“Je hebt je vitamines nodig” is iets dat we allemaal minstens één keer in ons leven hebben gehoord. Ooit nagedacht over de reden erachter? Welnu, vitamines spelen een belangrijke rol bij het vormgeven van onze gezondheid. En dit geldt ook voor de huid.

Er zijn 13 verschillende soorten vitamines, die elk hun eigen voordelen hebben. Terwijl sommige je zenuwen gezond houden, bestrijden sommige infecties en anderen verjongen je huid. In dit artikel zullen we je vertellen welke van die vitamines gamechangers zijn voor je huid.

Hoogtepunten:

  • Ascorbinezuur
  • Vitamine A
  • Vitamine E
  • Vitamine D
  • Vitamine K
  • Vitamine B3
  • Vitamine B5

1. Vitamine C

Of het nu gaat om schoonheidsproducten of uw zelfgemaakte gezichtsmaskers, vitamine C wordt in de volksmond gebruikt om verschillende huidproblemen zoals acne, hyperpigmentatie, donkere vlekken en fijne lijntjes te behandelen. Het komt van nature voor in de opperhuid (bovenste laag van je huid). Zelfs de binnenste lagen van de huid bevatten dit ingrediënt.

Hoe komt vitamine C je huid ten goede?

Vitamine C verbetert de collageenproductie in de huid. Collageen is een eiwitvezel die je huid kracht geeft en stevig houdt. Naarmate je ouder wordt, neemt de productie van collageen op natuurlijke wijze af. Jarenlange blootstelling aan de zon kan dit eiwit ook in je huid afbreken.

Topisch aangebrachte vitamine C kan de productie van dit eiwit verhogen, waardoor het verschijnen van fijne lijntjes wordt verminderd (1). Het verlicht ook pigmentvlekken en vermindert de bruine kleur door het enzym tyrosinase te remmen, dat verantwoordelijk is voor de productie van melanine (huidpigment).

Vitamine C die oraal wordt geconsumeerd, kan de werkzaamheid van uw zonnebrandcrème verbeteren. Het versnelt het genezingsproces van het lichaam door celbeschadiging te verminderen.

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten

Citrusvruchten zoals sinaasappels en citroenen

Broccoli, bloemkool, spruiten en paprika

Andere vitamine-C rijke vruchten zoals papaja en aardbeien

Voedingsmiddelen die vitamine C bevatten

2. Vitamine A

Vitamine A wordt in de volksmond gebruikt in een aantal huidverzorgingsproducten vanwege de antioxiderende eigenschappen. Je serums, zonnebrandmiddelen en moisturizers bevatten waarschijnlijk dit magische ingrediënt.

Hoe komt vitamine A je huid ten goede?

Retinoïden zijn een vorm van vitamine A die veel worden gebruikt in anti-acne actuele en orale geneesmiddelen. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die acnesymptomen helpen verbeteren (2).

Vitamine A is ook goed om het verschijnen van tekenen van veroudering te verminderen door het proces van collageenschade te onderbreken. Het voorkomt schade door de zon en kan ook zonnebrand voorkomen.

Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten

Levertraan

Eieren

Graangewassen

Oranje/gele groenten en fruit

Versterkte magere melk

Groene groenten

Voedingsmiddelen die vitamine A bevatten

3. Vitamine E

Vitamine E is een antioxidant die een aantal doelen dient om een gezonde huid te behouden.

Hoe komt vitamine E je huid ten goede?

Vitamine E vermindert schade door de zon door het absorberen van de UV-stralen van de zon wanneer het topisch wordt aangebracht. Het houdt ook de huid geconditioneerd. Je lichaam produceert vitamine E op natuurlijke wijze, via een olie genaamd talg die van vitaal belang is om een goede gezondheid van de huid te behouden.

Vitamine E houdt de huid gehydrateerd en voorkomt dat deze geïrriteerd aanvoelt. Het wordt aanbevolen om voedingsmiddelen te consumeren die vitamine E bevatten voor een betere werkzaamheid.

Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten

Plantaardige oliën

Noten en zaden

Groene groenten

Bepaalde granen en sappen

Voedingsmiddelen die vitamine E bevatten

4. Vitamine D

Er is een voortdurend debat over de vraag of het dagelijks aanbrengen van zonnebrandcrème vitamine D-tekort kan veroorzaken. Je lichaam produceert de meeste vitamine D wanneer zonnestralen door je huid dringen. Een tekort is echter niet zo ernstig als de schade die UV-stralen aan uw huid kunnen veroorzaken.

10 minuten blootstelling aan de zon vroeg in de ochtend is voldoende om uw dagelijkse dosis vitamine D te krijgen. Blijf weg van de zon tijdens de piekuren (10.00 tot 14.00 uur).

Vitamine D kan ook worden ingenomen via bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Het creëert gezonde cellen in het lichaam.

Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten

Eieren

Vette vis

Bepaalde zuivelproducten

Zuivel

Sojaproducten

Graangewassen

Voedingsmiddelen die vitamine D bevatten

5. Vitamine K

Vitamine K speelt een belangrijke rol bij de behandeling van een groot aantal huidaandoeningen en -problemen. De Universiteit van Florida suggereert dat vitamine K-tekort zeldzaam is, omdat het kan worden gevonden in een verscheidenheid aan Voedingsmiddelen.

Hoe komt vitamine K je huid ten goede?

Enkele van de belangrijkste voordelen zijn het vervagen van striae, littekens, donkere vlekken, kringen onder de ogen en spataderen. Vitamine K helpt ook bij het genezingsproces van het lichaam en is effectief bij de behandeling van wonden en kneuzingen (3). Dermatologen kunnen actuele crèmes aanbevelen die deze vitamine bevatten om huidproblemen of zwelling en blauwe plekken te verminderen.

Voedingsmiddelen die vitamine K bevatten

Groene groenten zoals boerenkool, spinazie, sla en romaine

Spruiten

Broccoli

Vis

Eieren

Bloemkool/Kool

Voedingsmiddelen die vitamine K bevatten

6. Vitamine B3

Vitamine B3 is een magisch ingrediënt in de dermatologische wereld. Vitamine B3 (niacine) wordt niet op natuurlijke wijze in uw lichaam opgeslagen. Het consumeren via uw dieet of het topisch aanbrengen is essentieel om een goede gezondheid van de huid te behouden.

Hoe komt vitamine B3 je lichaam ten goede?

Dit ingrediënt is een krachtpatser op zich. Vitamine B3 in zijn niacinamidevorm helpt de huid het vochtgehalte te herstellen, waardoor de textuur en gladheid verbeteren. Het draagt op vele manieren bij aan een stralende, gezonde huid. Studies suggereren dat actuele vormen van vitamine B3 kunnen helpen het uiterlijk van tekenen van veroudering te verminderen (4).

Vitamine B3 is ook effectief gebleken bij het verminderen van niet-inflammatoire acnesymptomen (5).

Wanneer het topisch wordt aangebracht, kan het de huidbarrièrefuncties verbeteren door de beschermende laag van uw huid te herstellen en vocht vast te houden. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd, zacht en soepel (6).

Niacinamide is ook een aaseter van vrije radicalen, die voorkomt dat deze moleculen ravage aanrichten en je huid beschadigen.

Voedingsmiddelen die vitamine B3 bevatten

Noten

Zaden

Groente

Vlees

7. Vitamine B5

Vitamine B5, ook bekend als pantotheenzuur, draagt bij aan een gezonde, stevig uitziende huid.

Hoe komt vitamine B5 je lichaam ten goede?

Een andere vitamine met vochtvasthoudende capaciteiten, vitamine B5 verbetert de huidbarrièrefuncties en voorkomt vochtverlies (7). Dit houdt je huid gehydrateerd, waardoor fijne lijntjes en rimpels worden verminderd.

Voedingsmiddelen die vitamine B5 bevatten

Volle granen

Avocado

Kip

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen