Volgens de dermatologie zijn er twee soorten huidaandoeningen – tijdelijk en permanent. Terwijl de eerste kan worden behandeld door middel van verschillende opties, kan de laatste terugkeren aan en uit en kan medicatie nodig hebben voor een leven lang.

Het is belangrijk dat u de symptomen van elke aandoening identificeert en dienovereenkomstig kiest voor geschikte behandelingen. Daarom hebben we besloten om je in deze blog een uitgebreide uitleg te geven over veel voorkomende huidaandoeningen.

Hoogtepunten:

  • Belangrijkste oorzaken van huidaandoeningen
  • Permanente huidaandoeningen
  • Tijdelijke huidaandoeningen

Belangrijkste oorzaken van huidaandoeningen

Huidproblemen die heel vaak voorkomen zijn acne, rosacea, huiduitslag en moedervlekken. Sommige zoals acne kunnen worden behandeld, terwijl anderen zoals moedervlekken medische aandacht nodig hebben. Aandoeningen zoals rosacea en eczeem [1] zijn permanent. De oorzaken van deze aandoeningen kunnen variëren van geblokkeerde poriën en overactieve talgklieren die leiden tot acne, bacteriële infecties en zelfs genetische aandoeningen. Sommige huidaandoeningen zoals lupus zijn te wijten aan een auto-immuunziekte.

Permanente huidaandoeningen

Er zijn enkele huidaandoeningen die een leven lang kunnen duren. De meeste hebben een patroon van opflakkeren als gevolg van triggers en vervolgens verdwijnen voordat ze verdwijnen. Anderen, zoals vitiligo zijn permanent en kunnen alleen worden beheerd, niet volledig behandeld. Hier zijn de meest voorkomende:

1. Moedervlekken en melanoom

Dit zijn gezwellen die overal op de huid kunnen verschijnen wanneer huidcellen en weefsels zich ophopen. Ze komen veel voor. Abnormale moedervlekken kunnen leiden tot melanoom [2], een ernstige vorm van huidkanker.

Strengheid:

De meeste moedervlekken zijn onschadelijk, tenzij men ze oppikt of als er een verwonding en de daaruit voortvloeiende infectie is. Als een moedervlek van kleur, vorm, grootte verandert en ongelijk rood of bruin is, of abnormaal lijkt, moet deze worden gecontroleerd door een dermatoloog.

Behandelingsopties:

Moedervlekken kunnen worden verwijderd met laserbehandelingen. Grotere moedervlekken moeten operatief worden verwijderd. Actuele crèmes kunnen moedervlekken verminderen en uitroeien, maar ze werken langzaam. Melanoom kan een operatie of andere gerelateerde kankerbehandelingen nodig hebben.

2. Lupus

Lupus [3] is een auto-immuunziekte die elk deel van het lichaam kan beïnvloeden. Wanneer het de huid aantast, leidt dit tot een rode, vlindervormige uitslag op de wangen die niet jeukt of pijnlijk is.

Strengheid:

De uitslag op de huid kan een van de tekenen zijn; gewrichtspijnen, ontstekingen en vermoeidheid zijn andere symptomen. Omdat lupuspatiënten fotogevoelig zijn, kan in de zon zijn de uitslag verergeren.

Behandelingsopties:

Ontstekingsremmende en niet-steroïde medicatie wordt meestal voorgeschreven. Voor de vlinderuitslag wordt een actuele ontstekingsremmende immunosuppressieve crème en een zonnebrandcrème met hoge SPF voorgeschreven.

3. Eczeem/atopische dermatitis

Verschillende soorten zwelling op de huid worden geclassificeerd als eczeem. Symptomen zijn een droge, jeukende of schilferige huid en uitslag op het gezicht of op de polsen en enkels. Het is niet besmettelijk, maar de oorzaken zijn onbekend. De meest voorkomende vorm staat bekend als atopische dermatitis.

Strengheid:

Krabben aan de jeukende huid kan het erger maken en leiden tot ontstekingen. Het kan na verloop van tijd genezen, maar moet worden beheerd. Mensen met eczeem hebben in sommige gevallen vaak ook last van astma.

Behandelingsopties:

Behandelingen omvatten door dermatologen voorgeschreven medicijnen, huidcrèmes om de jeuk onder controle te houden en een strikt huid- en haarverzorgingsregime. Het gebruik van hypoallergene producten voor de huid en het haar wordt aanbevolen.

4. Rosacea

Vergrootglas met roscea huidaandoening

Rosacea [4] is een huidaandoening die vrouwen vaker treft dan mannen. De oorzaken worden toegeschreven aan immuniteitsproblemen, aderen en het milieu. De huid wordt rood en gaat soms gepaard met ontstekingen en puistjes.

Strengheid:

Eén type rosacea veroorzaakt gezwollen oogleden, met symptomen die lijken op een stye. Een andere veroorzaakt de typische roodheid geassocieerd met rosacea. Andere vormen van rosacea zijn zwelling, puistjes en verdikking van de huid.

Behandelingsopties:

Er is geen bekende remedie voor rosacea. Maar antibiotica zoals doxycycline of een metronidazolcrème voorgeschreven door een dermatoloog kunnen worden gebruikt. Andere actuele behandelingen zijn ook beschikbaar.

5. Seborrheic Dermatitis

Seborrheic dermatitis [5] kan van invloed zijn op baby’s, kinderen of volwassenen. Het staat bekend als wiegmuts bij baby’s waarbij schilferige plekken op de huid worden gevormd, meestal op de hoofdhuid. Bij volwassenen kan het overal voorkomen end op elk moment opvlammen.

Strengheid:

Wanneer seborrheic dermatitis baby’s treft, is het bekend dat het vanzelf verdwijnt. Bij volwassenen is het aangetaste deel van de huid of hoofdhuid echter vettig, gezwollen en roodachtig. Het kan zelfs een lichtgele korst hebben en kan op elk moment opvlammen.

Behandelingsopties:

Topische behandelingen zoals seleniumsulfide of shampoos die ketoconazol of pyrithione zink bevatten, worden voorgeschreven. Een dermatoloog kan zelfs topische corticosteroïden voorschrijven op basis van de ernst van de aandoening.

6. Psoriasis

Psoriasis [6] is een permanente en auto-immuunziekte. Schilferige en jeukende rode vlekken die overal op het lichaam kunnen voorkomen in deze aandoening. Het is bekend dat het kinderen treft, het kan doorgaan tot in de volwassenheid.

Strengheid:

De uitslag varieert van een glanzend rode tot puisten. Het komt vooral voor op het gezicht en de nek, armen, enkels en hoofdhuid. Het kan van kleur veranderen en een extreem droge huid veroorzaken, die vaak jeukt.

Behandelingsopties:

De behandelingsopties helpen alleen om de aandoening te beheersen; hoewel het vanzelf kan opklaren. Topische crèmes en medicatie voorgeschreven door een dermatoloog helpen psoriasis onder controle te houden.

7. Vitiligo

Wanneer de huid zijn pigmentatie verliest, leidt dit tot vitiligo [7]. Het is een permanente aandoening wanneer de huidcellen die kleur maken worden aangevallen en vernietigd. De huid wordt hierdoor wit. Het beïnvloedt soms ook het haar.

Strengheid:

De witte vlekken verschijnen vaker waar er blootstelling aan de zon is en het kan zich in de loop der jaren langzaam verspreiden. In extreem ernstige gevallen verliest de huid zijn pigment over het hele lichaam en haar.

Behandelingsopties:

Er is geen bekende remedie voor vitiligo tot op heden. Er zijn een paar medische en chirurgische ingrepen, die misschien niet voor iedereen geschikt zijn. Sommige behandelingen helpen bij het bieden van een meer gelijkmatige huidskleur.

Tijdelijke huidaandoeningen

1. Acne

Acne is een van de meest voorkomende en tijdelijke huidverzorgingsaandoeningen. Het kan optreden als gevolg van overtollige olie- en talgproductie, geblokkeerde poriën en soms zelfs een dieet.

Strengheid:

Acne kan leiden tot puistjes waar pus in zit. Geïnfecteerde haarzakjes en knobbeltjes (pijnlijke bultjes onder de huid) zijn vormen van acne. De grotere puistjes, vaak pijnlijk en vol pus, staan bekend als cysten

Behandelingsopties:

De meeste acne kan worden behandeld met actuele crèmes, lotions en regelmatig gebruik van toners. In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn. Donkerrode acne vereist vaak een verandering in dieet met verminderde consumptie van vlees.

2. Zonnebrand

Dit is een huidaandoening die meestal optreedt wanneer de huid wordt blootgesteld aan de UV-stralen van de zon. De huid wordt rood en ziet er verbrand uit. Het kan grotendeels worden voorkomen door blootstelling aan het zonlicht te vermijden.

Strengheid:

Zonnebrand kan behoorlijk pijnlijk worden als de huid uitdroogt en strakker wordt. Het wordt ook rood en is pijnlijk om aan te raken. Het bladdert af naarmate de conditie verbetert, maar dat is ook pijnlijk.

Behandelingsopties:

De behandeling omvat een douche met koud water, het drinken van veel vocht, aloë vera-gels of niet-olieachtige vochtinbrengende crèmes. Koude melk aangebracht op de huid is ook een effectief huismiddeltje.

3. Neem contact op met Dermatitis

Hoewel het een vorm van eczeem is, is contactdermatitis een tijdelijke huidaandoening. Het kan optreden als gevolg van contact met planten zoals eiken en poison ivy. Zelfs irriterende stoffen zoals bleekmiddel of chemicaliën in wasmiddelen kunnen dit veroorzaken.

Strengheid:

Het kan leiden tot een jeukende of rode huid die begint in een deel van het lichaam en zich over het hele lichaam verspreidt als een allergische reactie. In ernstige gevallen is er blaarvorming, jeuk en zelfs zwelling in extreme gevallen.

Behandelingsopties:

Antihistaminica en orale of actuele steroïden worden meestal voorgeschreven om deze aandoening te behandelen. Havermoutbaden of een douche met een havermoutzeep helpen ook, net als het aanbrengen van een calaminelotion.

4. Koortsblaasjes

Een koortslip is een soort blaar, rood en vol vocht, vaak te vinden in het gebied van de mond. Het is pijnlijk om aan te raken en kan tot twee weken duren. Het wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus.

Strengheid:

Een koortslip kan erg pijnlijk zijn en gaat meestal gepaard met een branderig gevoel in het getroffen gebied. Soms kan het zelfs jeuken. Ze kunnen terugkeren en lang meegaan.

Behandelingsopties:

Er is geen bekende remedie voor het herpes simplex-virus dat koortsblaasjes veroorzaakt. De behandeling omvat het gebruik van actuele crème en voorgeschreven geneesmiddelen voor verlichting.

Inpakken

Als een huidaandoening die je hebt tijdelijk is, kun je deze het beste zo snel mogelijk laten behandelen. Als het echter een permanente aandoening is, gaat het vermijden van triggers en het bezoeken van een dermatoloog voor de juiste behandelingsoptie een lange weg in het beheersen van de aandoening.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen