Hoe beslis je welke shampoo en conditioner je voor jezelf koopt? Helpt de advertentie van een merk je bij het nemen van de beslissing, zijn het de recensies die je online leest, of ga je af op de ingrediëntenlijst? Ja, het is een goed idee om de gewoonte in te prenten om etiketten van haarverzorgingsproducten te lezen. Tenminste, het is veiliger dan blindelings door advertenties of recensies te gaan.

Maar waarom zeggen we dit? Omdat de meeste commerciële shampoos en conditioners zijn geformuleerd met een groot deel van de schadelijke chemicaliën! En nee, hun toxiciteitsniveaus zijn niet alleen beperkt tot de gezondheid van het haar. Het betekent dat ze levensbedreigende gevaren kunnen veroorzaken!

Om dergelijke schadelijke ingrediënten in shampoos en conditioners te identificeren, spraken we met dermatologen en haarverzorgingsexperts van Esse Organic Skincare. Scroll naar beneden voor de volledige lijst.

Hoogtepunten:

  • Zijn haarproducten giftig?
  • Wat zijn de slechte ingrediënten in haarproducten?
  • Welke ingrediënten moet uw shampoo en conditioner bevatten?

Zijn haarproducten giftig?

De meeste haarproducten zitten vol met giftige chemicaliën die je haar onmiddellijke bevrediging geven. Ze helpen ons schone, glanzende, veerkrachtige en gladde lokken te geven, waardoor we vaak genoegen met hen nemen. Deze kortetermijnvoordelen komen echter samen met nadelige effecten op de lange termijn – variërend van kanker tot hormonale onbalans.

Hier is een lijst met ingrediënten in uw shampoos en omstandigheden die op de lange termijn schadelijk kunnen blijken te zijn.

Wat zijn de slechte ingrediënten in haarproducten?

1. Sulfaten

Sulfaten [1] zijn oppervlakteactieve stoffen (oppervlakteactieve stoffen) die worden gebruikt om het vuil en overtollig talg op de hoofdhuid te reinigen. Ze worden gebruikt voor schuimdoeleinden in uw shampoos. Deze oppervlakteactieve stoffen zoals SLS (natriumlaurylsulfaat), SLES (natriumlaurethsulfaat) en ammoniumlaurylsulfaat zijn allemaal schadelijk.

Ze kunnen een allergische reactie op je hoofdhuid veroorzaken en kunnen zelfs kroeshaar veroorzaken. Bovendien kunnen ze hormoonverstoorders zijn wanneer ze gedurende langere perioden worden gebruikt. Sulfaten zijn ook schadelijk voor het milieu en aquatische soorten.

2. Parabenen

Om de houdbaarheid van haarverzorgingsproducten te verlengen, voegen fabrikanten conserveermiddelen toe die parabenen worden genoemd [2]. Ze voorkomen dat bacteriën in je shampoos groeien. Van parabenen (butyl, propyl en ethylparabenen) is bekend dat ze de functie van hormoon oestrogeen (vrouwelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor reproductieve functies) nabootsen en het risico op borstkanker kunnen verhogen.

3. Polyethyleenglycolen (PEG)

Polyethyleenglycol [3] is een derivaat van aardolie dat wordt gebruikt in haarverzorgingsproducten als verdikkingsmiddel. Er is niet genoeg onderzoek beschikbaar om de toxiciteit van PEG te claimen, maar haarverzorgingsexperts geloven dat PEG een schadelijk effect op je hoofdhuid kan hebben. PEG’s kunnen worden geïdentificeerd als nummers zoals 100, 120, 14M, 30, 32, 40, 75 enzovoort.

4. Ftalaten

Ftalaten [4] worden gebruikt in haarverzorgingsproducten om de smeerbaarheid van een product te vergroten. Ze worden gebruikt om het parfum aan je hoofdhuid en haar te laten kleven. Het zijn hormoonontregelaars, wat betekent dat ze vroege puberteit bij meisjes kunnen veroorzaken en het aantal zaadcellen bij mannen kunnen verminderen. Ze zijn ook zeer gevaarlijk voor het milieu.

5. Formaldehyde

Overweegt u een mooie Braziliaanse blowout of een keratinebehandeling in plaats van gladde lokken? Wachten. Deze behandelingen kunnen een ingrediënt bevatten dat formaldehyde wordt genoemd [5] of formaldehyde-releasers die kankerverwekkend zijn.

Bronopol, imidazolidinylureum, DMDM hydantoïne, quaternium-15 en diazolidinylureum zijn allemaal formaldehyde-releasers. Van deze ingrediënten is bekend dat ze door uw huid worden opgenomen. Bedrijven voegen formaldehyde toe als conserveermiddel in deze behandelingen.

6. Triclosan

Triclosan [6] was tot voor kort een belangrijk antibacterieel middel in zeepstaven. Maar het wordt nog steeds gebruikt in shampoos, tandpasta’s en deodorants. Het is een bekende hormoonverstoorder. Triclosan wordt verondersteld zich op te hopen in uw vetcellen en het lichaam in een staat van toxiciteit te houden.

7. Dimethicone

Dimethicone [7] is een soort siliconen toegevoegd in haarverzorgingsproducten. Het werkt als een beschermende laag op je haarschacht, maar bouwt na verloop van tijd residu op je hoofdhuid op. Het voorkomt dat vocht het haar binnendringt en kan hoofdhuidirritatie veroorzaken door de poriën te verstoppen.

8. Retinylpalmitaat

Retinylpalmitaat [8] is de ester van retinol en palmitinezuur. Dit ingrediënt kan jeuk, roodheid, schilfering en peeling veroorzaken. Het kan ook canc veroorzakeneh, voortplantingsproblemen en toxiciteit voor organen.

9. Alcohol

Alcoholen die worden gebruikt in de haarverzorging kunnen je haar extreem droog maken. Blijf uit de buurt van alcoholen zoals propanol en isopropylalcohol. Alcoholen worden gebruikt als verdikkingsmiddelen in shampoos. Soms worden ze gebruikt als verzachtende middelen wanneer ze zijn afgeleid van palmolie of kokosolie. Alcoholen kunnen broosheid van het haar veroorzaken.

10. Geuren

Haarverzorgingsmerken zijn slim genoeg om de exacte ingrediënten niet te onthullen en ze allemaal in één categorie te plaatsen – geuren of parfum. Deze geuren worden synthetisch gemaakt met een mix van een verscheidenheid aan giftige chemicaliën. Hoe kun je anders rozen-, appels- en lavendel ruikende shampoos maken in het lab?

Ze voegen uiteraard geen natuurlijke bloemen en vruchten toe aan je shampoos en conditioners. Synthetische geurstoffen kunnen kanker, reproductieve problemen of astma-aanvallen veroorzaken. Sommige geuren kunnen de hoofdhuid aantasten en leiden tot haaruitval.

11. Kleuren

We houden ervan om mooi uitziende kleuren te zien in onze shampoo- en conditionerflessen. Het soort ingrediënten dat nodig is om synthetische kleuren van haarverzorgingsproducten te maken, zal je geschokt achterlaten!

Deze kleuren zijn afgeleid van koolteer of aardolie. U kunt synthetische kleuren op de etiketten herkennen aan de termen ‘FD&C’ of D&C’.

12. Tolueen

Tolueen [9] is een petrochemisch oplosmiddel dat in de meeste haarkleurmiddelen wordt gebruikt. Ze kunnen je immuunsysteem belemmeren en kunnen zelfs geboorteafwijkingen veroorzaken.

Blijf alsjeblieft uit de buurt van haarverf als je een aanstaande moeder bent. Tolueen kan een nadelig effect hebben op je centrale zenuwstelsel. Tolueen wordt vaak aangeduid als benzeen, fenylmethaan, toluol en methylbenzeen.

13. Resorcinol

Resorcinol [10], een veel voorkomend ingrediënt in haarkleurmiddelen en bleekmiddelen, is gekoppeld aan huidirritatie. Het kan ook functionele handicaps van het immuunsysteem veroorzaken. Bij dieren veroorzaakt het verstoring van de schildklierfunctie.

14. Seleniumsulfide

Seleniumsulfide [11] is een bewezen carcinogeen (kankerverwekkende stof). Laboratoriumtests op muizen toonden de ontwikkeling van tumoren als gevolg van seleniumsulfide. Lees de ingrediënten van uw anti-roos shampoos om weg te blijven van seleniumsulfide.

15. Quaternium-15

Quaternium-15 [12] is een oppervlakteactieve stof en conserveermiddel in haarverzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners. Het is een ammoniumzout dat kankerverwekkend is. Het is ook een formaldehyde releaser. Quaternium-15 is ook een mogelijke irriterende stof voor de ogen.

Welke ingrediënten moet uw shampoo en conditioner bevatten?

Kies een sulfaatvrije formule met milde oppervlakteactieve stoffen. Je zou kunnen zoeken naar bevochtigingsmiddelen zoals kokosolie om eventuele ruwheid tegen te gaan, quaterniumzouten om haar te conditioneren en siliciumoliën voor glans en glans.

Zoek naar oliën zoals kokosolie, olijfolie, jojoba-olie en palmolie in je conditioners die je haar helpen voeden. Gehydrolyseerde keratine is een ingrediënt dat je kunt kiezen in je conditioner dat beschadigd haar herstelt.

Boters zoals mangoboter en sheaboter vormen een beschermende laag rond de nagelriem van je haar. Vitamine E, arganolie en vitamine B5 zijn ook geweldige verzorgende ingrediënten die niet alleen je haar voeden, maar ook het haar plat laten vallen.

Zorg ervoor dat u koopt bij merken die hun volledige lijst met ingrediënten op de etiketten of website bekendmaken. Soms kunnen zelfs plantaardige ingrediënten bij sommige mensen allergieën veroorzaken. Pas op voor mogelijke irriterende stoffen wanneer u shampoos en conditioners koopt.

Inpakken

Onze regelgevende instanties zijn niet erg streng als het gaat om de steeds evoluerende schoonheidsindustrie. Giftige ingrediënten in haarverzorgingsproducten hopen zich dus op in je lichaam en op onze planeet om schade aan te richten. Vergeet dus niet om etiketten op uw shampoo- en conditionerflessen te lezen voordat u een aankoopbeslissing neemt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen