Worstelt u met die grote, rode en pijnlijke puistjes op uw huid? Cystische acne, de meest ernstige vorm van acne, moet serieus worden aangepakt. De ontstekingsaandoening vereist medische interventie.

Lees verder om alles te weten te komen over hun ontwikkeling, oorzaken, symptomen en behandelingsopties.

Hoogtepunten:

 • Hoe ontwikkelt cystische acne zich?
 • Wat zijn de oorzaken Cystic Acne?
 • Hoe cystische acne te identificeren?
 • Wie krijgt cystische acne en waar?
 • Behandelingen voor Cystic Acne
 • Home Remedies voor Cystic Acne
 • Huidverzorging tips om bij te zweren om cystische acne te voorkomen
 • Verschil tussen cystische acne en gewone acne

1. Hoe ontwikkelt cystische acne zich?

Onze huid bestaat uit talgklieren, die talg (natuurlijke olie) produceren. Wanneer overtollig talg wordt geproduceerd, leidt dit tot verstopte poriën. Dit creëert een omgeving voor bacteriën (P. acnes) om te gedijen, wat op zijn beurt leidt tot de ontwikkeling van cysten in de diepste lagen van de huid. [1]

2. Wat zijn de oorzaken cystische acne?

Hoewel de meeste acne gerelateerd is aan de adolescente leeftijd, kan het zich ook in een later stadium van het leven ontwikkelen. De volgende factoren veroorzaken cystische acne: [2]

 • Hormonen
 • Stress
 • Bepaalde medicijnen
 • Slechte hygiëne
 • Verkeerde huidverzorgingsproducten
 • Zon
 • Ongezond dieet

3. Hoe cystische acne te identificeren?

Cystische acne wordt gekenmerkt door:

 • Grote met pus gevulde cysten
 • Roodheid
 • Ontsteking
 • Pijn en gevoelig om aan te raken

4. Wie krijgt cystische acne en waar?

Cystische acne komt het meest voor bij mensen met een vette huid. Het komt ook vaak voor bij tieners, vrouwen en iedereen met hormonale onevenwichtigheden.

De aandoening kan van invloed zijn op uw gezicht, borst, rug, bovenarmen en schouders. Het komt veel voor in de onderste helft van de gezichten van vrouwen.

5. Behandelingen voor cystische acne

Aangezien cystische acne de meest ernstige vorm van acne is, vereist het een interventie van een dermatoloog. Afhankelijk van uw aandoening kan uw arts een behandelingsmethode of combinatietherapie voorstellen. Hier zijn enkele medische behandelingsopties:

A. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide functioneert door het verminderen van de bacteriën die cystische acne veroorzaken en daardoor ontstekingen verminderen [3]. Het kan worden gebruikt in concentraties van 2,5 – 10 %. Het komt in de vorm van reinigingsmiddelen en repen, lotions, crèmes en gels.

Benzoylperoxide heeft de neiging om je huid uit te drogen. Zorg ervoor dat je je huidtype kent en gebruik dan de juiste concentratie benzoylperoxide.

B. Retinoïden

Een derivaat van vitamine A, Isotretinoïne kan worden ingenomen in de vorm van tabletten [4]. Dit is een van de meest effectieve vormen van de behandeling van cystische acne. Isotretinoïne toont resultaten in 6-8 maanden gebruik.

Hoewel het zeer effectief is, kan het enkele bijwerkingen hebben, zoals stemmingswisselingen, inflammatoir darmsyndroom, blauwe plekken, huidontsteking, urine in het bloed, hoofdpijn en spierpijn.

Topische retinoïden worden ook aanbevolen voor cystische acne, ook al hebben ze niet dezelfde kracht als orale retinoïden. Ze komen in de vorm van crèmes, gels en lotions.

Topische retinoïden kunnen je huid rood maken en vatbaar maken voor zonnebrand. Het gebruik van een zonnebrandcrème is een goed idee wanneer u actuele retinoïden gebruikt.

C. Spironolacton

Spironolacton (Aldactone) werkt door het beheersen van de overtollige niveaus van androgeen leiden tot cystische acne. [5]

Een zeer hoge dosis spironolacton kan echter leiden tot duizeligheid, vermoeidheid, gevoelige borsten, hoge bloeddruk, hoofdpijn en menstruatieproblemen.

Opmerking: Gebruik geen spironolacton als u van plan bent zwanger te worden, omdat dit kan leiden tot geboorteafwijkingen.

D. Triamcinolon

Triamcinolon is een corticosteroïd [6] die direct in de cyste kan worden geïnjecteerd om ontstekingen te verminderen en cystische acne te kalmeren. Deze behandeling wordt gedaan door een gecertificeerde dermatoloog.

E. Anticonceptie Pillen

Anticonceptiepillen bevatten oestrogeen, dat de algehele hormoonspiegels kan reguleren en cystische acne kan verminderen [7].

Je kunt geen orale anticonceptiva gebruiken om cystische acne te genezen als je een roker bent, bloedstolsels hebt of een zwangerschap plant.

Incisie en het draineren van de cyste is een andere manier om het te behandelen. Zorg ervoor dat je het voor elkaar krijgt onder toezicht van een dermatoloog.

6. Home Remedies voor Cystic Acne

De volgende huismiddeltjes zijn niet wetenschappelijk bewezen. Maar mensen hebben verlichting gevonden voor cystische acne met behulp van tzoom:

 • Ijs
 • Witte azijn
 • Kurkuma
 • Tea tree olie
 • Gemalen aspirine en watermasker

7. Huidverzorging Tips om cystische acne te voorkomen

A. Reinigen: Was je gezicht twee keer per dag in de ochtend en nacht om al het vuil, make-upresten en overtollige oliën van je gezicht te verwijderen. Zorg ervoor dat u een zachte reiniger gebruikt en niet te veel scrubt, wat cystische acne kan verergeren.

B. Hydrateren: Hydrateer je huid en laat je vette huid zijn natuurlijke barrière herstellen met een goede vochtinbrengende crème. Zorg ervoor dat het niet comedogeen en olievrij is, zodat het je poriën niet verder verstopt.

C. Slaap nooit met je make-up op: Het maakt niet uit hoe moe je bent, zorg ervoor dat je je make-up verwijdert voordat je het bed raakt. Blijf ook bij niet-comedogene en olievrije make-up.

D. Zonnebrandcrème: Draag zonnebrandcrème voordat je naar buiten stapt, omdat dit je huid kan beschermen tegen zonnebrand. Veel cystische acne medicijnen hebben de neiging om uw huid vatbaar te maken voor zonnebrand.

E. Kick Away Stress: Beoefen yoga, meditatie of een vorm van lichaamsbeweging om stress op afstand te houden. Stress is gekoppeld aan acne puistjes.

F. Gezonde voeding: Vermijd voedingsmiddelen vol koolhydraten, suikers en vetten. Verhoog uw inname van verse groenten en fruit. Pro tip: Raak acne niet aan, pluk of knijp niet. Door dit te doen, duw je de infectie alleen maar dieper en verspreid je deze.

8. Verschil tussen cystische acne en gewone acne

Normale acne bestaat uit een paar puistjes die meestal niet pijnlijk zijn. Cystic acne is de meest ernstige vorm van acne en meestal groter dan normale acne. Het wordt gekenmerkt door rode en met pus gevulde puistjes diep in je huid.

Hoewel cystische acne hardnekkig is, hoef je er niet mee te leven. Er zijn geavanceerde behandelingsopties om u te helpen zich te ontdoen van cystische acne. Bezoek uw dermatoloog om erachter te komen welke van de bovenstaande behandelingen voor u kunnen werken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen