Als je mooie gezicht wordt overspoeld door donkere vlekken, ben je niet de enige! Donkere vlekken treden meestal op als gevolg van hyperpigmentatie.

Soms heeft het lichaam de neiging om melanine (het pigment dat je huid, ogen en haar hun kleur geeft) in sommige gebieden te overproduceren. Hoe meer melanine, hoe donkerder de schaduw.

Gelukkig hebben donkere vlekken de neiging om met de tijd te vervagen als je de juiste analyse van je huid maakt en de nodige stappen onderneemt. Huismiddeltjes, vrij verkrijgbare producten en dermatologische oplossingen kunnen helpen donkere vlekken sneller te verminderen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken donkere vlekken?
 • Symptomen van donkere vlekken
 • Hoe kun je donkere vlekken op je gezicht behandelen?
 • Home Remedies om donkere vlekken te behandelen
 • Hoe kunnen we donkere vlekken voorkomen?

1. Wat veroorzaakt donkere vlekken?

A. Blootstelling aan de zon

De meest voorkomende oorzaak is directe blootstelling aan de UV-stralen van de zon.

B. Melasma

Donkere vlekken kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde huidaandoeningen zoals melasma. Dit komt vaker voor bij vrouwen en veroorzaakt verkleuring in kleine stukjes van het lichaam. Het wordt meestal waargenomen tijdens de zwangerschap.

Melasma

C. Medicatie

Bepaalde medicijnen zoals niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen en psychotrope geneesmiddelen kunnen leiden tot hyperpigmentatie.

D. Ontsteking/wonden

Soms kan een donkere vlek achterblijven na een puistje / acne-uitbraak. Dit vervaagt meestal met de tijd. Mensen met lichtere huidtinten hebben de neiging om rode / paarse vlekken te hebben. Degenen met een donkere teint hebben meestal bruine vlekken.

Een wond kan ook een donkere vlek achterlaten die met de tijd vervaagt.

E. Huidproducten

Men moet altijd voorzichtig zijn met wat ze op hun huid gebruiken. Sommige producten kunnen irritatie veroorzaken en een donkere vlek achterlaten.

2. Symptomen van donkere vlekken

Je huidskleur bepaalt meestal de kleur van een donkere vlek. Ze variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Ze hebben dezelfde textuur als je huid en zijn niet pijnlijk.

Donkere vlekken komen meestal voor op plaatsen in je lichaam die regelmatig worden blootgesteld aan de zon. Dit omvat je gezicht, armen, nek en rug.

Symptomen van donkere vlekken

3. Hoe kun je donkere vlekken op je gezicht behandelen?

A. Hydrochinon

Hydrochinon is een veel voorkomend ingrediënt in huidverlichtende medicinale crèmes, reinigingsmiddelen en moisturizers. Het wordt al jaren gebruikt als huidverlichtend middel.

Hoe werkt het?

Hydrochinon reguleert de melanineproductie in het getroffen gebied. (1) Het vermindert het aantal melanocyten en kan een paar weken of maanden duren om resultaten te zien.

Voor sterkere concentraties van het product is een recept verplicht.

Notitie:

 • De meest voorkomende bijwerking van het gebruik van Hydrochinon is ‘ghosting’ – het product bleekt het gebied rond de donkere vlek mee.
 • Als u een gevoelige huid heeft, kunt u roodheid en droogheid ervaren. (2)
 • Hydrochinon leidt in zeldzame gevallen tot een aandoening die Ochronose wordt genoemd. Het resultaat van deze aandoening is pigmentatie en puisten. Het kan gebeuren na meer dan vijf maanden gebruik van het product.

Hydrochinon is misschien niet voor iedereen het beste product. Het wordt aanbevolen om het alleen te gebruiken na overleg met een dermatoloog.

Breng een kleine hoeveelheid van het product aan op de rug van uw hand. Bedek het gebied met een verband (om contact met andere delen van uw lichaam te vermijden). Wacht ongeveer 24 uur. Als je huid niet droog, geïrriteerd of rood wordt, ga je gang en gebruik je het product.

B. Retinoïden

Retinoïden kwamen op de markt als een behandeling voor acne. Tegenwoordig worden ze gebruikt om rimpels, littekens en donkere vlekken te verminderen(3). Het zal echter nuttig zijn als u een huidquiz doet voordat u doorgaat met een behandeling.

Voordelen van retinoïden

Retinoïden zorgen ervoor dat oude huidcellen omdraaien. Ze maken plaats voor nieuwe huidcellen. Dit helpt het verschijnen van donkere vlekken te verminderen.

Ze belemmeren de afbraak van collageen in het lichaam en verdikken de huid.

Notitie:Retinoïden kunnen droogheid en roodheid veroorzaken. Dit gebeurt meestal tijdens de eerste paar weken van toepassing / consumptie.

C. Alfa hydroxyzuren

Alfahydroxyzuren (AHA’s) zijn organische zuren. Ze zijn afgeleid van planten en dieren en zijn beschikbaar in de natuur. Een populair ingrediënt in huidverzorgingsproducten, AHA’s komen in de vorm van crèmes, serums en lotions.

Veelgebruikte AHA’s

 • Glycolzuur – afgeleid van suikerriet
 • Melkzuur – afgeleid van zure melk
 • Citroenzuur en appelzuur – afgeleid van fruit
 • Hydroxycaprylzuur – afgeleid van dieren

Studies suggereren dat de werkzaamheid van AHA’s afhankelijk is van concentratieniveaus en blootstellingstijd. (4)

Afspoelbare shampoos en conditioners bieden bijvoorbeeld bijna geen voordeel van AHA’s. Dit komt omdat deze producten binnen enkele minuten worden afgewassen. Ze laten het lichaam niet toe om het zuur grondig te absorberen.

Voordelen van AHA’s

AHA’s worden door dermatologen gebruikt in chemische peelings. Ze helpen bij de behandeling van acnelittekens, rimpels, zonnevlekken, ouderdomsvlekken en verminderen verkleuring.

Rapporten tonen aan dat AHA’s ook de ontwikkeling van ultraviolette huidtumoren kunnen voorkomen. (5)

AHA’s worden gebruikt om een breed scala aan huidproblemen te behandelen. Glycolzuur en melkzuur worden beschouwd als de meest effectieve van de partij. (6)

Hoe helpen AHA’s bij de behandeling van donkere vlekken?

AHA’s bevatten antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Dit verhoogt de bloedstroom die het genezingsproces van de huid versnelt.

Het helpt de huid om nieuwe cellen aan te maken die gelijkmatig gepigmenteerd zijn. Dit verlicht donkere vlekken en vermindert verkleuring. (7)

D. Glycolzuur

Glycolzuur is een alfa-hydroxyzuur dat de collageengroei in de huid stimuleert.

Hoe het helpt donkere vlekken te voorkomen

Het exfolieert de huid. Dit verwijdert dode huidcellen en verlicht donkere vlekken. Veel vrij verkrijgbare producten gebruiken 3-10% van dit ingrediënt.

Notitie:Glycolzuur wordt niet aanbevolen als u actuele medicatie gebruikt. Het wordt geadviseerd om een professional te raadplegen voordat u het gebruikt.

E. Kojic zuur

Kojic Acid wordt gebruikt in veel huidverlichtingsproducten. Het komt in de vorm van crèmes, gels en lotions. Dit bliksemmiddel wordt verkocht met 1% of lagere concentratieniveaus in cosmetische producten. (8) Het wordt gebruikt voor de behandeling van donkere vlekken, hyperpigmentatie en melasma.

Hoe werkt het?

Een aminozuur genaamd tyrosine behandelt melanineproductie in de huid. Kojiczuur blokkeert tyrosinevorming, wat de productie van melanine vermindert.

Kojiczuur kan worden gebruikt om het verschijnen van ouderdomsvlekken, zonnevlekken, melasma, donkere vlekken en verkleuring te verminderen.

Notitie:Het gebruik van Kojic-zuur in hoge concentraties of in zijn ruwe vorm wordt niet aanbevolen.

 • Zonnebrand

Melanine voorkomt dat de huid schade door de zon oploopt. Kojiczuur blokkeert de melanineproductie in het lichaam. Dit kan een persoon kwetsbaar maken voor zonnebrand.

 • Jeuk en roodheid

Hoge concentraties Kojic zuur kunnen leiden tot irritatie, jeuk en roodheid van de huid. Mensen met een gevoelige huid moeten een pleistertest uitvoeren voordat ze het gebruiken.

F. Salicylzuur

Salicylzuur is een peelingmiddel. Het zorgt ervoor dat de buitenste laag van de huid afstoot.

Studies tonen aan dat producten die salicylzuur bevatten depigmentatievoordelen bieden. Ze zijn ook aangenaam in gebruik. (9)

Notitie:Salicylzuur kan allergische reacties en huidirritatie veroorzaken. Een patchtest wordt aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid.

G. Chemische peelings

Chemische peelings werken als exfoliators. Ze pellen de bovenste laag van je huid af. Dit vermindert vlekken, verkleuringen en het verschijnen van littekens.

Hoe ze helpen

Chemische peelings kunnen worden gebruikt in combinatie met andere huidverlichtende middelen. Ze helpen bij het verminderen van het verschijnen van donkere vlekken.

Notitie:Chemische peelings zijn geschikt voor elk huidtype. Een chemische peeling die te krachtig is, kan echter roodheid en irritatie van de huid veroorzaken. Het wordt geadviseerd om een professional te raadplegen voordat u een peeling gebruikt.

H. Laser behandelingen

Uw dermatoloog kan lasertherapie aanbevelen om het tempo van verbetering te verhogen. Het is bedoeld om het proces te versnellen door de bovenste laag van uw huid te verwijderen om donkere vlekken en verkleuring te verminderen.

Lasertherapie richt zich echter niet op de melanineproductie in uw lichaam. Er kan ook een mogelijkheid zijn van recidief na de behandeling. Lasertherapie is duur in vergelijking met andere manieren om donkere vlekken te behandelen.

Notitie:Lasertherapie werkt niet voor alle huidtypes. Na het bestuderen van uw huid, kan uw dermatoloog al dan niet een laserbehandeling voor u aanbevelen. (10)

I. Microdermabrasie

Microdermabrasie is een niet-chirurgische procedure op kantoor. Deze methode wordt gebruikt om de huidtint en de algehele textuur te vernieuwen.

Microdermabrasie maakt de huid gladder. Het helpt fijne lijntjes, rimpels, ouderdomsvlekken, donkere vlekken, zonnevlekken en acnelittekens te verminderen. Het beste deel is dat het geschikt is voor alle huidtypes. U kunt direct resultaten zien na deze procedure van een uur.

Notitie: Microdermabrasie heeft geen harde bijwerkingen. Milde gevoeligheid, zwelling en roodheid kunnen optreden na de procedure. Dit verdwijnt na een paar uur. Microdermabrasie kan ook leiden tot milde blauwe plekken. Het wordt geadviseerd om een vochtinbrengende crème te gebruiken om een droge huid te voorkomen.

4. Huismiddeltjes om donkere vlekken te behandelen

Deze thuisbehandelingen worden gebruikt om donkere vlekken door mannen en vrouwen over de hele wereld te verminderen. Kies de juiste ingrediënten op basis van uw huidtype.

A. Aloë Vera

Aloin is een actieve verbinding van de aloë vera plant. Studies tonen aan dat aloïne en het bladextract van de plant huidverlichtende eigenschappen hebben. Het wordt vaak gebruikt door mensen om donkere vlekken te verlichten. (11)

B. Vitamine C

Citrusvruchten zoals sinaasappels, mandarijnen en citroenen zijn rijk aan vitamine C. Ze zijn effectief in het verlichten van zonnevlekken en verhogen de collageenproductie in het lichaam. (12)

Citroensap wordt veel gebruikt als een huismiddeltje om een verscheidenheid aan huidproblemen te behandelen. Het is een populair ingrediënt in veel huidverlichtende producten. De zure eigenschappen kunnen de huid echter irriteren en droogheid veroorzaken. Citroensap wordt niet aanbevolen voor mensen met een gevoelige huid.

C. Yoghurt

Yoghurt bevat melkzuur dat helpt het verschijnen van donkere vlekken te verminderen. De combinatie van citroen en yoghurt zorgt voor een geweldig gezichtsmasker!

D. Calamine Lotion

Calamine lotion wordt gebruikt om milde huidaandoeningen te behandelen. Deze omvatten zonnebrand, jeuk en roodheid. Calamine lotion staat vermeld op de “Lijst van essentiële geneesmiddelen” van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Calamine lotion bevat Kaolien, die wordt gebruikt in donkere vlek verwijdering crèmes. Consistente toepassing van de lotion kan donkere vlekken verlichten.

E. Sinaasappelschil

Sinaasappelschil bevat hesperidine. Onderzoek toont aan dat dit ingrediënt helpt donkere vlekken te verlichten. (13)

Een sinaasappelschil gezichtsmasker kan worden gemaakt door droog sinaasappelschilpoeder te mengen met water. Breng het aan op het getroffen gebied, niet meer dan één keer per dag.

5. Hoe donkere vlekken te voorkomen?

De belangrijkste oorzaak van donkere vlekken is directe blootstelling aan de zon. Ultraviolette stralen verhogen de productie van melanine in de huid. Houd rekening met de volgende preventieve maatregelen:

A. Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème speelt een vitale rol bij het beschermen van uw huid tegen ultraviolette stralen. Kies een zonnebrandcrème die bij jouw huidtype past. Het moet dagelijks worden gedragen om hyperpigmentatie te voorkomen.

B. Hoes met hoed of doek

Als je avontuurlijk bent en graag lange uren in de zon blijft, draag dan een hoed of een stola. Bescherm je gezicht tegen directe blootstelling aan de zon met deze accessoires.

In de technologisch geavanceerde wereld van vandaag kunnen hyperpigmentatie en donkere vlekken gemakkelijk worden behandeld. Raadpleeg een professional voordat u een behandeling ondergaat voor effectieve resultaten.

Huidverzorging op maat lost uw probleem op van het experimenteren met willekeurige huidverzorgingsproducten.

Skinkraft aangepaste huidverzorging beveelt een 3-stappen regime aan op basis van een SkinID-vragenlijst™.

U krijgt een

 • Reinigingsmiddel op maat
 • Vochtinbrengende crème op maat
 • Een actieve om uw zorg te behandelen

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen