In de tijd van dodelijke virussen horen we genoeg over de immuniteitsverhogende krachten van vitamine C, nietwaar? Want vitamine C is zeker veel meer dan alleen een schijfje citroen dat helpt je gezicht te ontbruinen.

Keer op keer benadrukken huidverzorgingsexperts over de hele wereld de voordelen van vitamine C voor huidproblemen zoals pigmentatie, acnelittekens, ongelijke huidtint en saaiheid. Laten we eens kijken naar het soort wonderen dat dit ingrediënt kan doen voor uw huidverzorgingsdoelen.

We hebben ook enkele belangrijke tips van onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam, een geaccrediteerd lid van de Indian Association of Dermatologists, Venereologists and Leprologists (IADVL) en Cosmetic Surgeons of India.

Hoogtepunten:

 • Wat is vitamine C? Hoe helpt het je huid?
 • Huid voordelen van vitamine C
 • Hoeveel vitamine C is goed voor de huid?
 • Bronnen voor vitamine C
 • Wat voor soort vitamine C is goed voor de huid?
 • Wat gebeurt er als je te veel vitamine C inneemt?
 • Hoe lang blijft vitamine C in het lichaam?

Wat is vitamine C? Hoe helpt het je huid?

Vitamine C of ascorbinezuur speelt een vitale rol in de groei en ontwikkeling van veel lichaamsweefsels. Het helpt bij de vorming van collageen [1], absorptie van ijzer, wondgenezing en onderhoud van bot en kraakbeen.

De epidermale en dermale lagen van uw huid [2] bevatten hoge concentraties vitamine C. De lagen zijn echter uitgeput als gevolg van fysieke factoren zoals zonlicht, vervuiling, roken en veroudering. Zo werken consumptie en toepassing van vitamine C als een krachtige antioxidant [3] die vrije radicalen neutraliseert. Benieuwd wat antioxidanten zijn?

Welnu, je lichaam maakt vrije radicalen wanneer het wordt blootgesteld aan stress zoals vervuiling, zonlicht en veroudering. Vrije radicalen bevatten ongepaarde elektronen en veroorzaken schade aan het lichaam terwijl ze op zoek zijn naar paren. Vitamine C heeft de kracht om deze vrije radicalen te bestrijden en voorkomt zo dat de huid schade oploopt.

Huid voordelen van vitamine C

1. Bij orale inname

Vitamine C heeft ontstekingsremmende eigenschappen [4]. Ontsteking is de reactie van je lichaam op bacteriën, virussen en andere vreemde stoffen. Witte bloedcellen geven chemicaliën af in het bloed die de bloedtoevoer naar het ontstoken gebied verhogen.

Dit is de reden waarom u roodheid, warmte, zwelling en pijn ervaart op de plaats van ontsteking. Vitamine C kan de natuurlijke barrière van de huid (stratum corneum) herstellen en ontstekingsreacties in de huid verminderen.

2. Bij toepassing op de huid (topisch)

Vitamine C, wanneer topisch aangebracht, triggert de huid om zichzelf te helpen genezen via de productie van collageen [5] en elastine. Dit is hoe vitamine C helpt bij het vertragen van de veroudering van uw huid. Collageen en elastine zijn vezelige eiwitten in de huid, die zorgen voor de sterkte en elasticiteit.

Topische vitamine C remt ook tyrosinase activiteit [6] dat betrokken is bij de productie van huidpigment, melanine. Dit is hoe vitamine C helpt bij het verhelderen en vervagen van donkere vlekken van de huid.

Vitamine C voorkomt TEWL (trans epidermaal waterverlies) en houdt vocht vast in je huid. Magnesium ascorbylfosfaat (derivaat van vitamine C) vertoont deze huid hydraterende eigenschap. Vitamine C wordt ook verondersteld het melaninegehalte te verminderen en hyperpigmentatie aan te pakken die wordt veroorzaakt door melasma, zonnevlekken en ouderdomsvlekken.

Vanwege de hydraterende en depigmenterende eigenschappen is vitamine C een geweldige aanvulling op crèmes onder de ogen. Vitamine C vermindert de wallen en donkere kringen onder de ogen. Wat is er nog meer? Vitamine c stimuleert de collageenproductie. Collageen is een eiwit dat stevigheid geeft aan de huid. Het helpt bij het strakker maken van de huid en voorkomt huidverslapping als gevolg van verlies van collageen.

Hoeveel vitamine C is goed voor de huid?

De toegestane concentratie van vitamine C in serums ligt ergens tussen de 10-25%. Voor mensen met een gevoelige huid beveelt Dr. Harish een 5% vitamine C-serum aan.

Pro Tip:

Vitamine C breekt af bij blootstelling aan zon en licht. Zoek dus altijd naar vitamine C-serums die zijn verpakt in donkergekleurde glazen flessen.

Bronnen voor vitamine C

Er zijn verschillende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C [7]. Sommigen van hen zijn:

 • Citrusvruchten waaronder sinaasappels, citroenen, amla of kruisbes en tomaten
 • Groene bladgroenten
 • Broccoli
 • Bessen zoals aardbeien en bosbessen
 • Paprika’s
 • Bloemkool
 • Kiwi

Wat voor soort vitamine C is goed voor de huid?

Een serum wordt beschouwd als het beste leveringsmiddel voor vitamine C. Laten we eens kijken naar alle beschikbare vormen van vitamine C:

1. L-AA (L-ascorbinezuur)

Deze vorm van vitamine C vertoont de hoogste werkzaamheid. Het is echter onstabiel en er is een risico op huidirritatie bij gebruik in hoge concentraties.

2. Magnesium ascorbylfosfaat

Dit is een in water oplosbare variant van vitamine C. Het is relatief stabiel en vormt geen risico op huidirritatie. Het is daarom ook geschikt voor een droge huid en gevoelige huidtypes.

3. Ascorbylpalmitaat

Ondanks het feit dat het niet zo krachtig is als andere vormen van vitamine C, wordt het gebruikt in anti-aging huidverzorging. Dit type vitamine C bestrijdt vrije radicalen en oxidatieve schade.

4. Ascorbine glucosamine

Het is een in water oplosbaar derivaat van vitamine C. Het helpt bij het verhelderen van de huid.

5. Tetrahexyldecyl ascorbaat

Het is een van de nieuwste toevoegingen aan de vitamine C-familie. Het is vetoplosbaar en heeft daarom een beter penetrerend vermogen. Dit is een stabiele vorm van vitamine C.

Wat gebeurt er als je te veel vitamine C inneemt?

Als u toevallig vitamine C-serum gebruikt in concentraties van meer dan 25%, kunt u een of meer van de volgende symptomen ervaren:

 • Tintelingen
 • Huidirritatie
 • Roodheid
 • Jeuk

Pro Tip:

Omdat vitamine C zuur is, begin je met het aanbrengen van een dunne laag vitamine C-serum op alternatieve dagen en maak je de overstap naar dagelijkse toepassing iets later, zegt Dr Harish.

Hoe lang blijft vitamine C in het lichaam?

Omdat vitamine C een in water oplosbare vitamine is, wordt het binnen 24 uur na opname door de weefsels in het lichaam uitgescheiden.

Gezien zijn krachten is en blijft vitamine C altijd een eeuwenoude favoriet van huidverzorgingsexperts. Ga voor een mix van orale consumptie en actuele toepassing om alle voordelen ervan te plukken, terwijl u de voorzorgsmaatregelen volgt om met lage doses te beginnen.

Disclaimer: Hoewel vitamine C heeft bewezen een meerderheid van de mensen te helpen bij hun huidverzorgingsreis, is het altijd het beste om een patchtest uit te voeren en uw dermatoloog te raadplegen voordat u iets nieuws in uw regime opneemt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen