Heb je net een korstje op je gezicht gezien tijdens je dagelijkse huidverzorgingsroutine? Hoewel korstjes deel uitmaken van het natuurlijke genezingsproces, zijn ze vervelend, vooral als ze op je gezicht zitten.

Lees dit artikel om te weten wat korstjes veroorzaakt, hoe je korstjes kunt voorkomen en remedies voor een korstje als je er een hebt.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn korstjes en hoe worden ze gevormd?
 • Wat veroorzaakt korstjes op de huid van je gezicht?
 • Hoe behandel je een korstje op je gezicht?
 • Tips voor het voorkomen van de vorming van korstjes op het gezicht
 • Hoe lang duurt het voordat een korstje geneest?
 • Laten korstjes littekens achter?

Wat zijn korstjes en hoe worden ze gevormd?

Korstjes zijn een verharde laag dode huidcellen die worden gevormd terwijl je huid geneest van een soort trauma. Ze zijn meestal orangish of bruinachtig van kleur, afhankelijk van hoe oud of hoe diep de verwonding is. Wanneer er een snee of een ander letsel op uw huid is, komen speciale bloedcellen, bloedplaatjes genaamd, samen om een stolsel te vormen. [1] Dit stolsel heeft 2 manieren van functioneren:

een. Het verstopt de opening in je huid die uiteindelijk het bloeden stopt.

b. Het voorkomt dat ziektekiemen en andere externe irriterende stoffen de wond binnendringen.

Er gaat eigenlijk veel onder een korstje. Je lichaam produceert collageen om de bindweefsels te herstellen die door de verwonding zijn beschadigd. [2] Nieuwe huidcellen worden gevormd, beschadigde bloedvaten worden gerepareerd en WBC’s (witte bloedcellen) migreren naar het gebied onder de korst.

Sommige WBC’s doden de ziektekiemen die mogelijk al via de gebroken huid zijn binnengedrongen. Andere WBC’s ruimen de dode huidcellen of andere bloedcellen op, zodat de nieuwe huidlaag ononderbroken kan groeien.

wondgenezingsproces

Wat veroorzaakt korstjes op de huid van je gezicht?

De huid op je gezicht is erg delicaat. Elke laesie, snee of brandwond kan uw gezichtshuid sterk beïnvloeden en leiden tot de vorming van korstjes. Hieronder staan een paar veel voorkomende redenen voor het vormen van korstjes op je gezicht.

 • Inkepingen en snijwonden
 • Gepopte puistjes
 • Brandwonden
 • Overmatige uitdroging van de huid
 • Bacteriële infectie zoals impetigo [3]
 • Virale infecties zoals koortslip, waterpokken, etc.
 • Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis, enz.
 • Auto-immuunziekten zoals lupus, pemphigus, enz. [4]
 • Insectenbeten en allergieën
 • Agressieve huidverzorgingsproducten of -procedures
 • Chirurgische ingrepen
 • Laser brandwonden
 • Bepaalde vormen van huidkanker kunnen ook schurftachtige uiterlijk veroorzaken

Hoe behandel je een korstje op je gezicht?

Korstjes bevlekken niet alleen je gezicht, ze kunnen soms jeuken of zelfs pijnlijk zijn. Hoewel een korst zijn eigen tijd nodig heeft om te verdwijnen, zijn hier een paar dingen die je kunt doen om het genezingsproces te versnellen.

1. Houd je handen weg

Je moet de drang weerstaan om koste wat het kost te krabben of te plukken aan een korstje. Als je aan de korst plukt, wordt de laag nieuw gevormde cellen verstoord. Dit zal niet alleen het herstelproces vertragen, maar ook de kans op infectie en littekens op de lange termijn vergroten.

2. Hydrateren

De huid rond de korst heeft de neiging om droog en verschrompeld te raken, vooral naarmate de korst ouder wordt. Door het gebied rond de korst gehydrateerd te houden, wordt irritatie voorkomen en wordt ook geholpen bij het genezen van de huid. Als je een vette of puistjesgevoelige huid hebt, kies dan voor een lichte, niet-vette vochtinbrengende crème.

U kunt de SkinID-quiz van Esse Organic Skincare doen om uw huid beter te leren kennen en producten te ontvangen die speciaal zijn aangepast aan uw huidproblemen.

3. Warm en koud kompres

Je kunt een hete handdoek over je korstje gebruiken om het wondgenezingsproces te versnellen. Een warm kompres stimuleert de bloedtoevoer naar het getroffen gebied, wat op zijn beurt zorgt voor een snellere huidverjonging.

Een koud kompres over de korst zal helpen de zwelling te verminderen en ook jeuk te verminderen. Je kunt een ijsblokje in een schone gezichtshanddoek wikkelen en het een paar minuten rond de korst wrijven om verlichting te krijgen van pijn en irritatie.

4. Aloë Vera Gel

Het gebruik van aloë vera-gel op je korstjes zal het niet alleen hydrateren, maar ook de kans op littekens minimaliseren. Voor het beste resultaat snijd je een verse aloë vera-stengel open en breng je de gel direct op je wonden aan. Als je geen toegang hebt tot verse aloë vera-gel, kun je ook producten gebruiken die aloë vera-gel bevatten.

5. Appelciderazijn

Verdun appelciderazijn (acv) in een klein kopje water en dep het over de korstjes met een watje. Breng dit niet aan op open wonden, omdat het kan steken. ACV zal helpen de dode cellen op te ruimen, roodheid te verminderen en ook de eventuele infecties te bestrijden.

6. Papaya Masker

Pureer een paar stukjes rijpe papaja en voeg er een paar druppels citroensap aan toe. Als alternatief kunt u ook papajasap gebruiken. Breng dit masker aan op je gezicht en laat het een paar minuten zitten. Was het af met koud water zodra het een beetje opdroogt. Dit masker maakt je huid soepel en verwijdert vlekken. Voor het beste resultaat gebruik het dagelijks gedurende een week.

vrouw die een helende crème aanbrengt op acne op haar gezicht

Tips voor het voorkomen van de vorming van korstjes op het gezicht

Korstjes maken deel uit van het natuurlijke wondgenezingsproces en soms zijn ze onvermijdelijk. Er zijn enkele voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om de vorming van een korstje en het risico op toekomstige littekens op uw gezicht te voorkomen.

1. Behandel onderliggende aandoeningen

Je hebt vast wel eens gehoord van de zin, voorkomen is beter dan genezen. Bepaalde aandoeningen zoals acne, koortsblaasjes, infecties, etc. kunnen, indien goed behandeld in een vroeg stadium, genezen voordat het erger wordt en leidt tot de vorming van korstjes.

2. Bescherm je gezicht

Je moet het gewonde gebied zoveel mogelijk gehydrateerd houden. Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF, hoeden met vizieren of een paraplu wanneer je overdag uitstapt.

3. Bedek het

Bedek het gewonde gebied met een antiseptische pleister of katoenen verband om het te beschermen tegen de externe elementen. Dit zal helpen om de wond sneller te genezen en schade aan de huid te minimaliseren.

Hoe lang duurt het voordat een korstje geneest?

Als het anders niet wordt verstoord, zal de korst vanzelf afvallen zodra de nieuwe huidlaag volledig is gevormd. Dit kan tussen een paar dagen tot een week duren, afhankelijk van de snelheid van herstel van de blessure. Als de wond diep is, duurt het langer om te genezen en blijft de korst langer zitten.

Ook als u per ongeluk de korst eruit trekt, zal de nieuw gevormde huid eronder, die nog steeds delicaat is, worden blootgesteld aan de omgeving. Dit kan de genezing vertragen en zelfs leiden tot infecties.

Laten korstjes littekens achter?

Of een korstje een litteken achterlaat of niet, hangt grotendeels af van de mate van letsel aan de huid. Als er een diepe snee onder de korst zit, bevindt de nieuwe gevormde huid zich mogelijk niet in een gelijkmatige laag die een litteken of vlek veroorzaakt. De huid onder een korstje ziet er lichtroze of lichtbruin van kleur uit.

Herhaaldelijk plukken aan de korstjes, vooral op je gezicht, is een zekere manier om littekens te krijgen die weigeren te verdwijnen. U moet dus te allen tijde voorkomen dat u de korstjes op uw gezicht aanraakt tijdens het herstel.

Het schoonhouden van het gewonde gebied en het aanbrengen van vaseline kan littekens in grote mate voorkomen in het geval van kleine wonden. [5]

Inpakken

Korstjes maken deel uit van het natuurlijke wondgenezingsproces van je lichaam. Korstjes kunnen in sommige gevallen niet helemaal worden vermeden. Maar door ze goed te behandelen, zorgt u voor een sneller wondherstel en minimaliseert u de kans op littekens. Je moet speciaal voor de korstjes op je gezicht zorgen, omdat je gezichtshuid gevoeliger is en vatbaarder voor littekens dan de rest van je lichaam. Als uw korst weigert te genezen, zelfs nadat u er goed voor hebt gezorgd, moet u een zorgverlener raadplegen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen