Voortijdig wit haar dat je nachtmerries bezorgt? Als je een van die jongeren bent die te maken heeft met ongewenst grijs haar en het probeert om te keren door middel van verschillende trucs, is dit artikel een must-read voor jou.

Grijzend haar is een onderdeel van je natuurlijke verouderingsproces. Je huid heeft miljoenen haarzakjes die een pigment bevatten dat melanine wordt genoemd. Naarmate je ouder wordt, verliezen de haarzakjes dit pigment waardoor je haar grijs wordt. Scroll naar beneden om erachter te komen wat voortijdige vergrijzing veroorzaakt en hoe je ermee om kunt gaan.

Hoogtepunten Icon Bar

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken wit haar?
 • Hoe wit haar te stoppen?
 • Home Remedies voor grijs haar
 • Hoe wit haar te voorkomen?
 • Waarom grijs haar plukken een slecht idee is
 • Kan wit haar weer zwart worden?
 • Kan vergeling door zonneschade van wit haar worden omgekeerd of uitgegroeid?
 • Hoe bepaal je of je vergrijzing voortijdig of natuurlijk is?

Wat zijn de oorzaken wit haar?

1. Genetica

Volgens studies is voortijdige vergrijzing gerelateerd aan genetica [1]. Het is waarschijnlijk dat je op jonge leeftijd grijs haar krijgt als je moeder of vader voortijdig grijs haar had. Het is ook gerelateerd aan geografie en ras volgens een studie uitgevoerd in 2013. Mensen in een bepaald land kunnen veel eerder grijs haar hebben dan mensen in andere landen. Witte mensen kunnen wit haar krijgen, zelfs in hun 20s, terwijl Aziatische mensen waarschijnlijk wit haar beginnen te krijgen in hun mid 20s. Voor Afro-Amerikanen begint de leeftijd van grijzend haar bij 30.

2. Stress

Stress kan leiden tot een stortvloed aan problemen zoals angst, hoge bloeddruk, slaapproblemen, huidaandoeningen enzovoort. Toevoeging aan deze lijst is voortijdige vergrijzing van het haar. Ja, stress kan je haar grijs maken [2]. Een studie uitgevoerd in 2013 observeerde een verband tussen stress en uitputting van stamcellen in de haarzakjes van muizen.

3. Dieet

Een onevenwichtig dieet kan het grijzen van het haar versnellen. Bewerkte voedingsmiddelen, koude dranken, overmatige inname van zout en suiker verhogen het risico op het genereren van vrije radicalen in het lichaam dat grijs haar kan veroorzaken.

4. Vitaminetekort

Ja, gebrek aan vitamines zoals vitamine B, D, E, biotine kan leiden tot vroegtijdige vergrijzing van het haar [3]. Vitaminetekorten kunnen pigmentatie beïnvloeden, maar kunnen worden omgekeerd met behulp van vitaminesupplementen. Praat met uw arts als u supplementen in uw dieet wilt opnemen.

5. Vervuiling/weersomstandigheden

Verontreinigende stoffen in de lucht genereren vrije radicalen en oxidatieve stress. Dit kan op zijn beurt schade aan de melaninecellen veroorzaken, waardoor het haar sneller wordt verouderd.[4].

6. Oxidatieve stress

Oxidatieve stress [5] kan een reden zijn achter je voortijdige witte haar. Het gebeurt wanneer er een onbalans is tussen vrije radicalen en antioxidanten. Wanneer uw antioxidanten niet voldoende zijn om de effecten van vrije radicalen te vergelden, leidt dit tot veel gezondheidsproblemen, waaronder veroudering. Overmatige oxidaat veroorzaakt een aandoening die vitiligo wordt genoemd. Het doodt je melaninecellen, wat leidt tot voortijdig grijs haar.

7. Chemische haarproducten

Haarverzorgingsproducten zoals shampoos en conditioners kunnen leiden tot voortijdige vergrijzing van het haar, vanwege de aanwezigheid van chemicaliën die uw melaninegehalte verlagen. Haarkleurmiddelen die waterstofperoxide en bleekmiddelen bevatten, kunnen het haar wit maken bij langdurig gebruik.

7. Roken

Roken verhoogt niet alleen het risico op longkanker en hartaandoeningen, maar brengt ook je haar in gevaar. Roken vernauwt de bloedvaten, vermindert de bloedtoevoer naar de haarzakjes en leidt tot haaruitval. De gifstoffen in sigarettenrook kunnen de haarzakjes beïnvloeden en eerder dan verwacht grijs haar veroorzaken [6].

9. Medische aandoeningen

Wanneer je het hebt over de oorzaken van voortijdig wit haar, moet je weinig medische aandoeningen als bijdragende factoren beschouwen. Auto-immuunziekten en schildklieraandoeningen kunnen grijs haar veroorzaken. Bij auto-immuunziekten vernietigt je eigen immuunsysteem je cellen in plaats van te beschermen, wat ook je haarpigmentatie kan beïnvloeden.

Je schildklier heeft ook invloed op je haarkleur. In het geval van een schildklieraandoening veroorzaakt het hormonale onbalans en vermindert het de melanineproductie in uw lichaam. Natuurlijk wordt je haar grijs.

Hoe wit haar te stoppen?

1. Gemedicineerde / door de arts voorgeschreven producten

Behandelingen beginnen met het bepalen van het type vergrijzing (natuurlijk of prematuur) en de onderliggende oorzaken. Uw arts kan shampoos, conditioners, oliën, serums en haarmaskers geven geschikt voor jouw haartype. U kunt ook voedingssupplementen krijgen.

2. Cosmetische shampoos

Cosmetische shampoos bevatten bepaalde ingrediënten die een kleur kunnen geven aan je grijze lokken. Naast het aanbieden van kleur, kunnen deze shampoos de textuur van je haar hervormen.

3. Etherische oliën

Etherische olie helpt bij het produceren en onderhouden van melanine tot de maximale niveaus. Rozemarijn, sandelhout, kamille, lavendel, fenegriek, argan en amla essentiële oliën zijn enkele van de vele die op de markt verkrijgbaar zijn.

4. Voedselbronnen

Antioxidantrijke voedingsmiddelen kunnen oxidatieve stress en grijs haar aanpakken. Antioxidanten bestrijden vrije radicalen, dat zijn atomen of moleculen met ongepaarde elektronen. Terwijl ze op jacht zijn naar een elektron, veroorzaken ze schade aan je lichaam.

Vrije radicalen vormen zich in het lichaam als gevolg van factoren zoals zonlicht, roken, vervuiling en veroudering. Laad op antioxidant voedsel zoals bessen, groene thee, broccoli, olijfolie en vis om voortijdige vergrijzing van het haar om te keren [7]. Vitaminerijke voedingsmiddelen en vitaminesupplementen moeten ook je go to zijn.

Home Remedies voor grijs haar

Natuurlijke ingrediënten kunnen worden gebruikt om het grijzen van het haar te vertragen, zonder bijwerkingen te veroorzaken. Hieronder volgt de lijst met dergelijke veilige en natuurlijke remedies:

1. Curry bladeren

Currybladeren hebben een eeuwenoude geschiedenis van medisch gebruik. Een internationaal tijdschrift van pharm tech research rapporteerde over het effect van currybladeren op het genezen van wit haar en het voorkomen van voortijdige vergrijzing.

Hoe te gebruiken?

Neem een paar curryblaadjes en meng het met een dragerolie zoals kokosolie of jojoba-olie. Verwarm het mengsel tot de olie licht zwart van kleur wordt. Laat het een tijdje afkoelen en breng de olie zachtjes aan op je hoofdhuid. Bewaar het een nacht voor het beste resultaat.

2. Kruisbes of Amla

Amla is een kruidenmiddel voor veel haarproblemen en een daarvan is zeker voortijdig grijs haar. Het is extreem rijk aan antioxidanten en heeft ook anti-aging eigenschappen. Je kunt kruisbessenfruit of de poedermix gemakkelijk van de markt krijgen.

Hoe te gebruiken?

Haal het sap uit een Amla en meng het met het sap van een verse citroen. Breng het direct aan op je hoofdhuid en laat het 30 minuten staan. Spoel het af met lauw water en dep je haar droog met een zachte handdoek.

Als u poeder gebruikt, combineer het poeder dan met kokos- of olijfolie. Verwarm het mengsel totdat de olie van kleur verandert. Breng de warme olie voorzichtig aan op je haar en hoofdhuid.

3. Zwarte thee

Zwarte thee heeft looizuur, waardoor je haar donkerder en glanzender wordt.

Hoe te gebruiken?

Neem 2-3 theezakjes of 2 lepels theebladeren. Maak thee zonder suiker te gebruiken. Koel het af voordat je het aanbrengt. Gebruik het altijd op schoon en nat haar. Bewaar het minstens 30 minuten en was het dan goed af. Je kunt de theemix ook gebruiken met je gewone conditioner.

4. Bhringaraj

Bhringaraj is al sinds de oudheid populair vanwege de voordelen van haarverzorging. Veel oude Ayurveda-geschriften hebben het gebruik van Bhringaraj in medicijnen genoemd. Het masseren van Bhringraj haarolie geeft je een kalmerend effect op je hoofdhuid en bestrijdt problemen zoals haaruitval, grijs haar, hoofdpijn, enz.

Hoe te gebruiken?

Kant-en-klare Bhringaraj olie is beschikbaar in de markt. Als je het thuis wilt maken, neem dan wat Bhringaraj-bladeren of -poeder en meng het met kokosolie. Verwarm het mengsel goed. Breng het aan op je hoofdhuid zodra het mengsel is afgekoeld.

  Hoe wit haar te voorkomen?

  1. Stoppen met roken

  Rokers kunnen een grotere kans op pigmentverlies hebben in vergelijking met niet-rokers.

  2. Wend je tot antioxidanten

  Neem veel antioxidantrijke voedingsmiddelen op in uw dieet. Deze voorkomen oxidatieve stress [8] en grijs haar.

  3. Bescherm je haar tegen de zon

  De schadelijke UV-stralen van de zon kunnen oxidatieve stress in het lichaam en vroegtijdige vergrijzing van het haar veroorzaken. Bescherm je haar met een muts of sjaal terwijl je buiten bent.

  4. Vermijd stress

  Beoefen meditatie en yoga om je geest vrij te houden van de dagelijkse stress.

  Waarom is grijs haar plukken een slecht idee?

  Er wordt algemeen aangenomen dat als je een streng grijs haar plukt, er meer terug zal groeien. Dit is niet waar. Slechts één haarlok kan groeien uit één enkel haarzakje.

  Laat je echter niet verleiden om je grijze haar te plukken. Je gaat de haarzakjes zwak maken en de kans bestaat dat regelmatig plukken uiteindelijk de haargroei bij een bepaald haarzakje zal afwijzen. Je wilt toch niet dat je haarvolume omlaag gaat?

  Kan wit haar weer zwart worden?

  Genetische of leeftijdsgebonden vergrijzing van haarcannot worden teruggedraaid. Vergrijzing gerelateerd aan voeding, vervuiling, bleken en stress kan echter worden vertraagd met een uitgebalanceerd dieet en een goed haarverzorgingsregime. Ken je haar om haarverzorging uit te zoeken die bij je haar past.

  Kan vergeling door zonneschade van wit haar worden omgekeerd of uitgegroeid?

  Je witte haar loopt altijd een hoger risico op beschadiging dan je natuurlijke zwarte of bruine haar. Bij blootstelling aan UVA- of UVB-stralen verliest wit haar mechanische sterkte. Het wordt geconfronteerd met overmatige schade aan de nagelriem en het haar wordt geel. Dit gebeurt meestal met de mensen die veel tijd onder de zon doorbrengen. Met name in westerse landen brengen mensen lange uren door met zonnebaden.

  Vergeling veroorzaakt door schade door de zon kan echter worden omgekeerd als u uw haar beschermt tegen verdere schade. Om vergeling van je witte haar te voorkomen, gebruik je een shampoo die gemaakt is voor grijs haar. Bescherm je haar ook tegen schade door de zon door een pet te dragen of je haar te bedekken met een sjaal.

  Hoe bepaal je of je vergrijzing voortijdig of natuurlijk is?

  Het grijzen van het haar begint wanneer je eind 40 en begin 50 bent. Voortijdige vergrijzing van het haar kan al in de jaren 20 beginnen. Volgens onderzoek is voortijdige vergrijzing van het haar ook gerelateerd aan etniciteit, naast genetica [9].

  Inpakken

  Religieuze haarverzorging en een uitgebalanceerd dieet kunnen grijs haar vertragen en mogelijk omkeren. Praat met uw arts over behandelingen, cosmetische shampoos en andere producten als u grijs haar zonder kleurstof wilt verbieden.

  Begin met het kennen van je huid

  Verwijzingen