Krijg je vaak puistjes na het scheren? Dit is een veel voorkomend scenario voor de meeste mensen die zich regelmatig scheren. Bekend als scheerbulten, zijn deze puistjes ingegroeid haar, vast in een puistje.

Dergelijke puistjes kunnen overal in je lichaam voorkomen waar je een scheermes hebt gebruikt, zoals je benen, wangen, rug, oksels, schaamstreek etc. Deze hobbels kunnen pijnlijk en woedend zijn. Er zijn echter manieren om er vanaf te komen.

In dit artikel zullen we vijf mogelijke manieren noemen om de puistjes die je krijgt van het scheren te behandelen. Lees dan snel verder!

Hoogtepunten:

  • Waarom krijg je puistjes na het scheren?
  • Hoe zich te ontdoen van puistjes na het scheren?
  • Hoe puistjes te voorkomen na het scheren?
  • Hoe lang duren puistjes?
  • Is het slecht om je te scheren met acne?

Waarom krijg je puistjes na het scheren?

De meeste mensen gebruiken een scheermes om te scheren, omdat het een gemakkelijke en snelle manier is voor ontharing. Maar scheermesjes verwijderen je haar niet van de wortel. Het laat ingegroeid haar weg, dat later puistjes veroorzaakt. In deze gevallen begint het haar te groeien, maar wordt het gedraaid en gaat het terug in de huid. [1] Het heeft de neiging om pijnlijke bultjes om zich heen te vormen, wat leidt tot puistjes na het scheren.

Een andere reden die leidt tot puistjes na het scheren zijn de dode huidcellen en talgolie. Na het scheren kunnen haarzakjes vast komen te zitten in je huid, als gevolg van verstopte poriën, waardoor rode bultjes ontstaan. Samen met rode bultjes kunt u ook een branderig gevoel op uw huid, tederheid en jeuk ervaren. Sommigen kunnen ook blaarachtige pus-gevulde puistjes opmerken.

Puistjes veroorzaakt door scheren kunnen in bijna elk deel van je lichaam voorkomen. Afgezien van puistjes, zijn huiduitslag ook vrij gebruikelijk na het scheren.

Hoe zich te ontdoen van puistjes na het scheren?

1. Glycolzuur

Glycolzuur is een alfa-hydroxyzuur dat helpt om dode huidcellen uit je lichaam te verwijderen. Het behandelt de puistjes die ontstaan door verstopte huidporiën. Huidverzorgingsproducten die glycolzuur bevatten, reinigen de dode huidcellen en extra talgolie van je huid en ontstoppen de huidporiën. Het zal je niet alleen helpen de puistjes te behandelen, maar ook voorkomen dat ze terugkeren. [2]

2. Salicylzuur

Salicylzuur is een BHA- of betahydroxyzuur dat zeer vergelijkbaar werkt met glycolzuur. Het wordt in veel huidverzorgingsproducten gebruikt om het huidoppervlak te exfoliëren en de dode huidcellen en ingegroeid haar af te pellen. Producten die salicylzuur bevatten, zijn zonder recept verkrijgbaar. Wanneer u salicylzuur op uw puistje aanbrengt, helpt het het ingegroeide haar een uitweg te vinden uit de bult. Langzaam zou de ontsteking verminderen en zal het puistje vervagen. [3]

3. Avocado Olie &Tea Tree Olie

Zowel avocado- als tea tree olie zijn goed voor puistjes. Ze hebben antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die vechten tegen de puistjes veroorzakende bacteriën en ook ontstekingen verminderen. Je kunt avocado-olie en tea tree olie individueel op je huid aanbrengen en het 20 minuten laten staan. Was later je huid met water. Je kunt ook beide oliën mengen en op je huid aanbrengen.

4. Pincet

Als je na het scheren ingegroeid haar in een bult opmerkt, kun je een pincet gebruiken om het haar eruit te trekken. Zodra het haar uit de bult is, zal het puistje ook beginnen te verminderen. Zorg er echter wel voor dat uw pincet gesteriliseerd is om infectie te voorkomen. Sterilisatie kan worden gedaan met behulp van ontsmettingsalcohol. Nadat je het ingegroeide haar hebt uitgetrokken, breng je wat verzachtende gel aan op het puistje.

5. Warm washandje

Het gebruik van een warm washandje op je puistje is een geweldige optie om er vanaf te komen. Het warme washandje verzacht de huid en helpt het ingegroeide haar om uit de bult te komen. Neem hiervoor een washandje en dep het met lauw water. Druk vervolgens de doek tegen het puistje. De warmte zal de ontsteking verminderen en je ook verlichting van pijn geven.

Hoe puistjes te voorkomen na het scheren?

1. Gezonde scheerpraktijken

Het voorkomen van puistjes na het scheren is niet moeilijk. Een veilige en gezonde scheerervaring kan het probleem oplossen.

  • Allereerst is een schoon scheermes een must om te scheren. Zorg ervoor dat je scheermes grondig wordt schoongemaakt voor en na het scheren.
  • Om snijwonden te voorkomen, ga je langzaam met scheren. Neem de tijd en scheer je lichaam voorzichtig.
  • Spoel je lichaam af met water voordat je scheert. Hierdoor blijft het haar zachter en is het makkelijker om het af te scheren. Hoe gladder je scheert, hoe minder ingegroeid haar je krijgt.

2. Gebruik scheerzeep of -crème

Scheer je huid nooit droog. Gebruik altijd zeep of scheerschuim op je huid. Het zal save u van huiduitslag, scheerbrandwonden en puistjes. Droog scheren kan je huid irriteren en leiden tot een acne uitbraak. Zeep zou je haarzakjes verzachten en het komt gemakkelijk los als je je scheert.

3. Warme douche

Als u van plan bent om uw lichaam te scheren, dan zal een lauwwaterdouche de procedure vergemakkelijken. Een warmwaterbad opent je huidporiën en helpt de hydratatie in je huid te vergrendelen. Dit is een must om puistjes te voorkomen. Bijkomend voordeel is dat je haar zachter wordt en makkelijk te verwijderen.

4. Aanbrengen na het scheren of verzachten van gel

Het aanbrengen van een aftershave toner of een verzachtende gel is het meest essentiële onderdeel van het scheren. Het hydrateert je huid en voorkomt huiduitslag, puistjes en andere huidproblemen. Kies een product dat antibacterieel en alcoholvrij is.

Hoe lang duren puistjes?

Puistjes na het scheren zijn niet ongebruikelijk. Het kan op elk moment voorkomen bij iedereen die zich scheert, maar het verdwijnt ook binnen een korte periode. De kleine puistjes hebben slechts een paar dagen nodig om te verdwijnen. Maar grotere kunnen tot zes weken duren. Als uw puistje zelfs na zes weken niet vanzelf gaat, neem dan contact op met een dermatoloog en laat het controleren.

Is het slecht om je te scheren met acne?

Ja, scheren met acne kan je huidconditie verergeren. In feite is het beter om te voorkomen dat je direct over de acne scheert. De acne zal zich openen en de bacteriën in de acne zullen zich verspreiden naar andere delen van je huid. Ook als u zich op de acne scheert, zal het beginnen te bloeden, wat een permanent litteken kan achterlaten.

Inpakken

Puistjes na het scheren is geen bedreigend of ernstig gezondheidsprobleem. Maar het kan lastig zijn, vooral als het op de zichtbare delen van je lichaam verschijnt, zoals het gezicht. Over de toonbank toner, gel en lotions die glycolzuur of salicylzuur bevatten, zullen helpen. Het gebruik van producten die bij uw huidtype passen, kan extra voordelen bieden. Je kunt ook gaan voor huismiddeltjes zoals tea tree olie. Als het probleem nog steeds aanhoudt, laat je dan controleren bij een dermatoloog.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen