan helpen, omdat water het voor een gezonde huid gemakkelijker maakt om terug naar de oppervlakte te komen. Oefening kan ook de elastineproductie stimuleren en de stevige huid helpen om weer op te duiken.

Hoe lang duurt het voordat de huid weer elasticiteit heeft als ze eenmaal verloren is gegaan?

De huid kan in ongeveer twee jaar terugkeren naar de oorspronkelijke staat van elasticiteit. Maar alle bovenstaande stappen kunnen dit proces versnellen. Als u probeert af te vallen, doe het dan rustig aan. Afvallen at een gezond tempo, zodat u zich nooit zorgen hoeft te maken over een niet-elastische huid.

Waar het op neer komt

We hopen dat deze 11 manieren je to-do-lijst met huidverzorgingspraktijken zullen halen. Het volgen van deze stappen samen met het handhaven van een gezonde levensstijl samen zal u helpen tekenen van veroudering te bestrijden en een stevigere huid te bereiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen