De winter is hier, met zijn gezellige weer en lage temperaturen. Maar is dat veelvoorkomende winterprobleem je gaan storen? Gebarsten hakken zijn een aandoening die lijkt te verergeren met de winters.

Niet alleen zorgen gebarsten hakken ervoor dat je voeten er dof uitzien, ze verhogen ook het ongemak. Als u ook op zoek bent naar manieren om van gebarsten hielen af te komen, zal dit artikel helpen met informatie en behandelingsopties.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken droge voeten en gebarsten hakken?
 • Wat zijn de symptomen van gebarsten hakken?
 • 5 manieren om gebarsten hielen te behandelen
 • Hoe gebarsten hakken te voorkomen?
 • Wanneer een podotherapeut raadplegen over gebarsten hakken?

Wat zijn de oorzaken droge voeten en gebarsten hakken?

Droge voeten en gebarsten hielen kunnen verschillende oorzaken hebben. Zeer vaak bij volwassenen, deze voetaandoening is ook bekend als hiel fissuren. Het veroorzaakt pijn en ongemak en treedt meestal op tijdens de winter.

Het begint bij een normaal droge huid, die met de tijd dikker wordt en barst. De rand van je hiel wordt schilferig en pijnlijk en de huid kan bruin of geel worden. Een droge huid is de belangrijkste reden achter gebarsten hakken, maar dat is niet het enige dat ervoor verantwoordelijk is. Andere redenen die gebarsten hielen veroorzaken, zijn onder meer: [1]

1. Constant staan op harde oppervlakken

2. Schoenen dragen met open ruggen

3. Extreme weersomstandigheden

4. Eelt

5. Obesitas (het zet lichaamsdruk op je hielen)

6. Voetschimmel

7. Atopische dermatitis

8. Schimmelinfectie

9. Psoriasis of eczeem

10. Vitaminetekort

11. Hypothyreoïdie

12. Palmoplantaire keratodermie

13. Zwangerschap

Wat zijn de symptomen van gebarsten hakken?

De symptomen die gepaard gaan met gebarsten hielen omvatten meestal:

 • Schilferige huid
 • Jeuk
 • Hevige pijn
 • Bloeding
 • Roodheid
 • Ontsteking
 • Ulceration

Als uw gebarsten hielen worden veroorzaakt door een medische aandoening zoals psoriasis of voetschimmel, kan dit meer complicaties hebben dan normaal. U kunt te maken krijgen met aandoeningen zoals

 • Diabetische voetulcus
 • Verlies van gevoel op je voet
 • Cellulitis

5 manieren om gebarsten hielen te behandelen

1. Voetbalsems of crèmes

De eerste behandeling voor gebarsten hakken is een actuele voetbalsem of crème. Deze zijn gemakkelijk verkrijgbaar in de markt. Meestal bevatten voetbalsems of crèmes vochtinbrengende ingrediënten om de verdikte huid van je hielen te verzachten. Deze ingrediënten omvatten:

1. Ureum, dat het vocht in je hielen vasthoudt.

2. Salicylzuur [2], die werkt als een huidexfoliant en de dode huidcellen van je hielen verwijdert.

3. Alfa-hydroxyzuren, die de ongelijkmatige ruwe huid gladder maken.

4. Saccharide-isomeraat, dat je huid diep hydrateert.

Weinig hielbalsems of crèmes kunnen je huid na het aanbrengen licht irriteren. Het is normaal als de irritatie draaglijk is. Als de irritatie of steek niet draaglijk is, was het dan onmiddellijk af.

2. Weken & Exfolieren

De huid op je hielen is meestal dikker dan de rest van je lichaam. Dit maakt het gevoeliger voor uitdroging. Droge hakken barsten als je tijdens het lopen het hele lichaamsgewicht op je voeten legt. Door je voet in lauw water te weken en van tijd tot tijd te scrubben, krijg je verlichting van gebarsten hakken.

Hoe exfolieer je je voet?

1. Neem lauw water in een emmer en meng er vloeibare zeep door.

2. Week je voeten minstens 20 minuten in het lauwe water.

3. Gebruik een voetwasser, puimsteen of loofah om de dode huidcellen te exfoliëren.

4. Als je klaar bent, dep je je voeten droog met een zachte handdoek.

5. Breng een balsem of crème aan op je hielen.

6. Draag sokken om je voeten te beschermen tegen stof.

Notitie:

Schrob nooit droge voeten, omdat dit de schade kan vergroten.

3. Vloeibaar verband

Een andere geweldige optie om gebarsten hielen te behandelen, is een vloeibaar verband. Verkrijgbaar in de meeste medische winkels, moet dit worden toegepast rond de gebarsten hiel. Je moet het vloeibare verband een tijdje bewaren, zodat het genoeg tijd krijgt om de scheuren op je hielen af te dichten.

Vloeibare verbanden sluiten niet alleen de aanwezige scheuren af, maar beschermen ook je hielen tegen infectieziekten. Het vermindert ook het risico op toekomstig kraken. Vloeibaar verband is technisch gezien een spray en u hoeft zich geen zorgen te maken over een echt verband dat op zijn plaats blijft.

Het is vooral een geweldige optie als je gebarsten hielen bloeden. Voordat u het vloeibare verband aanbrengt, moet u ervoor zorgen dat u uw voeten reinigt en volledig afdroogt.

Een casestudy [3] uitgevoerd in 1999 suggereert superlijm om succesvol te zijn in het behandelen van gebarsten hielen. In de studie kregen tien mensen 2-3 druppels superlijm voor elke scheur. Ze werd gevraagd om de scheur minstens 60 seconden bij elkaar te houden. Na 5 tot 7 dagen meldden ze dat hun gebarsten hielen waren genezen en de pijn ook was verdwenen.

voeten met een droge huid voor en na de honingbehandeling

4.Home Remedies

A. Kokosolie

Kokosolie is een natuurlijke vochtinbrengende crème voor de huid [4] die het vocht in je huid vasthoudt en de verdikte huid van je hielen verzacht. Huidexperts raden aan kokosolie te gebruiken voor een droge huid, eczeem en psoriasisachtige huidaandoeningen.

Wanneer u uw voeten in warm water laat weken, voltooit u de procedure door kokosolie aan te brengen. De ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen helpen u bij de behandeling van de infectie en het bloeden van gebarsten hielen.

B. Honing

Honing staat bekend om zijn natuurlijke antimicrobiële en antibacteriële eigenschappen. Onderdeel van veel huismiddeltjes voor de huid, dit kan ook gebarsten hielen behandelen. Een studie uit 2012 [5] op medicinaal en cosmetisch gebruik van honing bevestigt zijn genezende kracht.

Honing kan wonden behandelen en reinigen. Het is ook goed voor de hydratatie van de huid en wordt in veel voetverzorgingscrèmes gebruikt. Gebruik honing om je voeten te schrobben nadat je ze in warm water hebt geweekt. Je kunt het ook gebruiken als een nachtelijk voetmasker.

C. Azijn

Azijn kan handig zijn als je het mengt met warm water wanneer je je voeten laat weken. Veel mensen hebben verlichting ervaren na het gebruik van azijn om hun voeten te weken.

D. Mondwater

Je kunt een antiseptisch mondwater toevoegen als je je voeten in warm water laat weken. Mondwater bevat meestal gedenatureerde alcohol, eucalyptol, menthol, thymol die zeer nuttig zijn om ziektekiemen te doden.

5. Professionele behandeling

In ernstige gevallen van gebarsten hielen, moet u een arts raadplegen, die professionele behandelingen kan aanbieden zoals:

A. Omsnoering :

Wikkel je hielen met een verband zodat de huid niet beweegt, waardoor het de tijd krijgt om te genezen.

B. Inlegzolen :

De meegeleverde hielbeschermer of cups helpen om uw lichaamsgewicht gelijkmatig over uw voeten te verdelen.

C. Debridement :

Het afpellen van de harde huid van je hielen met behulp van professionele hulpmiddelen.

D. Geneesmiddelen :

Artsen kunnen sterkere medicijnen voorschrijven die ureum of salicylzuur bevatten.

Hoe gebarsten hakken te voorkomen?

Het volgen van een eenvoudige routine elke dag kan een lange weg gaan in het voorkomen van droge voeten en gebarsten hielen. Creëer een dagelijkse basisroutine voor jezelf die het reinigen en hydrateren van je voeten omvat. Controleer ook regelmatig je voeten op eventuele problemen.

Als u abnormale wijzigingen opmerkt, moet u deze onmiddellijk aanpakken. U kunt uw arts raadplegen als u problemen heeft met flexibiliteit of beweging. Negeer geen symptomen van pijn, irritatie of infectie. Het volgen van de onderstaande do’s en don’ts kan helpen.

Dos

Don’ts

Draag volledig bedekte schoenen en sokken om stof te voorkomen.

Draag geen slippers, sandalen of schoenen met open rug, omdat ze het stof en vuil aan je voeten laten hechten en ze droog maken.

Breng elke avond voetcrème aan en bedek je voeten met sokken.

Ga niet in één positie staan of zit niet te lang met je benen gekruist.

Draag op maat gemaakte kussens voor je hielen om de druk van je lichaamsgewicht aan te passen.

Vermijd het dragen van strakke schoenen.

Drink veel water en controleer je voeten regelmatig.

Negeer je voetverzorgingsroutine niet alleen omdat je geen gebarsten hakken hebt of omdat je gebarsten hielen zijn behandeld. Het reinigen van je voeten en het aanbrengen van voetcrème moet regelmatig gebeuren.

Wanneer een podotherapeut raadplegen over gebarsten hakken?

Ernstige gevallen van gebarsten hielen kunnen aandacht van een podotherapeut nodig hebben. Als uw gebarsten hielen een infectie hebben en bloeden, of niet herstellen, zelfs niet na het proberen van de remedies gedurende een week, moet u een podotherapeut raadplegen.

Inpakken

Gebarsten hakken zijn niet echt een kwestie van zorg. Regelmatige voetverzorgingsgewoonten zoals weken, exfoliëren en hydrateren zijn voldoende om u zachte en gladde voeten te bieden. Over de toonbank voetcrèmes en scrubs zijn ook handig. Het krijgen van een goede pedicure in een salon kan ook af en toe helpen.

In het geval dat de gebarsten hielen nog steeds niet genezen of de symptomen lijken te verergeren met bloedingen en pijn, laat je voeten dan controleren door een arts. Er kan een onderliggende aandoening zoals diabetes zijn die behandeling nodig heeft. Also, houd je voeten bedekt en warm om te voorkomen dat ze deze winter drogen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen