Hoe vaak heb je te horen gekregen dat je meer water moet drinken? Als je je hebt afgevraagd waarom of het het vaakst hebt genegeerd, moet je dit artikel lezen.

Hoewel water verschillende wonderen voor je lichaam kan doen, is het vooral vandaag, in tijden van Corona, cruciaal. Dit komt omdat water een van de meest natuurlijke immuniteitsboosters is die je lichaam van stroom kunnen voorzien.

Blijf lezen om erachter te komen wat de rol van water is bij het stimuleren van je immuunsysteem en hoe je het in je dagelijks leven kunt toepassen.

Hoogtepunten:

 • Belang van water
 • Verhoogt water de immuniteit?
 • Hoe water te gebruiken om de immuniteit te verhogen?
 • Hoeveel water moet je drinken?
 • Hoe vaak moet je water drinken?

Belang van water

Elk systeem in je lichaam heeft water nodig om goed te kunnen functioneren. Je lichaam maakt gebruik van het water dat aanwezig is in zijn weefsels, organen en cellen om lichaamsfuncties te behouden en de temperatuur te helpen reguleren.

Je verliest water als je voedsel verteert en zweet. Als je ademt, verlies je bijna 1 kopje per dag! [1] Met zoveel verlies van water, kun je het belang van rehydratatie niet over het hoofd zien door voedsel te eten en vloeistoffen te drinken die water bevatten.

Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van drinkwater:

1. Water helpt je lichaam afvalstoffen te verwijderen

Een goede darmgezondheid is cruciaal voor je immuunsysteem. Wanneer u voldoende water consumeert, is uw lichaam gemakkelijk in staat om afvalstoffen uit te scheiden door middel van ontlasting, urineren en transpiratie. Met behulp van water verwijderen je nieren afvalstoffen uit je lichaam in de vorm van urine. Het zorgt ook voor een vrije stroom van bloed en voedingsstoffen door de bloedvaten om uw nieren te bereiken. [2]

2. Water helpt bij de spijsvertering en voorkomt kwalen

Water is een belangrijk ingrediënt in een gezonde spijsvertering. Een groot deel van de opname van water in je bloedbaan gebeurt net nadat het door je maag en in de darmen is gegaan. De dikke darm, met behulp van water verbetert je spijsvertering en zorgt voor een goede darmgezondheid.

Water helpt het voedsel dat je consumeert af te breken en helpt je lichaam de essentiële voedingsstoffen efficiënter te absorberen. Het resultaat? U krijgt het meeste potentiële voordeel van uw dieet, waardoor uw algehele gezondheid wordt gestimuleerd.

Een goed hydratatieniveau in het lichaam zorgt voor een constante regulatie van uw organen en helpt ziekten zoals hypertensie, astma, constipatie, urineweginfecties (UTI’s) en nierstenen te voorkomen.

3. Water voorkomt uitdroging

Voldoen aan de vochtbehoeften van uw lichaam is uiterst belangrijk voor uw gezondheid. Wanneer u een ziekte oploopt, extreme hitte overleeft of krachtige lichaamsbeweging doet, heeft uw lichaam de neiging om uit te drogen. [3]

Uitdroging kan constipatie, lethargie, hoofdpijn veroorzaken, uw humeur negatief beïnvloeden en ook uw aandachtsspanne en geheugen beïnvloeden. Het is dus belangrijk om het natuurlijke hydratatieniveau van uw lichaam te herstellen door uw vochtinname te verhogen.

4. Water helpt je hersenen optimaal te functioneren

Een van de vitale functies van water is het gehydrateerd houden van de hersencellen om de cerebrale functies te behouden. Met 75% waterconstitutie in je hersenen, blijft hydratatie de hersenactiviteiten op de juiste manier reguleren.

Water bevat sporenhoeveelheden elektrolyten zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Adequate elektrolyten zijn cruciaal voor een optimale werking van het lichaam.

5. Water houdt je cardiovasculaire systeem gezond

Hydratatie is van cruciaal belang voor de gezondheid van uw hart. Een gehydrateerd hart kan comfortabel bloed en zuurstof pompen, waardoor de spieren soepel kunnen functioneren.

Uitdroging kan leiden tot een lager bloedvolume en meer natrium vasthouden dat op zijn beurt het bloed dik maakt en de vrije stroom beperkt.

6. Water beschermt uw gewrichten, ruggenmerg en weefsels

Alle cellen en organen van ons lichaam hebben water nodig om goed te kunnen functioneren. Gehydrateerd blijven helpt om optimale niveaus van vocht in het bloed, botten en hersenen te behouden.

Bovendien helpt water het ruggenmerg te beschermen en fungeert het als een glijmiddel en kussen voor uw gewrichten.

7. Water helpt je speeksel te produceren

Water kan gunstig zijn om uw mondgezondheid te verbeteren. Niet genoeg water drinken kan leiden tot een aandoening die bekend staat als een droge mond, waarbij je lichaam niet genoeg speeksel produceert om je mond goed bevochtigd te houden.

Bovendien helpt speeksel maagzuur te neutraliseren en zorgt het voor een vrije stroom van voedsel en drank door de mond. Op deze manier helpt het u gastro-oesofageale reflux (GERD) te controleren.

8. Water helpt bij het reguleren van uw lichaamstemperatuur

Water helpt bij het reguleren van de interne temperatuur van je lichaam terwijl je reageert op de externe temperatuur. Zweet is een van de belangrijkste middelen waarmee water oververhitting van je lichaam bij extreme hitte voorkomt.

Wist je dat?

Tot 60% van het volwassen menselijk lichaam bestaat uit water; de longen hebben ongeveer 83% water en het hart en de hersenen hebben ongeveer 73% water.

Verhoogt water de immuniteit?

Het drinken van water kan helpen de algehele immuniteit van je lichaam te verbeteren. Gehydrateerd blijven helpt je lichaam op natuurlijke wijze de bacteriën en gifstoffen te elimineren die infecties veroorzaken.

Met behulp van water worden zuurstof en voedingsstoffen door het lichaam verdeeld en wordt afvalmateriaal uit het lichaam gespoeld. Het helpt dus om ziekten op afstand te houden.

Hoe water te gebruiken om de immuniteit te verhogen?

Uw immuniteit bepaalt de gezondheid van uw lichaam en bepaalt uw vermogen om ziekten te bestrijden. Het drinken van veel vocht, vooral water, wordt gezien als een preventieve vorm van gezondheidsonderhoud.

Hier praten we over bepaalde soorten water die gehydrateerd blijven een nog krachtiger hulpmiddel kunnen maken om een goede gezondheid te garanderen:

Alkalisch water

Alkalisch verwijst naar een deel van de pH-schaal. Deze schaal is van 0 tot 14 en geeft een maat voor hoe zuur of basisch een stof is. Alkalisch water heeft een pH-waarde tussen 8 en 10.

Het verschil tussen gewoon water en alkalisch water is de zuurgraad, wat betekent dat het meer hydroxide bevat dan waterstofionen.

Alkalisch bevat mineralen zoals magnesium, kalium en calcium. Het is bekend dat het giftige stoffen in het lichaam neutraliseert. Bovendien absorbeert je lichaam gemakkelijk alkalisch water, waardoor het het water dat je drinkt effectief kan gebruiken.

Anders dan dat, zijn de bekende gezondheidsvoordelen van alkalisch water:

 • Maakt je immuunsysteem sterker
 • Verbetert de prestaties van uw bloedsomloop
 • Verandert de kwaliteit van het bloed
 • Versterkt botten
 • Ondersteunt de spijsvertering en assimilatie
 • Ontgift
 • Bevat antioxiderende eigenschappen
 • Werkt als een remedie tegen gastro-oesofageale reflux

Hoewel alkalisch water talloze voordelen heeft, is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het gebruik van alkalisch water als behandeling voor elke gezondheidstoestand te ondersteunen.

Overmatige alkaliteit in het lichaam kan huidirritatie en gastro-intestinale problemen veroorzaken. Te veel ervan veroorzaakt ook de normale pH van het lichaam, wat leidt tot metabole alkalose. Als u iemand bent met een nieraandoening, kunnen de mineralen in alkalisch water zich in uw lichaam gaan verzamelen, waardoor u meer schade aanricht.

Het is het beste om uw arts te raadplegen voordat u overhaaste beslissingen neemt.

Warm Water

Hoewel water van elke temperatuur het algehele welzijn ondersteunt, wordt gedacht dat warm water een reeks vermelde voordelen biedt.

 • Het resulteert in een gezondere spijsvertering omdat het helpt om voedsel sneller af te breken.
 • Ontgift het lichaam omdat warm water zweten kan veroorzaken, wat leidt tot het vrijkomen van gifstoffen.
 • Warm water is een vaatverwijder, wat betekent dat het de bloedvaten uitzet en de bloedsomloop verbetert. Dit helpt pijn te verminderen en ontspant spieren.
 • Warm water helpt overtollig gewicht te verliezen omdat het het metabolisme verhoogt, voedingsstoffen absorbeert en afval wegspoelt.
 • Het helpt je om neus- en keelcongestie kwijt te raken, omdat het slijm snel helpt bewegen.
 • Een rustgevende warme kop water kan helpen stress en angst te verlichten

Een van de grootste risico’s van het drinken van warm water is dat van verbrand worden. Hoewel water aangenaam warm kan aanvoelen op het topje van een vinger, kan het nog steeds de keel of tong verbranden. Je moet een kleine slok testen voordat je een slok neemt. Zorg ervoor dat je water lauw en niet te heet is voordat je drinkt.

Citroenwater

Citroenen zitten vol met een verscheidenheid aan voedingsstoffen zoals magnesium, calcium, ijzer, vezels, kalium, B-complex vitamines en vitamine C. Ze bevatten meer kalium dan druiven of appels!

Het kan je lichaam op de volgende manieren helpen:

 • Weert ziekten en infecties af
 • Verbetert uw immuunsysteem
 • Helpt bij wondgenezing
 • Helpt het lichaam ijzer uit voedsel te absorberen
 • Voegt een vleugje smaak toe aan je water, zodat je je suikerhoudende dosis kunt omwisselen met citroenwater. Dit helpt de calorie-inname te beperken en bevordert mogelijk gewichtsverlies
 • Het citroenzuur in citroensap kan ook de bacteriën doden die een slechte adem veroorzaken
 • Het hoge vitamine C-gehalte helpt voorkomen dat vrije radicalen celschade veroorzaken, wat leidt tot kanker
 • Citroenen helpen bij de vorming van collageen, wat helpt bij het behoud van een gezonde huid
 • Het kan helpen verlichten of voorkomen van misselijkheid

Notitie: Voeg niet noodzakelijkerwijs citroen toe aan eheel veel water dat je drinkt. Citroensap is zeer zuur, dus als je te veel citroenwater drinkt, kan dit negatieve bijwerkingen hebben.

Geïnfundeerd water of detoxwater

Het maken van uw eigen geïnfuseerde drank kan een uitstekend alternatief zijn voor cafeïnehoudende dranken en light frisdranken. Geïnfundeerd water kan u helpen om drinkwater smaakvoller te maken met behulp van een heleboel natuurlijke ingrediënten.

Notitie: Verwar geïnfuseerd water niet met gearomatiseerd water. Ze zijn totaal verschillend. Gearomatiseerd water wordt gemaakt door sappen of extracten aan water toe te voegen

Hoe maak je geïnfundeerd water?

Je kunt geïnfundeerd water maken door plakjes of stukjes fruit zoals ananas, mango, peer, appel, bessen, sinaasappel, komkommer, passievrucht en groenten zoals venkel, wortelen of selderij in je water toe te voegen. Laat het een paar uur zitten zodat de smaken het water kunnen infiltreren.

Stap 1

Schil de schil van de door jou gekozen groenten of fruit, voeg ze toe aan het glas en neem een muddler om de groenten en fruit lichtjes kapot te slaan en af te breken.

Stap 2

Voeg kruiden of specerijen naar keuze toe zoals gember, kurkuma, kaneelstokjes, vanilleboon, koriander, peterselie, basilicum of munt voor een extra smaakexplosie.

Stap 3

Voeg er schoon water aan toe. Je kunt zelfs ingrediënten mixen en matchen, zoals stukjes gember toevoegen aan een perzikinfusie of een paar plakjes groene appel combineren met kaneelstokjes.

Geïnfundeerd water heeft veel gezondheidsvoordelen. Een paar van hen zijn: [4]

 • Levert voedingsstoffen op een natuurlijke, niet-schadelijke manier
 • Immuunafweer
 • Reguleert de bloedsuikerspiegel
 • Hydratatie
 • Gewichtsbeheersing
 • Eetlust onder controle
 • Preventie van brandend maagzuur
 • Ademverfrisser
 • Ondersteunt vetverbranding
 • Ondersteunt een gezonde huidtextuur
 • Ondersteunt de gezondheid van de nieren

Hoeveel water moet je drinken?

Je lichaam voldoende vocht geven is een positief teken. De inname van water is echter geen one-size-fits-all ding! Uw waterbehoeften variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals gezondheidsproblemen, medicijnen, fysieke activiteit, leeftijd, onder anderen.

De 8×8-regel stelt dat je elke dag acht porties van acht ons (ongeveer 236 ml) water moet drinken. Dit komt neer op een totaal van 2 liter per dag. Er zit geen wetenschap achter, het is alleen arbitrair. [5]

Als u een moeder bent die borstvoeding geeft of een atleet die op een plaats met warm weer woont, neemt uw behoefte aan water toe. Het is duidelijk dat de waterbehoefte zeer individualistisch is.

Het komt er echter op neer om jezelf gehydrateerd te houden. Probeer te experimenteren en kijk wat voor jou het beste werkt!

waterbalans poster met menselijk lichaam symbolen

Notitie: Naast water dragen ook andere voedingsmiddelen en dranken die u consumeert bij aan uw algehele dagelijkse inname van vloeistoffen en helpen ze u gehydrateerd te houden.

Hoe vaak moet je water drinken?

Er is geen vuistregel die de frequentie van uw waterinname bepaalt. Kortom, de beste tijd om water te drinken is de hele dag door en laat je lichaam automatisch reguleren.

Het is het beste om je waterinname te spreiden en de hele dag door consequent water te drinken.

Je lichaam heeft meer water nodig:

 • Wanneer je fysiek actiever bent
 • Wanneer u zich in warme klimaten bevindt
 • Wanneer u diarree of braken heeft
 • Als je koorts hebt

Inpakken

Hoewel er geen magische drank is die je immuunsysteem onmiddellijk kan stimuleren, spelen bepaalde voedingsstoffen in water een vitale rol bij het voorkomen van chronische ziekten. Naast het drinken van veel water, neem je veel voedingsstoffen op in je dieet, beheers je stress, oefen je regelmatig en krijg je voldoende slaap. Deze alles bij elkaar zullen zeker positieve resultaten opleveren.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen