Haaruitval is niet nieuw. Zelfs Julius Caesar wordt verondersteld hierdoor geobsedeerd te zijn geweest en probeerde elke truc om zijn haar te laten groeien!

Hoewel genetica, leeftijd, externe verontreinigende stoffen en slechte levensstijlkeuzes de meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn, heb je gehoord van het verband met creatine?

Creatine is een eiwitsupplement dat over het algemeen wordt gebruikt door bodybuilders en sporters. Van veel atleten die creatinesupplementen consumeren, is bekend dat ze haaruitval en mannelijke kaalheid ervaren. Maar zijn die twee echt met elkaar verbonden? Laten we het uitzoeken.

Hoogtepunten:

  • Wat is creatine?
  • Veroorzaakt creatine haaruitval?
  • Hoe haaruitval als gevolg van creatine te stoppen?
  • Hoeveel creatine veroorzaakt haaruitval?
  • Groeit het haar terug na creatine haaruitval?

Wat is creatine?

Creatine is een van de meest onderzochte bodybuilding supplementen. Het is een molecuul in het lichaam dat wordt geproduceerd uit aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

Creatine wordt gemaakt met behulp van het eiwit dat je eet door de lever, nieren en de alvleesklier. Je spieren bedekken de creatine tot adenosinetrifosfaat, dat je lichaam gebruikt om energie en kracht te stimuleren tijdens een activiteit.

De waarde van creatine ligt in het vermogen om het creatinegehalte in de spier te verhogen. Dit helpt uw herstel tussen sets te verbeteren en verhoogt de kwantiteit en kwaliteit van uw training of sport. Na verloop van tijd zul je snellere winsten zien in zowel grootte als kracht.

Verschillende bodybuilders en atleten nemen creatinesupplementen om de spiermassa te vergroten en hun trainingsprestaties te verbeteren. U kunt uw dosis creatine krijgen van dierlijke producten zoals rood vlees of u kunt supplementen consumeren.

Notitie:

Creatine leidt tot meer kracht tijdens je training, terwijl eiwitten een verhoogd herstel van de spieren na je training induceren. Daarom moet creatinesuppletie worden beschouwd als complementair aan het consumeren van eiwitten, niet als een vervanging voor eiwitten.

Veroorzaakt creatine haaruitval?

Er is niet al te veel bewijs om aan te geven of een van de bijwerkingen van creatine haaruitval is. Veel van het bewijslink is anekdotisch, wat betekent dat het voortkomt uit persoonlijke ervaring of persoonlijke getuigenissen.

Het enige wetenschappelijke stukje literatuur [1] die mogelijk creatine en haaruitval verbindt, was een studie gepubliceerd in het Clinical Journal of Sports Medicine in 2009. De studie volgde 20 mannelijke rugbyspelers die 25 gram creatinesupplementen op een dag consumeerden gedurende een korte periode van 3 weken.

In de proef werd aangetoond dat het supplement de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) ‘kan’ verhogen. De niveaus van DHT stegen tot meer dan 50% in de eerste zeven dagen en voor de volgende twee weken kwamen de niveaus tot meer dan 40%. [2]

DHT, een krachtig androgeen, wordt beschouwd als het hormoon dat verantwoordelijk is voor mannelijke kaalheid bij degenen die genetisch geneigd zijn om haar te verliezen. Naast deze piek in aantallen, was er geen record van haaruitval en geen gegevens verklaarden dat de proefpersonen vatbaar waren voor mannelijke kaalheid.

Het stelt duidelijk in de conclusie van de studie dat voordat een oordeel wordt geveld, het verder onderzoek nodig heeft, omdat de groep te klein was om de bevindingen vast te stellen. De studie illustreert slechts een relatie tussen de consumptie van creatine en hogere DHT-niveaus. Het bekrachtigt geen directe correlatie tussen creatine en het verliezen van haar, of koppelt zelfs de twee.

Op basis van deze studie en het bewijsmateriaal zou het onnauwkeurig zijn om te suggereren dat het nemen van creatine een directe trigger is voor mannelijke kaalheid of haaruitval. Door goed naar DHT te kijken, krijgt u een beter begrip van hoe het bijdraagt aan de progressie van haaruitval bij mannelijke volwassenen.

Een toename van DHT alleen zorgt er niet voor dat je haar dunner wordt en uitvalt. Om creatine een tastbaar effect op haaruitval te laten hebben, moet je lichaam gevoelig zijn voor DHT en genetica speelt ook een grote rol.

De exacte reden voor haaruitval is specifiek voor elk individu. Meestal kun je factoren als leeftijd, hormonen en genetica de schuld geven. Zelden veroorzaakt creatine haaruitval. Het is niet nodig om creatine de schuld te geven. Voor nu in ieder geval.

  Medicijnpoeder en tabletten

Creatine en haaruitval bij mannen

Om te beginnen is DHT al van nature in je lichaam aanwezig. In vergelijking met vrouwen hebben mannen hogere niveaus van DHT en het speelt een rol [3] in de ontwikkeling van mannelijke eigenschappen zoals sterkere botten, hogere kracht, diepere stemmen, verhoogde spiermassa, enz.

Vandaar, vergelijkbaar met andere hormonen, DHT [4] is niet intrinsically ‘slecht’ of ‘goed’. Mannen kunnen ongewenste seksuele bijwerkingen hebben [5] met een lage DHT en het is het beste om dht-niveaus niet te verlagen om haaruitval te voorkomen zonder goed overleg.

Met andere woorden, in het grote schema van je hormoonspiegels is creatine slechts een kleine en onbewezen factor. Bovendien, hoe hoog de androgeenspiegels ook zijn, als je geen genetische neiging tot kaalheid hebt, ben je resistent tegen kaalheid. [6]

Creatine en haaruitval bij vrouwen

Haaruitval komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. In vergelijking met mannen zijn de niveaus van DHT en testosteron lager bij vrouwen, waardoor hormonaal haarverlies ongewoon is. Als het plaatsvindt, is het misschien vanwege een medische aandoening zoals hyperthyreoïdie of polycysteus ovariumsyndroom. [7]

Voor vrouwen zou haaruitval als gevolg van creatine dus minder een zorg moeten zijn. Zelfs als je de toename van DHT koppelt aan creatine, heeft een gezonde vrouw onvoldoende circulerend testosteron om een aanzienlijke hoeveelheid DHT te produceren.

Notitie:

Haaruitval maakt deel uit van het dagelijks leven. Gemiddeld is het verliezen van 80 tot 100 strengen per dag normaal. Als je meer verliest, wordt je haar dunner en lijkt het niet terug te groeien, alleen dan is er een probleem en tijd om naar je arts te gaan.

Hoe haaruitval als gevolg van creatine te stoppen?

Hoewel het niet bewezen is dat de twee verband houden, zijn er verschillende oplossingen om uw haaruitval te behandelen – van medicijnen zoals Minoxidil en Finasteride tot haartransplantatie en lasertherapie.

Wat er ook gebeurt, overleg met uw dermatoloog is verstandig om de oorzaak van uw haaruitval te begrijpen. Om haaruitval te bestrijden, moet je weten waar je tegenaan loopt.

Esse Organic Skincare Tip:

Om de haargroei te bevorderen, moet je je haar van binnenuit ‘voeden’. Probeer uw eiwitinname te verhogen met een eiwitrijk dieet, inclusief voedsel zoals vis, vlees, bonen, volle granen, noten, enz. Daarnaast dragen mineralen zoals omega-3 vetzuren, ijzer, zink en vitamines zoals A, C en E ook bij aan gezonder haar.

Hoeveel creatine veroorzaakt haaruitval?

Elk individu heeft zijn eigen creatinebehoefte. Degenen die minder trainen maar meer vlees eten, hebben niet zoveel creatine nodig in vergelijking met degenen die regelmatig trainen maar weinig vlees eten.

Je kunt creatine aanvullen via een laadprotocol. ‘Laden’ is de meest voorkomende manier om dit supplement te nemen met doseringen die beginnen bij een oplaaddosis gedurende twee tot zeven dagen. Meestal is deze dosis veel meer dan wat u zult nemen, zodra u de creatinevoorraden van uw lichaam verhoogt.

Een onderhoudsdosis volgt op de laadfase.

Een voorbeeld van de juiste dosis is: [8]

  • Laadfase – 20 gram (verdeeld in 4 doses x 5 g) per dag gedurende 5 tot 7 dagen
  • Onderhoudsfase – 5 gram per dag

Een veelgebruikte formule voor de hoeveelheid inname is 0,3 gram per kg per dag tijdens de laadfase en 0,03 gram per kg per dag voor de rest van de cyclus.

De maximale creatine die je lichaam kan vasthouden hangt af van de hoeveelheid spiermassa die je hebt, hoe meer spiermassa je hebt hoe meer je lichaam kan opslaan. Een professional geeft u een meer gepersonaliseerde aanpak op basis van uw behoeften en massa.

Esse Organic Skincare Tip:

Neem creatine met koolhydraten om de insulinerespons te verhogen en de absorptie te bevorderen.

Groeit het haar terug na creatine haaruitval?

haar groeit terug na creatine haaruitval

Iedereen reageert anders op supplementen, medicijnen en producten. Hoewel creatine al dan niet effecten op het haar kan hebben, is het in de eerste plaats van het grootste belang om uw type haaruitval vast te stellen.

Als we aannemen dat creatine je haaruitval veroorzaakte, dan zou je ongeveer twee maanden nadat je het supplement begon te consumeren, hebben verloren. Om je haar terug te laten groeien, moet je de inname stoppen en een dermatoloog raadplegen die je aangepaste behandelingen zal geven die aan je behoeften voldoen. Als je dat doet, zie je groei.

Inpakken

Zelfs als er een verband is tussen creatine en haaruitval, is het vooral een reden tot bezorgdheid voor mannen, vooral degenen die genetisch gevoelig zijn voor kaalheid in de eerste plaats. Als uw familiegeschiedenis gepaard gaat met vroeg haarverlies en u het zelf ervaart, moet u uw arts raadplegen. Houd altijd in gedachten: of je nu weelderige lokken hebt of niet, je bent mooi van binnenuit.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen