Je lippen zijn een van de meest prominente kenmerken van je gezicht. Ben je het daar niet mee eens? Hoewel het type van je lippen is gebaseerd op je genen, kun je je poef altijd verfraaien met de juiste zorg, make-up of zelfs cosmetisch-chirurgische ingrepen. Benieuwd hoe?

Lees dit artikel om te bepalen welk type lippen je hebt, hoe je ze kunt verzorgen en hoe je je glimlach kunt accentueren met de juiste slagen en tinten.

Wat expert zegt

“Vermijd lippenbalsems die menthol, kamfer, fenol of welke alcohol dan ook bevatten. Castorolie, glycerine, honing, bijenwas, amandelolie en rozenolie zijn enkele ingrediënten die worden aanbevolen voor een goede liphygiëne.”

Dr. Harish Koutam (MBBS, MD – Dermatology , Venereology & Leprosy), Chief Dermotologist bij Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Soorten lippen + hoe ze te verbeteren?
 • Hoe zorg je voor je lippen?
 • Hoe kan ik mijn lipvorm veranderen?

Soorten lippen + hoe ze te verbeteren?

1. Hartvormige lippen

mooi jong meisje met een hart geschilderd op zijn lippen

Mensen met deze lippen hebben een prominente cupidoboog, dat wil zeggen dat hun bovenlip een uitgesproken dip in het midden heeft. Ze kunnen ook een zwaardere onderlip hebben.

Make-up tips voor hartvormige lippen

 • Breng dezelfde tint lipkleur aan op beide lippen en verbeter de strik van de cupido door een wit potlood in het midden te gebruiken.
 • Als alternatief kunt u ook een romige nude schaduw gebruiken om uw lippen er voller uit te laten zien.

2. Topzware lippen

Heb je zwaardere bovenlipjes en een niet zo uitgesproken cupidoboog, dan behoort je poef tot deze categorie. Het is een veel voorkomend liptype bij Indiase vrouwen.

Make-up tips voor topzware lippen

 • Je kunt een lipliner gebruiken rond de rand van je lippen, volgens de natuurlijke vorm. Je kunt ook proberen je lippen te bekleden met een kwast samen met je lippenstift.
 • Gebruik een donkerdere tint lipkleur op je bovenlip om deze iets kleiner te laten lijken, terwijl je een helderdere tint op je onderlip aanbrengt. Dit geeft een algehele gelijkmatige uitstraling aan je lippen.
 • Als je geen verschillende tinten lippenstiften wilt aanbrengen, kun je een wit potlood in het midden van je onderlip gebruiken om het groter te laten lijken.
 • Je kunt ook de voering van je onderlip verlengen met een potlood. Hierdoor zullen je lippen voller en gelijkmatiger lijken.

3. Volle lippen

sluit mooie volle lippen

Dit zijn de meest perfect uitgebalanceerde lippen met verhoudingsgewijs volle boven- en onderlip. Deze zachte, volle lippen met de onderlip die meestal uitsteekt, worden vaak de cynosure van je gezicht.

Make-up tips voor volle lippen

Hoewel volle lippen door de meeste mensen als extreem aantrekkelijk worden beschouwd, vind je misschien niet te veel aandacht voor deze enkele schoonheidsfunctie op je gezicht. Hier zijn enkele tips om wat aandacht weg te trekken van je perfecte poef.

 • Probeer nude lipkleuren te gebruiken die gemakkelijk passen bij je teint.
 • Gebruik zware oogmake-up om de schijnwerpers naar je ogen te verplaatsen.
 • Het benadrukken van je wangen kan ook wat aandacht trekken en ervoor zorgen dat je gezicht er evenwichtiger uitziet.

4. Dunne lippen

mooie glimlachende vrouw

Als zowel je boven- als onderlip niet zo vol zijn, val je waarschijnlijk onder deze categorie.

Make-up tips voor dunne lippen

 • Zorg ervoor dat je een beetje overboord gaat terwijl je je lippen bekleedt en de randen langs je natuurlijke liplijnen smeert voor een vollere look.
 • Vul in met een matte of vloeibare lipkleur om de look compleet te maken.
 • Je kunt ook proberen een lichtere tint op je onderlip te gebruiken voor een algehele uitstraling van molligheid.
 • Door ook een klein beetje lipgloss in het midden van beide lippen toe te voegen, zien ze er voller uit.
 • Een andere truc is om een eyeliner potlood van een lichtbruine tint onder je onderlip te gebruiken om een mild schaduweffect te creëren. Hierdoor zullen je lippen voller lijken.

5. Brede lippen

mooie brede glimlach van jonge frisse vrouw

Als je een glimlach hebt die tot aan je oren reikt, dan ben jij zeker degene met de brede lippen. Hoewel je glimlach de harten van velen kan verlichten, wil je het misschien een beetje afzwakken, zodat het de rest van je mooie gezicht niet overschaduwt.

Make-up tips voor brede lippen

 • Het overlijnen van je lippen kan helpen om ze groter te laten lijken en ze te egaliseren. Dit elimineert de breedte ervan.
 • Het overlijnen van je onderlip kan ook gewicht toevoegen aan je lippen.
 • Experimenteren met een lichte of nude tint kan ook afbreuk doen aant mensen van het opmerken van je lippen.
 • Je kunt ook het klassieke pad nemen van het benadrukken van andere gelaatstrekken om een deel van de aandacht van je poef naar de rest van je gezicht af te leiden.

6. Kleine lippen

Deze lippen zijn niet breed, maar hebben de neiging om vol en uitstekend te zijn.

Make-up tips voor kleine lippen

 • Breng glanzende lipformules aan om je lippen voller te laten lijken.
 • Donkere tinten kunnen ervoor zorgen dat je lippen kleiner lijken, dus probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.
 • Zachte tinten doen meestal de truc voor kleinere lippen.
 • Licht glanzend roze kan ervoor zorgen dat je lippen dikker en voller lijken.

7. Ronde lippen

Dit soort lippen zijn prominent rond en missen een cupidoboog.

Make-up tips voor ronde lippen

 • Pak een liner en ga een beetje verder dan je natuurlijke liplijn aan de randen terwijl je in het midden naar beneden duikt. Dit zal de vorm van je lippen enigszins verbeteren. Vul het dan met een kleur naar keuze.
 • Donkere tinten kunnen je andere gelaatstrekken over je lippen accentueren.

Hoe zorg je voor je lippen?

1. Scrub regelmatig

Net als je huid verzamelen je lippen ook dode huidcellen waardoor ze dof en droog kunnen lijken. Vergeet niet om voor het slapengaan een lippenbalsem aan te brengen, om je lippen goed gehydrateerd te houden. Ook kun je je tandenborstel gebruiken om de droge schilfers ’s ochtends voorzichtig van je lippen te exfoliëren.

Notitie

Poets je lippen niet te hard om schade aan de gevoelige huid van je lippen te voorkomen.

2. Vermijd make-up binnenshuis

Lippenstiften hebben de neiging om je lippen uit te drogen. Vermijd het aanbrengen van lippenstiften wanneer dit niet nodig is. Gebruik een primer of balsem voordat je een lippenstift aanbrengt om te voorkomen dat je lippen schraal worden.

3. Wees je bewust van wat je op je lippen legt

De huid op je lippen is delicater en gevoeliger dan de rest van je gezicht. Je moet dus voorzichtig zijn met de producten die je op je lippen aanbrengt. “Vermijd lippenbalsems die menthol, kamfer, fenol of welke alcohol dan ook bevatten. Castorolie, glycerine, honing, bijenwas, amandelolie en rozenolie zijn enkele ingrediënten die worden aanbevolen voor een goede liphygiëne”, suggereert Dr. Koutam, onze hoofddermatoloog bij Esse Organic Skincare.

4. Blijf gehydrateerd

Niet genoeg water drinken kan ervoor zorgen dat je lippen droog en geïrriteerd aanvoelen. Net als je huid hebben ook je lippen hydratatie nodig. Experts raden aan dat u elke dag minstens 2-3 liter water drinkt.

5. Gebruik vitamine E op je lippen

Vitamine E is essentieel voor een gezonde huid en lippen. Vitamine E helpt je huid gehydrateerd te houden, vermindert lijntjes en rimpels en zorgt ervoor dat de lippen er voller en jeugdiger uitzien. U kunt vitamine E-capsules gebruiken door ze open te snijden en de inhoud op uw lippen te wrijven.

6. Vermijd het likken van je lippen

Het likken van je lippen kan bijdragen aan uitdroging. Als je voelt dat je lippen droog worden, gebruik dan een lippenbalsem om ze gehydrateerd te houden. Je speeksel kan ervoor zorgen dat je lippen nog droger aanvoelen, omdat het enzymen bevat die mogelijk te hard voor hen zijn.

7. Blijf niet te lang in de zon

Je lippen bevatten heel weinig melanine, het pigment dat onze huid beschermt tegen de schadelijke effecten van de UV-stralen van de zon. Gebruik een lippenbalsem met een hoge SPF om UV-geïnduceerde schade aan je lippen te voorkomen.

Wist je dat?

 • Een studie uitgevoerd op 299 mensen die zonnebrandcrème op hun huid gebruikten, toonde aan dat slechts 37 procent van hen een lippenbalsem gebruikte die SPF bevatte (1).

Hoe kan ik mijn lipvorm veranderen?

1. Make-up

Make-up kan, indien correct gebruikt, wonderen doen om te accentueren of te veranderen hoe uw kenmerken eruit zien. Als je je lipvorm wilt veranderen, kun je experimenteren met verschillende tinten en kleuren lippenstift. Raadpleeg de hierboven genoemde make-uptips om de juiste make-upkeuzes voor jouw liptype te ontdekken.

2. Hyaluronzuur (HA) Lip Fillers

Dit is een tijdelijke filler die ongeveer 6 maanden meegaat. Deze fillers zijn ontworpen om je meer uitgesproken lippen te geven. Ze worden gebruikt om rimpels kwijt te raken en je vollere lippen te geven.

HA lipfillers hebben een gelachtige textuur en zijn zeer glad. Het uiteindelijke resultaat verschijnt meestal een paar dagen nadat u bent geïnjecteerd. Hyaluronzuur lipfillers zijn het meest populair omdat ze gemakkelijk kunnen worden gewist en minimale blauwe plekken veroorzaken. (2)

3. Collageen Lip Fillers

Collageen lipfillers kunnen nodig hebben om de schoonheidsspecialist een paar keer te bezoeken. Collageen lipinjecties waren populair voordat de hyaluronische uitkwamen. Collageen is een eiwit dat van nature in de huid aanwezig is. Het aanvullen van je lippen met collageenvullers maakt de depressies gladder en kan het ook voller laten lijken.

4. Siliconen lipvuller

Deze lip fillers zijn permanente lipfillers, maar kunnen gemakkelijk worden verwijderd. Ze zijn meestal goedkoper dan tijdelijke lipfillers. Ze zijn ook vooraf gemaakt.

Houd dit advies van Dr. Koutam in gedachten: “Lipfillers kunnen bij sommige mensen overgevoeligheid of allergische reacties veroorzaken. Maar deze incidenten zijn uiterst zeldzaam”. U kunt een gecertificeerde dermatoloog raadplegen voordat u kiest voor een van de fillers om bijwerkingen te voorkomen.

5. Lipoefeningen

Ja! Lipyoga is een ding. Er zijn een aantal kaakoefeningen en poeptechnieken die je kunt proberen om die volle, aantrekkelijke lippen te krijgen.

Inpakken

We hebben allemaal verschillende vormen en maten lippen bij de geboorte, en elk is mooi op zijn eigen manier. Maar je kunt altijd spelen met verschillende make-up trucs om je poef er elke dag een beetje anders uit te laten zien. Je kunt je lippen overlijnen of lichtere tinten gebruiken om ze er voller uit te laten zien, of donkere tinten om de lippen aan de dikkere kant te verzachten. Je kunt ook professionele hulp inroepen om het uiterlijk van je lippen te veranderen.

Maar zorg wel goed voor je lippen door ze gehydrateerd en beschermd te houden met een zonnebrandcrème lippenbalsem. Scrub ook regelmatig om je lippen te laten gloeien. Het belangrijkste is dat je blijft glimlachen!

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen