De zoektocht naar langer, dikker en gezonder haar is echt! Je kunt toch niet wachten om die nieuwe centimeters haar te zien? We voelen je. En als er die ene magische formule is die je haargroei daadwerkelijk kan versnellen, is het de inname van vitamines – hetzij in je dieet of als supplementen.

We spraken met haarverzorgingsexperts bij Esse Organic Skincare om de rol van vitamines in de haargroei te begrijpen.

Hoogtepunten:

 • Waarom hebben we vitamines nodig voor haar?
 • Wat zijn de beste vitamines voor haargroei?
 • Welke minerale supplementen moet ik nemen om haaruitval onder controle te houden?

Waarom hebben we vitamines nodig voor haar?

Vitaminen zijn cruciaal voor sommige functies in de cellen in je hele lichaam, inclusief degenen die verantwoordelijk zijn voor je haar.

Je haar bestaat uit een structureel eiwit genaamd keratine [1]. Vitaminen helpen bij het versterken van haarzakjes, celvernieuwing [2], optimaal gebruik van eiwitten en behoud van gezond haar.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is om de rol van vitamines in de haargroei te ondersteunen, kan een tekort leiden tot haaruitval. Veel mensen hebben vitaminesupplementen voor haar gebruikt en hebben ze gunstig gevonden.

Dr. Zeel Gandhi, een haarverzorgingsexpert bij Esse Organic Skincare en Chief Ayurvedische arts, legt uit dat een dieper begrip van voedingstekorten nodig is om hun verband met haaruitval te begrijpen. Ze zegt: “Junkfood, ongezonde voedingspatronen, psychologische voedingsproblemen zoals anorexia nervosa, boulimia enz., Ongeïdentificeerde darmallergieën of absorptiestoornissen kunnen deze tekorten veroorzaken.”

Dr. Zeel voegt er verder aan toe: “Tekortkomingen [3] van alle soorten moet worden geprobeerd en gecorrigeerd met een verandering naar een gezonder dieet en levensstijl. Dit pakt niet alleen het gezochte probleem aan, het bouwt ook goede gezondheidspraktijken voor het leven op en voorkomt in de toekomst nog veel meer ziekten. “

Wat zijn de beste vitamines voor haargroei?

1. Vitamine A

We hebben de kracht van wortelen en groenten duidelijk over het hoofd gezien op school, nietwaar? Dit zijn enkele van de vele voedingsmiddelen boordevol vitamine A. Vitamine A [4] (carotenoïden en retinoïden) helpt bij de productie van talg [5] of olie op de hoofdhuid. Dit helpt bij het handhaven van het vochtgehalte en helpt bij de bloedcirculatie om het haarzakje te versterken voor de haargroei.

Voedselbronnen:

Wortelen, spinazie, melk, eieren, yoghurt, levertraan, rode peper, broccoli, erwten, abrikoos, pompoen.

Beschikbare formulieren:

 • Capsule: 7.500, 8000, 10.000, 25.000 eenheden
 • Tabletten: 10.000, 15.000 eenheden

Aanbevolen dosering:

10.000-20.000 eenheden vitamine A per dag gedurende 2 maanden. 600 μg is de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine A via voeding of supplementen.

2. Vitamine E

Vitamine E [6] is bekend dat het antioxiderende eigenschappen bevat om vrije radicalen te bestrijden [7], wat betekent dat het celbeschadiging vermindert en kan leiden tot een goede gezondheid en groei van het haar. Er is niet genoeg onderzoek om de rol van vitamine E tegen haaruitval te ondersteunen. Mensen voegen echter vitamine E toe aan hun haarverzorging om een extra laag bescherming toe te voegen en de verloren glans te herstellen. Sommige mensen gebruiken vitamine E-capsules om de olie op de hoofdhuid te wrijven voor haargroei.

Vitamine E heeft 8 chemische vormen: alfa-tocoferol, bèta-tocoferol, gamma-tocoferol, delta-tocoferol, alfa-tocotrienol, bèta-tocotrienol, gamma-tocotrienol en delta-tocotrienol. Mensen hebben alleen de eerste nodig, alfa-tocoferol. Tocotriënolen in eetbare vorm worden ook toegediend aan het menselijk lichaam.

Voedselbronnen:

Noten, pinda’s, hazelnoten, plantaardige olie, tarwekiemen, spinazie, boerenkool en amandelen.

Beschikbare formulieren:

 • Vitamine E-verrijkte shampoo en conditioners
 • Vitamine E oliën
 • Vitamine E supplementen (capsules)

Aanbevolen dosering:

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E is 10 mg

3. Vitamine B7

Vitamine B7 [8] of biotine helpt eiwitten af te breken tot aminozuren die nodig zijn voor de haargroei. Biotine herstelt ook de schade veroorzaakt door hittestyling, zon en chloorwater. Biotine supplementen bij regelmatig gebruik resulteren in dik en volumineus haar.

Voedselbronnen:

Amandelen, zoete aardappelen, bloemkool, spinazie, broccoli, champignons, pinda’s, walnoten, melk, zalm, granen, avocado’s, frambozen.

Beschikbare formulieren:

 • Biotine capsules
 • Biotine tabletten

Aanbevolen dosering:

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamin B7 is 30 microgram.

Woord van waarschuwing:

Azitromycine, erytromycine, ciprofloxacine en claritromycine kunnen bijwerkingen hebben wanneer ze interageren met biotine. Raadpleeg uw arts voordat u begint met een kuur van biotine supplementen.

4. Vitamine C

Ascorbinezuur [9] of ascorbinezuur kan helpen bij de productie van collageen, een belangrijk onderdeel van de haarstructuur. Het helpt de productie van antioxidanten die vrije radicalen bestrijden. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, een essentieel mineraal voor de haargroei. Vitamine C kan een heldenvitamine worden genoemd vanwege de ongelooflijke voordelen. Het voorkomt ook dat het haar sneller veroudert.

Voedselbronnen:

Citrusvruchten zoals citroen, sinaasappels, tomaten, broccoli, bloemkool, paprika, spinazie, kool, spruitjes, guave, peterselie.

Beschikbare formulieren:

 • Vitamine C capsules
 • Vitamine C tabletten

Aanbevolen dosering:

De aanbevolen dagelijkse inname van vitamine C in de vorm van voedingsmiddelen en als supplementen is 75 milligram.

5. Vitamine D

Gebrek aan vitamine D kan alopecia areata veroorzaken – een auto-immuunziekte die leidt tot overmatig haarverlies [10]. In sommige studies hadden mensen met alopecia lage niveaus van vitamine D in hun bloed. Vitamine D wordt geproduceerd in het lichaam wanneer u wordt blootgesteld aan zonlicht. Het is aan te raden om jezelf een paar minuten in de zon te laten weken op de dag.

Woord van waarschuwing:

Overmatige inname van vitamine D leidt uiteindelijk tot de vorming van meer calcium- en nierstenen. Als u een vitamine D-supplement neemt, kies dan voor vetdiëten zodat het vitamine D absorbeert.

Voedselbronnen:

Champignons, granen, verrijkte sappen, vis, vetarme verrijkte melk.

Beschikbare formulieren:

 • Tabletten
 • Capsules
 • Injectiemiddelen
 • Zakjes
 • Korrels

Aanbevolen dosering:

Volwassenen moeten dagelijks 600 internationale eenheden, of 15 microgram (mcg), vitamine D krijgen.

Welke minerale supplementen moet ik nemen om haaruitval onder controle te houden?

1. IJzer

Ijzer [11] is een essentieel mineraal dat helpt bij het transport van zuurstof naar je haarzakjes. Het helpt ook bij het maken van je lichaam gebruik van eiwitten om gezond haar te laten groeien. Terwijl ijzertekort verband houdt met vrouwelijke kaalheid [12] (haaruitval in het middelste deel van de hoofdhuid), er is niet genoeg onderzoek om deze bewering te ondersteunen.

Voedselbronnen:

Vlees, spinazie, oester, kip, groene bladgroenten, vis en peulvruchten.

Beschikbare bronnen:

 • IJzersupplementen (tabletten en capsules)
 • IJzerinjecties

Aanbevolen dosering:

De aanbevolen dagelijkse inname van ijzer is 15 mg.

2. Zink

Zink is een essentieel mineraal [13] die je lichaam moet opslaan voor fysiologische reacties. Zink behoudt de functie van talgklieren op de hoofdhuid en herstelt haarschade. Zinkspiegels zijn lager in het bloed van mannen die mannelijke kaalheid ervaren. Er is geen bewijs dat zink kaalheid kan omkeren, maar een extreem tekort kan leiden tot haaruitval.

Voedselbronnen:

Noten, pompoenpitten, rundvlees, eieren, zuivel, vlees, schaaldieren, peulvruchten, aardappelen, sperziebonen, pure chocolade en volle granen.

Beschikbare bronnen:

 • Tabletten
 • Capsules
 • Frisdrank
 • Pastille

Notitie:

Neussprays die zink bevatten, moeten worden vermeden omdat ze gepaard gaan met verlies van geur.

Aanbevolen dosering:

De aanbevolen dagelijkse inname van zink is 15 mg.

Waarschuwing:

Zink, wanneer het samen met antibiotica, diuretica of geneesmiddelen voor reumatoïde artritis wordt ingenomen, kan negatieve resultaten veroorzaken. Raadpleeg uw arts voordat u zinksupplementen inneemt.

Inpakken

Haaruitval en dunner worden is een veel voorkomend verschijnsel geworden, dankzij stress, vervuiling en levensstijlgewoonten! Het gebruik van voedingsvitaminen of supplementen toont de haargroei binnen een paar weken na gebruik. Zorg ervoor dat u geen overdosis van deze micronutriënten en raadpleeg uw arts voordat u ze gebruikt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen