Heb je last van de donkere vlekken op je knokkels? Hoewel mensen van elke leeftijd deze kunnen ontwikkelen, komt het vaker voor bij mensen met een donkerdere huidskleur.

Hoewel donkere knokkels op zichzelf onschadelijk zijn, kunnen deze wijzen op een onderliggende gezondheidstoestand die u mogelijk heeft. Laten we dus onderzoeken wat de waarschijnlijke oorzaken, behandelingen en enkele huismiddeltjes kunnen zijn.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken Dark Knuckles?
 • Hoe donkere knokkels lichter te maken?
 • Wanneer naar een dokter?

Wat zijn de oorzaken Dark Knuckles?

Omdat het een van de meest blootgestelde delen van de huid is, ondergaan knokkels ook constante wrijving. Dit, samen met een reeks interne en externe factoren, kan leiden tot hyperpigmentatie van de knokkels. Er is een overproductie van melanine, het pigment dat je huid zijn natuurlijke kleur geeft.

Donkere knokkels kunnen erfelijk van aard zijn. Ze kunnen ook worden veroorzaakt als een bijwerking van bepaalde medicijnen of huidverzorgingsproducten. Bovendien kunnen ze ook wijzen op de aanwezigheid van een stofwisselingsziekte of een onderliggend gezondheidsprobleem, dat, indien vroeg gediagnosticeerd, gemakkelijk kan worden behandeld.

Een paar voorwaarden die de reden kunnen zijn achter donkere knokkels worden hieronder uitgewerkt.

1. Acanthosis Nigricans (AN)

Deze aandoening veroorzaakt verdikking en verdonkering van vlekken van de huid over verschillende gewrichten en plooien in het lichaam, inclusief de knokkels. Acanthosis nigricans kan mensen van alle leeftijden treffen en komt vaker voor in de Afrikaanse, Caribische, Spaanse en inheemse Amerikaanse populaties.

Hoewel meestal op zichzelf onschadelijk, is AN niet besmettelijk. De donkere plekken op de huid blijven meestal zacht om aan te raken en lijken fluweelachtig. Sommige patiënten kunnen een milde jeuk ontwikkelen in de getroffen gebieden.

AN kan echter wijzen op de aanwezigheid van andere gezondheidsproblemen zoals diabetes, hormonale onevenwichtigheden of kanker.[1] Kinderen met AN hebben vaak ook een overmatig lichaamsgewicht, hogere niveaus van insuline of diabetes.

Een studie in een patiëntencohort tussen 7 en 65 jaar, vond een hoge associatie van AN met type 2 diabetes en de risicofactoren zoals hoge insulinespiegels of insulineresistentie. [2] AN kan ook erfelijk zijn, of in zeldzame gevallen een bijwerking zijn van voorbehoedsmiddelen of cholesterolmedicijnen.

2. Vitamine B12-tekort

Het donker worden van knokkels kan een belangrijke externe marker zijn die wijst op vitamine B12-tekort, dat anders niet zo gemakkelijk detecteerbaar is. In een casestudy uit 2016 leidde de aanwezigheid van donkere knokkels, samen met bleekheid en vermoeidheid tot de diagnose vitamine B12-tekort.[3]

Vitamine B12 bevattende verbindingen, ook wel ‘cobalaminen’ genoemd, zijn essentieel voor de synthese van rode bloedcellen, zenuwcellen en DNA.[4] Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot megaloblastaire anemie en neurologische aandoeningen, indien onbehandeld.[5]

Knokkelhyperpigmentatie als gevolg van vitamine B12-tekort is meestal omkeerbaar. Bij het corrigeren van dit tekort verdwijnt ook het donker worden van knokkels. Vitamine B12 is van nature aanwezig in dierlijke voedingsproducten zoals vlees, vis, gevogelte, zuivel etc. Veganisten en vegetariërs moeten kiezen voor voedingsmiddelen verrijkt met vitamine B12 of een voedingssupplement toevoegen, zoals aanbevolen door de arts.

3. Suikerziekte

Donkere vlekken van de huid op de knokkels en andere lichaamsdelen kunnen wijzen op de ontwikkeling van diabetes, zelfs voordat de ziekte is begonnen.[6] Prediabetes is een aandoening waarbij u een hoger dan normale bloedsuikerspiegel heeft, maar er kunnen geen andere symptomen zijn.

Knokkelhyperpigmentatie kan een voorverteller van diabetes zijn. Als het vroeg wordt gediagnosticeerd, kan het beter worden beheerd met veranderingen in levensstijl of medicijnen, zoals geschikt geacht door de beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Bij patiënten die al gediagnosticeerd zijn met diabetes, kunnen donkere knokkels erop wijzen dat de ziekte niet optimaal wordt beheerd. Aanpassingen in behandelingsstrategieën kunnen helpen diabetes beter te reguleren.

4. PCOS

PCOS of polycysteus ovariumsyndroom ontstaat als gevolg van de onbalans tussen vrouwelijke en mannelijke hormonen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Aanwezigheid van donkere vlekken van de huid op gewrichten en plooien draagt bij aan een overvloed aan andere symptomen.[7]

PCOS wordt vaak geassocieerd met insulineresistentie. Daarom kan het verminderen van het gewicht en het opnemen van een gezonde levensstijl helpen de symptomen beter te beheersen.

5. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten treden op wanneer uw eigen immuunsysteem de cellen en organen van het lichaam begint aan te vallen die het geacht wordt te beschermen. Verschillende auto-immuunziekten kunnen huidverduistering veroorzaken. Dus als je donkere knokkels hebt, is het eenhet is mogelijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw zorgverlener.

6. Ziekte van Addison

Donkerder worden van de huid, vooral bij de gewrichten zoals knokkels, kan een van de eerste symptomen van de ziekte van Addison zijn. Dit kan gepaard gaan met ernstige zwakte, gewichtsverlies, enz.

Deze ziekte kan worden veroorzaakt door de auto-immuunaanval op de bijnieren, die de hormonen cortisol en aldosteron produceren.[8] Deze twee hormonen helpen omgaan met stress en handhaven de natrium-kaliumbalans in ons lichaam.

Dus, hoewel deze ziekte niet zo vaak voorkomt, kan het levensbedreigend zijn. Hormoonvervangende therapieën kunnen helpen de symptomen te verlichten.

7. Dermatomyositis

Dit is een ontstekingsziekte die de spieren en de huid aantast. De meest voorkomende symptomen zijn rode of violette huiduitslag rond de oogleden, in de gewrichten van armen zoals de ellebogen en knokkels. Pijn in de gewrichten en spierzwakte kunnen ook aanwezig zijn.

Dermatomyositis kan worden veroorzaakt door genetische, immuniteits- of omgevingsfactoren. Het kan mensen van elke leeftijdsgroep treffen.[9] De behandeling is gericht op de symptomen van het individu. Topische toepassing van corticosteroïden kan helpen verlichten van de donkere huiduitslag.

8. Sclerodermie en de ziekte van Raynaud

Sclerodermie is een zeldzame auto-immuunziekte die de huid en andere bindweefsels van het lichaam aantast.[10] Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De symptomen van gelokaliseerde sclerodermie zijn het duidelijkst op de huid en dikke, strakke en verkleurde vlekken rond de armen en benen zijn te zien. Naast huid, spieren en gewrichten kan systemische sclerodermie vitale organen zoals longen, nieren en hart aantasten.[11]

Sclerodermie wordt vaak geassocieerd met het fenomeen van Raynaud, waarbij vingers en tenen van kleur veranderen bij blootstelling aan kou of stress.[12] Dit gebeurt door de vernauwing van de bloedvaten in de vingers of tenen tijdens een aanval. De normale bloedstroom wordt meestal hersteld nadat de episode voorbij is.

9. Geneesmiddelreactie

Men kan donkere knokkels ontwikkelen als bijwerking van het gebruik van bepaalde medicijnen. Weinig medicijnen die donkerder worden van de knokkels kunnen veroorzaken zijn:

 • Proteaseremmers
 • Nicotinezuur
 • Anticonceptiepillen
 • Oestrogeen therapie
 • Groeihormoon therapie
 • Geïnjecteerde insuline
 • Glucocorticosteroïden
 • Bepaalde antibiotica en antivirale geneesmiddelen
 • Anticoagulantia
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen

Het donker worden van knokkels als gevolg van medicijnen stopt meestal wanneer de behandeling voorbij is. Maar u kunt uw arts raadplegen voor alternatieve medicijnen als het u zorgen baart.

Hoe donkere knokkels lichter te maken?

Algemene kennis kan schrobben of bleken suggereren als een directe oplossing om donkere knokkels lichter te maken. Maar deze benaderingen kunnen contra-indicatief zijn, omdat overmatig schrobben de buitenste beschermende epidermale laag kan verwijderen en kan resulteren in verhoogde hyperpigmentatie. Ook bevatten de meeste in de winkel gekochte bleekproducten sterke zuren die de verduistering alleen maar erger maken.

Hier zijn enkele van de effectievere opties om donkere knokkels te behandelen.

1. Behandeling van de onderliggende oorzaken

Het is van het grootste belang om de onderliggende oorzaken van je donkere knokkels te identificeren en aan te pakken. Raadpleeg dus zo snel mogelijk een arts. Vaak zullen de donkere knokkels verdwijnen wanneer de aandoeningen die ze veroorzaken correct zijn behandeld.

Het bereiken van het juiste lichaamsgewicht en het beheersen van de bloedsuikerspiegel zal bijvoorbeeld helpen bij het beheersen van aandoeningen zoals diabetes en PCOS. Dit zal op zijn beurt helpen de hyperpigmentatie van knokkels te verwijderen.

Het nemen van voedingssupplementen voor het corrigeren van vitamine B12-tekort, of hormoonvervangende therapieën kunnen nodig zijn voor het corrigeren van aandoeningen zoals de ziekte van Addison of immunosuppressiva voor andere auto-immuunziekten.

2. Huismiddeltjes

Houd je knokkels gehydrateerd en breng regelmatig zonnebrandcrème aan om verder donker worden te voorkomen. Sommige van deze eenvoudige huismiddeltjes kunnen u ook helpen om hyperpigmentatie van knokkels te verlichten.

beste gezichtsverpakking voor het verlichten van uw gezicht

A. Groene thee

De ECGC (epigallocatechin-3-gallate) en vitamine E in groene thee helpt de donkere huid lichter te maken. Je kunt groene thee in warm water trekken en het brouwsel direct op je donkere knokkels gebruiken. Als alternatief kunt u een mengsel van groene theebladeren met melk en rozenwater aanbrengen om de huid van uw knokkels lichter te maken.

B. Kurkuma

Kurkuma heeft curcumine, dat bekend staat om zijn huidverlichtende werking. Breng een pasta van kurkumapoeder in water aan op je knokkels, laat het een paar minuten staan en was het af.

C. Zuiveringszout

Maak een pasta van zuiveringszout in water, breng het gedurende 2 minuten in cirkelvormige beweging aan op je knokkels. Was af en breng een vochtinbrengende crème aan.

D. Wrongel

Het hoge gehalte aan melkzuur in wrongel kan de donkere huid effectief verlichten. Breng wrongel aan op je knokkels en laat het 20 minuten staan voordat je het afwast met warm water.

E. Amandelen

Deze rijke bron van vitamine E helpt bij het verlichten van de huid. Maak een pasta van amandelpoeder in rozenwater en breng het regelmatig aan op knokkels om de effecten sneller te zien. Het masseren van amandelolie op je huid kan ook helpen.

3. Over De Counter Remedies

Als u op zoek bent naar snellere resultaten, dan kunnen enkele van de over-the-counter (OTC) remedies helpen. Gebruik deze echter alleen na overleg met een dermatoloog. Houd er ook rekening mee dat het verlichten van de huid van uw knokkels tijd kan kosten en OTC-producten kunnen bij verschillende mensen anders werken.

Sommige OTC-producten voor het verlichten van donkere knokkels zijn:

 • Crèmes die Kojiczuur of Soja bevatten
 • Serums met Niacinamide
 • Vochtinbrengende crèmes met Ellaginezuur
 • Producten die Hydrochinon bevatten
 • Bleekcrème met Lignineperoxidase
 • Producten die retinoïden bevatten

Wanneer naar een dokter?

Donkere knokkels kunnen vaak de voorverteller zijn van een gezondheidstoestand, voordat andere, meer ernstige symptomen zijn begonnen. Dus als je aanhoudende donkere knokkels hebt die niet lijken te verbeteren met huismiddeltjes, is het beter om een arts te raadplegen.

Ook als u wilt kiezen voor een cosmetische behandeling zoals lasertherapie, raadpleeg dan een dermatoloog, die kan beslissen of dit de juiste behandelingskeuze voor u is.

Inpakken

Het donkerder worden van knokkels als gevolg van regelmatige slijtage van uw huid zou niet van veel zorg moeten zijn. Het kan gemakkelijk worden verzorgd door routinematig te reinigen, te hydrateren en zonnebrandcrème aan te brengen met een product dat bij uw huidtype past. Donkere knokkels kunnen echter ook wijzen op de aanwezigheid van een gezondheidsprobleem dat mogelijk onmiddellijke medische aandacht nodig heeft.

Een passende behandeling van de onderliggende gezondheidsproblemen helpt meestal het donker worden van knokkels om te keren. De keuze van huismiddeltjes en OTC-producten zijn beschikbaar om hyperpigmentatie van knokkels te verlichten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen