Raken de woorden ‘droog haar’, ‘gespleten haarpunten’, ‘breuk’ of ‘kroes’ een snaar bij jou? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Al deze woorden duiden op haarbeschadiging en geven aan dat je haar je aandacht nodig heeft.

Ontdek de verschillende soorten, oorzaken en manieren om je haarschade te herstellen in dit bericht.

Hoogtepunten:

 • Wat is haarschade precies?
 • Wat zijn de soorten haarschade?
 • Wat veroorzaakt haarschade?
 • Hoe behandel je beschadigd haar?
 • Tips om je haarschade onder controle te houden

Wat is haarschade precies?

Haarbeschadiging verwijst meestal naar de schade aan de buitenste laag van het haar of de nagelriem. De nagelriem opent en maakt de haarschacht gevoelig voor meer schade.

Beschadigd haar kan eruit zien en aanvoelen.

 • Kroes
 • Droog
 • Verwarde
 • Broos
 • Onhandelbaar
 • Ruw
 • Flauw

Wat zijn de soorten haarschade?

1. Dof en droog haar

Beschadigd haar wordt beroofd van de natuurlijke oliën op de buitenste laag van je haar. Hierdoor verliest het haar zijn glans. Shampoos die agressieve chemicaliën bevatten, kunnen de natuurlijke oliën van je hoofdhuid en haar verwijderen. Was je haar minder vaak en gebruik shampoos die bij je haartype passen.

2. Tangles

Beschadigd haar is gevoelig voor klitten. De verhoogde nagelriemen creëren wrijving tussen de haarlokken en zorgen ervoor dat ze met elkaar verweven raken. Gebrek aan vocht in het haar kan deze situatie verergeren. Poets met een breedtandige kam vanaf de onderkant en werk je een weg naar boven. Ontwarrende sprays, oliën, conditioners en maskers komen je te hulp.

3. Kroes

Wanneer de nagelriem niet plat ligt, kan dit kroezen veroorzaken. Kroezen kunnen verschijnen op het oppervlak, kroonniveau, bovenkant van het haar of aan de uiteinden. Vocht en beschadigd haar kunnen kroezen in het haar veroorzaken. Serums helpen bij het temmen van de kroes.

4. Broosheid en breuk

Gespleten haarpunten treden op wanneer een haarlok in tweeën splitst. Het kan leiden tot broos haar dat gevoelig is voor breuk. Haarstof, serums en conditioners kunnen gespleten haarpunten voor een groot deel fixeren.

Wat veroorzaakt haarschade?

1. Warmte styling

Warmte tijdens het stylen van het haar, zoals stijltrekken, krullen of föhnen, kan de nagelriem openen en het haar poreus maken. Hoge temperaturen zijn een zekere oorzaak van beschadigd haar.

Als je moet stylen voor een belangrijk evenement, kun je föhnen vanaf een afstand van ongeveer zes centimeter en een goed hittebeschermend serum gebruiken. Zorg er ook voor dat je je haar gedeeltelijk droogt met een zacht katoenen T-shirt voordat je begint met het verwarmen van je haar.

2. Bleken

Bleken is een proces om het haar een tint of twee lichter te maken dan je natuurlijke haarkleur. De techniek ligt in het oplossen van het melaninepigment dat het haar zijn kleur geeft. Bleken kan het haar droog, broos en ruw maken. Het kan ook de elasticiteit van het haar verwijderen.

Om verdere schade door bleken te minimaliseren, gebruik je zonbeschermingskleding (hoeden en petten) en vochtinbrengende ingrediënten voor je haar. Bescherm je haar ook tegen chloorwater in de zwembaden. Het kan ervoor zorgen dat je haar groen wordt en kan meer vocht uit het haar verwijderen.

3. Chemische kleurstoffen

Het verven van je haar om een fashion statement te maken, komt met een prijs. De prijs is haarschade! Ja, de pigmenten in je haarverf kunnen het vocht uit je haar zuigen waardoor ze ruw aanvoelen. Droog haar is gevoelig voor gespleten haarpunten en breuk.

Pro tip :

Kies haarverf die binnen de drie tinten valt die dichter bij je natuurlijke haarkleur liggen. Onnatuurlijke kleuren vereisen frequent bijwerken, wat betekent dat je haar wordt blootgesteld aan steeds meer kleurstof.

De eenvoudigste manier om haarschade als gevolg van verven te minimaliseren, is door het minder vaak te laten doen. Haarverzorgingsexperts bij Esse Organic Skincare raden aan shampoos te gebruiken die bedoeld zijn voor geverfd haar en het haar minder vaak te wassen om frequente aanrakingen te voorkomen.

Woord van waarschuwing:

Ga nooit voor te veel behandelingen zoals permanenten, rechttrekken of krullen tussen je verfsessies door. Geef een paar weken tijd tussen de verschillende behandelingen.

Andere oorzaken voor haarschade zijn:

 • Harde haarverzorging
 • Haar te hard masseren tijdens het wassen
 • Agressief haren wrijven met een handdoek
 • Warme douches
 • Gebrek aan vochtigheid
 • Blootstelling aan de zon
 • Wind waait door haren
 • Slapen met je haar naar beneden

Hoe behandel je beschadigd haar?

1. Haarverzorgingsroutine

Schakel over naar een zachte haarverzorgingsroutine. Dit vereist enig niveau van onderzoek voordat u uitstapt om uw shampoo, conditioner, olie en serums te kopen. Het wassen en conditioneren van haar zijn de basisprincipes van elke haarverzorgingsroutine.

Zorg ervoor dat u producten koopt die vrij zijn van sulfaten, parabenen, alcoholen, kleurstoffen en kunstmatige geurstoffen. Was je haar regelmatig om het vuil, talg en dode huidcellen kwijt te raken. U kunt diepe conditioneringsbehandelingen gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn om beschadigd haar te herstellen. Deze bevatten krachtigere ingrediënten en hebben langere leave-on tijden.

2. Breng Hair Serum aan

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk serums zijn. Ze beschermen het haar tegen hittestyling, beheersen kroezen en laten een glans achter op je haar. Als algemene vuistregel, breng serum aan op je haar en de uiteinden. Door het op de hoofdhuid aan te brengen, kan het haar er vettig uitzien.

3. Trim je haar

Laat je haar eens in de 6-8 weken trimmen om gespleten haarpunten te verwijderen of te voorkomen. Gespleten haarpunten wanneer ze onbehandeld blijven, kunnen broos, droog en beschadigd haar veroorzaken.

4. Zelfgemaakte maskers

Goedkope maskers voor thuis kunnen beschadigd haar herstellen en je haar gezond maken.

A. Avocado

Gebruik een rijpe avocado en een ei om een haarmasker te maken en laat het 20 minuten intrekken. Avocado is rijk aan vitamines, mineralen en vetzuren – alles wat je nodig hebt voor gezond haar.

B. Banaan

Meng een rijpe banaan met wrongel of meng deze met olijfolie. Breng dit mengsel aan op je haar en hoofdhuid. Wassen met een zachte shampoo. Bananen bevatten koolhydraten, kalium, vitamines en natuurlijke oliën die nodig zijn om vocht aan het haar toe te voegen.

C. Eieren

Gebruik eiwit en een halve citroen om een glad mengsel te maken. Breng het aan op je haar en dek het af met een douchemuts gedurende 30 minuten. Spoel af met een milde shampoo. Eieren zitten vol met eiwitten, vitamine A, D en E. Ze werken als conditioners en brengen de verloren glans terug. Citroen is schimmelwerend en helpt om de productresten op je haar op te ruimen.

5. Haaroliën

Kokosolie is een van de fantastische producten van de natuur voor je haar. Het kan de nagelriem van je haar binnendringen om haarschade te herstellen.

Olijfolie wordt beschouwd als een uitstekend vochtinbrengend middel en kan helpen het verloren vocht uit je haar aan te vullen.

Amandelolie helpt bij het rehydrateren van droge strengen en het verminderen van de kroes.

Arganolie is verrijkt met vitamine E en A. Het hydrateert het haar en voorkomt breuk.

Tips om je haarschade onder controle te houden

 • Weersta de drang om shampoo op haarlokken te wrijven. Masseer het gewoon op je hoofdhuid en laat het door je haar lopen. Het gebruik van meer product om meer schuim te genereren resulteert in droogheid.
 • Wikkel je haar in een zacht katoenen t-shirt dat het water absorbeert. Droog je haar later aan de lucht.
 • Borstel je haar niet als het nat is, omdat het haar delicaat is als het vochtig is.
 • Slaap niet in strakke kapsels zoals paardenstaarten en knotjes.
 • Beperk je warmtestyling, verf- en bleeksessies.
 • Als je verward haar hebt, borstel je haar dan met een kam met brede tanden nadat je conditioner op je haar onder de douche hebt aangebracht.

Inpakken

Haarschade kan worden toegeschreven aan een of meer factoren zoals hittestyling, bleken, verven, warme douches, slechte haarverzorgingsroutines enzovoort. De eenvoudigste manieren om haarschade te herstellen zijn zachte haarverzorging, serums, oliën en zelfgemaakte maskers. We hopen dat deze u helpen de verloren glorie van uw sloten terug te brengen.

Begin met het kennen van je huid