Wie streeft er niet naar een heldere, glasachtige en stralende huid? Dat doen we allemaal! Wanneer vuil, vervuiling en bacteriën echter in het spel komen, kunnen onze huidaspiraties voor een toss gaan.

In dit artikel bespreken we belangrijke stappen die u moet opnemen in uw huidverzorgingsroutine voor een heldere huid.

Wat is een heldere huid?

Een heldere huid is in principe een huid die vrij is van vlekken, littekens of puistjes. Bepaalde factoren zoals genen, vervuiling, vuil en puin veroorzaken de ontwikkeling van acne, donkere vlekken en vlekken. Hierdoor kan je gezicht er onduidelijk en dof uitzien.

Het handhaven van een heldere huid is echter geen taak als je ergens op de dag naar buiten gaat om jezelf te verwennen. Laten we eens kijken hoe.

Hoe kun je een heldere huid behouden?

1. Reinig twee keer per dag

Reiniging is belangrijk om vuil en vuil te verwijderen dat zich ophoopt op het oppervlak van uw huid. Reinig je gezicht minstens twee keer per dag met lauw water.

Gebruik een milde reiniger die geen schadelijke chemicaliën bevat en de pH-waarden van je huid in evenwicht brengt.

De pH van je huid varieert tussen 4,7-5,7 (1), waardoor het zwak zuur is. Elke reiniger die deze pH verstoort, is niet ideaal voor je huid. Je kunt ze testen met een lakmoespapier.

Een andere manier waarop je kunt bepalen dat je cleanser niet geschikt is voor je huid, is door de hoeveelheid schuim die het creëert. Als je cleanser te veel schuim produceert, heeft het waarschijnlijk een alkalische basis en is het niet goed om op je huid te gebruiken.

Notitie:

Zorg ervoor dat je de cleanser grondig afwast. Als je het laat zitten, irriteert het niet alleen je huid, maar kan het ook je poriën verstoppen.

2. Gebruik zonnebrandcrème

vrouw die zonnebrandcrème aanbrengt

Naast bruinen kunnen de UV-stralen van de zon ook je huid uitdrogen en leiden tot overmatige talgproductie. Dit kan verstopping van je poriën, acne puistjes, donkere vlekken en pigmentatie veroorzaken. Het dragen van een breedspectrum zonnebrandcrème is dus belangrijk. Zorg ervoor dat u uw zonnebrandcrème om de twee uur opnieuw aanbrengt om schade door de zon te voorkomen.

3. Hydrateer goed

Je huid vereist dat je gehydrateerd blijft. Een vochtverlies kan ervoor zorgen dat je talgklieren te veel talg produceren. Dit kan je poriën verstoppen, waardoor een acne-uitbraak ontstaat. Hydratatie houdt je huid gehydrateerd en voorkomt een overproductie van olie in je huid.

4. Gebruik een toner

Toners worden gebruikt om overgebleven vuil van je huid te verwijderen. Ze bevorderen een gezonde en heldere huid met hun pH-balancerende eigenschappen.

5. Vervang je kussens regelmatig

Wanneer je slaapt, kunnen het zweet, vuil en bacteriën van je lichaam op je kussen terechtkomen. Het reinigen van je gezicht is niet genoeg om acne-puistjes te voorkomen. Het regelmatig vervangen van je kussens is belangrijk om te voorkomen dat vuil en bacteriën zich ophopen op je huid.

6. Maak je make-upborstels schoon

Je make-upborstels dragen vuil en vuil dat je poriën kan verstoppen. Maak er een punt van om je borstels zo nu en dan voorzichtig te wassen.

7. Je bent wat je eet

Een dieet rijk aan koolhydraten draagt bij aan een ongezonde huid. Onderzoek suggereert dat het consumeren van te veel suiker en olie je huid kan laten uitbreken (2). Het eten van waterrijk voedsel houdt je huid gehydrateerd. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A en C zijn goed om een heldere en gezonde huid te behouden.

8. Knal de puistjes niet!

Knallen of knijpen van puistjes kan niet alleen puistjes verergeren, maar kan ook een litteken achterlaten. Hoe verleidelijk het je ook lijkt, probeer niet in je puistje te knijpen. Topische acne crèmes moeten worden aangebracht op het getroffen gebied als u snel van een puistje af wilt.

9. Voeg actuele retinoïden toe aan uw huidverzorgingsroutine

Topische retinoïden worden vaak de ‘kern van topische therapie’ genoemd (3). Dit komt omdat ze ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen hebben die effectief zijn in het behoud van een heldere huid. Als je een acnegevoelige huid hebt, voeg dan een actuele crème toe aan je nachtelijke huidverzorgingsregime.

10. Krijg je 7- 8 uur slaap

vrouw die na het slapen uit bed ontwaakt

Slapen is het beste medicijn, niet alleen voor je gemoedsrust, maar ook voor je huid. Je huid werkt aan het herstellen van zichzelf en het genezen van gebroken weefsels terwijl je slaapt. Dit kan betekenen dat je je nachtelijke chats of telefoontjes moet overslaan. Maar je zult de verandering zien!

11. Ontsmet niet alleen je handen, maar ook je gadgets

Oortelefoons, smartphones, laptops en andere gadgets die u heel vaak aanraakt, moeten van tijd tot tijd worden ontsmet. Deze dragen bacteriën en vuil van je vingers die kunnen resulteren in acne puistjes zodra je yo aanraaktje gezicht na gebruik.

12. Orale en actuele remedies

Topische en orale remedies kunnen worden gebruikt als u een acnegevoelige huid heeft (4). Praat met uw dermatoloog over de verschillende medicijnen die voor u beschikbaar zijn om een heldere huid te krijgen. Dit zal helpen uw cel-omzetverhouding te verhogen, ontstekingsremmende eigenschappen te bieden en acnevlekken en puistjes te verminderen.

13. Pas op voor je haar!

Producten die je op je haar gebruikt, kunnen je poriën verstoppen wanneer ze in contact komen met je huid. Probeer je haar niet te veel je gezicht te laten raken om verstopte poriën te voorkomen.

14. Was de olie grondig van je haar

Het oliën van je haar is geweldig, maar kan ook bijdragen aan een vette hoofdhuid en voorhoofd als het niet goed wordt afgewassen.

15. Scrub regelmatig

Exfoliatie verwijdert dode huidcellen om gezonde, jong uitziende cellen eronder te onthullen. Het voorkomt ook dat deze dode cellen je poriën verstoppen. Een of twee keer per week scrubben wordt aanbevolen.

Notitie:

Te vaak scrubben kan je huidbarrière uitroeien, wat resulteert in vochtverlies. Dit kan ervoor zorgen dat je talgklieren talg overproduceren dat acne-puistjes kan veroorzaken.

16. Volg een huidverzorgingsroutine

Het volgen van een goede huidverzorgingsroutine is belangrijk om je huid helder en gezond te houden.

Wat uw ochtendroutine zou moeten omvatten:

  • Reiniging
  • Toning
  • Hidratatie
  • Zonnebrandcrème

Wat uw nachtelijke routine zou moeten omvatten:

  • Reiniging
  • Toning
  • Hidratatie
  • Topische retinoïde (als u een acnegevoelige huid heeft)

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen