Heb je gemerkt dat de huid rond je vingertoppen schilfert? Droogheid, roodheid, jeuk en schilferende huid op de vingertoppen kunnen vervelend en pijnlijk zijn.

Huidpeeling in de buurt van de nagels is echter niet ongewoon. Het komt bij een aantal mensen voor als gevolg van verschillende externe en interne factoren. Hier bespreken we verschillende oorzaken van peeling vingertoppen en beschikbare behandelingen ervoor. Ontdek ook preventieve maatregelen om je huid te kalmeren en verlichting te brengen.

Wat expert zegt

“Huidpeeling rond je vingertoppen is niet ongebruikelijk. Het gebeurt wanneer je lichaam geen hydratatie heeft of als gevolg van extreme hitte. Mensen die handeczeem of psoriasis hebben, kunnen ook last hebben van vingertoppenpeeling.”

Nikita Kolhe, Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken van peeling vingertoppen?
 • Hoe kun je peeling huid op de vingertoppen behandelen?
 • Hoe kunt u peeling vingertoppen voorkomen?
 • Wat zijn de complicaties van onbehandelde peeling vingertoppen?

Wat zijn de oorzaken van peeling vingertoppen?

Als je huidafpeeling rond je vingertoppen hebt opgemerkt, is dit meestal het gevolg van een droge huid. Een aantal externe of interne factoren kunnen hieraan bijdragen. De top 10 factoren die ervoor zorgen dat vingertoppen schilferen zijn:

1. Het milieu

De omgeving en weersveranderingen kunnen vaak een droge huid veroorzaken. Koude en droge winters brengen droge huidproblemen met zich mee, waaronder vingertoppeeling. Overmatige blootstelling aan het zonlicht kan ook leiden tot zonnebrand, waardoor de vingertoppen kunnen afbladderen. Het kan ook de vingertoppen gevoelig maken om aan te raken. De huid wordt roze of rood bij zonnebrand. Zweten tijdens het zomerseizoen kan ook een boosdoener zijn.

Wat kun je hieraan doen?

Als het winterseizoen de boosdoener is voor je schilferende huid, overweeg dan om te investeren in een luchtbevochtiger. Het gebruik van een zware crème voor de zeer droge of gevoelige huid kan helpen. Vermijd het nemen van lange baden in warm water en draag kleding die je lichaam niet knuffelt.

2. Chemische producten gebruiken

Agressieve chemicaliën in producten kunnen uw huid aantasten, waardoor deze schilfert. Handwassingen met agressieve chemicaliën zijn vaak de belangrijkste boosdoener van huidirritatie en peeling. Als uw huid al droog is, kunnen deze chemicaliën jeuk en irritatie veroorzaken. Agressieve zepen en chemicaliën kunnen ook de lipidenbarrière van uw huid beschadigen, wat resulteert in huidirritatie en peeling.

Wat kun je hieraan doen?

Zorg ervoor dat u uw huidtype begrijpt voordat u investeert in huidverzorgingsproducten. Vermijd ook het gebruik van producten met geurstoffen, isothiazoinonen, cocamidopropyl betaïne of conserveermiddelen. U kunt ook een patch-test uitvoeren om te controleren of uw huid reageert op producten. Laat jezelf een handwassing maken die is samengesteld voor jouw huidtype.

3. Regelmatig handen wassen

Hoewel dit misschien tegenstrijdig klinkt, kan het regelmatig wassen van je handen de essentiële oliën en vocht van je huid verwijderen. De lipidenbarrière van je huid houdt het gesmeerd en beschermt de bovenste laag van je huid tegen agressors van buitenaf. Een beschadigde barrière leidt tot uitdroging, irritatie en kan leiden tot peeling van uw vingertoppen.

Het gebruik van heet water om je handen te wassen, kan ook de essentiële oliën en het benodigde vocht verwijderen. Je huid kan droog worden, jeuken en uiteindelijk afbladderen.

Wat kun je hieraan doen?

Hoewel je je handen regelmatig moet wassen, gezien de huidige pandemie, draag je een moisturizer bij je. Volgens Esse Organic Skincare’s Product Development Executive, Nikita Kolhe, “is het gebruik van moisturizers een must om deze aandoening te genezen. Zoek naar ingrediënten zoals sheaboter, coocaboter en glycerine in de moisturizer. Zalven met amandelolie, kokosolie en zonnebloemolie zijn even nuttig. 2 tot 3 keer herhaaldelijk aanbrengen per dag zal de peeling van de huid zeker verminderen.”

4. Allergische reacties

Allergieën voor bepaalde materialen waarmee uw hand in contact komt, kunnen ook het afbladderen van uw vingertoppen veroorzaken. Agressieve chemicaliën en sieraden gemaakt van materialen die niet bij je huid passen, kunnen ervoor zorgen dat deze jeukt. Je huid kan uiteindelijk afbladderen. Overmatig gebruik van latex handschoenen kan ook de huid irriteren en leiden tot schilferende vingertoppen.

Wat kun je hieraan doen?

Vermijd het gebruik van goedkope sieraden die niet bij uw huidtype passen. Verminder ook het gebruik van latex handschoenen als uw huid er allergisch voor is. Belangrijk is dat u uw allergieën begrijpt om de reden achter uw schilfering van de huid te kennen.

5. Vingerzuigen

Dit is een veel voorkomende gewoonte bij baby’s en peuters en kan leiden tot peeling vingerTips. Het speeksel komt in contact met de vingers en kan de huid uitdrogen, waardoor deze aandoening ontstaat. Hoewel vaak gezien bij baby’s, kunnen een paar volwassenen ook op hun vingertoppen kauwen onder stress, waardoor de huid schilfert.

Wat kun je hieraan doen?

Als u merkt dat uw kind op zijn of haar vinger zuigt in een mate dat het hun huid aantast en ervoor zorgt dat het schilfert, neem dan contact op met uw arts.

6. Vitamine onbalans

Of het nu gaat om het tekort of een teveel aan vitamines, beide aandoeningen kunnen de peeling van de huid rond de vingertoppen veroorzaken.

Vitamine B-3 (Niacine), die van nature in uw lichaam voorkomt en ook wordt verkregen uit bepaalde voedingsmiddelen, is essentieel voor een goede gezondheid van de huid [1]. Niacine zorgt ervoor dat je cellen hun functies goed uitvoeren. Het helpt bij de hydratatie van de huid en helpt de huidbarrièrefuncties te verbeteren. Een gebrek aan deze vitamine kan leiden tot peeling van je huid.

Een tekort aan vitamine B7 (biotine) kan ook bijdragen aan het peelen van de huid in de buurt van uw vingertoppen. Dit tekort is zeldzaam en kan leiden tot dermatitis, verdonkering van de huid en haaruitval.

Aan de andere kant kan te veel vitamine A je huid irriteren en ervoor zorgen dat het jeukt en schilfert binnen handbereik.

Wat kun je hieraan doen?

Omdat niacine niet door het lichaam wordt opgeslagen, moet u voedingsmiddelen consumeren die er rijk aan zijn. Het moet in de juiste hoeveelheden worden ingenomen, afhankelijk van uw leeftijd en geslacht [2]. Dus terwijl baby’s van 0-6 maanden tot 2 mg per dag nodig hebben, hebben zwangere vrouwen tot 18 mg per dag nodig.

Kinderen hebben 6 mg-12 mg per dag nodig, afhankelijk van hun leeftijd, terwijl mannen en vrouwen ouder dan 14 jaar respectievelijk 16 mg en 14 mg / dag nodig hebben. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan een arts voordat u vitamine B-supplementen consumeert.

Niacine-tekort kan ook de oorzaak zijn van pellagra, een huidaandoening die resulteert in ontstekingen en schilferige huid [3].

Een vitamine B3-rijk dieet omvat:

Een biotinerijk dieet omvat:

 • tonijn
 • kip
 • zalm
 • kabeljauw
 • lam
 • Turkije
 • Sardines
 • grasgevoerd rundvlees
 • groene erwten
 • asperge
 • broccoli
 • collard greens |
 • spinazie
 • bloemkool
 • aubergine
 • tonijn
 • worteltjes
 • Tomaten
 • Uien
 • avocado’s
 • eieren
 • noten
 • Cashewnoten
 • Sesamzaadjes
 • zalm
 • Bananen
Huidpeeling op handpalm

7. Handeczeem

Eczeem is een vorm van dermatitis die een droge, jeukende en ontstoken huid veroorzaakt. Het is ook vrij gebruikelijk op de vingertoppen [4]. Eczeem wordt geassocieerd met omgevingscondities en genen. Bepaalde chemicaliën kunnen ook leiden tot opflakkeringen. Als iemand in je familie eczeem heeft, is de kans groot dat jij het ook hebt. Bepaalde professionals zoals de gezondheidszorg, monteurs, kappers hebben meer kans om handeczeem te krijgen vanwege hun blootstelling aan verschillende chemicaliën.

Een paar triggers waar je huid gevoelig voor kan zijn, zijn zeep, wasmiddelen, stof, pollen, bepaalde sappen, vacht en roos voor huisdieren. U kunt ook allergisch zijn voor sommige voedingsmiddelen.

Wat kun je hieraan doen?

Vermijd het gebruik van producten die te veel chemicaliën bevatten. Gebruik geen extreem heet water om je handen te wassen. Hydrateer ook regelmatig je handen. Neem contact op met uw arts als u roodheid, jeuk of gevoeligheid opmerkt.

8. Psoriasis

Deze auto-immuun huidaandoening veroorzaakt rode, verhoogde plekken op de huid. Dit kan ook bijdragen aan het peelen van je huid en vingertoppen. Psoriasis zou worden veroorzaakt door stress. Andere dingen die een huidreactie kunnen veroorzaken, zijn echter vaccins, zonnebrand en krassen.

Wat kun je hieraan doen?

Praat met uw arts als iemand anders in uw familie psoriasis heeft. Als u al bent gediagnosticeerd met hetzelfde, maak er dan een punt van om de behandeling voort te zetten en uw actuele medicatie toe te passen op gebieden waar u peeling opmerkt. In ernstige gevallen kan uw arts fototherapie voorstellen.

9. Exfoliatieve keratolyse

Deze huidaandoening treedt meestal op in de zomer [5]. Het zorgt ervoor dat de huid er droog, rood en uiteindelijk schilferig uitziet. Deze huidaandoening wordt veroorzaakt door de afbraak van Keratine, een eiwit dat van vitaal belang is voor een goede gezondheid van de huid. Omdat Keratine kracht en elasticiteit aan de huid biedt, kan de afbraak ervan deze eigenschappen aantasten, waardoor de huid afwerpt. Waarom dit resulteert in constante peeling van de huid is echter onbekend.

Wat kun je hieraan doen?

Een hydraterende vochtinbrengende crème kan nuttig zijn. U kunt ook met uw derm pratenatoloog voor geschikte behandelingen.

10. Ziekte van Kawasaki

Deze ziekte komt meestal voor bij kinderen jonger dan 5 jaar. Het veroorzaakt ontsteking van de bloedvaten die kunnen bijdragen aan hartaandoeningen bij jonge kinderen. Het is gescheiden in drie fasen. De eerste wordt gekenmerkt door hoge koorts die een paar dagen aanhoudt. Uiteindelijk kan de huid van het kind afbladderen. Roodheid en huidontsteking kunnen ook worden opgemerkt[6].

Wat kun je hieraan doen?

Neem contact op met uw arts als u vermoedt dat uw kind de ziekte van Kawasaki heeft.

Hoe kun je peeling huid op de vingertoppen behandelen?

Een combinatie van natuurlijke remedies en voorgeschreven medicatie kan u helpen omgaan met de schilferende huid op uw vingertoppen.

Natuurlijke remedies

Vochtinbrengende en hydraterende middelen kunnen helpen bij het verzachten, verminderen en ook elimineren van een droge huidaandoening. Deze omvatten.

1. Honing

Honing is een natuurlijke bevochtigingsmiddel [7]. Het trekt vocht uit de omgeving aan op het oppervlak van je huid. Het kan u helpen om de peeling die uw vingertoppen ervaren te repareren. Om dit te gebruiken, dep je een paar druppels honing op het getroffen gebied met een katoenen alles. Laat 30 minuten staan en spoel voorzichtig af met koud water. Herhaal het proces driemaal per dag voor de beste resultaten.

2. Vaseline

Vaseline helpt om vocht op je huid af te sluiten. Breng het aan op de huid rond je nagels om ze zachter te maken. Omdat het je huid echter vettig kan maken, vergeet dan niet om je handen te wassen voordat je je overgeeft aan activiteiten.

3. Etherische oliën

Gebruik een essentiële olie om je vingertoppen en de schilferende huid rond je nagels te hydrateren. Hierdoor zullen ze ook heerlijk ruiken! Hydrateer je huid en vingertoppen met jojoba-olie, sesamolie, mirreolie of lavendel.

Om dit te gebruiken, meng je een paar druppels van je etherische olie in een dragerolie en warm je op tot lauw. Breng aan op je vingertoppen en laat het ongeveer een half uur intrekken. Afspoelen met koud water

Notitie:

Zorg ervoor dat u uw essentiële olie verdunt met een dragerolie om huidirritatie te voorkomen.

4. Hete was

Een hete wax behandeling kan ook je schilferende huid kalmeren. Dit omvat het gebruik van verschillende crèmes en oliën die uw huid kalmeren en voorkomen dat deze geïrriteerd aanvoelt.

Geneesmiddelen op recept

Als het pellen van uw vingertoppen niet vermindert, ondanks natuurlijke remedies, kan uw arts een aantal actuele en systemische medicatie voorschrijven om uw huid te kalmeren. Dit wordt meestal gedaan als u een huidaandoening heeft zoals eczeem of psoriasis.

1. Zalven of lotions

Uw arts kan een zware crème of zalf voorschrijven om droogheid en ingesloten vocht te verminderen. Sommigen van hen bevatten ook ontstekingsremmende eigenschappen die verlichting van pijn bieden. Als u een bloeding opmerkt, kan uw arts ook een antibiotische crème voorschrijven om infectie te voorkomen.

2. Antibiotica

Antibiotica kunnen door uw arts worden gegeven als het afpellen van uw vingertoppen geassocieerd is met bacteriële infecties.

3. Antihistaminica

Als een allergeen de oorzaak is, kan uw arts antihistaminica voorschrijven. Deze werken door de productie van histamines te verminderen [8], dat zijn chemicaliën gemaakt door het immuunsysteem.

Bepaalde voedingsmiddelen of producten kunnen reacties van het immuunsysteem veroorzaken die deze chemicaliën produceren. Dit leidt tot roodheid, pijn, ontsteking of peeling. Antihistaminica worden meestal voorgeschreven als u een huidaandoening zoals eczeem heeft [9].

Uw arts kan antihistaminica van de eerste of tweede generatie voorschrijven, zoals Allegra (fexofenadine), Benadryl (difenhydramine) enz.

Notitie:

Antihistaminica kunnen ook bijwerkingen veroorzaken zoals een lage BP en een droge mond.

Hoe kunt u peeling vingertoppen voorkomen?

1. Bescherm ze tegen koud en droog weer

Je nagelriemen kunnen opdrogen tijdens koud weer. Maak er een punt van om regelmatig moisturizer aan te brengen en indien mogelijk, neem je overal een klein flesje mee naartoe. Als je toevallig in extreem koud weer leeft, draag dan handschoenen als je uitstapt.

2. Vermijd het nemen van een bad met warm water

Heet water kan je huid uitdrogen. Het constant wassen van je handen speelt al een behoorlijk grote rol bij het drogen van je vingertoppen. Daarnaast kan het gebruik van heet water bijdragen aan een gebroken huidbarrière. Vermijd het nemen van zeer warme douches. Het gebruik van lauw water en het droog kloppen van je handen, in plaats van ze te wrijven met een ruwe handdoek kan helpen.

3. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën

Gebruik een product dat hydraterend is en vermijd het gebruik van zepen en handwassingen die uitdrogen. Deze hebben de neiging om je huid op te drogen en ervoor te zorgen dat je nagelriemen schilferen. Kies een hydrating product dat past bij uw huidtype.

4. Consumeer gezond voedsel

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine B3 en B7 moeten regelmatig worden ingenomen, in het geval van een tekort [10]. Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan andere vitamines en mineralen zoals groenten, fruit en andere dergelijke eetwaren. Vergeet ook niet om gehydrateerd te blijven door meer water te drinken. Dit zal helpen de bloedcirculatie te verbeteren.

5. Breng topische verzachtende middelen aan

Topische verzachtende middelen zijn hydraterend en bieden intense hydratatie aan de huid. Ze verlichten de huid van jeuk, droogheid en voorkomen peeling [11].

Wat zijn de complicaties van onbehandelde peeling vingertoppen?

Als de huid rond uw nagels afbladdert, moet u mogelijk overwegen om naar de dokter te gaan. De mening van een expert en een grondige beoordeling zijn vereist om de onderliggende oorzaak te begrijpen. Indien onbehandeld kan uw huid een infectie ontwikkelen.

Als de huid onder je opperhuid wordt blootgesteld, kan het in feite de voedingsbodem voor bacteriën worden en bijdragen aan infecties. In het geval van huidaandoeningen moet u andere symptomen opmerken en een arts bezoeken om complicaties te voorkomen.

Het aanpakken van de belangrijkste oorzaak van het afpellen van de huid is belangrijk om verdere complicaties in het geval van een infectie te voorkomen.

Inpakken

Vingertop peeling is niet ongewoon. De oorzaken van de aandoening kunnen echter verschillen, afhankelijk van verschillende externe en interne factoren. Het is belangrijk om de huid gehydrateerd te houden met producten die bij jouw huidtype passen. Ook het nemen van voorzorgsmaatregelen zoals het vermijden van warmwaterbaden kan helpen. Interne factoren zoals een tekort aan bepaalde vitamines moeten mogelijk worden aangepakt voordat het symptoom wordt aangepakt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen