Je weet dat de meest effectieve oefeningen die je in de sportschool doet, helpen om stress te verlichten en je energieniveau op te peppen. Maar weet je dat al dergelijke zweetopwekkende trainingen ook huidinfecties kunnen veroorzaken?

Hoewel trainen in de sportschool zorgt voor verschillende gezondheidsvoordelen, kan het ook een bron zijn van meerdere huidinfecties. Een van de meest voorkomende infecties is zweetuitslag. Gelukkig zijn er eenvoudige hacks waar u uw toevlucht toe kunt nemen om dergelijke infecties te voorkomen en comfortabel te trainen.

Scroll naar beneden om te weten wat dergelijke infecties veroorzaakt en hoe u ze kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Kun je uitslag krijgen van fitnessapparatuur?
  • Welke infecties kun je krijgen van de sportschool?
  • Hoe huidinfecties in de sportschool te voorkomen?

Kun je uitslag krijgen van fitnessapparatuur?

In de sportschool kom je in contact met verschillende trainingsapparatuur zoals dumbbells, kettlebells, yogamatten, etc. Sommige apparatuur bevat ziektekiemen die direct in contact komen met uw huid terwijl u aan het trainen bent. Dergelijke ziektekiemen kunnen uiteindelijk leiden tot bepaalde huidaandoeningen. Bovendien wordt de fitnessapparatuur in de sportschool door verschillende soorten mensen gebruikt en daarom komt het oplopen van infecties door apparatuur vaker voor.

Anders dan dit, kan je sportschoolkleding zoals latex handschoenen, sportbeha, strakke yogabroeken je ook huiduitslag of infecties veroorzaken. De constante wrijving tussen je huid en de strakke kleding op latexbasis (te vinden in gymkleding) kan resulteren in jeuk of een rode huid. Uitgebreide trainingssessies in strakke kleding kunnen leiden tot overmatig zweten, wat uiteindelijk leidt tot schimmelinfecties.

De meesten van jullie kunnen deodorant en lotion gebruiken voor of na de training om de lichaamsgeur veroorzaakt door zweten onder controle te houden. Maar in verschillende gevallen worden deze lotions en deodorant de bron van irritatie en ongemak in je huid. U kunt ook ziektekiemen inademen uit de openbare badkamer of kleedkamer van uw sportschool. Zodra uw lichaam een pathogene aanval detecteert, begint uw immuunsysteem te vechten tegen de ziektekiemen en als gevolg daarvan ontwikkelt uw lichaam allergische reacties.

U kunt ook huidinfecties ontwikkelen door specifieke voedingssupplementen te consumeren, zoals voorgesteld door uw instructeur. Daarom is het belangrijk om je dieet in de gaten te houden. Als u al allergisch bent voor een bepaald ingrediënt, kan het consumeren ervan uw huidconditie verder verergeren.

Welke infecties kun je krijgen van de sportschool?

ringworminfectie op geïsoleerde huid

1. Ringworm

Ringworm is een schimmelinfectie die op uw huid verschijnt als een cirkelvormige, jeukende, rode uitslag. Het kan op elk deel van je lichaam voorkomen, inclusief je hoofdhuid, en ernstige jeuk veroorzaken. Het kan zich ook verspreiden van het ene deel van het lichaam naar het andere. Ringworm gedijt op warme en vochtige plaatsen, vandaar dat zweterige apparatuur of banken de risicovolle punten kunnen zijn.

Als je een rode jeukende huid of cirkelvormige plekken op je huid hebt, neem dan onmiddellijk maatregelen om ze te genezen. Dit zijn de symptomen van ringworm en het verschijnt meestal binnen 4 tot 14 dagen nadat u in contact bent gekomen met een ringwormschimmel [1]. U kunt antischimmelcrèmes of lotions gebruiken om ze te behandelen.

voetschimmel met schimmelinfectie

2. Voetschimmel

Voetschimmel is ook een veel voorkomende vorm van schimmelinfectie die optreedt op uw voeten. Bij deze huidaandoening verschijnt een jeukende, schilferende huid tussen je tenen. Het wordt veroorzaakt door een schimmel genaamd Trichophyton rubrum die ook verantwoordelijk is voor het veroorzaken van ringworminfectie. Tijdens het sporten blijven je voeten vochtig door zweet en dat is een voedingsbodem voor de schimmels. U kunt deze infectie oplopen terwijl u op geïnfecteerde oppervlakken loopt, vuile yogamatten gebruikt, enz. U kunt een branderig gevoel ontwikkelen in het getroffen gebied, maar huidcrèmes kunnen helpen. Zorg er trouwens voor dat je je teen schoon en droog houdt om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Houd er ook rekening mee als iemand in uw familie- of sportschoolles eraan lijdt omdat een voetschimmel besmettelijk is [2].

folliculitis ontstekingsklieren

3. Folliculitis

Folliculitis is een pijnlijke, jeukende huidaandoening die verschijnt als rode bultjes. Het lijkt veel op acne. U kunt ook een branderig gevoel op de aangetaste huid ervaren. [3]

In deze toestand worden de haarzakjes aangetast door bacteriën, waardoor een infectie ontstaat. Het kan voorkomen op je nek, oksels, dijen, etc. U kunt deze infectie ontwikkelen als u overmatig zweet of door vuile apparatuur te gebruiken. Probeer geen nauwsluitende kleding te dragen, want dat kan wrijving veroorzaken en het verder verergeren.

fasciitis wrat te voet

4. Plannenteer wratten

Plantaire wratten zijn niets nieuws dan wratten (klonterige groei in de huid) die voorkomen op voetzolen. Het is in de volksmond bekend als verrucae wratten die worden veroorzaakt door humaan papillomavirus. Dit specifieke virus valt de onderkant van je voeten aan en veroorzaakt wratten. U kunt het virus oplopen van warme, vochtige plaatsen zoals de kleedkamer, het zwembad, enz. Als je een open wond of snee hebt, is het gemakkelijker voor het virus om je lichaam binnen te komen. Meestal zijn plantaire wratten pijnlijk en veroorzaken ze moeite met lopen. Het eerste teken van plantaire wrat zou wijzen op gevoeligheid of pijn in je voeten [4].

stafylokok infectie achter het oor op vrouw

5. Stafylokok

Stafylokok, een vaak opgelopen infectie in de sportschool, ontwikkelt zich wanneer uw lichaam wordt aangevallen door de Staphylococcus-bacterie. Stafylokok begint bij een klein deel van uw huid, maar het kan zich verspreiden als het niet wordt behandeld. Het ziet eruit als een rode open wond en voelt zacht aan. Een ontstoken huid kan pijnlijk en jeukend zijn. U kunt ook koorts, koude rillingen, zweten en zwakte ervaren. Stafylokokinfectie is besmettelijk en verspreidt zich snel [5]. Het wordt meestal overgedragen door fysieke aanraking, maar trainen op een ingesloten mat of bank kan ook de infectie overbrengen. Als je een open wond hebt, kunnen de bacteriën binnendringen en zich vermenigvuldigen, waardoor het levensbedreigend wordt. Raadpleeg daarom een arts als u een van dergelijke symptomen heeft.

Hoe huidinfecties in de sportschool te voorkomen?

1. Draag losse kleding

Probeer losse kleding te dragen tijdens het sporten, zodat je kleding niet tegen je huid schuurt [6]. Ook zal het dragen van losse kleding lucht in je lichaam toelaten en het zweet uitdrogen. Op die manier zal er geen groei van ziektekiemen in je lichaam zijn.

2. Bedek open wonden

Bedek altijd je wonden als je gaat trainen. Bacteriën kunnen via de snee je lichaam binnendringen en veel sneller dan andere manieren. Vermijd ook het gebruik van zwembaden, bubbelbaden en stoombaden totdat uw snee volledig is genezen.

3. Desinfecteer apparatuur

Desinfecteer apparatuur altijd in de sportschool voor en na gebruik. U kunt een spray of doekjes gebruiken om het schoon te maken. Probeer tijdens het sporten handdoeken tussen je huid en het oppervlak te gebruiken om direct contact met ziektekiemen te voorkomen.

4. Was je handen

Was je handen met water en zeep of ontsmet ze op zijn minst als je klaar bent met trainen.

5. Neem snel na de training een douche

Kort na je training douchen is de beste manier om de ziektekiemen en bacteriën uit je lichaam te houden. Gebruik een frisse handdoek om het water uit je lichaam op te nemen en draag daarna schone kleding.

6. Draag schoenen

Begin met het dragen van schoenen, niet alleen tijdens je trainingssessie, maar gedurende de tijd dat je in je gymles bent. Bijvoorbeeld naar de badkamer, stoombad, kleedkamer etc. gaan om te voorkomen dat je in vervuilde oppervlakken stapt.

7. Krijg behandeling voor infecties

Als u tekenen of symptomen van huidinfecties en huiduitslag ervaart, laat het dan onmiddellijk behandelen. Langdurige huidinfecties kunnen alarmerend zijn. Neem contact op met een dermatoloog en doe wat wordt voorgesteld.

Inpakken

Trainen in de sportschool is leuk, tenzij je een huidinfectie oploopt. Fitnessapparatuur herbergt meer ziektekiemen dan andere dingen in de sportschool, omdat ze door meerdere mensen tegelijk worden gebruikt. Zorg ervoor dat u uw apparatuur voor en na uw trainingssessies desinfecteert om uw huid te beschermen. Draag ook losse kleding om je huid te laten ademen. Vermijd het delen van je persoonlijke dingen met anderen om verspreiding van ziektekiemen te voorkomen. Neem in geval van ernst onmiddellijk contact op met een dermatoloog. Kortom, uw persoonlijke hygiëne is het belangrijkste. Zorg er daarom voor dat je gezonde gewoonten oefent om een comfortabele trainingssessie in de sportschool te hebben.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen