Puistjes kunnen vervelend zijn! Maar ze zijn niet bijzonder gevaarlijk. Als je enorme puistjes op je kin hebt, is dit wat je moet weten over het wegwerken ervan.

Hoogtepunten:

  • Wat veroorzaakt puistjes op je kin?
  • Waarom heb ik puistjes op mijn kin?
  • Hoe behandel je je kin / kaaklijn puistjes?
  • Hoe kunt u puistjes op de kin voorkomen?

Wat veroorzaakt puistjes op je kin?

Onze huid produceert talg, wat nodig is om de huid gehydrateerd te houden. Soms raken onze poriën verstopt met overtollige olie en bacteriën die kunnen resulteren in puistjes.

Kin- of kaaklijnacne is het gevolg van hormonale onevenwichtigheden. Je kunt zelfs een toename van het aantal puistjes opmerken tijdens je menstruatie.

Waarom heb ik puistjes op mijn kin / kaaklijn?

Vrouwen hebben meer kans op puistjes op hun kin / kaaklijn dan mannen. Dit komt door een toename van mannelijke hormonen. Deze hormonen stimuleren de olieklieren die talg overproduceren.

Androgenen zijn hormonen die de talgklieren stimuleren om talg in het lichaam te produceren. Overmatige talgproductie kan de poriën verstoppen.

Puistjes komen vaker voor bij tieners. Dit komt omdat de hormoonproductie toeneemt tijdens de puberteit. Iedereen kan echter het slachtoffer worden van deze enorme kaaklijnpuistjes!

Hoe behandel je je kin / kaaklijn puistjes?

1. Vrij verkrijgbare medicatie

A. Benzoylperoxide

Onderzoek suggereert dat producten met 10 procent benzoylperoxide goed werken bij de behandeling van puistjes. Benzoylperoxide heeft ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het verminderen van acne symptomen. (1)

Bijwerkingen van benzoylperoxide zijn droogheid, tintelingen en gevoeligheid voor de zon.

B. Salicylzuur

Salicylzuur is een peelingmiddel. Het wordt ook gebruikt in chemische peelings om acne te verminderen. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en werkt door het verminderen van huidlipiden die op hun beurt puistjes verminderen. (2)

C. Azelaïnezuur

Azelaïnezuur vermindert zwelling door het doden van bacteriën-veroorzakende acne. Het komt in actuele vormen en is effectief bij de behandeling van puistjes. (3)

Bijwerkingen zijn jeuk, verbranding, droogheid en gevoeligheid. Azelaïnezuur kan ook ernstige bijwerkingen hebben. Praat met uw dermatoloog voordat u azelaïnezuur gebruikt om uw puistjes te behandelen.

D. Topische retinoïden

Topische retinoïden zijn effectief in het verminderen van ontstekingen. (4) Ze worden veel gebruikt om puistjes te behandelen. Ze worden vaak de ‘kern van topische therapie’ genoemd.

Bijwerkingen van het gebruik van topische retinoïden zijn droogheid, jeuk en roodheid van de huid.

2. Procedures op kantoor

A. Lasertherapie

Lasertherapie is een populaire manier geworden om inflammatoire acne te behandelen. Uw dermatoloog kan laserbehandelingen aanbevelen om uw acneproblemen aan te pakken.

Lasertherapie vertraagt de activiteit van talgklieren, wat op zijn beurt ontstekingen vermindert. (5)

B. Chemische peelings

Chemische peelings exfoliëren en verwijderen de bovenste laag van de huid. (6)

Er zijn drie soorten chemische peelings – oppervlakkige peelings, medium peelings en diepe peelings.

Salicylzuur peelings zijn populair geworden bij de behandeling van inflammatoire acne. (7) Uw dermatoloog kan een chemische peeling aanbevelen op basis van uw huidtype en de diepte van uw puistjes.

3. Aftappen

Enorme puistjes kunnen pijnlijk zijn! De drang om deze puistjes te laten knallen neemt toe vanwege hoe ze zich voelen en eruit zien.

Het draineren van een cyste omvat het maken van een kleine snee erin. Zodra de cyste is opengesneden, kan uw dermatoloog de inhoud eruit persen. Draineren mag alleen worden gedaan door een dermatoloog omdat hij ontsmette hulpmiddelen gebruikt en weet hoe hij het proces moet aanpakken.

Als u probeert in het puistje te knijpen, kunt u het uiteindelijk infecteren. Je kunt de bacteriën ook verder in de huid terugduwen. Dit kan resulteren in meer ontstekingen en littekens.

4. Orale medicatie

Isotretinoïne

Isotretinoïne is een vitamine A derivaat. Het wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige inflammatoire acne. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen en helpt de talgproductie te verminderen. (8)

Isotretinoïne kan leiden tot een droge huid, haaruitval, gebarsten lippen, misselijkheid, gewichtsverlies, verandering in nagel en huidtextuur. Het kan ook leiden tot een aantal ernstige bijwerkingen, waaronder depressie, ontsteking van de lever of alvleesklier en botverzachting.

Als u van plan bent zwanger te worden of zwanger bent, niet consumeren Isotretinoïne. Uw dermatoloog kan enkele andere antibiotica aanbevelen om uw puistjes te helpen behandelen.

5. Huismiddeltjes

A. Tea Tree Olie

Thee tree olie heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die puistjes helpen verminderen. Het is een populair ingrediënt in anti-acne producten. (9)

B. Honing

Honing is een populair huismiddeltje om verschillende huidproblemen te behandelen. Het heeft antibacteriële eigenschappen die helpen bij het verminderen van puistjes. Honing houdt je huid ook gehydrateerd en zacht. (10)

C. Kurkuma

Kurkuma heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. (11) Het is een veel gebruikt ingrediënt in de huidverzorgingsindustrie.

Hoe kun je enorme puistjes op je kin voorkomen?

Net als elke andere manier om puistjes te voorkomen, kunnen kinpuistjes ook worden vermeden met deze tips:

A. Raak je puistje niet aan

Het constant aanraken van je puistje kan de bacteriën verspreiden naar andere delen van je gezicht.

Knallende puistjes kunnen leiden tot littekens

B. Was je gezicht twee keer per dag

Niet minder, niet meer. Was je gezicht als je wakker wordt en voordat je gaat slapen. Te veel wassen kan de talgproductie stimuleren. Het kan ook je huid uitdrogen en resulteren in overmatige talgproductie.

C. Gebruik zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème houdt je huid gehydrateerd. Het voorkomt dat je huid talg overproduceert, waardoor het zacht en soepel blijft.

D. Laat je puistjes niet knallen

Het knallen van je puistje zal de situatie verergeren. Het kan littekens veroorzaken en ontstekingen verhogen.

E. Vermijd make-upproducten op oliebasis

Make-upproducten of removers op oliebasis kunnen je poriën verder verstoppen.

F. Volg een huidverzorgingsregime

Volg een huidverzorgingsroutine om enorme puistjes te voorkomen. Koop een reiniger, moisturizer en toner voor je huidtype.

G. Exfolieer niet elke dag

Exfoliatie kan de talgproductie stimuleren. Je huid een of twee keer per week scrubben is ideaal.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen