Verpest de donkere huid rond je nagels je uiterlijk? Donkere nagelriemen of een donkere huid rond de nagels kunnen lelijk zijn. Maar maak je geen zorgen.

Het begrijpen van de oorzaak achter je donkere huid en het volgen van een paar eenvoudige stappen, kan je de mooie en gezond uitziende handen geven die je wenst.

Lees over de belangrijkste oorzaken achter donkere nagelriemen. Leer ook over de behandelingen die u zullen helpen om hiervan af te komen.

Wat expert zegt

“De meeste gevallen van donkere nagelriemen zijn het gevolg van uitdroging en vitamine B-tekort. Onhygiënische gewoonten zoals nagelbijten en duimzuigen kunnen het probleem ook veroorzaken. Mensen met donkere nagelriemen ervaren vaak een schrale huid rond de nagels. Het wegwerken van ongezonde gewoonten en het toevoegen van voedzaam voedsel aan je dieet zal de conditie verbeteren. “

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • 7 oorzaken voor een donkere huid rond nagels
  • Hoe een donkere huid rond nagels te behandelen?
  • Tips om een donkere huid rond nagels te voorkomen

7 oorzaken voor een donkere huid rond nagels

1. Weer

Het weer in je stad kan invloed hebben op je huid en lichaam. Omdat handen het meest blootgestelde en gebruikte deel van je lichaam zijn, zijn nagels vaak de dupe van weersveranderingen. Seizoensveranderingen of extreme weersomstandigheden zoals extreme kou en extreem warm en vochtigheid zijn triggerende factoren voor het donkerder worden van de huid rond je nagels.

Tijdens de zomers stelt het in contact komen met direct zonlicht je huid bloot aan de schadelijke UVA- en UVB-stralen [1]. Deze verbranden je huid en verhogen de melanineproductie waardoor je huidskleur donkerder wordt. In de zomer heb je de neiging om meer te zweten en meer te douchen met zeep. Overmatig wassen en het gebruik van zeep maken je huid rond de nagels ook donkerder.

Tijdens de winter verwijderen koude wind en droog weer het vocht van je huid en maken het droog, wat leidt tot een donkerdere huid.

2. Chemische producten

U kunt vaak producten op chemische basis gebruiken voor gevarieerd huishoudelijk werk. Regelmatig gebruikte producten zoals zeep, wasmiddel en zelfs cosmetica bevatten ook chemicaliën. Deze zijn schadelijk en reactief en kunnen je huid aantasten.

Producten zoals nagelverf en nagellakremover kunnen ook allergieën veroorzaken, vanwege de aanwezigheid van aceton [2]. Methanol is een andere chemische stof die allergische reacties veroorzaakt. Latex handschoenen kunnen ook leiden tot een donkerder wordende huid rond je nagels.

3. Uitdroging

Minder water drinken en overmatig handen wassen kan leiden tot uitdroging. Dit verlies is prominent aanwezig tijdens het zomerseizoen, wanneer je huid zijn vocht kan verliezen. Onder de brandende zon zijn kan ook de hydratatie van je huid beïnvloeden. In de winter hebben we de neiging om minder water te drinken, wat ons ook kan uitdrogen. Dit alles leidt uiteindelijk tot een donkerder wordende huid.

4. Voedingstekort

Velen van jullie vergeten misschien om op tijd maaltijden te nemen of volgen geen gezond dieet. Ongezonde eetgewoonten, onvoldoende voeding en te veel junkfood eisen hun tol van je gezondheid. Gebrek aan vereiste voeding leidt tot voedingstekorten die kunnen leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder donkere nagelriemen rond uw vingernagels.

5. Medische aandoeningen

Soms kunnen blauwe plekken en snijwonden in de buurt van je nagel je huid donkerder maken. Schimmelinfecties zoals eczeem en psoriasis in je hand kunnen zich verspreiden naar je vingers en de huid rond je nagel donkerder maken. Schimmelinfecties kunnen worden behandeld met antischimmelmiddelen zoals imidazol en ketoconazol.

Zwarte nagelriemen rond je nagels kunnen ook symptomen zijn van onderliggende ziekten zoals hartproblemen, nierziekten en zelfs huidkanker. Als u andere symptomen heeft, samen met een donkere huid, bezoek dan onmiddellijk een arts om medisch advies in te winnen.

vrouw die op haar nagels bijt

6. Ongezonde gewoonten

Gewoonten zoals nagelbijten of duimzuigen zorgen ervoor dat bacteriën je lichaam kunnen binnendringen. Dit kan leiden tot veel gezondheidsproblemen. Ook nagelbijten veroorzaakt snijwonden en blauwe plekken die uiteindelijk je huid donkerder maken. Constant op je duim zuigen zal het vocht van je huid verminderen, waardoor het droog wordt. In beide gevallen kunt u de nagelriemen rond nagels zwart zien worden.

7. Allergische reactie

Bepaalde ingrediënten in uw cosmetische producten zoals handcrème en moisturizers kunnen allergische reacties in uw handen veroorzaken. Dit kan de huid rond je nagel donkerder maken. Sommige voedingsmiddelen kunnen ook allergieën in uw lichaam veroorzaken, waaronder uw vingers. Sommigen van u kunnen ook worden blootgesteld aan een verscheidenheid aan ingrediënten in uw werkleven, die kunnen fungeren als allergenen. Hierdoor wordt de huid rondom je nagels donkerder.

vrouw handen nagelsalon ontvangt manicure

Hoe een donkere huid rond nagels te behandelen?

Donkere nagelriemen zijn gemakkelijk omkeerbaar. Volgens onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam, “Zijn de meeste donkere gevallen van nagelriem het gevolg van uitdroging en vitamine B-tekort. Onhygiënische gewoonten zoals nagelbijten en duimzuigen kunnen het probleem ook veroorzaken. Mensen met donkere nagelriemen ervaren vaak een schrale huid rond de nagels. Het wegwerken van ongezonde gewoonten en het toevoegen van voedzaam voedsel aan je dieet zal de conditie verbeteren. “

Hier zijn enkele eenvoudige manieren om zich te ontdoen van de donkere huid rond de nagels.

1. Manicure &pedicure

Het reinigen van je vingers kan wonderen doen bij het behandelen van de huid rond je nagels. Manicure en pedicure zijn ook geweldige opties om je donkere huid te behandelen. Met deze procedures kunnen uw nagels goed worden gereinigd, gevormd en gewassen. Het maakt je nagels ook sterk en gezond. Huidexfoliatie tijdens manicure en pedicure helpt de dode huidcellen te verwijderen en de bloedcirculatie te stimuleren.

2. Voedzaam voedsel

Gebrek aan vitamine B12 en B6 is een van de belangrijkste oorzaken van een donkere huid rond je nagels.[3] Zorg voor een goed dieet en neem voedsel dat vitamine B6 en B12 bevat. Het opnemen van voedingsmiddelen zoals walnoten, melk, bananen, spinazie, zonnebloempitten, eieren, kaas, kip, garnalen, zalm, tonijn etc. kan je huid en nagels gezond en stralend maken.

3. Huismiddeltjes

A. Melkroom & Haver Scrub

Melk is verrijkt met hydraterende voordelen. Neem wat melkroom in een kom en meng het met haver om een zeer heilzame scrub te maken. Voeg er een paar druppels citroen en honing aan toe. Scrub de donkere huid rond je nagels een paar minuten en was het dan af.

B. Citroen &suiker scrub

Citroen heeft vitamine C die geweldig werkt voor het verlichten van de huid [4]. Neem het sap van een halve citroen en meng het met gemalen suiker. Scrub je huid zachtjes rond de nagels. Dit zal je huid langzaam lichter maken en de suiker zal hydratatie bieden aan je beschadigde huid.

C. Karnemelk

Gebruik je gewone calamine- of sandaalpoeder als basis en meng er 2-3 druppels karnemelk door. Je kunt ook wat saffraan toevoegen. Breng de karnemelkverpakking rond je nagels aan en bewaar deze 10 tot 15 minuten. Was het af met lauw water.

D. Plakjes tomaat

Tomaten worden vaak gebruikt om huidverduistering te verwijderen. Het verheldert ook je huid op natuurlijke wijze. Snijd een tomaat in plakjes. Wrijf de plakjes rond je nagels en laat het een nacht staan. Oefen deze routine regelmatig om de beste resultaten te krijgen.

E. Aloë Vera Gel

Deze rijke bron van antioxidanten helpt bij het verjongen van de beschadigde huid. Breng het aan op de probleemgebieden, elke nacht voor het slapengaan. Het zal niet alleen je huid lichter maken, maar ook verzachten.

F. Aardappelsap

Aardappel is een reiniger met pigmentatiebestrijdende eigenschappen. Het kan je huidskleur egaliseren. Neem het sap van een aardappel en breng het aan op je vingers. Laat minstens 15 minuten staan en was af met water.

Tips om een donkere huid rond nagels te voorkomen

1. Bijt niet op je nagels en zuig niet op je duimen.

2. Beperk je handwassingen en vermijd het gebruik van overmatig water met de handen.

3. Vermijd het dragen van latex handschoenen gedurende een lange periode.

4. Houd de huid rond je nagels gehydrateerd.

5. Beperk uw gebruik van nagellak en nagellakremover. Stop met het gebruik van deze als u allergisch bent.

6. Houd je nagels schoon om de kans op schimmel- of bacteriële infecties te verminderen.

Inpakken

Je handen gezond houden en er goed uitzien, kost niet veel moeite. Een paar gezonde gewoontes, makkelijke en snelle behandelingen en tips kunnen echt helpen. Je moet ook je huidtype kennen en de juiste producten kiezen om het donkere gebied rond je nagels te hydrateren en te verjongen. Weet meer over uw huidtype en bepaal wat het nodig heeft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen