Bladdert je vers geïnkte tatoeage weg? Hoewel het wat ongemak kan veroorzaken, maakt het in de meeste gevallen deel uit van het natuurlijke genezingsproces. Je lichaam werpt de droge huidcellen van de getatoeëerde huid af en laat een prominente afdruk van de inkt achter.

Overmatige huidpeeling na een tatoeage kan echter een probleem zijn. De extra peeling kan optreden als gevolg van een huidinfectie. Daarom heb je uitgebreide begeleiding nodig om onderscheid te maken tussen normale peeling en een problematische. Dit is wat je moet weten over het pellen van tatoeages en de huidverzorging die nodig is om er vanaf te komen!

Hoogtepunten:

  • Wanneer begint de peelingfase?
  • Tattoo Aftercare: Tips &instructies
  • Hoe lang duurt het voordat je tatoeage geneest?
  • Tekenen die aangeven dat uw tatoeage niet geneest
  • Kan ik trainen tijdens de healing &peeling fase?

Wanneer begint de peelingfase?

Het begint allemaal net nadat je geïnkt bent. De tatoeage wordt gemaakt door een wond op je huid te maken. De tatoeëerder duwt de naald door de opperhuid en dermis van je huid. Natuurlijk, wanneer het werk is gedaan, begint de wond te genezen, waardoor de tatoeage permanent wordt.

Huidexfoliatie is ook een onderdeel van je genezingsproces. Meestal werpen we elke dag veel dode huidcellen af, maar peeling na een tatoeage is merkbaar, omdat de huidbrokken tatoeagepigmenten hebben. Zodra de oude huid is verwijderd, maakt deze ruimte voor nieuwe huidverjonging.

Het genezingsproces begint kort nadat de tatoeage is geïnkt en gaat enkele weken door. Gedurende deze tijd lijkt je tatoeage een beetje vervaagd en kan hij er van buitenaf vreselijk uitzien. Soms kan een schilferende huid ook aanvoelen als zonnebrand. Maar weinig irritatie en jeuk zijn normaal.

Tattoo Aftercare: Tips &instructies

Een nieuw geïnkte tatoeage loopt altijd het risico op infectie. De eerste twee weken zijn vooral cruciaal, omdat je tatoeage in een kwetsbare fase blijft. Daarom is een goede nazorg nodig om elke vorm van huidinfectie te voorkomen.

1. Vraag je tatoeëerder om de tatoeage goed te bedekken met vaseline en een schoon verband. Zorg ervoor dat er geen ruimte is voor infectie.

2. Houd het verband minstens 24 uur aan. Verwijder het later voorzichtig en was het met een milde reiniger.

3. Breng twee keer per dag een antibacteriële zalf of vaseline aan. Zorg ervoor dat je een dikke laag van de zalf aanbrengt. Het is echter niet meer nodig om het met een verband te bedekken.

4. Herhaal de was- en zalfprocedure totdat uw tatoeagegebied volledig is genezen.

5. Vermijd het dragen van kleding die uw tatoeagegebied bedekt, tenzij dit nodig is.

6. Douche met koud water. Baden met heet water kan de huid nog meer irriteren.

7. Als je op klaarlichte dag naar buiten gaat, breng dan zonnebrandcrème aan met minstens 7% zinkoxide. Bedek het gebied met een doek of verband.

8. Krab, prik of probeer de huid nooit zelf te pellen. Het kan een infectie veroorzaken.

9. Probeer ook zwemmen te vermijden totdat je tatoeage goed is genezen. Geef het een paar weken de tijd.

10. Probeer geurvrije producten te gebruiken tijdens het genezingsproces.

11. Zorg ervoor dat u de instructies van uw tatoeëerder opvolgt en als u ongemak opmerkt, raadpleeg dan een arts.

Hoe lang duurt het voordat je tatoeage geneest?

De buitenste laag van je tatoeage heeft ongeveer twee tot drie weken nodig om te genezen. Maar alleen omdat de buitenste laag van je huid is verjongd, betekent dit niet dat het tatoeagegebied volledig is hersteld. Blijf de nazorgtips volgen, zelfs nadat je tatoeage er genezen uitziet. Het duurt bijna zes maanden voordat de huid onder je tatoeage volledig is genezen. Ook als de tatoeage per ongeluk wordt uitgerekt, kan het meer dan normaal duren om te herstellen.

Tekenen die aangeven dat uw tatoeage niet geneest

1. Huiduitslag

Huiduitslag is het meest voorkomende teken dat verschijnt wanneer de huid onder uw tatoeage niet geneest. U zult rode jeukende bultjes op de huid opmerken die later kunnen veranderen in ernstige huidaandoeningen zoals eczeem, rosacea, psoriasis enz. Soms verschijnen er rode vlekken op het huidoppervlak. [1]

2. Jeuk

Milde jeuk is niet zeldzaam wanneer uw tatoeage begint te genezen. Als de jeuk ondraaglijk is en lang aanhoudt, komt dat omdat je tatoeage niet goed geneest. U kunt lijden aan een allergische reactie of infectie in dat specifieke gebied. Breng een verzachtende zalf aan om de jeuk te verminderen, maar gebruik je nagels niet om te krabben. Krabben zal uw huidconditie verergeren.

3. Ontstekingmation

Kijk goed naar je tatoeage en controleer of de omliggende huid is opgezwollen. De schilferende huid kan er rood en ontstoken uitzien. De getatoeëerde huid zou eruit zien alsof deze een allergische reactie ondergaat. In sommige gevallen kunnen oude tatoeages te maken krijgen met ontstekingen en jeuk en dit is zeker een waarschuwingssignaal. Als u soortgelijke problemen ondervindt, is het uiterst essentieel om een deskundig advies in te winnen.

4. Huidafscheiding

In een paar gevallen ervaren sommige mensen huidafscheiding uit het getatoeëerde gebied van hun lichaam. Een beetje bloedafscheiding tot 24 uur is normaal, maar als je daarna gelige afscheiding ervaart, is het een probleem. Het kan gebeuren samen met rode jeukende ontstoken huid. Dit kan extreem ongemakkelijk en moeilijk zijn om mee om te gaan. Meestal gaat huidafscheiding gepaard met koorts en koude rillingen. Het vereist onmiddellijke medische aandacht. [2]

5. Littekens

Als de peeling niet stopt en het getatoeëerde gebied niet geneest, kan het littekens op de huid achterlaten. Het verpest niet alleen de schoonheid van je tatoeage, maar veroorzaakt ook ongemak. Dit soort situaties is echter zeldzaam.

Kan ik trainen tijdens de healing &peeling fase?

Meestal zou elke tatoeëerder je vragen om minstens 48 uur te wachten om elke fysieke activiteit te hervatten die veel zweten zou veroorzaken. Trainen, dansen, fietsen en elke vorm van zwaar tillen moet worden vermeden. Maar de wond heeft 4 tot 6 weken nodig om volledig te genezen. Het is dus aan te raden om de workout een tijdje een beetje licht te houden.

Inpakken

Een tatoeage is een mooie toevoeging aan je leven. Kleine problemen zoals huidpeeling en mild ongemak mogen je niet anders doen denken. Een beetje nazorg van je getatoeëerde huid zal de problemen gemakkelijk oplossen. Bovendien zouden de bovengenoemde tips u door het nazorgproces leiden. In geval van ernstige bijwerkingen zoals ontsteking, huidafscheiding of overmatige jeuk, moet u onmiddellijk medische hulp inroepen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen