Vind je het moeilijk om met de pijnlijke puistjes op je oksels om te gaan? Zoals u weet, is het okselgebied relatief dun en bevat het veel zweetklieren. Je hebt misschien gemerkt dat je oksel ook veel haarzakjes heeft. Met de combinatie van een groot aantal zweetklieren en haarzakjes kan de oksel gevoelig zijn voor puistjes.

Maar puistjes gebeuren niet zonder enige reden. Er zijn zes factoren bekend die bijdragen aan okselpuistjes. Het begrijpen van de redenen en het voorkomen ervan kan u helpen om van het probleem af te komen. Laten we de redenen bespreken die okselpuistjes veroorzaken en de behandelingsopties uitzoeken die voor u beschikbaar zijn!

Wat expert zegt

“Okselpuistjes ontstaan door verschillende redenen zoals schimmelinfectie, hidradenitis suppurativa, folliculitis, etc. Hoewel schimmelinfectie iedereen kan overkomen, is hidradenitis suppurativa genetisch gepredisponeerd. Antischimmelcrèmes zijn zeer nuttig voor de behandeling van okselpuistjes.”

-Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is een okselpuistje?
 • Waarom krijg je okselpuistjes?
 • Hoe kun je armworppuistjes kwijtraken?
 • Tips om okselpuistjes te voorkomen
 • Is het goed om okselpuistjes te laten knallen?

Wat is een okselpuistje?

Puistjes zijn een gevolg van bacterievorming in je huid. Je huidporiën raken verstopt door de opbouw en vormen er een bult omheen. Oksels behoren tot de meest voorkomende puistjesgevoelige delen van je lichaam.

Hoewel deze puistjes meestal onschadelijk zijn, kunnen ze pijnlijk en frustrerend zijn. U zult tederheid, jeuk en huidirritatie ervaren wanneer de puistjes verschijnen. Hoewel de pijnloze puistjes mogelijk geen medische aandacht nodig hebben en vaak vanzelf genezen, hebben de pijnlijke puistjes behandeling nodig.

Waarom krijg je okselpuistjes?

Het optreden van okselpuistjes komt vaak voor. Omdat de oksels in je lichaam een groot aantal haarzakjes en zweetklieren bevatten, ervaren ze wrijving en zwaar vocht. Natuurlijk wordt het gebied acne-gevoelig.

Onze hoofddermatoloog Dr. Harish Koutam zegt: “Okselpuistjes komen voor als gevolg van verschillende redenen, zoals schimmelinfectie, hidradenitis suppurativa, folliculitis, enz. Hoewel schimmelinfectie iedereen kan overkomen, is hidradenitis suppurativa genetisch gepredisponeerd. Antischimmelcrèmes zijn zeer nuttig voor de behandeling van okselpuistjes.”

1. Folliculitis

Folliculitis is een haarfollikelinfectie die ontstekingen rond de haarstreng veroorzaakt. Deze infectie vormt een rode met pus gevulde bult rond de streng. Folliculitis treedt op als gevolg van bacteriële infectie, schimmelinfectie of een schimmelaanval. Het kan ook worden veroorzaakt door inflammatoire huidziekten of door het consumeren van bepaalde voorgeschreven medicijnen. Meestal verdwijnt folliculitis vanzelf binnen een paar dagen. Maar grote pijnlijke puistjes kunnen een goede behandeling nodig hebben. [1]

Symptomen

 • Hobbels
 • Pijnlijke huid
 • Jeuk
 • Blaren
 • Huidirritatie

2. Ingegroeid haar

Als je je oksels vaak scheert, dan kan ingegroeid haar de reden zijn achter okselpuistjes. Het scheren van je oksels met een scheermes verhoogt de kans op ingegroeid haar. Wanneer een haarstreng die uit het haarzakje is gegroeid, wordt gedraaid en weer in de huid komt, staat dit bekend als ingegroeid haar. Het ziet eruit als een haarlokker die gevangen zit in een bult. Hoewel niet alle ingegroeide haarzakjes in puistjes veranderen, raken velen geïnfecteerd en vormen ze een met pus gevulde blaar. [2]

Symptomen

 • Ontstoken huid
 • Met pus gevulde bulten
 • Gevoelige huid
 • Jeuk

3. Neem contact op met Dermatitis

Contactdermatitis is een huidaandoening waarbij uw huid huiduitslag en bultjes ontwikkelt nadat u in contact bent gekomen met allergenen of irriterende stoffen. De hobbels zullen jeuken en extreem frustrerend zijn. U kunt ook met pus gevulde blaren in uw oksels opmerken.

Contactdermatitis gerelateerde okselpuistjes treden op wanneer de oksel in contact komt met stoffen waar u allergisch voor bent. Het kan de deodorant zijn die je gebruikt of de zeep waarmee je doucht. Het wasmiddel dat je gebruikt om je normale slijtage te wassen, kan ook de oorzaak zijn van je okselpuistjes. [3]

Symptomen

 • Schilferige huid
 • Extreme jeuk
 • Huiduitslag
 • Blaren
 • Huidontsteking

4. Hidradenitis Suppurativa

Hidradenitis Suppurativa is een huidziekte die terugkerende knobbels onder uw huid veroorzaakt. Het komt meestal voor in gebieden zoals de oksels en liezen. Hidradenitis Suppurativa is ook in de volksmond bekend als acne inversa. Het heeft een teneiging om open te breken en vocht uit de knobbels af te voeren. U kunt littekens op de huid krijgen als gevolg van de aard van de breuk.[4]

Symptomen

 • Herhaling van puistjes
 • Littekenvorming
 • Stinkende afscheiding

5. Schimmelinfectie

Vochtige gebieden in je lichaam lopen altijd het risico op het ontwikkelen van een schimmelinfectie. Je oksel is zo’n gebied waar de huid constant zweet. Het is een ideaal huis voor een schimmel genaamd Candida. Dit veroorzaakt rode jeukende puisten op je oksels. [5]

Symptomen

 • Rode bultjes
 • Jeuk
 • Huiduitslag

6. Scheermes branden

Regelmatig je oksels scheren met een scheermes veroorzaakt niet alleen ingegroeid haar, maar veroorzaakt ook huidirritatie. De oksel heeft een gevoelige huid en scheermes scheren maakt het ruw. Natuurlijk, wanneer je je hand beweegt, neemt de wrijving tussen de huidplooien toe.

Symptomen

 • Pijnlijke en geïrriteerde huid
 • Rode jeukende huiduitslag

7. Wrijving

Handen zijn het meest gebruikte deel van je lichaam. Of het nu gaat om de dagelijkse klusjes of hobby’s, bijna altijd zwaai je met je handen heen en weer. Vandaar dat de okselhuid voortdurend te maken krijgt met wrijving. Het constante wrijven van de huid kan irritatie, letsel en zelfs huidinfectie veroorzaken. De wrijving kan leiden tot huidontsteking en okselpuistjes. Oksels hebben de neiging om het meest te zweten. Vochtontwikkeling is ook een bijdragende factor voor okselpuistjes.

Symptomen

 • Ongemak
 • Roodheid
 • Stekende pijn
 • Gevoelige huid

Hoe kun je armworppuistjes kwijtraken?

Over het algemeen hebben puistjes geen medische hulp nodig, omdat ze de neiging hebben om vanzelf op te ruimen. Maar als u bloedt en de puistjes veroorzaken ondraaglijke pijn, dan is medische hulp een must.

1. Orale antibiotica: Uw arts zou u voorstellen antibiotica te nemen om de puistjes te verminderen. Antibiotica zullen helpen om de bacteriën te doden die puistjes veroorzaken. Orale antibiotica zoals cefalexine doxycycline of erytromycine worden aanbevolen voor okseluitslag.

2. Antibacteriële wasbeurten: Antibacteriële wasbeurten zoals chloorhexidinegluconaat en benzoylperoxide zijn zeer gunstig voor okselpuistjes.

3. Antibacteriële gels en lotions: Samen met orale medicatie kunnen artsen ook actuele antibacteriële gel of lotions voorstellen. U moet het op het getroffen gebied aanbrengen totdat de puistjes volledig zijn genezen. Van erytromycine of clindamycine is bekend dat het effectief is voor de behandeling van door bacteriën veroorzaakte infecties zoals folliculitis.

4. Identificeren en behandelen van allergieën: In ernstige gevallen van contactdermatitis zou een pleistertest nodig zijn om het allergeen te identificeren. Anders kan milde allergische contactdermatitis worden opgelost met behulp van antihistaminica. Het zal de jeuk stoppen en je huid kalmeren.

5. Steroïde crèmes: Topische steroïde crèmes zullen u helpen andere symptomen van okselpuistjes te verminderen, zoals ontsteking, irritatie enz.

6. Huismiddeltjes: Het gebruik van huismiddeltjes zoals appelciderazijn, het aanbrengen van honing, kurkuma, aloë vera en rozenwater kan ook helpen bij het bieden van verlichting.

Tips om okselpuistjes te voorkomen

1. Scheer het goed

Omdat scheermes de weg vrijmaakt voor ingegroeid haar en huidirritatie, wilt u misschien overschakelen naar een andere ontharingsmethode om uw oksels schoon te maken. Als u zich meer op uw gemak voelt bij het gebruik van een scheermes dan andere ontharingsmethoden, zorg er dan voor dat uw scheermes grondig is gereinigd en roestvrij is. Scheer altijd in één richting. Gebruik geen wegwerpscheermes voor meer dan 5 tot 7 scheerbeurten.

2. Je oksel schrobben

Dit is de gemakkelijkste manier om puistjes weg te houden. Neem okselscrubs op in je normale huidverzorgingsroutine. Het verwijdert de extra talgolie en ontstoppen de huidporiën van je oksel.

3. Vermijd wrijving

Constante wrijving kan leiden tot huiduitslag. Daarom raden experts aan om losse kleding te dragen om dergelijke wrijving te voorkomen. Ook maken strakke kleding het moeilijk voor je huid om te ademen. Kies katoenen kleding omdat het je huid in staat stelt om beter te ademen.

4. Huidhygiëne

Laat je oksels nooit vies achter. Ruim op nadat je thuiskomt van een normale dag op het werk of wanneer je je overgeeft aan elke vorm van fysieke activiteit zoals dansen, gym, hardlopen, zwemmen, enz. Zorg voor basishygiëne zoals elke dag douchen, regelmatig omkleden, je normale kleding wassen etc.

5. Vermijd allergenen

Probeer natuurlijke parfums te gebruiken om allergische reacties te voorkomen. Als u allergisch bent voor bepaalde zepen of wasmiddelen, vermijd dan het gebruik ervan.

6. Gebruik producten die bij je huidtype passen

Vermijd het kopen van vrij verkrijgbare producten en consuuw arts als u vaak last heeft van okselpuistjes. Het kiezen van producten die zacht zijn voor uw huid en bij uw huidtype passen, kan allergieën helpen voorkomen en comfort bieden.

Is het goed om okselpuistjes te laten knallen?

Het is een slecht idee om okselpuistjes te laten knallen. Als je het puistje probeert te laten knallen en de pus eruit probeert te knijpen, is de kans groot dat de bacteriën nog dieper in je huid komen. Dit zal uw huidconditie verergeren door pijn en ontsteking te veroorzaken. Het knallen van het puistje kan ook leiden tot permanente littekens.

Inpakken

Okselpuistjes zijn niet ongebruikelijk, maar ze kunnen stressvol en ongemakkelijk zijn. Over het algemeen verdwijnen de puistjes binnen een week of twee met zelfzorg thuis. Maar bloedingsdrainage en kloppende pijn zijn tekenen dat je medische hulp nodig hebt om er vanaf te komen. Neem contact op met uw lokale arts en zoek onmiddellijk medische hulp in geval van de bovengenoemde symptomen. Ook zullen de vermelde preventietips u helpen om het puistjesprobleem te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen