Ben je op zoek naar een vervanger voor je gewone zeep? Nou, dan is het tijd om je huid een geweldige zeepvrije ervaring te geven. Hoewel de term zeepvrij veel mensen in verwarring brengt, wint het aan populariteit onder huidbewuste mensen.

Een zeepvrije reiniger is heel anders dan de gebruikelijke zepen die je regelmatig gebruikt. Hier in dit artikel gaan we bespreken hoe zeep en zeepvrije repen van elkaar verschillen en waarom zeepvrij precies is wat je huid nodig heeft!

Wat onze expert zegt

“Zeepvrij betekent niet vrij van chemicaliën. Hoewel zeepvrije producten milder zijn dan gewone zepen, bevatten ze ook chemische ingrediënten. Hoewel synthetische oppervlakteactieve stoffen worden gebruikt in zeepvrije producten, maakt hun veelzijdige aard het mogelijk om een breed scala aan ingrediënten toe te voegen. Daarnaast raden artsen ook aan om zeepvrij te gaan voor mensen met een gevoelige huid.”

Abhisikta Hati, Senior Product Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat is zeepvrij?
  • Hoe werken zeepvrije producten?
  • Zeep vs zeepvrij
  • Wat zijn de voordelen van zeepvrije producten?
  • Hoe een zeepvrij product te identificeren?

Wat is zeepvrij?

Zeepvrij betekent technisch vrij van vetten en alkalische ingrediënten. Er zijn repen en reinigingsmiddelen op de markt die niet de gebruikelijke zeepingrediënten bevatten. Ze gebruiken alternatieven van de chemische oppervlakteactieve stoffen zoals plantaardige ingrediënten die veilig zijn voor je huid.

Zoals u weet, worden zepen gebruikt om vuil en verontreinigende stoffen van uw huid te verwijderen. Zeepvrije reinigingsmiddelen en repen doen dat behoorlijk indrukwekkend. Deze zeepvrije reinigingsmiddelen hebben meestal meer bevochtigingsmiddelen en moisturizers dan je gewone zepen. Ze werken geweldig om je huid zacht en gezond te houden.

Hoe werken zeepvrije producten?

Hoewel zeepvrije reinigingsmiddelen en repen zijn gemaakt met verschillende ingrediënten, blijft het proces van het reinigen van het vuil van je huid hetzelfde. Om alle onzuiverheden van je huid te verwijderen, zoals vuil en olie, moet de reiniger zowel vet als water aantrekken.

Vandaar dat de moleculen van de producten een wateraantrekkende component hebben die hydrofiel wordt genoemd en een olie-aantrekkende component die bekend staat als lipofiel. De combinatie van deze twee componenten creëert een oppervlakteactieve stof. De lipofiele kant van de oppervlakteactieve stoffen trekt het vuil in je huid aan en het hydrofiele deel reinigt het.[1]

Zeep vs zeepvrij

1. Geschiedenis

1. Zepen zijn altijd de traditionele keuze geweest voor reinigingsdoeleinden. Het bestaat nu al duizenden jaren. Het oorspronkelijke idee van zeep kwam van Babyloniërs toen ze dierlijk vet en houtas mengden om wol schoon te maken en te gebruiken in de textielproductie.[2] Later werden zepen gemaakt van dierlijke vetten, plantaardige oliën en zouten. Vroeger was het primaire gebruik van zeep het reinigen van gebruiksvoorwerpen en goederen. Zeepstaven voor de huid ontstonden veel later.

2. Niet-zeep of zeepvrije repen bestaan ook al heel lang. Deze werden gemaakt tijdens de Eerste Wereldoorlog toen er een tekort was aan dierlijke vetten en olietoevoer. Mensen produceerden synthetische oppervlakteactieve stoffen voor het wassen en reinigen. Jaren later, met veel aanpassingen, werden niet-zeepstaven ook bruikbaar voor de menselijke huid.

2. Formulering

1. Hoewel de formuleringsprocedure voor zepen veel is geëvolueerd, blijven de ingrediënten vrijwel gelijkaardig. Typische zeep is gemaakt van vet of olie en alkalische componenten. Het vet of de olie kan zowel dierlijk als plantaardig zijn. De meeste zeepstaven of reinigingsmiddelen op de markt gebruiken natrium- of kaliumzouten van vetzuren en andere agressieve ingrediënten om een goede hoeveelheid schuim te creëren. Deze chemicaliën zijn niet huidvriendelijk en hebben de neiging om te knoeien met de pH-balans van je huid en je huid superdroog te maken.

2. Zeepvrije reinigingsmiddelen zijn gemaakt van synthetische oppervlakteactieve stoffen en plantaardige ingrediënten. De synthetische oppervlakteactieve stoffen zijn zacht voor de huid.[3]

3. Effecten op de huid

1. Zepen verwijderen de natuurlijke vochtinbrengende factor (NMF) van je huid. De NMF is verantwoordelijk voor het behoud van de hydratatie van je huid, maar als het eenmaal naar beneden is, begint je huid droog, ruw en jeukend aan te voelen. Het kan leiden tot huidaandoeningen zoals acne, huiduitslag, dermatitis, eczeem etc. Ook suggereren experts dat synthetische oppervlakteactieve stoffen de lipidenstructuur van uw huid beschadigen, wat vroegtijdige veroudering veroorzaakt. [4]

2. Zeepvrije producten zijn zachter voor de huid. Ze bevatten voldoende vochtinbrengende elementen en een goede hoeveelheid bevochtigingsmiddelen om je huid gehydrateerd en goed gehydrateerd te houden.

Abhisikta Hati, senior productontwikkelingsmanager van Esse Organic Skincare, zegt: “Zeepvrij betekent niet dat chemical-vrij. Hoewel zeepvrije producten milder zijn dan gewone zepen op de markt, bevatten ze ook chemische ingrediënten. Hoewel synthetische oppervlakteactieve stoffen worden gebruikt in zeepvrije producten, maakt hun veelzijdige aard het mogelijk om er een breed scala aan ingrediënten aan toe te voegen. Daarnaast raden artsen ook aan om zeepvrij te gaan voor mensen met een gevoelige huid.”

Vrouw die gesneden zwarte zeepstaaf eruit haalt

Wat zijn de voordelen van zeepvrije producten?

1. Zacht voor de huid

Zeepvrije repen zijn zachter voor je huid dan gewone zepen. Het wrijft de natuurlijke olie niet van je huid af en voorkomt dat je huid uitdroogt. Het vermindert het risico op huiduitslag en irritaties, roodheid etc.

2. Hydrateert je huid

Zoals eerder vermeld, worden zeepvrije producten gemaakt met veel vochtinbrengende componenten. Het houdt het vocht in je huid vast na een douche. Dus, terwijl een warme douche vocht van je huid wegneemt, helpt het gebruik van een zeepvrije vochtinbrengende reiniger veel bij het vasthouden van het vocht.

3. Meng goed met hard water

Wanneer water mineralen zoals calcium en magnesium bevat, wordt het beschouwd als hard water. Gewone zepen gaan niet goed samen met hard water. Wanneer de twee mengen, laat het een dun laagje residu achter op je huid en de emmer of kuip die je gebruikt. Maar zeepvrije repen verzetten zich tegen dergelijke incidenten.

4. Goed voor de gevoelige huid

Omdat het zacht en hydraterend van aard is, is een zeepvrije reiniger of reep een perfecte optie voor de gevoelige huid. Omdat de meeste zeepvrije reinigingsmiddelen vrij zijn van schadelijke chemicaliën, vermindert het het risico op huidirritatie, precies wat de gevoelige huid nodig heeft.

5. Lange houdbaarheid

In tegenstelling tot zepen smelt een zeepvrije reiniger niet weg wanneer deze in contact komt met water. Het blijft totdat het de vervaldatum heeft bereikt. Men kan het hele product gebruiken zonder zich zorgen te maken over verspilling.

Hoe een zeepvrij product te identificeren?

Bijna elk product heeft de details op het pakket zelf. Als je een reep of een reiniger koopt, controleer dan eerst het etiket. Op het etiket moet worden vermeld of het zeepvrij is of niet. In het geval dat het etiket dit niet specifiek heeft vermeld, kunt u altijd de ingrediëntenlijst lezen.

Gewone zepen worden gemaakt met anionogene oppervlakteactieve stoffen . Bijvoorbeeld natrium olivaat. Hier wordt de oppervlakteactieve stof gemaakt met natriumhydroxide en olijfolie. Deze anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn krachtige reinigingsmiddelen en vormen een hoge hoeveelheid schuim. Als uw product dergelijke oppervlakteactieve stoffen bevat, dan is het zeker geen zeepvrij product.

Inpakken

Zeep en zeepvrije reinigingsmiddelen werken beide bij het verwijderen van vuil en olie van de huid. Maar zeep neemt veel meer weg dan nodig is. Het verwijdert de natuurlijke olie van de huid en droogt het uit. Het is echter volledig een persoonlijke keuze om te kiezen tussen zeep of zeepvrij. Het hangt af van uw huidtype en behoeften. Met alle bovenstaande informatie hopen we uw beslissing een beetje gemakkelijker te maken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen