Ervaar je een plotselinge groei van vlees op je hoofdhuid? Het zou een pilarencyste kunnen zijn.

Pilar cysten zijn vleeskleurige bultjes die voorkomen rond je haarzakjes op de hoofdhuid. Deze cysten zijn gevuld met vloeistof en zijn meestal onschadelijk.

Hoewel deze cysten de neiging hebben om vanzelf weg te gaan zonder veel problemen te veroorzaken, kan hun optreden op je hoofdhuid uiterst ongemakkelijk zijn.

Om u te helpen er zo snel mogelijk vanaf te komen, is hier alles wat u moet weten over pilar cyste en de behandeling ervan.

Hoogtepunten:

  • Wat is een pilar cyste?
  • Wat veroorzaakt een pilar cyste?
  • Hoe een pilar cyste te diagnosticeren?
  • Hoe pilar cysten te behandelen?
  • Kun je thuis een Pilar-cyste knallen?
  • Wat gebeurt er als een pilar cyste scheurt?
  • Pilar Cyste Vs Talg Cyste

Wat is een pilar cyste?

Pilar cyste, ook bekend als trichilemmale cyste, is een veel voorkomende dermale cyste die overal op het oppervlak van uw huid kan groeien. Studies tonen echter aan dat 90% van de gevallen pilar cyste op de hoofdhuid meldde. Het ziet eruit als kleine vleeskleurige knobbeltjes rond je haarzakjes. [1]

De gebruikelijke grootte van een pilar cyste ligt tussen 0,5 cm en 5 cm. Maar het heeft een ongepolijste groei en blijft vaak onopgemerkt totdat het een bepaalde grootte bereikt. Pilar cysten zijn gevuld met vocht, maar blijven meestal pijnloos, tenzij je ze te hard indrukt. Je zou merken dat er geen haargroei is op het door cysten getroffen gebied.

Meestal veroorzaken pilarcysten geen ernstige problemen. Ze kunnen vanzelf weggaan zonder enige behandeling, maar het duurt een aanzienlijke hoeveelheid tijd voordat dat gebeurt. Maar als de cyste wordt gescheurd door druk van buitenaf of trauma zoals kammen en plukken, kan het een infectie worden. Het getroffen gebied zal pijnlijk en gevoelig aanvoelen. U kunt ook pus ervaren die uit de cyste sijpelt.

Wat veroorzaakt een pilar cyste?

De epitheliale voering heeft keratine die een sleutelrol speelt bij het creëren van uw huidcellen, nagels en haar. Het maakt je haar ook sterk en flexibel. Maar keratine heeft een levensduur en heeft de neiging om naar het oppervlak van je huid te gaan wanneer de cellen afsterven. Uiteindelijk worden ze weggespoeld. Maar in veel gevallen begint keratine zich op te bouwen op je huid, waardoor een bult ontstaat. Dat is wanneer pilar cysten gebeuren.

Pilar cysten kunnen ook genetisch zijn. Er is een kans dat u een pilar cyste krijgt als u een familiegeschiedenis van de huidaandoening heeft. Meestal komt het voor bij volwassenen van 45 tot 65 jaar. Als uw bestaande cyste toevallig scheurt, verhoogt dit het risico dat u meer pilarcysten krijgt. [2]

Hoe een pilar cyste te diagnosticeren?

Pilar cysten zijn niet moeilijk te identificeren. Normaal gesproken begrijpen patiënten zelf dat ze een cyste op hun hoofdhuid hebben. Wanneer de cyste echter geen ongemak of probleem veroorzaakt, laten de meeste mensen het zoals het is. Maar als u op zoek bent naar een behandeling, dan is het inwinnen van advies van een arts een must.

De arts zal de knobbel eerst fysiek controleren en vragen of u andere soorten symptomen heeft. Uw medische geschiedenis zou ook worden bestudeerd. Om tot een conclusie te komen, kan uw arts een biopsie uitvoeren waarbij een klein monster van de cyste wordt genomen. In sommige gevallen vragen de artsen patiënten om onder CT-scan te gaan om de mogelijkheden van kanker uit te sluiten.

Hoe pilar cysten te behandelen?

1. Zelfgenezing

Niet alle cysten vereisen behandeling en in de meeste gevallen, wanneer de cyste geen problemen veroorzaakt, hebben mensen de neiging om het te laten zijn. De cyste groeit extreem langzaam en verdwijnt dan vanzelf in hetzelfde tempo. Maar om mogelijkheden van andere agressieve cysten uit te sluiten, moet u deskundig advies inwinnen voor de knobbel op uw hoofdhuid.

2. Verwijdering

De meeste pilar cysten hebben geen chirurgische verwijdering nodig. Artsen stellen meestal voor om de cyste uit te draineren met een kleine snee. Maar chirurgische verwijdering is de krachtigste manier om van de cyste af te komen. De arts brengt een verband aan nadat de verwijdering is voltooid. Het is een snelle procedure en vereist niet dat u lang in het ziekenhuis blijft.

3. Geneeskunde

Uw arts kan sommige antibiotica en zalven voorschrijven als u een geïnfecteerde pilar cyste heeft. Infectie kan het extreem ongemakkelijk en irriterend voor u maken. Het is dus noodzakelijk om de infectie te behandelen. Zorg er ook voor dat u het reeds geïnfecteerde gebied niet kiest, omdat dit de toestand zal verergeren.

Kun je thuis een Pilar-cyste knallen?

Zelf een cyste knallen is zeer af te raden. Allereerst heeft de pilarencyste een dikke huid, waardoor het moeilijk is om te knallen zonder enige snee. Als u probeert de cyste te laten knallen met behulp van uw nagels of andere scherpe voorwerpen, kunt u de huid verwonden. Het zal leiden tot ernstige infectie en pijn. Het is raadzaam om een arts te raadplegen als u van de pilarencyste af wilt en het idee wilt laten vallen om thuis een cyste te knallen.

Wat gebeurt er als een pilar cyste scheurt?

Pilar cysten kunnen scheuren op hun eigen of als gevolg van een extern trauma. Omdat de huid van een pilar cyste vrij dik is, kan contact met je kam tijdens het borstelen van je haar een breuk veroorzaken. Veel mensen hebben de neiging om deze cysten constant met hun nagels te plukken om ze kwijt te raken, waardoor de cyste ook kan scheuren.

Een gescheurde cyste begint uit te sijpelen. U zult ongemak en pijn langs de zijkant ervaren. In veel gevallen veroorzaakt een ongewenste scheur op de cyste een infectie. In een geïnfecteerde cyste kunnen de bacteriën via de snee in uw bloedbaan terechtkomen. Daarom kunt u ook andere symptomen van ziekte ervaren. Ook verhoogt een gescheurde cyste de kans dat u andere pilarcysten krijgt.

Pilar Cyste Vs Talg Cyste

Pilar Cyste

Talgcyste[3]

Oorzaak

Pilar cyste treedt op als gevolg van keratine opbouw op het oppervlak van uw huid.

Talgcyste treedt op wanneer een talgklier of het kanaal beschadigd of geblokkeerd raakt.

Getroffen gebied

Pilar cyste kan overal op je huid voorkomen, maar meestal verschijnt het op de hoofdhuid.

Talgcyste komt meestal voor op het gezicht, de nek en de romp.

Hoe zien ze eruit?

Pilar cyste heeft een vlees-getinte kleine knobbelachtige uiterlijk.

Talgcysten zijn vaak huidkleurig, witachtig of geelachtig.

Risico

Pilar cysten zijn over het algemeen onschadelijk. Maar als het gescheurd is, kan het een infectie veroorzaken.

Talgcysten zijn meestal niet-kankerachtig en onschadelijk. Maar het kan ongemak veroorzaken als het lange tijd alleen wordt gelaten.

Behandeling

Pilar cysten kunnen genezen op hun eigen als niet geïnfecteerd. In geval van infectie heeft u onmiddellijk medische hulp nodig. U kunt de cyste ook permanent verwijderen door middel van een operatie.

Talgcysten worden behandeld door ze te draineren of door ze volledig te verwijderen door middel van een operatie.

Inpakken

Een pilar cyste is een dermale huidaandoening die meestal op de hoofdhuid voorkomt. Omdat het onschadelijk van aard is, veroorzaakt het niet veel problemen. Maar de cyste kan geïnfecteerd raken als deze wordt gescheurd en u kunt ongemak en pijn voelen. Onmiddellijke medische hulp is in dergelijke gevallen vereist. U kunt kiezen voor chirurgische verwijdering van de cyste om er in één keer vanaf te komen. Veel mensen hebben de neiging om de cyste met rust te laten, omdat deze in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen