Een meerderheid van ons is op een bepaald moment in ons leven door sociale schaamte gegaan vanwege een van deze redenen – roos, luizen, jeukende hoofdhuid, enz. Wist je dat een of meer van deze hoofdhuidaandoeningen kunnen leiden tot korstjes?

Als u zich afvraagt wat deze aandoening is en hoe ernstig deze kan zijn, lees dan ons artikel. We hebben alle oorzaken, hoe elk van hen te behandelen en alle risico’s opgesomd.

Wat expert zegt

“De verzameling dode cellen op de hoofdhuid leidt tot roos, wat een belangrijke oorzaak is van korstjes. Sallycilic acid en selenium sulfide vermindert roos door de proliferatie van keratinocyten te beheersen.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat is een korstje?
  • Oorzaken &behandelingen voor hoofdhuid korstjes
  • Waarom jeuken korstjes?
  • Mogelijke complicaties van korstjes

Wat is een korstje?

Een korstje is een klein of groot stukje huid dat te droger is dan de huid eromheen. Andere gezonde gebieden op de hoofdhuid zullen glad aanvoelen, terwijl de korstjes hard en ruw zullen zijn. Korsten kunnen klein en ver uit elkaar staan, of meerdere dichte plekken bij elkaar die grotere korstjes vormen.

Oorzaken &behandelingen voor hoofdhuid korstjes

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor korstjes op de hoofdhuid – van roos en luizen tot contactdermatitis en seborrheic eczeem. Afhankelijk van de oorzaak kan gekozen worden voor een behandeling. Meestal verdwijnen de korstjes met actuele behandelingen of gerichte medicatie.

1. Luizen op het haar

Luizen [1] kan behoorlijk besmettelijk zijn omdat ze van het haar van de ene persoon naar het andere kunnen vliegen. Hoofdluizen veroorzaken jeuk en als u te hard of te lang krabt, kan dit korstjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken.

Hoofdluizen zijn geen dragers van ernstige aandoeningen en veroorzaken geen ernstige schade. Maar ze moeten worden gecontroleerd en volledig worden verwijderd, omdat het onhygiënisch is en sociaal problemen kan veroorzaken.

Behandeling

Er zijn verschillende OTC-shampoos en medicijnen beschikbaar die specifiek zijn om hoofdluizen te behandelen. Zoek naar ingrediënten zoals pyrethrine, dimethicon, enz. Zodra ze afvallen of eruit worden gehaald, sterven ze binnen een paar dagen; omdat ze niets hebben om zich mee te voeden.

2. Gordelroos

Hetzelfde virus dat waterpokken veroorzaakt, kan gordelroos veroorzaken [2], omdat het slapend in het lichaam blijft als je waterpokken hebt gehad. Wanneer het opnieuw wordt geactiveerd, veroorzaakt het gordelroos. Ze beïnvloeden meestal de huid, maar kunnen soms ook de hoofdhuid beïnvloeden.

Gordelroos lijkt op kleine blaasjes die na verloop van tijd geel en korstig worden. Een uitslag als gevolg van gordelroos kan pijnlijk zijn en kan leiden tot hoofdpijn of zwakte in het gezicht. De aandoening kan enkele maanden aanhouden.

Behandeling

Behandeling voor gordelroos moet worden voorgeschreven door een dermatoloog. Het protocol kan actuele zalven, orale antivirale en pijnstillende geneesmiddelen omvatten.

Woord van waarschuwing

Als je gordelroos hebt, moet je uit de buurt blijven van baby’s die een paar weken oud zijn, mensen met een zwak immuunsysteem (kankerpatiënten) en aanstaande moeders die niet eerder waterpokken hebben gehad.

3. Eosinofiele folliculitis

Een niet-besmettelijke aandoening, eosinofiele folliculitis [3] leidt tot met pus gevulde zweren die jeuken. Wanneer ze genezen, laten ze plekken van een donkere huid achter. Deze aandoening treedt op wanneer iemand zich in een vergevorderd stadium van HIV bevindt. De korstjes kunnen zich ook verspreiden en terugkeren.

Behandeling

Voorgeschreven medicatie, gebaseerd op andere gezondheidsproblemen, wordt voorgeschreven. Ze omvatten tabletten die de infectie onder controle kunnen houden en de pijn kunnen verminderen, en medicinale zalven en shampoos om de aandoening topisch te kalmeren.

4. Neem contact op met Dermatitis

De reactie van het lichaam op chemicaliën zoals die aanwezig zijn in cosmetica, haarkleur of shampoo leidt tot contactdermatitis [4]. Andere factoren die het veroorzaken zijn bepaalde stoffen en sieraden, poison ivy, enz. Wanneer u krabt, kan het bloeden en leiden tot korstvorming.

Behandeling

Contactdermatitis kan vanzelf verdwijnen. Maar als de allergische reactie ernstig is, antihistaminica [5] en andere verlichting die OTC-behandelingen biedt, kan worden voorgeschreven.

5. Seborrheic Dermatitis (Roos)

Roos of seborrheic dermatitis [6] is een van de meest voorkomende huidaandoeningen die korstjes op de hoofdhuid kunnen veroorzaken. Jeuk, korstjes en droge huidschilfers die afvallen en aan het haar kleven zijn symptomen. Korsten kunnen geelachtig of wit zijn. Seborrheic dermatitis is niet besmettelijk.

Het is een mythe dat slechte hygiëne roos veroorzaakt; de exacte oorzaak is unknown. Elke dag shampoo gebruiken is ook geen garantie dat je geen roos zult hebben.

Behandeling

Er zijn verschillende OTC-shampoos specifiek voor roos beschikbaar. Sommige medicinale lotions en zalven kunnen worden gebruikt als een aanvullende behandeling. Wanneer u een shampoo selecteert om roos kwijt te raken, zoek dan naar ingrediënten zoals salicylzuur [7], seleniumsulfide [8], pyrithione zink [9] en teer [10].

Er zijn ook shampoos op recept die ketoconazol bevatten op de markt verkrijgbaar. Maar die kunnen irritatie en jeuk veroorzaken; en kan ook het gevoel en de textuur van uw haar veranderen als bijwerkingen van langdurig gebruik. Als deze symptomen aanhouden, neem dan contact op met uw dermatoloog.

Roos kan worden bestreden; afhankelijk van de ernst. Het kan enkele maanden tot een paar jaar duren. In sommige gevallen blijft het een leven lang een probleem; hoewel de intensiteit en het uiterlijk ervan kunnen verdwijnen en keer op keer weer kunnen verschijnen.

6. Psoriasis op de hoofdhuid

Een niet-besmettelijke huidaandoening, Psoriasis beïnvloedt de huid overal op het lichaam. Wanneer het de hoofdhuid beïnvloedt, zijn de symptomen dikke korstjes over de hele hoofdhuid. De korstjes kunnen wit, zilver of grijs zijn. [11]

Behandeling

Als de symptomen niet te ernstig zijn, kunnen voorgeschreven medicinale shampoos de aanwezigheid van de korstjes verlichten en het jeukende gevoel verminderen. Shampoos om korstjes op de hoofdhuid te behandelen als gevolg van psoriasis moeten teer en salicylzuur bevatten.

Als de symptomen ernstiger worden, of de shampoo de jeuk niet vermindert, kan uw dermatoloog steroïden voorschrijven in de vorm van actuele zalven of injecties. Soms zijn de lymfeklieren [12] kan gezwollen raken, in welk geval uw arts antimicrobiële crèmes kan voorstellen.

7. Acne

Meestal veroorzaakt acne puistjes en verstopte poriën op het gezicht en in gebieden zoals de hoofdhuid waar haarzakjes aanwezig zijn. Wanneer ze verstopt raken door zweet, olie, dode cellen of bacteriële infectie, kan dit leiden tot acne en korstjes op de hoofdhuid.

Behandeling

Medicinale shampoos en frequente haarbaden kunnen de aanwezigheid van korstjes en acne op de hoofdhuid verminderen. Als de aandoening ernstig is, kan de dermatoloog anti-acnebehandelingen of zelfs antibiotica voorschrijven.

8. Seborrheic Eczeem

Deze aandoening, waarvan de oorzaak onbekend is, leidt tot korstjes op de hoofdhuid. De korstjes zijn meestal erg jeukend en de hoofdhuid kan rood worden. Wanneer het ernstig is, seborrheic eczeem [13] verspreidt zich naar andere delen van het lichaam, te beginnen met de nek, het gebied achter de oren en het gezicht.

Behandeling

Het is het beste om een dermatoloog te raadplegen voor deze aandoening. Een actuele zalf om de symptomen te verlichten kan worden voorgeschreven. Als u op zoek bent naar een shampoo om korstjes op de hoofdhuid te behandelen, zoek dan naar ingrediënten zoals teer, salicylzuur en seleniumsulfide.

Wist je dat?

Statistieken tonen aan dat 50% [16] van de mensen die psoriasis hebben, zal psoriasis op de hoofdhuid hebben.

Gordelroos is niet besmettelijk, maar als iemand zonder enige geschiedenis van waterpokken in de buurt komt van iemand met gordelroos, kunnen ze waterpokken krijgen omdat het wordt veroorzaakt door hetzelfde virus.

9. Impetigo

Onze hoofd dermatoloog, Dr. Harish Koutam zegt: “Impetigo is een veel voorkomende oppervlakkige bacteriële infectie van de huid. Streptococcus of Staphylococcus soorten zijn de gebruikelijke oorzakelijke organismen. Het gemeenschappelijke type impetigo toont subcorneale verzamelingen neutrofielen, serum en parakeratotische foci, wat resulteert in korstvorming. “

Symptomen zijn zweren en blaren. De zweren jeuken meestal en verschijnen op het gezicht en het gebied rond de mond. Ze kunnen ook op de hoofdhuid of langs de haarlijn voorkomen. [14]

Deze infectie wordt veroorzaakt wanneer de Staphylococcus of Streptococcus bacterie de open huid binnendringt als gevolg van een wond of een snee. Het is een uiterst besmettelijke aandoening en kan zich van de ene persoon naar de andere verspreiden. Het komt vaak voor bij jongere kinderen.

Behandeling

Een milde infectie kan vanzelf verdwijnen. Maar als het mild of ernstig is, heeft de aandoening onmiddellijke medische behandeling nodig. De arts / dermatoloog kan een antibiotische crème of lotion en tabletten voorschrijven om te controleren en te voorkomen dat het erger wordt, zich verspreidt of andere complicaties veroorzaakt.

10. Hoofdhuid Ringworm

Een schimmelinfectie veroorzaakt de aandoening die bekend staat als hoofdhuidringworm [15]. Wanneer het de hoofdhuid aantast, leidt dit tot een uitslag die erg jeukt en rood van kleur is.

Behandeling

Medische behandeling is hier van vitaal belang, omdat de aandoening medicijnen op recept nodig heeft. De dermatoloog zal een behandeling voorschrijven op basis van de diagnose.

11. Korstmos Planus

Lichen planus is een huidaandoening die rode of paarse bultjes veroorzaakt. Wanneer het je hoofdhuid bereikt, de conditiop wordt lichen planopilaris genoemd. Het beïnvloedt de hoofdhuid slecht en leidt tot haarbeschadiging. De haarbeschadiging veroorzaakt langzaam permanente haaruitval. De meeste mensen krijgen lichen planus op hun middelbare leeftijd. Over het algemeen is een huidbiopsie vereist om de huidaandoening te diagnosticeren.

Behandeling

In een paar gevallen verdwijnt lichen planus vanzelf zonder enige behandeling. Maar meestal worden corticosteroïde crèmes of orale steroïden verstrekt door de artsen. Soms worden de steroïden geïnjecteerd om efficiëntere resultaten te krijgen.

Waarom jeuken korstjes?

De korstjes worden meestal veroorzaakt door een allergische reactie op een irriterende, droge en dode huid, of gevormd als gevolg van andere huidaandoeningen. Alle hierboven genoemde aandoeningen worden gesymboliseerd met een drang om te jeuken of jeukende huid. Wanneer u vaak krabt, kan dit een korstje op de hoofdhuid veroorzaken.

Mogelijke complicaties van korstjes

  • Kan pijnlijk zijn
  • Kan ontstekingen veroorzaken
  • Kan zich verspreiden naar andere delen van het lichaam
  • Kan pus hebben en besmet zijn
  • Haaruitval
  • Allergische reacties kunnen intens worden door contact met de irriterende stof

Inpakken

Korstjes op de hoofdhuid kunnen zich om verschillende redenen vormen. De meest voorkomende is roos. Met een tijdige behandeling met behulp van OTC / voorgeschreven shampoos en medicijnen, kunnen korstjes op de hoofdhuid echter worden gecontroleerd voordat ze verdere schade veroorzaken. Raadpleeg altijd uw arts voordat u een nieuwe behandeling probeert.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen