Luister naar dit artikel

We begrijpen dat witte vlekken op het gezicht irriterend kunnen zijn! Of het nu gaat om de vlekken van verkleuring, de kleine bultjes of alle verschillende vormen waarin ze voorkomen.

Het goede nieuws is dat deze plekken effectieve behandelingen hebben. Lees verder om er meer over te weten te komen.

Hoogtepunten:

  • Milia
  • Pityriasis Alba
  • Vitiligo
  • Tinea Versicolor
  • Idiopathische Guttate Hypomelanosis
  • Wanneer naar een dokter?
  • Veelgestelde vragen over vlekken op het gezicht

1. Milia

milia milium puistjes rond oog

Milia zijn kleine, witte, verhoogde, pijnloze, met vocht gevulde bultjes die zich ontwikkelen op het oppervlak van je huid. Meestal gezien bij baby’s, worden milia ook gevonden bij volwassenen. (1).

Milia zijn 1-4 mm breed en verschijnen meestal rond de ogen, wangen en neus. Ze zijn over het algemeen wit of geel van kleur, vaak pijnloos en zijn niet schadelijk. Voor sommige mensen kunnen ze echter ongemak veroorzaken.

Milia kan worden gecategoriseerd als primair of secundair. Terwijl primaire milia optreedt wanneer keratine onder uw huid vast komt te zitten en een met vloeistof gevulde zak vormt, ontwikkelt secundaire milia zich uit trauma zoals dermabrasie, weefselbeschadiging, huidontsteking, enz. Secundaire milia kan ook optreden als gevolg van bijwerkingen van sommige medicijnen.

Oorzaken:

Melkvlekken op het gezicht worden gevormd wanneer keratine (een eiwit in de bovenste laag van de huid) en dode huidcellen onder het huidoppervlak vast komen te zitten. Milia kan zich manifesteren als gevolg van een allergische reactie op een hard huidverzorgingsproduct of als gevolg van blootstelling aan de zon.

In sommige gevallen kunnen mensen een zeldzame aandoening ontwikkelen die bekend staat als milia en plaque. In deze toestand zijn milia omgeven door gebieden van verhoogde, rode, schilferige, jeukende huid. Onderzoekers zijn niet zeker van een bekende oorzaak hierachter, maar geloven dat het een teken is van discoïde lupus erythematosus, een chronische huidaandoening van zweren met ontsteking en littekens op het gezicht, de hoofdhuid en de oren (2).

Behandelingen:

Artsen suggereren retinoïde crèmes en zalven, vooral die met 0,1 procent tretinoïne, als de primaire behandelingsmethode. Andere zijn:

Extractie van keratine:Een gecertificeerde dermatoloog zal een naald van medische kwaliteit gebruiken om de keratine te extraheren.

Retinoïde crème: Dit kan worden gebruikt op andere gebieden dan die rond de ogen.

Microdermabrasie: De bovenste lagen van het getroffen gebied worden verwijderd.

Cryotherapie: Bij deze behandeling wordt vloeibare stikstof gebruikt om de milia in te vriezen voor verwijdering.

Curettage: Uw arts verdooft het gebied, verwijdert de milia en sluit de huid vervolgens af met een hete draad.

2. Pityriasis Alba

pityriasis alba op baby's gezicht atopisch

Pityriasis Alba (Latijn: schilferige vlekken) is een niet-kankerachtige huidaandoening die schilferige, schilferige, jeukende rode vlekken van een verkleurde huid veroorzaakt die na verloop van tijd veranderen in bleke witte vlekken wanneer ze genezen zijn. De huidaandoening heeft meestal invloed op het gezicht. Het kan echter gebieden zoals de nek, schouders en armen beïnvloeden.

Volgens een onderzoek naar Pityriasis Alba-Common Disease heeft Pityriasis Alba (PA) de neiging zich te ontwikkelen bij kinderen tussen de 3 en 16 jaar. Het treft tussen 1,9% en 5,25% adolescente kinderen (3). Het komt ook vaak voor bij kinderen met atopische dermatitis.

PA komt vaak voor bij kinderen die vaak hete baden nemen of die zonder enige bescherming aan de zon worden blootgesteld. Er is echter geen sterk bewijs om te bewijzen of deze factoren dit veroorzaken.

Pityriasis alba is niet besmettelijk (4) en verdwijnt in de meeste gevallen op jonge leeftijd.

Notitie:

In sommige gevallen kan pityriasis alba worden verward met vitiligo. De vlekken zijn niet volledig gedepigmenteerd in pityriasis alba, terwijl bij vitiligo de vlekken meestal wit van kleur zijn, wat betekent dat er volledig verlies van pigmentatie is. Een arts kan u helpen onderscheid te maken tussen de twee.

Oorzaken:

Onderzoekers zijn niet zeker over de exacte oorzaak van PA, maar ze veronderstellen dat het een milde vorm van eczeem is die wordt veroorzaakt door een overactief immuunsysteem dat agressief reageert op irriterende stoffen (5).

Behandeling:

Nadenken over hoe zich te ontdoen van pityriasis alba? Pityriasis Alba verdwijnt vanzelf en vereist geen medische hulp. Uw arts kan voorstellen om moisturizer en topische steroïde zoals hydrocortison toe te passen om de jeuk, indien aanwezig, te verminderen. (6)

In sommige gevallen kan uw arts ook vraag om een niet-steroïde crème zoals pimecrolimus te gebruiken om schilfering, droogheid en tacrolimuszalf, calcineurineremmers te verlichten om de kleur van uw huid te herstellen (7) (8). Als u echter denkt dat de vlekken aanhoudend of jeukend zijn, raadpleeg dan uw arts voor een actueel voorgeschreven medicijn om de ontsteking te verminderen.

Om het verschijnen van witte vlekken op de huid te minimaliseren, kunt u uw toevlucht nemen tot huismiddeltjes met behulp van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, neemolie, honing, appelciderazijn, basilicum, enz. Je kunt vers geëxtraheerde aloë vera aanbrengen op de witte vlekken of honing op de witte vlekken. Neem olie kan ook helpen bij het beheren van witte vlekken op je huid.

Esse Organic Skincare Tip:

Ondanks deze behandelmethoden is er kans dat deze pleisters terugkomen. Zorg er dus voor dat u de voorgeschreven crèmes gebruikt en raadpleeg uw arts voor verdere diagnose.

3. Vitiligo

Vitiligo op het gezicht en lichaam van een vrouw als gevolg van pigmentverlies

Vitiligo is een huidaandoening die verlies van uw huidskleur in patches veroorzaakt. Het treedt op wanneer melanocyten (gespecialiseerde huidcellen) stoppen met het maken van melanine (9) (10). Melanine is het pigment dat kleur geeft aan je huid, haar en ogen. Zonder melanine vormen zich witte vlekken.

De vlekken verschijnen op plaatsen waar de melanocyten die huidpigment maken worden vernietigd. Deze melkwitte vlekken ontwikkelen zich meestal boven je ogen, nek of handen en kunnen zelfs de binnenkant van je mond, hoofdhuid beïnvloeden. Ze kunnen in de loop van de tijd in omvang groeien of zich verspreiden naar andere delen van uw lichaam (11). Deze aandoening is echter niet pijnlijk of jeukend.

American Osteopathic College of Dermatology stelt dat vitiligo naar schatting 1% van de wereldbevolking treft. Het treft zowel mannen als vrouwen, maar wordt vaker opgemerkt bij mensen met een donkere huidskleur. Omdat de aangetaste delen van de huid echter geen pigment bevatten, kan dit zelfs bij mensen met een lichte huid worden opgemerkt. De meeste mensen merken voor het eerst huid vitiligo in hun 20s. ( 12 )

Oorzaken:

Onderzoekers zijn niet zeker over de oorzaken van vitiligo. Een studie van Karger suggereert dat deze aandoening het gevolg kan zijn van een auto-immuunziekte die ervoor zorgt dat het immuunsysteem van het lichaam ten onrechte de gezonde cellen aanvalt. Mensen met andere auto-immuunziekten, zoals hypothyreoïdie of alopecia areata, kunnen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van vitiligo en mensen met vitiligo kunnen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een andere auto-immuunziekte (13).

Artsen geloven dat vitiligo op wangen zich vormt wanneer antilichamen die melanine vernietigen in het lichaam worden geproduceerd. Mensen met een familiegeschiedenis van vitiligo hebben een grote kans om het te krijgen.

Behandeling:

De keuze van de behandeling hangt volledig af van uw leeftijd, hoeveel huid erbij betrokken is en waar, het tempo waarin de aandoening vordert en de ernst ervan.

Medicijnen en op licht gebaseerde therapieën kunnen helpen uw huidskleur te herstellen of de huidskleur te egaliseren, maar de resultaten variëren. Sommige behandelingen kunnen ook ernstige bijwerkingen hebben en daarom is het belangrijk om eerst uw dermatoloog te raadplegen.

Enkele van de behandelingen zijn:

1. Medicijnen

Er zijn geen medicijnen die het proces van vitiligo kunnen stoppen. Maar sommigen van hen kunnen helpen uw huidskleur te herstellen. Het aanbrengen van een corticosteroïde crème op de aangetaste huid kan de kleur teruggeven. Dit is het meest effectief wanneer vitiligo zich nog in een vroeg stadium bevindt.

Artsen kunnen mildere vormen van het medicijn voorschrijven, vooral voor kinderen en mensen met grote delen van de verkleurde huid.

Voor mensen van wie de aandoening een snelle vooruitgang vertoont, kunnen corticosteroïde pillen of injecties een optie zijn. Aan de andere kant kunnen mensen met kleine gebieden van depigmentatie calcineurineremmerzalven krijgen, zoals tacrolimus (Protopic) of pimecrolimus (Elidel) (14).

2. Therapieën

A. Lichttherapie: Van fototherapie met smalband ultraviolet B (UVB) is aangetoond dat het de progressie van actieve vitiligo vertraagt (15). Dit is effectiever bij gebruik in combinatie met corticosteroïden of calcineurineremmers. Mogelijk moet u deze therapie twee tot drie keer per week doen. U kunt de verandering tussen de eerste en de derde maand beginnen op te merken.

B. Combineren van orale psoralen en lichttherapie: Deze behandeling is gericht op de behandeling van grote delen van de huid met vitiligo. Het werkt het beste voor mensen met vitiligo in de gebieden van het hoofd, nek, bovenarmen en benen.

3. Operatie

Huidtransplantatie: Hier brengt de arts kleine delen van uw gezonde, gepigmenteerde huid over naar gebieden die pigment hebben verloren. Deze procedure wordt soms gebruikt als u kleine stukjes vitiligo heeft.

Micropigmentatie: Een vorm van tatoeëren die meestal wordt toegepast op de lippen van mensen die getroffen zijnd door vitiligo.

Het wordt geadviseerd dat mensen met vitiligo altijd zonnebrandcrème dragen, omdat directe zonnestralen schade zullen veroorzaken en de aangetaste huid zullen verbranden.

4. Tinea Versicolor

tinea versicolor huidconditie

Tinea versicolor is een aandoening waarbij witte en tinten bruine, roze vlekken op de huid verschijnen die lichtere of donkerdere vlekken vormen.

Ze komen voor als gevolg van een soort schimmel op de huid en zijn in de meeste gevallen niet besmettelijk (16).

Deze vlekken worden vaak opgemerkt op een donkere huid en kunnen na verloop van tijd groter worden. Ze verschijnen meestal op de armen, borst, nek of rug. U kunt ook een droge, jeukende en schilferige huid ervaren, samen met veranderingen in uw huidskleur.

Tinea versicolor is wijdverspreid en de symptomen zijn meer merkbaar in warme, vochtige omgevingen. Volgens een studie van Journal of Microbial &Biochemical Technology wordt deze aandoening meer merkbaar met een zonnebrand en komt vaker voor bij tieners en jonge volwassenen dan bij oudere mensen. Kinderen zijn echter niet uitgesloten van deze schimmelinfectie.

Oorzaken:

Tinea versicolor treedt op wanneer een type gist uit de Malassezia-familie een infectie veroorzaakt of uw immuunsysteem onderdrukt (17). In sommige gevallen kan het leiden tot uitslag.

Deze aandoening treedt op wanneer de gist snel groeit op het oppervlak van uw huid. Hoewel artsen niet zeker zijn van de exacte oorzaak hiervan, geloven ze dat de groei van de gist op je huid kan worden beïnvloed door factoren zoals vochtig weer, overmatig zweten, hormonale veranderingen, een verzwakt immuunsysteem, enz.

Behandeling:

Over-the-counter (OTC) antischimmelmedicijnen kunnen u helpen zich te ontdoen van de verkleurde plekken op de huid. U moet echter contact opnemen met uw arts als dit niet helpt.

Dermatologen raden antischimmelcrèmes, shampoos, zepen, enz. aan om Tinea versicolor te behandelen. Antischimmelmedicatie zoals fluconazol kan ook worden gebruikt om deze aandoening te stoppen en te voorkomen. (18)

Sommige van de OTC-medicijnen die kunnen worden gebruikt om tinea versicolor te behandelen, omvatten clotrimazol (Lotrimin AF, Mycelex), miconazol (Monistat, M-Zole), seleniumsulfide, enz. (19)

Uw arts kan ook actuele crèmes voorschrijven, zoals ciclopirox (Loprox, Penlac) (20) ketoconazol (Extina, Nizoral), enz. Deze crèmes kunnen direct op je huid worden aangebracht.

Uw arts kan ook pillen voorschrijven zoals itraconazol (Onmel, Sporanox) om tinea versicolor te behandelen (21).

Belangrijke opmerking:

Tinea versicolor kan voorkomen bij zwangere vrouwen, maar de aandoening wordt hersteld nadat de hormoonspiegels weer normaal zijn.

5. Idiopathische Guttaat Hypomelanosis

kleine witte vlekken op armen idiopathisch

Idiopathische guttaat hypomelanose (IGH) wordt vaak zonnevlekken genoemd die zich presenteren als witte, kleine vlekken op uw huid die meer blootstelling aan het zonlicht ontvangen. Dit omvat benen, armen, bovenrug en gezicht. Deze vlekken variëren van 1-10 mm groot, zijn meestal pijnloos, goedaardig en veroorzaken geen symptomen.

Wist je dat?

IGH treft meestal vrouwen ouder dan 40, maar kan iedereen met toenemende leeftijd overkomen. (22).

Een studie van het National Center for Biotechnology Information verklaarde dat IGH vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid en ouderen. Het kan echter gebeuren bij vrouwen op jongere leeftijd dan bij mannen.

Hoewel te veel blootstelling aan de zon zonder bescherming kan bijdragen aan het risico op huidkanker, wijzen zonnevlekken op zichzelf niet op de ontwikkeling van kanker.

Oorzaken:

Hoewel onderzoekers niet zeker weten wat de oorzaak is van Idiopathische guttaat hypomelanose, wordt aangenomen dat het verband houdt met langdurige UV-blootstelling. Genetica kan ook een rol spelen.

Behandeling:

Topische steroïden kunnen worden gebruikt om huidontsteking te verminderen. Retinoïden werken door celgroei en hyperpigmentatie te stimuleren.

Er zijn slechts een paar opties die u kunt gebruiken voor het behandelen van zonnevlekken nadat ze zijn verschenen. Als u echter hun uiterlijk wilt minimaliseren, praat dan met uw arts over laserbehandelingen.

De meeste witte vlekken zijn onschadelijk en je kunt stoppen met je af te vragen wat ze zijn. Maar overweeg een bezoek aan uw dermatoloog wanneer de vlekken beginnen te groeien in grootte of zich verspreiden.

Wanneer naar een dokter?

Witte vlekken in het algemeen zijn geen reden tot bezorgdheid en verdwijnen meestal vanzelf. U kunt de door de arts voorgeschreven medicijnen, zalven of crèmes volgen om ze te behandelen.

Als u echter niet zeker bent van de symptomen, eventuele veranderingen in het uiterlijk van de vlekken opmerkt of pijn of ernstige jeuk ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts om mogelijke onderliggende aandoeningen te diagnosticeren en te voorkomen.

Veelgestelde vragen over vlekken op het gezicht

1. Welk vitaminetekort veroorzaakt witte vlekken op het gezicht?

Kleine witte vlekken op de huid kunnen wijzen op een tekort aan vitamine B12 in het lichaam. Dit tekort kan leiden tot lage niveaus van melatonine, wat bijdraagt aan de witte vlekken op uw huid, inclusief uw gezicht.

Anders dan dit, kunnen tekorten aan vitamine D en vitamine E ook witte vlekken op de huid veroorzaken.

2. Veroorzaakt gebrek aan calcium witte vlekken op het gezicht?

Ja, calciumtekort kan leiden tot witte vlekken op het gezicht. Artsen raden aan om een gezond dieet te eten voor het stimuleren van het immuunsysteem. Er wordt aangenomen dat een sterk immuunsysteem de verspreiding van de depigmentatie kan voorkomen.

3. Hoe lang duurt het voordat witte vlekken op je gezicht verdwijnen?

In de meeste gevallen vereisen witte vlekken op de huid geen medische behandeling en verdwijnen ze vanzelf. De tijd die nodig is om ze te behandelen, hangt echter volledig af van wat ze veroorzaakt, hun ernst. Het is het beste om uw arts te raadplegen om de beste behandeling te bepalen.

Inpakken

Witte vlekken op de huid kunnen optreden wanneer huideiwitten vast komen te zitten onder het huidoppervlak, zich ontwikkelen als gevolg van depigmentatie of als gevolg van het verlies van huidskleur en een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen. Ze zijn meestal onschadelijk en kunnen thuis worden behandeld. Het is echter belangrijk dat u ze door een dermatoloog laat controleren om de exacte oorzaak en de beste manieren om ze te behandelen te achterhalen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen