Benieuwd waarom vitamine F ineens het gesprek van de dag is geworden? Ondanks dat het een vitamine wordt genoemd, is vitamine F geen traditionele vitamine. Het is een mix van twee essentiële vetzuren die meerdere voordelen bieden voor je huid.

Veel mensen beschouwen vitamine F ook als hun nieuwe huidverzorgings-BFF omdat het de huid hydrateert en de huidbarrière beschermt. In dit artikel zullen we bespreken hoe u vitamine F kunt opnemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime en welke geweldige voordelen het voor uw huid in petto heeft!

Hoogtepunten:

  • Wat is vitamine F?
  • Wat doet vitamine F voor de huid?
  • Wat zijn de beste bronnen van vitamine F?
  • Hoe kun je vitamine F opnemen in je huidverzorgingsroutine?
  • Wat gebeurt er als je een vitamine F-tekort hebt?
  • Wat zijn de bijwerkingen van het hebben van te veel vitamine F?

Wat is vitamine F?

Vitamine F is geen echte vitamine. Integendeel, het is een vitaminecomplex dat twee essentiële vetzuren bevat die alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur (LA) worden genoemd. Beide vallen onder meervoudig onverzadigde vetzuren. Alfa-linoleenzuur behoort tot de omega 3-familie, terwijl linolzuur een omega 6-vetzuur is. [1]

De combinatie van deze twee vetzuren reguleert gezonde lichaamsfuncties en speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van een stralende huid. Het complex vitamine werd ontdekt in het jaar 1920. [2] Uw lichaam produceert echter van nature geen van deze vetzuren en beide moeten worden verkregen uit uw normale dieet.

Wat doet vitamine F voor de huid?

1. Handhaaft vochtbalans

Vitamine F staat bekend om zijn hydraterende eigenschappen. Omdat het een omega 6 essentieel vetzuur is, werkt het door het vocht in je huid vast te houden en je natuurlijke vochtgehalte te behouden. [3]

2. Vecht tegen acne

Een studie uitgevoerd in 1998 evalueerde de actuele toepassing van vitamine F op mensen met acne. Het resultaat toonde aan dat de puisten na een maand aanbrengen met 25% waren verminderd.[4]

3. Ontstekingsremmend

Met ontstekingsremmende eigenschappen is vitamine F uitzonderlijk gunstig voor mensen met een acnegevoelige huid of voor mensen met huidontstekingsproblemen.

4. Controleert psoriasis

Hoewel vitamine F geschikt is voor alle huidtypen, werkt het het beste voor mensen met een gevoelige huid. Huidaandoeningen zoals psoriasis, seborrheic dermatitis en acne kunnen tot op zekere hoogte worden gecontroleerd door vitamine F te gebruiken.

5. Blokkeert UV-stralen

Vitamine F is ontstekingsremmend en heeft ook enkele immuuneigenschappen. Wanneer je huid in contact komt met zonlicht, probeert vitamine F de reactie te veranderen. Dus als je je zonnebrandcrème een dag niet hebt gedragen, maar wel actuele vitamine F hebt aangebracht, is je huid een tijdje veilig.

6. Beschermt de huidbarrière

Linolzuur van vitamine F helpt de buitenste laag van je huid op te bouwen. Deze laag beschermt je tegen de ziekteverwekkers van buitenaf, bacteriën, ziektekiemen, UV-licht etc. De topische toepassing van vitamine F versterkt de beschermende barrière van uw huid.

7. Voegt glow toe aan je huid

Omdat het je huid hydrateert, vermindert het droogheid. Het maakt je doffe huid gehydrateerd en charismatisch. Je huid begint van nature te stralen na een paar dagen vitamine F aanbrengen.

Wat zijn de beste bronnen van vitamine F?

Voedselbron

Hoeveelheid ALA of LA vetzuur[5]

Sojaolie

7 gram LA/ 15 ml

Maïs olie

7 gram LA/15 ML

Amandelen

3,5 gram LA / 1 ounce

Lijnzaad

6,5 gram ALA / 1 ounce

Walnoten

2,5 gram ALA / 1 ounce

Chia Zaden

5 Gram ALA / 1 Ounce

Lijnzaadolie

7 gram ALA/ 15 ML

Pecannoten

6 Gram LA / 1 Ounce

Olijfolie

10 gram LA/ 15 ML

Hennep zaden

3 Gram ALA / 1 Ounce

Zonnebloempitten

11 Gram LA / 1 Ounce

Hoe kun je vitamine F opnemen in je huidverzorgingsroutine?

Vitamine F is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals mondkapjes, crèmes, serums en toners. U kunt een vitamine F-huidverzorgingsproduct krijgen bij uw lokale huidverzorgingswinkel of bij elk online winkelplatform. Om het meeste uit vitamine F voor uw huid te halen, volgt u de onderstaande stappen.

1. Was eerst je gezicht met een milde reiniger en dep het droog. Breng een vitamine F-toner aan op je gezicht en hals voordat je iets anders aanbrengt.

2. De tweede stap omvat het aanbrengen van booster huidcrème die meerdere vitamines bevat (incl.uding Vitamine F) en mineralen. Masseer de crème op je gezicht met je vingertop. Wees zacht terwijl je je huid masseert.

3. De derde en laatste fase van je huidverzorgingsroutine moet een vochtinbrengende crème zijn. Gebruik een moisturizer die bij je huid past. Je kunt kiezen voor een moisturizer die de essentiële vetzuren ALA en LA bevat.

4. Als u een actuele crème van vitamine F gebruikt, is het goed genoeg om het twee keer per dag aan te brengen. Zorg er ook voor dat u voedsel consumeert dat de essentiële vetzuren ALA en LA bevat.

Wat gebeurt er als je een vitamine F-tekort hebt?

Vitamine F-tekort is geen veel voorkomend fenomeen. Maar als iemand niet voldoende hoeveelheden krijgt van zowel de essentiële vetzuren van alfa-linoleenzuur (ALA) als linolzuur, dan kunnen problemen zoals droogheid van de huid, haaruitval, korstjes en huidzweren optreden. Andere effecten van vitaminetekort zijn trage groei bij kinderen, vertraging in wondgenezing en verhoogde kans op infecties.

Wat zijn de bijwerkingen van het hebben van te veel vitamine F?

Er zijn geen dergelijke bijwerkingen gemeld voor vitamine F. Maar te veel consumptie van wat dan ook kan leiden tot gezondheidsproblemen. Experts suggereren dat een populaire verhouding voor alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur 4: 1 is.

Meestal vereist het opnemen van vitamine F in uw normale dieet of het topisch gebruiken ervan geen aanbeveling van een arts. Als u echter medische problemen heeft of bepaalde medicijnen gebruikt, kunt u uw arts om doseringsaanbevelingen vragen.

Inpakken

Vitamine F is een mix van twee zeer essentiële vetzuren: alfa-linoleenzuur (ALA) en linolzuur. Deze twee zijn uiterst belangrijk om een goede gezondheid te reguleren. Omdat het menselijk lichaam geen vitamine F produceert, moeten mensen het consumeren via hun normale dieet.

Gebrek aan de essentiële vetzuren kan leiden tot verschillende problemen zoals droogheid van de huid, haaruitval, huidinfecties enz. Maar wees mindful tijdens het nemen van uw dagelijkse dosis vitamine F, omdat te veel consumptie kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen